Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol üst ekstremite, 78 kodu, ehliyet ve Ötv indirimi..?

Ergin

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
merhaba,

kafam çok karıştı.

durumu özetleyeyim. sol ekstremiye kısalık var. güç kaybı var. ötv için hastaneye başvurdum. ötvsiz araç alabilir raporu verildi.

ehliyet için il sağlık komisyonu 78 kodu ile rapor verdi.(otomatik araç kullanır)

sorularım;

bu 78 kodu ile engelli ehliyeti mi alacağım?

özel tertibatsız araç alacağım için -yani sadece otomatik alıcam- bu durumda ötv indiriminden faydalanıp faydalanamayacağımın kararını vergi dairesi mi belirleyecek?

bu değerlendirmeyi "ötvsiz araç alabilir raporu" ile mi, ehliyete göre mi değerlendirecek?

red etme ihtimalleri var mı?

bu 78 kodu ile engelli ehliyeti mi alacağım?
Evet.

özel tertibatsız araç alacağım için -yani sadece otomatik alıcam- bu durumda ötv indiriminden faydalanıp faydalanamayacağımın kararını vergi dairesi mi belirleyecek?
Ehliyetine işlenecek kısıt kodları ve üzerinde Engelli Sağlık(Heyet) Raporu yazan ve içinde engel oranı ve detaylı tanısı yazılı olan bir raporla vergi dairesine gidip, detaylı bilgi alabilirsin. Bazı vergi daireleri kabul etmeyebiliyor, bunun için özelge talep edebilirsin.

bu değerlendirmeyi "ötvsiz araç alabilir raporu" ile mi, ehliyete göre mi değerlendirecek?
Hem ehliyetteki kısıt kodları hem de Engelli Sağlık Raporunda yer alan detaylı tanıya göre.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Fakat bu kodlar zaten belli. "Otomatik araç kullanabilir, Resmi araç kullanamaz, iki tekerli araç kullanamaz." Kodları yazıldı il sağlık komisyonunda.

Ötv raporunda ise, %43 engel var, protez ve kısalık ile güç kaybı yazıyor. Ayrıca "ötvsiz araç alabilir" kısmı işaretli.

Bu kodlar yeterli mi ötv indirimi için? Sky_Walker

evet ama mutlaka yenı ehlıyet cıkarman gerekcek veya kısıtlama kodu yazan rapor olucak hastaneden aldıgın otomatık vets araç kullanabılır raporu tek basına yetersız mutlaka kod olan rapor gerekecek

zaten ehliyetim.yoktu.yenialıcam.

hastaneden değilde, komisyonun verdiği raporda kodlar var.

ötv raporunda tabi kod falan yok.

il sağlık komisyonun verdiği kodlu rapor ve onunla alacağım kod yazan ehliyet, ayrıca ötv indirimi yazan rapor işimi görüyor doğru mu anladım?

Konuyu hortlatıyorum ama.. ÖTV indirimi aldığıma dair evrakı nerede görebilirim? Edevlette böyle bir alan yok malesef..

ben 2017 yılında heyete girerek ehliyet için evrak hazırladım ve emniyet müdürlüğü üzerinden ehliyetimi aldım.

Fakat hatırlamadığım kısım şu, ötv indirimi verildi mi, verilmedi mi ? Bunu internet üzerinden sorgulayabileceğim bir yer var mı ?

Saygılarımla.

Cimer'e sormuştum. Gelen cevap.

[FONT=Roboto]T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 26.08.2021 tarihinde yapmış olduğunuz 2104361274 sayılı başvurunuz 03.10.2021 tarihinde ÖTV II MÜDÜRLÜĞÜ (II-III-IV SAYILI LİSTE) (2) tarafından cevaplanmıştır:[/FONT][FONT=Roboto]Cumhurbaşkanlığı İletişim merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.[/FONT][FONT=Roboto]4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun (7/2) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnanın uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir.[/FONT][FONT=Roboto]Buna göre mezkur istisnadan, engellilik derecesi (tüm vücut fonksiyon kaybı oranı) %90'ın altında olan malul ve engellilerden yalnızca, engellilik durumu ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu) engelliliğine uygun sabitlenmiş özel tertibat yaptırılmadan taşıtı kullanamayacak mahiyette olanlar yararlanabilmektedir.[/FONT][FONT=Roboto]Ayrıca, engellilik derecesi %90'ın altında olanların söz konusu istisnadan yararlanılabilmesi için 1/1/2016 tarihinden önce alınmış H sınıfı sürücü belgesi veya 1/1/2016 tarihinden itibaren alınan ve Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1.3) bölümünde belirtilen engellilik durumları itibariyle, istisna kapsamındaki taşıtta bulunması gereken özel tertibat(lar)a ilişkin ibareleri (kod numarasını/numaralarını) içeren A, A1, A2, B, B1, BE veya M sınıfı sürücü belgesini haiz olunması şarttır.[/FONT][FONT=Roboto]Bilgilerinize sunulur.[/FONT]

Benim ehliyetime tanımlanan özel tertibat yok. Yani bu durumda ötv indiriminden faydalanamıyorum anlamı çıkmıyor mu ?

Sadece: "[FONT=&quot]78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi var.[/FONT]

Ergin

Hocam, EHLİYET SÜRÜCÜ RAPORU açıklamalar kısmında,otomatik vitesin tertibat sayılacağı belirtilmiştir.
Ötv muafiyeti araba alabilirsiniz.Ama vergi dairesi yetkililer,çok değişik kararlar veriyor.
İnşallah herşey yolunda gider.

Ben sağ brekial pleksus dan aldım
1- Erişkinler icin engelli raporunda Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.bu harfiyen yazacak
2- ehliyetine 78 kodunu yazmışlar bu senin özel tertibatindir . Maliye ile biraz karın ağrısı çekersin ama. ÖTV siz aracını alırsın ben aynı kodla aracımı aldım sağ kol
mevzuata göre sağ veya sol kol otomatik vites (78 )
Başka hiçbir tadilat olmaksızın hareket ettirici donanim olarak sayılır.

Muttalip Mutlucan aspan
Cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.

Maliyeyle işimiz zaten bitmiyor. :(
aspan
Benim sol bacak. Protez, kısalık ve güçsüzlük olduğu için debriyaj kullanamıyorum malesef.

Üst Alt