Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sonradan engelli olan 2007 girişili öğretmenin erken emeklilik şartları nedir?

Ezgic

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Merhaba, ben 2007 girisli ögretmenim. Yarin engellilige basvuracagim hastaneden ve cok kafam karisti. 2007 girisli oldugum icin simdi tek hastaliktan %40 bana uygulanacak mi uygulanmayacak mi? Cunku iki hastaliktan %40 alacagim kesin gibi bor sey fakat tek hastaliktan alamayabilirim. 2007 girisliyi ogretmenim kamuda ama raporu 2023te alicam sonucta ve daha önceden alinmis bir engellilik raporum da yok. Cevaplarsaniz sevinirim :) OturanBoğa

Ezgic

2008 öncesi ve 2008 sonrası 4C çalışanları için SGK Hastalık listesine göre tek hastalıktan en az %40 a denk gelen hafif tanısı almak gerekiyor.

Yeni yönetmeliğin tek istisnası 2008 öncesi 4A ile sigortalı çalışan olup şimdi 4A ile emekliliğe başvurabilmek.

ucuncubahar tesekkur ederim. Gercekten cok sacmaymis. Sanki 2 hastalik ayri bunyede . Boyle sacmalik olamaz ama olmus

Ben agustos 2007 girişli kamuda öğretmenim. İşe girdikten sonra 2 hastaliktan %42 oran aldım. Yeni bir kanun maddedi eklenmis herhalde ama bundan emin degilim. Sorularim Şunlar,
1) Artık tek ve en büyük oran mı baz alınıyor, yani tek hastalıktan en az %40 engel almış olmak mı lazım? (2007 giriş)
2) Bu kanun var ise 2008 ve sonrası işe girenleri mi kapsıyor?
Dedigim gibi işegirerken degil, sonradan engelli olanlarin erken yaşlsnms emdkliliği...

1) Evet tek hastalıktan en az %40 tanı almak gerekiyor ve hatta bu hastalık SGK Hastalık Listesinde tanımlı olmalı.

2) Kamu çalışanları için 2008 öncesi ve sonrası farketmiyor tamamını kapsıyor.

3) Rapor oranınınız %60 veya üzeri olmadığı için işe girerken ya da sonradan engelli olmanın konuyla alakası yok. İşe girerken veya sonradan engelli olmak Malulen Emekliliğin konusu.

4) İlk maddedeki tek hastalık şartını aşmanın tek yolu 2008 öncesi ve sonrası 4a ile sigortalı olup vergi indirimi ile emekli olmak.

Cevap için teşekkür ederim. Bu bilgiyi nereden aldınız veya tecrübemi ettiniz. Çünkü alo 170 böyle demedi. Tek hastslik veya 2-3 hastalık fark etmez, erken( erken yaşlanma) emdkliligi için %40 almanız ve gerekli yılı doldurmanız yeterli dedi. Nette de sizin dediginiz gibi bilgilerle karşılaştım. Sgk dan birisi de sizin gibi söyledi. Alo 170 in yanlış bilgi vermesi de pek olası degil. Acaba hangisi dogru diye aklimda halâ bir şüphe var. O sebeple nereden öğrendiğinizi veya başınıza gelip gelmediğini merak ediyorum. Rahatsizliklarim sgk hastalik listesinde olan hastaliklar.

Emekli olamadım, tecrübe ile sabittir.

Ama sen yine de kesin bigli olarak 2021 yılı Eylül ayında çıkan yönetmeliği oku ; "Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz."

MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ

Konuyla ilgili diğer tecrübe ve bilgilere buradan ulaşabilirsin: 5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

Malulen degil, engelli degilken 4C li olup erken yaşlanmaya bağlı erken emekli olamadınız değil mi? Doğru mu anladım?

@Ezgic,

4c söz konusu olduğunda Yaşlılık emekliliği de Malulen emeklilik de SGK Hastalık Listesi'ne göre belirleniyor. Malulen emeklilik için Ağır tanısı almak lazım bu listeye göre, erken Yaşlılık emekliliği için Hafif veya Orta tanısı.

Eğer 2007 öncesinde raporunuz olsaydı ya da 1 Ekim 2008 öncesi aldığınız bir rapor kurumunuz kayıtlarına işlenmiş olsaydı, o zaman bugün o raporla erken emekli olabilirdiniz. Bu olmadığında yukarıda yazdığım Listeye tabisiniz maalesef

Nasil yani? Sonucta ise giris tarihleri belirtiliyor bu tarihte engelli olan denmiyor ki. O zaman daha iyi. 2024 yilini baz aliyorsa toplam calisma surem 18 yilken emekli olurum %40 ile.

Ben de anlayamadım durumu, benim de 2007 giriş ve astım ve kalp kapak çökmesi var, şimdi rapor alıp emekli olmayı düşünüyorum, ben de hanımefendinin dediği gibi biliyorum durumu, yüzde 40 ile olunabiliyor malulen emeklilik. Tek hastalık sadece yüzde 60 ile 1800 gün dolduran oluyor.

