Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol kolumdan engelliyim. H sınıfı ehliyeti değiştirmek için ne yapmalıyım?

Drl85

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba eski Ehliyetim H sınıfı ve Otomatik vites yazıyor, donanıma gerek yok. Şimdi ehliyetimi değiştirmeye kalksam nasıl bir yol izlemeliyim?

Drl85

Sol koldaki kısıtlılık ne kadar? Manuel vitesli aracı hiç bir donanım olmadan kullanabiliyor musunuz?

OturanBoğa Hayır manuel vitesi kullanamam en azından zorlanırım. Ama otomatik vites araç 2007 yılından bu yana kullanıyorum.

Bende ehliyetimi h den b ye değiştirmek istiyorum sol koldan engelliyim hareket kısıtlılığı var. Sorum şu ki şuan mevcut otomatik vitesli araç kullanır ibareli ve tertibatsız otomatik vites aracım var. Ben yeni ehliyete hangi kodları yazdırmalıyım ki şuanki aracımı aynı şekil tertibatsız kullanabileyim eşimin otomatik vites aracını yada kardeşimin aracını kullanırken sıkıntı yaşamayayım.

Drl85

Her şeyden önce olası bir kısıtlama kodlu ehliyetle şu anda olduğu gibi otomatik vitesli tüm araçları kullanamazsınız.

Bariz şekilde manuel vitesli araç kullanamayacak durumda iseniz şansınızı deneyebilirsiniz.

ehliyet için: uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> nüfus müdürlüğü
Bu raporda şu kodlar yer almalı:

102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz
10.02 Otomatik vites
35. Modifiye kontrol düzeni (far düğmeleri, cam sileceği, korna, sinyal lambaları, vb.)*
35.04 Direksiyondan sağ*eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir​

ötv muafiyeti için: Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden engelli sağlık kurulu raporu almalısınız. Raporda oran olmalı, sol üst ekstremitede kısıtlılık olduğuna dair net tanı yazmalı ve "özel donanımlı araç kullanmalıdır" şeklinde ibare yer almalı.

@OturanBoğa cevap için teşekkür ederim. ÖTV muhafiyetli aldığım aracım var o nedenle şuan için ötv muhafiyeti sorun değil. Araç kullanmak için ise 10.02 yada olmazsa 78 kodundan birini yazdırmak derdim ki eşimin kardeşimin aracını da rahatlıkla kullanayım yada onlar benim aracımı kullanabilsin. Şuanki aracım otomatik vites ve tertibat yok kendi aracım ile yada eşim kardeşimin aracıyla hiçbir problem yaşamadım ehliyetim otomatik vites araç kullanır yazıyor ve otomatik vites olmak şartıyla bütün araçları kullanıyorum. ( ticari hariç) benim isteğim bu durumu devam ettirebilmek.

Merhabalar bende şimdi ehliyetimi yeni ehliyet ile değiştirmek istiyorum. Mevcut ehliyetim H sınıfı Otomatik Vites Araç Kullanır şeklinde. Şimdi ben aile hekiminden uzman ortapedi doktoruna sevk alsam ve ortapedi Uzmanı bana otomatik vites araç kullanabilir raporu verse ben il sağlık kuruluna gitmek zorundamıyım yoksa direkt ehliyetimi alabiliyormuyum?

kardeş daha önce h sınıfı ehliyetin var. fakat şimdi yeni ehliyetle değiştireceğin için önce önce aile hekiminden gideceksin doktor kontrol ettikten sonra seni kolunla ilgili sevk yapacak hastaneye aile hekiminin verdiği sevk yazısına otomatik araç kullanma kodunu yazacak. bununla ilçe nüfus müdürlüğüne başvuru yapacaksın. burası ilgili doktorun verdiği raporu uygun görürse ehliyetini değiştirebilirsin. yoksa seni il sağlık müdürlüğüne gidip orada heyete girdikten sonra il sağlık müdürlüğünün verdiği raporla birlikte ilçe sağlık müdürlüğüne baş vurarak ehliyetini değiştirebilirsin. soruların varsa 0541 765 71 74 numaramı ara bilgilendirme yapabilirim.

