Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sonda kulanımı ardından öksürme vb. durumlarda idrar kaçağı oluyor?

asill3333

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
2 yasındaki çocugumuz için hi slip plus sonda kulanıyuruz,
sorun şu sonda yaptıktan sonra çocuk ağladıgı zaman öksürdügünde yine idrar kacırıyur sanırım mesane tam bolaşmıyur ne yapmamız lazim?

çok normal.dediğiniz gibi mesaneyi tam boşaltamıyorsanız sondayla kalan idrar da kaçak şeklinde çıkabilir.aslında iyi bir üroloji doktoruna başvurmanızı tavsiye edeim.
2 yaşındaki çocuğun mesane kapasitesini bilmek ve su rejimini ona göre uygulamak lazım.mesanenin kapasitesini zorlamamak lazım.

Doktorunuza, "Mictonorm kullanabilir miyiz" diye sormanızı öneririrm. Mesane iç basıncının azaltılması önemli.
Enfeksiyon olmadığından emin olun. Kültür testi yaptırın ve gerekirse doğru sürelerde antibiyotik kullanın.
İki yaşında çocuğun mesane kapasitesini bilmiyorum; bunu doktorunuzdan öğrenin. Ve mesanenin o kapasitede olduğundan emin olun. Gerekirse ürodinami yaptırın.
TAK yaparken kataterin bir ucuna mutlaka idrar torbası takın. İdrar torbasına takılı olduğunda idrar akışı çok daha iyi gerçekleşiyor.
Çocuk sıkıştığını hissettiğinde idrar torbasına TAK yapın. Böylece öngörülen kapasite ile varolan kapasitenin örtüştüğüü teyit etmiş olursunuz.
TAK yaparken katatere el değmemesi çok çok çok önemli. Ellerinizi (çocuğunkini de) Promax sıvı sabunla yıkayın mutlaka. Ve çocuğunuza haftada en az bir kez banyo yaptırın. Ardından katater poşetinin üst-iç kısmının arasına sıkıçtırın katateri ve oradan tutarak itin... Böylece torbanın sterilliğinden yararlanmış ve katatere kesinlikle ellememiş olursunuz (burayı anladını mı?)
TAK yapıldığında mesanede idrar kalması neredeyse imkansızdır. Zira teorik olarak hortumla küvetten su boşaltmakla kataterle mesaneyi boşaltmak arasında hiç bir fark yok. TAK işlemini doğru yapıyorsanız içerde idrar kalmaz.
Su alımını kontrollü yapın. TAK'tan sonra 2-3 saat sıvı almayın. Daha sonra sıvı alın ve 4-5 saatte bir TAK yapacak peryodu oturtmaya çalışın.
Çocuğun günde 1 saat kadar ayağa dikelmesini sağlayın. Metabolizma ayakta pozisyonda çok daha iyi çalışır. SGK'dan ayakta dik pozisyonlandırma için ürün temin edebilirsiniz: http://www.engelliler.biz/forum/eng...le-ve-stand-up-wheelchair-odemesi-ve-sgk.html

Aklıma gelenler bunlar...

İdrarımı kendim boşaltıyorum. Sonda kullanmıyorum. İdrarı boşalttıktan beş dakika sonra öksürsem ya da hapşırsam idrar kaçırıyorum. Bu durum beni perişan etti. 9 yıldır omurilik felçliyim ve bu kaçırma 9 yıldan beri bende var. Bir ara acaba mesanede idrar mı kalıyor o yüzden mi kaçırıyorum diye düşündüm ve bir defa sondayla boşalttım. 5 dakika sonra idrar kaçıp kaçmayacağını ölçmek amacıyla öksürdüm maalesef yine idrar kaçağı oldu. Bu durum beni çok rahatsız ediyor.

"Öksürük ilacı denedin mi" diyesim geldi, :):):):) Şaka tabii.

TAK'ı doğru şekilde yapıp mesaneyi tam olarak boşalttığından emin misin? Yani beş dakika sonra mesanede idrar kolay kolay birikmez ki dışarı taşsın.

Ayrıca aklıma şunlar geliyor:
1- Üretada mekanik bir sorun olabilir
2- Mesane iç basıncını azaltıcı Mictonorm vb. bir ilaç kullanıyor musun?
3- Mesanede enfeksiyon olmadığından emin misin?

Mesaneyi kesinlikle tam olarak boşaltıyorum. Dediğim gibi idrarı kendim sonda felan kullanmadan yapıyorum. Bazen tam olarak boşaltıp boşaltmadığımı merak ettğimden sondayla tekrar deniyorum ama hiç sondayla idrar çıkmıyor. Ayrıca sondanın sonunda muhakka idrar torbası kullanırım. Kazanın ilk zamanlarında hastanede tedavi görürken üropanı çok kullandım. Hatta saçlarımı üropan yüzünden kaybettim. Üropan ile mesane hacmi bayağı arttı ama kaçaklar hep oldu. O günden bugüne hala çekiyorum. Evlilik önündeki en büyük engelimin o olduğunu söyleyebilirim.

oüropanı asla sevmiyorum dozu çok yüksek çok kullandım 7 yıl saçlarımı döktü içtahsızlık ağız kurulu uyku bozukluğu ama şükür 4 yıldır kurtuldum mictonorm süper dozu düşük hiç yan etkisi olmadı bana ama üşütmemeye dikkat edin ayaklar bel ve kasıklar çok önemli bu durumda

bizde cocuga artık tak yapmıyuruz çünkü kendi kaçirıyor

"Kaçırmak" sağlıklı olmayabilir çoğu zaman. O esnada oluşan iç basınç üreterden böbreklere idrar kaçmasına neden olabilir. Bu tür kendi başına idrar atımının ürodinami ile kontrol edilmesi ve böbreklere zarar gelmediğinden emin olunulması gerek. Malum, her şey böbreklerin zarar görmemesi için...

Dostlar ben 2 yıldır Tak sonda kullanıyorum, markasını vermeye gerek yok. Ben doğuştan skolyoz hastasıyım tabi buna bağlı idrar kaçırması yani tutamama var. Üropan - Detrisitol gibi ilaçları kullanıyorum. Tak sonda denen bir aleti kullanıyorum. Yaklaşık 2,5 saat - 3 saat hatta daha fazla gidiyor. Lakin soğuk havalarda, ayaklarınızı üşüttüğünüzde, çok sıvı aldığınızda bu zaman 1 saate kadar iniyor. Gece yatarken sıvı almamaya dikkat edin, devamlı saatlerinizi kurun vakitleri tayin edin. Dikkat edin. Allah yardımcınız olsun.

Üst Alt