@Ezgic selamlar. Öncelikle, geçmiş olsun..Durumunuz çalışamayacak kadar ağır değilse %40 civarı heyet raporu alma ihtimaliniz yüksek.

Son düzenleme:
@GürkanA1,
Ben malulen degil, erken emeklilik icin soruyorum. Ikisi farkli (erken yaslanma emekliligi)

@OturanBoğa,
Ben maluleni degil erken emekliligi diyorum ( erken yaşlanma)

@Ezgic

Ben yanlış anlamış olabilirim, 2007 giriş var benim, ve 18 sene doldu, gün eksik biraz, şimdi toplam 40 alıp emekli olmayı düşünüyorum.

2007 girisliler 18 yilda mi 20 yilda mi onu net bilmiyorum ben. Siz kesin biliyorsaniz bana da yazarsiniz. Benimdesaglikkurulu islemlerim yeni tamamlandi. 2 gun icinde e devlete dusecek demislerdi. 2 gun doldu düsmedi. Oranimi halâ bilmiyorum

@Ezgic,

Yüzde 40 rapor oranı olanlar, 18 yıl 4100 gün ile emekli olabiliyor. Bazen sisteme geç düşüyor, hatta hiç düşmeyebiliyor. Benim düşmemişti, hastaneden almıştım raporu.

Tam sizeyazdim tekrarbakayim dedim. Düşmüş %45 süresiz 3 kronik hastaliktan. Simdi bu belge sistemde gorunsun diye ilçe milliegitimemi gidiliyordur. Yok vergi indirimi falan.. adimlari hic bilmiyorum.

Tesekkur ederim. Vergi indirimi ile ilgili kısmı henüz öğrenemedim.

@Ezgic,

Bağlı olduğun vergi dairesine gidip, raporunun noter tasdikli onayı ile başvuru yapıyorsunuz. Bu platforma sürekli aynı şeyleri yazmak sıkıyor. Bu konu ile ilgili eski başlıkları okursan anlarsın. Yeni baslik açmaya gerek kalmaz.

@Reborn,

İster açarım ister açmam. Sıkıyorsa yazmazsınız o zaman. Ayrıca artık noter tastikli aslina gerek yokmus cunku raporlar e-imzalı,barkotlu ve e- devlette. Hatta e devlette vergi indirimi icin başvuru da acilmis. Ama yine de illa gitmek gerekiyor mu netlesfiremedim henüz. Siz heralde birkac yil önce yaptiniz. Her sey degisebiliyor!!! Bir de tanımadığımız insanlara "siz" li konuşulur. iyi günler!

Tartışma niyetinde değilim. E-devlet üzerinden vergi indirimi başvurusu yapıldığını bilmiyordum. Ben vergi dairesine gidip, noter tasdikli raporumla vergi indirimi aldım. 1 yıl kontrol verdiler ve 1 yıl sonra sürekli olarak vergi indirimim onaylandı. Rapor Ankara'ya gidiyor. Heyet raporu inceleyip, çalıştığın şirketin insan kaynaklarına yolluyor. Eskiden böyleydi. Noter parası bile ödedik. Önemli olan vergi indirimini sürekli olarak almak yoksa emekli olamazsın. İyi düşün emekli olunca maaşının yarısı kesilecek eğer sağlığın çalışma hayatını olumsuz etki etmiyorsa emekli olma derim. Kendi evin varsa ve bana emekli maaşı yeter diyorsan ol.

“Reborn,

Yanlis anlamis olabilirim yazisma dilinden. Emekli olmayi düşünmüyorum 5 yıl daha. Tabi halim en azindan böyle kalirsa... Kiraciym zaten istesem de olamam. Gecinemeyiz. Vergi indirmi maasa da yansiyor diye bliyorum, öyle degil mi?? O yuzden yaptiracaktim. Kamudayim

Vergi indirimi maaşa yansır ama çok düşük bir miktar yani pek bir katkısı olmaz. Yalnız Vergi indirimini aldığın zaman kamu personeli olduğun için günün ve sigorta primlerin dolduğu an emekli ederler diye biliyorum. Evli ve çocuklu olanlar biraz daha yüksek maaş alıyor. Askerlik borçlanması ya da doğum borçlanması emekli maaşına katkı sağlıyor ve prim gününü öne çeker. Şuan bir bebek borçlanması bile 130k galiba yani eskiden 70k diye biliyorum.

@Reborn,

Henüz olmayacagm zaten. Evet evliyim ve 2 cocugum var ama dogum borclanmam yokcunku hic ucretsizizin almadim. Zaten 20 yil doluca emekliligi dusunucem ama simdiden o vergi indrimini halledeyim. Az maz bn lirada olsa fatira karsilar. Bu kadar hastaligi cekiyoruz maalesef

Üst Alt