@umityasar

Çok teşekkür ederim bu gün geç oldu yarın sizi arayacağım.

Bütün ilçe nüfus müdürlüğüne gittim h sınıfı ehliyetimi aile hekimin yönlendirdiği uzman hekimden alınan raporla değiştirebilirmiyim diye sordum ve değiştirebileceğim yanıtını aldım. Uzman hekim sevk etmez ise il sağlık kuruluna gerek yokmuş.

Sağlık kurulu şart mı?

H sınıfı ehliyetim var
Otomatik vitesli araç ibareli. Şimdi değişmek istiyorum. İlk sıralama aile hekimi o beni ortapediye sevkedecek özel hastane ortapedi uzmanıyla görüştüm ben sana sürücü belgesi alabilir kod kısmına ise 78 yazarım dedi. Nüfus la da görüştüm ben rapor nasıl gelirse kabul ederim dedi. Böyle deneyip ehliyetimi değiştireceğim inşallah sağlık kuruluna gerek kalmadan değiştirebilirim ehliyetimi bu konuda sıkıntı yaşayan oldumu acaba. OturanBoğa

Son düzenleme:
Bugün raporumu aldım 1. Sınıf sürücü olur otomatik vites araç kullanması uygundur yazıyor kodda ise 78 nüfus müdürlüğünün sıkıntı çıkartma durumu olur mu

Ufukalp Hocam merhabalar sizin bu konuda bilginiz vardı diye hatırlıyorum. Benim 2007 yılından bu yana H sınıfı Otomatik vites ibareli ehliyetim var. Şimdi ehliyetimi değiştirmek için aile hekimine gittim beni ortapedi ye sevk etti. Ortapedi Dr 1. Sınıf sürücü olur Otomatik vites araç kullanabilir yazdı. Kod kısmına da 78 yazdı. (sadece Otomatik vitesli araç) Sorum şu ben bu raporla çünkü komisyona sevk etmedi direkt gidip nüfus müdürlüğünden ehliyetimi yeniletebilirmiyim?

Drl85

Sağlık Kuruluna sevk etmediyse alabilirsiniz diye düşünüyorum. Bence harika olmuş. 10 yıl sonra tekrar ehliyeti değiştirdiğimizde belki sizin ki gibi bizde sağlık kuruluna çıkmadan bu şekilde değiştirebiliriz.

StratoS

Özellikle öyle istedim çünkü sağlık kuruluna girsem muhakkak ki benden yok soldaki tertibatın sağa alınması vs şeyler isteyecek oysa ki benim mevcut ehliyetim de sadece otomatik vites tertibatsız. Yani mevcut ehliyetimin devamını istedim açıkçası. Kod kısmına 78 yazdı yeni ehliyetim B sınıf kısıtları 78 yazacak.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Drl85
Merhaba,

genelde herkes komisyona giriyor ,tabiki bu ortopedi doktoru tarafından rapora "komisyona sevk " kutucuğunu işaretlediği için oluyor ve insanlar komisyona girip araba için hiç ihtiyaç olmyan gereksiz aparatlar veriliyor.

doktorun kullandığı insiyatif gerçekten çok güzel umarım süreç bir yerlerden dönüp iş yokuşa sürülmez. bu arada süreci örnek teşkil etmesi açısından burada paylaşırsan seviniriz.

StratoS

Hocam sonuçta biz hakkımız olmayan birşeyi istemiyoruz benim zaten mevcut ehliyetim var ve ben mevcut ehliyetimin aynısını istiyorum. Kaldı ki madem ki beni ortapedi ye yolluyorsun bu adamın kararına saygı duy. Ortapedi ye yolla adam alabilir derse yok olmaz birde komisyona gireceksin de neresinden bakarsan tutarsız bir durum. Yada bizi hiç aile hekimi uzman hekim ilçe sağlık kurulu sırasıyla uğraştırma de ki H sınıfı ehliyet değişimlerinde direkt değişim yeri sağlık kurulu diye. Diğer türlüsü insana eziyetten başka birşey değil. @ERSİN ‘CAN

Drl85

Dediğim gibi, ben memnun oldum. Benim durumum da önceki ehliyetim H değildi. Normal B ehliyetti. (O dönemde bilmediğimden hiç H ehliyete başvurmamıştım. Ve sınavda diğer elimin yardımı ile vites değiştirdiğimde kimse de bir şey dememişti.)

