Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol kolundan engelli olup otomatik vitesli araç raporu olanlar..?

huso39

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Sol kolundan engellı olup da "otomatık vıtes arac kullanır" ibareli raporu olanlar burada raporunu nereden aldıgını yazabılırler mi?

Saygılar.

Bence Şişli Etfal'e şu şekilde gidersen işini görürler. Olmazsa, Ümraniye Devlet Hastanesi'nden alan bir arkadşaımız vardı, aşağıdaki bilgilerle oraya başvur derim:

... Hastanesi Başhekimliği'ne,

.../.../2009​

26 Eylül 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğin "Ortopedik muayeneye ilişkin esaslar"ını düzenleyen 8. maddesi şu şekildedir:
Ortopedi muayeneye ilişkin esaslar
Madde 8: [...]
(2) Extremite noksanlığında;
[...]
b) Üst extremitenin dışında extremite noksanlığı (doğuştan veya sonradan) halinde Ortopedi ve/veya Fizk tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu uyarınca H Sınıfı Sürücü Belgesi verilir. Üst extremitenin tek taraflı noksanlığında da Ortopedi uzmanının kanaatiyle, H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.
Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün otomobil kullanmak için özel donanıma ihtiyaç duymayan (sol kolundan sakatlığı olanlar otomobil kullanmak için özel donanıma ihtiyaç duymazlar), otomatik vitese sahip araçları kullanabilen kişiler hakkındaki yazısı da bulunmaktadır (EK 1):
"ağlık kurulu raporlarında "otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi bulunan kişilerin bu ibareyi sürücü belgelerine işletmek islemeleri halinde sağlık kurulu raporu ile birlikte trafik tescil kurulusuna müracaat etmeleri gerekmektedir"
Bir kolundan sakatlığı olan kişilerin H sınıfı sürücü belgesi alabildiğinin bir kanıtı da, konuyu vergi maufiyeti açısından değerlendiren Maliye Bakanlığı'nın kolundan sakatlığı olanlara dair onlarca mukteza yayınlamasıdır (Ek-2). Takdir edersiniz ki bir koldan sakatlığı olanlar sürücü olamıyor olsa idi Maliye Bakanlığı onca muktezayı yayınlamak durumunda kalmazdı.

İş bu gerekçelerle H sınıfı sürücü belgesi alabilmem için gerekli olan "otomatik vites ve direksiyonda topuz bulunması şartıyla H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli sağlık kurulu raporunun tarafıma verilmesini arz ederim

Adın soyadın
imzan​
TC kimlik numaran
Adresin-telefonun

EK 1:
otomatikvitesliarac.jpg

EK 2:
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI​

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)​

TARİH: 27.03.2009
SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.7.3021
KONU : Sağ koldaki kısalık nedeniyle vites kolu uzatılan aracın iktisabında ÖTV istisnası.

İlgi dilekçeniz ve ekleri incelenmiştir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7/2.maddesinde (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabının vergiden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu Kanun uygulamasında (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye’de kayıt ve tescil edilmiş olanların kullanılmak üzere, ithali ile motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı ilk iktisap kapsamında değerlendirilecektir.

Öte yandan, 7 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nin
7.2.1.2. “Malul ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması” başlıklı bölümüne göre,
(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçlardan 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 tarife pozisyonlarında yer alanların, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiştir. Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;
- Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu,
- Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,
- Alıcının “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi,
eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır.

Vergi dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek, araçta yapılan özel tertibatın raporda yazılı sakatlığa uygun hareket ettirici bir tadilat olduğu tespit edilecektir. Bu tespit üzerine tahakkuk fişi ve istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” düzenlenecek ve mükellefe verilecektir.

Konuyla ilgili olarak Bakanlık Makamı’ndan alınan … tarih, …sayılı yazıda;
1) Sakatlığa uygun hareket ettirici özel bir tertibat yapılmadığı sürece otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı araç olarak kabul edilmeyecektir.
2) Engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması, hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirilmeyecektir.
3) Hareket ettirici özel tertibatın ilk iktisap işleminden önce yapılması yeterlidir. Bu tertibatın imalat aşamasında veya sonra yapılması, ilk iktisaptan önce yapılmış olmak kaydıyla istisna uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.”denilmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, sakatlık derecesi %90’ın altındaki malul ve engellilerin 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm3’ü aşanlar hariç) ya da 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm3’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. no.sunda yer alan araçları bizzat kullanımı şartıyla istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan da yararlanılabilmesi için araçta sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması zorunludur.

