Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sonradan hastalanan %92 raporlu memurun emeklilik tercihleri..?

goday

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İyi günler. Ben 1992 yılında hemşire olarak göreve başladım. Üniversitede memur (657 kadrosu) olarak çalışıyorum.
Normal şartlarda 49 yaşında normal emekliliğimi kazanıyordum. Ancak 3,5 yıl önce daha önceden olmayan bir hastalık neticesinde ( kanser) %92 oranında engelli oldum. Kendi başıma hayati ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Ancak 2 kez bu hastalık tekrarladı. 3,5 yıldır aktif olarak işte çalışmayıp, hem tedavim hem de hastalığımdan dolayı rapor alıyorum.
Kurumum artık rapor süremin dolduğunu ve emeklilik işlemlerini başlatmam gerektiğini söyledi. Bu forumda okuduğum kadarıyla MALÜLEN ve ERKEN YAŞLILIK EMEKLİLİĞİ seçenekleri var. Kurumum malülen emeklilik için ısrar ediyor. Ancak avantajları nedeniyle ERKEN YAŞLILIK EMEKLİLİĞİ istiyorum.

Forumda bir arkadaş %59 oranı üstünde memurların bu haktan yararlanamayacağını belirtmiş. Bu durumda hangi emeklilik hakkından faydalanabilirim?

goday

Teorik olarak evet, %60 ve üzeri oran olduğunda malulen emeklilik oluyor. Anladığım kadarıyla siz emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek istiyorsunuz? Malulen emekliliğe kıyasla tek avantajı emeklilikle birlikte çalışmaya devam etmeye izin vermesi zira.

Daha düşük oranda yeni bir rapor alıp onunla emekliliğe başvurmayı düşünebilirsiniz.

Erken Yaşlılık Emekliliği veya Malülen Emeklilik

1992 yılında sağlm olarak göreve başladım. Ancak geçirdiğim rahatsızlık sonrası 2015 yılında %92 oranında sağlık kurulu raporu alarak 3 yıldır heyet raporuyla tedavi görüyorum. daha öncede bu foruma yazmıştım. İlk etapta "Sonradan sakatlanan memur kapsamında 5510 sayılı kanunun 4. Maddesine istinaden Erken Yaşlılık Emekliliği", eğer bu kapsama dahil olmuyorsam "Malülen Emeklilik" için kurumuma başvurdum. Bu doğrultuda Ankaradan ekte görülen yanıt geldi. Ancak bu yanıttan hangi kapsamda emekli olacağımı anlamadım. Erken Yaşlılık Emekliliğinin avantajları daha fazla olduğu için bu kapsamda emekli olmak istiyorum. Bana yardımcı olur musunuz?

5DWE5D.jpg

goday

Yukarıda da yazdığım gibi, rapor %50-59 olarak değerlendirilir ve 5760 hizmet günü ile erken Yaşlılık emekliliği gerçekleştirilir. Yani 5510 geçici 4'e göre erken Yaşlılık emeklisi olacaksınız

OturanBoğa
Salı günü personel işlerine 16 mayıs itibarıyle erken yaşlılık emekliliği kapsamında emekli işlemlerimin başlatılması için dilekçe verdim. Malülen emeklilik olursa SGK'ya itiraz da mı bulunacağım?

goday

evet ama olmaz öyle bir şey. Talep 5510 geçici 4'e göreyse cevap da ona göre verilir.

OturanBoğa
Yazıda "yukarıda belirtilen şartları taşıyorsa" ve "talep etmesi durumunda" diyor. Benim katsayı %92 geldi. Daha önce de dediğiniz gibi sadece %50-59 arasında oran isterlerse, bu aralığın dışında kalıyorum. İlk dilekçemde erken yaşlılık diye belirtmiştim. Bu haftaki dilekçemde de özellikle belirttim. Oranı illaki bu sınırda istemezlerse olurum herhalde?

Üst Alt