Bu yüzden ortopedi doktorunun sorumluluk almasını çok beklemedim açıkçası. Ama şimdi yeni ehliyetim otomatik vites kodlu. 10 yıl sonra değiştirdiğimde yine bu ehliyetteki kodlarla süresiz doğuştan engelliliğimle umuyorum hiç kurula çıkmadan mevcut ortopedik doktoru ile devam edebilirim sizin gibi.

Çünkü şu kurul hem zaman olarak hem de caba olarak 1-2 ay uğraştırıyor insanı...

StratoS hayırlı olsun. 102 Ticari ve Resmî araç sanırım onu da ben dağ bayır seviyorum pick up seviyorum ticari geçtiği için sorun olmasın diye yazdırmak istemedim.

Drl85

O kod standart yazılıyormuş. Yani kısıt kodları yazılıyorsa, onunda yazılması gerektiği söylendi. Yani sizde de yazılması gerek :)

Drl85
İnşaallah bir sorun olmadan nüfus müdürlüğü ehliyetinizi verir.
Ancak ben sorun olabilir diye düşünüyorum.
Nedenine gelince:
Kısıtlama ve tertibat kodları 4 kısma ayrılmıştır.
1- Tabibler tarafından kullanılacak kodlar
2- Trafik kuruluşları tarafından kullanılacak kodlar
3- Milli eğitim bakanlığı tarafından kullanılacak kodlar
4- Komisyon tarafından kullanılacak kodlar

Malesef 78 numaralı "yalnızca otomatik vitesli araç kullanır" kodu komisyonun yetki alanına giren bir koddur.
Aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
SÜRÜCÜ/SÜRÜCÜ ADAYI VE ARAÇLARA İLİŞKİN KOD TABLOSU

Ufukalp peki hocam ben bunu nüfus müdürlüğüne versem eğer sorun olmazsa bundan dolayı ilerde problem yaşarmıyım?

Drl85
Verirlerse alın, sonradan bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.
Oldu diyelim, çok çok başta gitmediğiniz komisyona o zaman gidersiniz.

Oooo o halde sonucu bekliyoruz, paylaşırsanız sevinirim.

Arkadaşım sen sonuçta ortopedik özürlüsün h sınıfıda ehliyetin var doktordan rapor aldın normal ehliyet aldın.
Ilerde bir kaza yaparsan trafik çevirmelerinde bu sorun olur kimse gözünün yaşına bakmaz ortopedik özürlü kişiler bir şekilde kurula girmek zorunda buna kurul karar vermeli diyor yönetmelikler

TRAFİKTE BİR POLİS ÇEVİRMESİNDE BU KURAL UYGULANIR SANA BÜYÜK İHTİMALLE
5.1.6.11- 2918 sayılı Karayolları Trafk Kanunu’nun 45’inci maddesi kapsamında il sağlık
müdürlüğüne sevk edilen sürücünün muayene ve değerlendirmesi 5’li heyet tarafından yapılarak sağlık
kurulu raporu tanzim edilmekte idi. Mezkûr Kanun hükmünde değişiklik yapılması nedeniyle bu şekilde
sevk edilen kişi adına 5’li heyet raporu düzenlenmeyecek olup sürücüde meydana gelen bedensel
değişikliğin ortopedik olması halinde ortopedi ve travmatoloji uzmanının, diğer durumların tespitinde
ise ilgili diğer uzman hekim/hekimlerin bulunduğu hastaneye sevk edilir. İlgili uzman hekim/hekimler
tarafından yapılacak muayene ve değerlendirme sonucunda sağlık raporunun III. Kısmı doldurularak,
sürücü belgesi alıp alamayacağı ve varsa kısıtların kod tablosundaki kod numaraları yazılacaktır.

Üst Alt