Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Son alınan rapor engelli emekliliğini etkiler mi?

gurcangur

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba.

Ben 1 Kasım 2004 tarihinde işçi statüsünde %40 engelli raporu ile kamuda göreve başladım. Sonrasında vergi indirimine başvurdum ve %40 sürekli raporuma göre 3.derece engelliler için vergi indiriminden yararlanma hakkı elde ettim. (Ankara %40 olarak onayladı)

1 Ekim 2008 tarihinden önce işe girmem nedeniyle 4400 prim günü ve 20 yıl sigortalı olma koşuluyla engelli emekliliğine hak kazanabiliyorum.

2015 yılında engelli ehliyeti almak için tekrar heyete girdim ve %30'luk bir sürekli rapor daha verildi.

İzninizle şunları sormak istiyorum:

a)2 yıl sonra emeklilik zamanı geldiğinde engelli emeklisi olabilecek miyim? Rapor oranının %40'tan %30'a düşmesi sıkıntı yaratır mı? (her 2 raporda sürekli ibareli)

b)1 Ekim 2008'den önce işe giriş yaptığım için eski kanuna tabi olmam sebebiyle tekrar rapor istenmeyeceğine dair forumlarda mesajlar okuyorum ancak bu konuda emeklilik başvurusunda tekrar heyete gönderilme gibi bir durum olacak mı?

c)Her zaman son rapor geçerlidir şeklinde bir kanı var. Bu neye dayanarak söyleniyor? Hastalığım çocuk felci ve düzelme ihtimali yok. Ayrıca verilen tüm raporlar "sürekli" şeklinde verilmiş.

Bu konularda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Engelli Ehliyet lerinde rapor yüzdesi verilmiyor ötv siz araç için müracaat ettiyseniz ondan olabilirmi son alınan rapor sistemde gözükür

bilgeadam
2015 yılında H sınıfı ehliyet alırken sağlık kurulu raporu almıştım. O dönem şimdiki gibi ehliyet raporları oransız değildi. %30 yazıyordu raporda. Sizinde söylediğiniz gibi sistemde son rapor olarak %30 görünüyor.

Ancak aklıma burada şu takılıyor. Eğer engel oranını %30 kabul edecekse devlet bunca yıldır beni de engelli statüsünde çalıştırmaması gerekirdi. Neden derseniz vergi indirimi ve engellilik derecesi %40 lık raporla Ankara'da merkez sağlık kurulunda onaylandı.

gurcangur %40 raporunda almış olduğun sürekli vergi indirimi ile emekli ola bilirsin.Sonucta vergi indirimi yazısı sürekli ssk da emekli olurken senden vergi indirimi yazısı ister.Rapora bakmaz.Amw ssk irelide son aldığın %30 engelli sağlık kutulu raporunu farkederse seni tekrar kontrol muayenesi ne csgıra bir böyle yetkisi var.Raporun sürekli de olsa .Şöyle bir durumda var sistem de tek raporun olsa sırrı olsada emeklilikte sonra ssk kontrol muayesine çağırmazdım diye bir kanun da yok.ssk daki müfettişlerin insiyatifinde yani.Enekliliginiz yakın ise tekrar heyete girdiğinizde rapor oranınızın%40 altına düşmesi olasılığı var ise elindeki mevcut rapor dan dolayı almış olduğun vergi indirimi yazısı ile zamanı gelince emeklilik için müracaat et derim. Maliyeden aldığın sürekli vergi indirimi yazısı gecerligini halen koruyor.Emekli olurkende tekrar rapor istemeleri asla söz konusu olmaz.

fenerliyizz

Dostum öncelikle cevabın için çok teşekkür ederim. İnsan yine de tedirgin oluyor. Belirsizlik kötü şey maalesef.

gurcangur belirsizlik diye birsey yok.Senin elindeki raporun geçerli vergi indirimi de geçerli bu konuda ikilemde kalma.Şoyle bir durum var senin almış olduğun rapor tek ve süreklide olsa emei olunca ssk seni tekrar kontrol muayenesine çağırmazdım diye bir kanun yok.Ben vergi indirimi ile emekli olurken raporum 1 yıllıktı vergi indirimi de 1 yıllık geldi. Ssk dan işlemleri başlattım emekli oldum 1 yıl sonra kontrol muayenesi verdiler. 8 ay önce girdim heyete tekrar rapor aldım bu seferde rapor iki yıllık çıktı ssk bu sefer iki yıl sonra kontrol şerki koydu.Iki yıl sonra tekrar kontrol muayenesine gireceğim Diyeceğim şuki benim hastalığım kronik ama hastane süreli veriyor raporu.Hqstalıgımdaki oranlara iki yıl donradq girsem alacağım oran aynı olacak.Hastalığımda kronik onlar bıkana kadar ben heyete girmeye devam edeceğim işin özü bu.Sen şimdik heyete tekrar girersin %40 üssü rapor alırsın rapor diyelimki süreli çıktı. Vergi indirimi için gönderdin muhtemelen vergi indirimi de süreli gelir.Bu vergi indirimi geçerli sayılır bu sefer son aldıgın bununla ssk dan emeklilik başlattın diyelim ssk sana rapor süresine göre kontrol şehri koyacak.Tekrar heyete girmek zorunda kalacaksın diyeceğim şu ki; Şuanda elindeki mevcut vergi indirimi yazısı ile emekli olurken ssk senden tekrar rapor taleb etmez.Ssk müfettişleri vergi indirimi ile emei olanların dosyalarını bazen gözden gecire biliyor hastalığa oranlara bakıyor bazen raporu sürekli olanları bile tekrar kontrole çağıra biliyorlar.Buna hiç takılmamak gerekir yani akışına bırak zamanı gelince işlemlerini başkanını tavsiye ederim.sistemde alınan raporlar görünüyor doğru ilac raporuda görünüyor buna fazla takılma ssk dosyandaki raporuna ve elindeki vergi indirimi yazısını bakar.
gurcangur tedirginlik her zaman olacak bunun önüne geçemezsin Yeni %40 surekli rapor alsanda bu tedirginliği yine yaşarsın.Bu na takılma derim

Dostum teşekkür ederim. Hayırlısı olur inşallah.

Üst Alt