Buna göre, sağ kolunuzdaki kısalık dolayısıyla sakatlık derecesi %90’ın altında olan tarafınız adına kayıt ve tescili yapılacak olan aracın vites kolunun uzatılması, sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirileceğinden ÖTV istisnasından yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
Kaynak: www.ivdb.gov.tr/Mukteza/otv/3021.htm

merhaba bülent bey ;

Sol kolum ampute.
1996 yılında almış olduğum h sınıfı ehliyet var fakat özel donanın bölümü boş bırakılmış
şimdi ben otomatik vitesli araç ve direksiyonunda topuz bulunan araç kullana bilmem için bana nasıl bir yol izlememi ve bu konuda rapor alan arkadaşların evrek fotokopilerini alabilmem için yardımcı olursanız sevinirim
msn adresim msisman31@hotmail.com veya faks:0326 216 01 36 antakya/hatay

Mehmet, yukarıdaki dilekçe örneği senin için de geçerli...
Devlet hastanesinden uygun ibareli rapor alacaksın ve raporu emniyet müdürlüğüne götürüp sürücü belgene/dosyana işleteceksin. Sonra otomatik vitesli tüm araçları yasal olarak kullanabileceksin.

vay be: "Engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması, hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirilmeyecektir." bu durumda ötv işi yattı benim için. bu özel donanım sayılmıyor değil mi?

Sonra otomatik vitesli tüm araçları yasal olarak kullanabileceksin. e peki bu durumda bana göre yukarıdaki sinyal kolu bana göre olmayan ve otomatik vites aracı kullanırsak ne olacak? çelişki oluyor bu durumda.

Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün otomobil kullanmak için özel donanıma ihtiyaç duymayan (sol kolundan sakatlığı olanlar otomobil kullanmak için özel donanıma ihtiyaç duymazlar), otomatik vitese sahip araçları kullanabilen kişiler hakkındaki yazısı da bulunmaktadır (EK 1):

demişsiniz bülentbey sol kolundan özürlü olanlar özel tertibat gerekmiyor mu emniyet benden git proje çizdir dedi

Arkadaşlar merhaba...
Benimde sakatlığım sol kolumda ve Devlet hastanesinden otomatik vitesli araç kullanır raporu aldım.
İlk başta derdimi anlatmam zor oldu ama Bülent beyin sundugu dilekçe orneğini ibraz edince raporuma yazdırabildim bu ibareyi.

Sonrada trafiğe gidip zaten var olan H sınıfı ehliyetimi otomatik vitesli araç kullanır raporumu ve söz konusu dilekçe örneğini vererek bu ibareyi ehliyetime yazdırdım..
O günlerde yeni olan bu uygulamadan haberdar olmayan emniyetteki bazı arkadaşlar için o dilekçenin bir fotokopisini aldılar.
bu anlattıklarım 2 yıl öncesine aittir.

benim aklıma takılan soru şu direksiyonda topuz olması özel donanıma girmiyo yazıyı dikkatli incelemek gerekiyo hatta ötvden yararlanamayacak olanlara örnek olarak direksiyon topuzu denmiş bi yanlışınız olması

topuz filan yok benim arabamda.
burada amaç araba kullanmaksa izlenecek yol benim dediğim gibi oluyor.
ama ötv mtv muhafiyeti olmaz.
bu muhafiyetlere fazla takılmayalım derim. 2 yıl önce bu işleri hallettim ve hemen arabamı aldım.paşa paşa mtv de ödüyorum.
trafikte sorunda çıkmıyor. benim içinde önemli olan bu..

sol ust exteremite polio sekeliyim
Arkadaslar ehliyetimde "özel tertibatlı arac" yazıyor.
Ne kadar ugras verdiysem otomatik vites arac yazılı rapor alamadım.
trafik subeye gittim 2 gün önce dedimki ben nasıl bir arac kullanabilirim.
memur bayan birilerini aradı ve dediki
"sen otomatik vitesli arac kullanabilirsin hiç bir problemin olmaz dedi. Cunki raporunda nasıl bir özel tertibat diye bir ibare yazmamışlar."
acaba gercekten de doğrumudur bu dedikleri memurun ?????

Bu yönetmelik daha devam ediyormu? Yoksa degistimi?

ankarada hangi hastaneden rapor alırım ve hangi kurstan ehliyet alırım sol el ampüte

Nikom tandoğan sürücü kursuna git ve rapor içinde ankara devlet hastanesine git!!!

Arkadaslar bende yurtdışından araba getirtmeyi düşünüyorum türkiyede ötv-kdv den faydalamadığım için bülentabi anladığım kadarıyla tertibatı ankara naklihane belirliyor!fakat benim ehliyettede h sınıfı yazıyor ama hiç bir ibare yok!!!

Raporda sol koldan sakatlık olduğuna dair ibare bulunması kafidir. Naklihane'dekiiler onay verir o zaman.

fatih kardeş raporu hangi hastaneden aldın...? ve dilekçeni naasıl yazdın rica etsem bana bu konuda yardımcı olurmusun... ben bu sorunları halen aşamadım... mailim: yakamoz1341@gmail.com. şimdiden tsk.ederim. iyi aksamlar.

Üst Alt