Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol omzum sürekli çıkıyor. Yönetmeliğe aykırı olarak askerlikten muafiyet verilmedi!?

space

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Benim sol omzum kronik olarak 5-6 yıldır sürekli çıkıyor. Askere gitmeme 10 gün var.
Milli savunma bakanlığı sağlık yönetmeliği 58/B maddesine göre;
"Üst taraf büyük eklemlerinin (omuz, dirsek, ön kol ve el bileği) sık sık nüks eden
habitüel çıkıkları, yarım yapışıklıkları, normal hareket açısının 1/4 (1/4 hariç) ile 1/2
(1/2 dahil)’sine kadar hareket noksanlıkları ya da gevşeklikleri muafiyet sebebidir"

Bu maddeye ve daha önce bu forumdan aynı durumu yaşayan arkadaşların muaf olması sebebiyle hastaneye sevkimi istedim. Doktor çok ilgisizdi, röntgen ve MR istedi. MR randevusu İstanbulda 45 günden aşağı olmadığı için Lüleburgaz Devlet Hastanesine gidip 2 günde orada hallettim.

MR sonucumda yazan: Kronik Hill-Sachs lezyonu, kronik fibröz Bankart lezyonu

Doktor MR'a bakıp senin bir şeyin yok askere gideceksin dedi. Bunun üzerine milli savunma bakanlığı maddesini hatırlattım ve daha önce bu sorundan muaf olanlardan bahsettim fakat doktor sinirlenip saçmalamaya başladı ve ameliyat olacaksın, 1 yıl erteleme veriyorum dedi. Ben ameliyat olmak zorunda değilim madde gayet açık kurula sevk edin beni dedim fakat ben kanunları aşamam, her omzu çıkan gelsin muaf olsun o zaman dedi. Kavga etmemek için sinirlenip çıktım 1 yıl erteleme verdi. Sizce ne yapmalıyım? Şubeye gidip başka hastaneye sevk istesem işlemler yetişmeyecek. Seneye başka hastaneye sevk alıp tekrar şansımı denemeli miyim? Muaf olmam gerektiğine %100 eminim.

space

Önümüzdeki yıl muafiyet ummak daha makul. Şimdi itiraz edersen ter tepmesi çok muhtemeldir.

1 yıl sonra gelen edit:

1 hafta önce 1 yıllık ertelemem bitti, tekrar sırasıyla askerlik şubesine oradan aile hekimime oradan da devlet hastanesine gittim. Şansıma geçen yıl bana muafiyet vermeyen doktorun yerine başka doktor gelmiş. Girdiğim gibi eski MR sonucuma baktı ve askerliğe el verişli değilsin kağıdı verdi. Bu kağıdı sağlık kuruluna götürdüm ve benden yeni MR istediler. Onuda çektirdim ve kurula verdim. Bugün sağlık kuruluna girdim ve bana askerliğe el verişli olmadığımı bildirdiler.

Bankart lezyonu yani kronik omuz çıkığı yaşayan kişiler;

Milli savunma bakanlığı sağlık yönetmeliği 58/B maddesine göre;
"Üst taraf büyük eklemlerinin (omuz, dirsek, ön kol ve el bileği) sık sık nüks eden
habitüel çıkıkları, yarım yapışıklıkları, normal hareket açısının 1/4 (1/4 hariç) ile 1/2
(1/2 dahil)’sine kadar hareket noksanlıkları ya da gevşeklikleri muafiyet sebebidir"

askerlikten muaf olabilir bilginize..

bende de kronik omuz çıkığı vardı. askerliğimi eğirdir dağ komando okulunda yedek subay olarak yaptım. askerdeyken de ameliyat oldum.

Bende de aynı sakatlık vardı fakat ben 4 ay önce ameliyat oldum, yine de muaf olabilir miyim? MR sonuçlarımda gözüküyor sakatlığım.

Forumda 1-2 konuda aynı sakatlığı yaşayan birinin askerlikten muafiyet raporu aldığını gördüm. Ben bu yıl içinde mart ayının başında tekrarlayan omuz çıkığı ameliyatı oldum. Yine de askerlikten muaf olabilir miyim? Olamazsam da 2 ay sonra teslim olmam gerekiyor fakat doktor bana 1 sene boyunca kolunu zorlama demişti. Askere gidince de doktor böyle dedi desem beni kimse dinlemeyecek muhtemelen. Bu ameliyat yüzünden askerliği erteleyebilir miyim?

anilbey

1 yıl erteleme vermeleri çok muhtemel. Ya gitmeden ya da gittiğinde hastaneye gittiğinde ameliyat belgelerin vs. ile sorun yaşamazsın diye düşünüyorum.

OğuzHan112 Hocam buyur bak işte benim daha evvel bahsettiğim şey tam da buydu. "Keyfi davranma diye bir şey yok. Mevzuatta ne varsa doktor onu uygular" demiştin ama bak mevzuat gayet açık olmasına rağmen tamamen doktor keyfi olarak "Bişeyin yok yeaa gidersin askere" demiş. İtiraz edilince de ters yapmış. Ben işte burada tıkanıyorum. Nasıl keyfi karar verilebiliyor?

-Mr görüp ona göre bir karar almışsa tamamen doktor kanaatidir,

-Ezbere konuşmuş olsaydı,o zaman bir şeyler söylerdim,

"Her omuzu çıkanı muaf edemeyiz" bunda hemfikirim,

-Ezbere iş yapılacağını sanmıyorum,durduk yere risk neden alsınlar...

-Mr görülmüş yapabilir kanaati oluşmuş,bu gayet normal...
Bhtszbdv

-Mevzuata göre evet muaf tutulmalı,ancak bu tek başına tamamlayıcı değil,

-Gerekli tahliller yapılmadan sonuç elde edilemiyor,

-Mevzuatta gerekli tahlil ve tetkikleri yapacaksın,ona göre karar vereceksin,diyor.

-Mr da,doku kaybına,kas gücü kaybına,kemik dejenerasyon'una vs,bakılıyor.

-Yani ezbere bir karar alınmıyor.

-Detayları bilmediğiniz için size göre ters giden bir şeyler var,yoksa hekimin size karşı keyfi bir karar alacağını sanmıyorum.

-Bilincli ve inadına yapılmış bir şey varsa,bunu ıspatladığınız takdirde dava hakkınız var...
Bhtszbdv

Üst Alt