Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sonradan oluşan sağırlık nedeniyle malulen emeklilik mümkün müdür?

strazyevsk

Üye
Konular
31
Reaksiyonlar
16
Merhabalar ;

25 yaşındayım bir kulağım 110 öteki 100 db de . Yakında 100 olanda komple sağır kalır .Yani iki kulağımda komple iptal olacak .

Sağır kalmadan önce de çalıştığım için işyerim sıkıntı yapmıyor bu durumu pek .
1400 gün ssk prim günüm var .yaklaşık 5 yıllık çalışma geçmişim var . Kulaklarım son 1 yılda geçirdiğim bir kaza sonucu bu hale geldi yani doğuştan böyle değildim .

İşyerinde insan kaynakları erken emeklilik olayını araştırmamı söyledi , bende bakındım ama net bir bilgi bulamadım .

Benim durumumda birinin erken emeklilik mevzuatları nelerdir ?
Yani kaç gün doldurmam gerek kaç yaş sınırı var kaç yıl sigortalı çalışmam lazım ?

Tam işitme kaybından % 52 verilir, eğer konuşma bozukluğu varsa oran % 60'ın üzerine çıkabilir.
Erken emeklilik mevzuatı da alacağınız bu oranlarla ilgilidir. Ancak 5 yıldan daha önce sigorta girişiniz yoksa, yani 2008'den sonra ilk kez işe girmişseniz erken emeklilik için en az şu yıl ve prim şartı gereklidir. Ayrıca bu tabloya göre alacağınız tahmini rapora göre beklemeniz ve emeklilik başvurusu yapacağınız zaman raporu almanız gerekir. Şimdi rapor alsanız dahi emekli olurken kullanamazsınız. Geçerliliği yoktur.
2008_sonrasi.PNG

Ancak, ilk işe girdiğiniz tarihten sonra iki kulağınızda birden işitme kaybı oluşmuşsa bu durumda 10 yıl 1800 günü tamamladığınız zaman malulen emeklilik için tespit yaptırabilirsiniz.
Maluliyet emeklilik için başvuru yapacağınız zaman işten çıkmanız gerekir ama, maluliyet tespiti yaptırırken buna gerek yoktur.
Tespitin sonucu malulen emekli olabileceğinizi gösterirse bu durumda ayrılırsınız.
Malulen emeklilik için cetvele göre şu şekilde geçiyor ama:
"Komplikasyonlu sağırlıkYardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte olan, ameliyat ve işitme cihazlarıyla düzeltilemeyen kalıcı iki taraflı çok ileri düzeyde işitme kaybı"
Şansınızı denemek isterseniz yine gerekli yıl ve prim gününü doldurduktan sonra başvuru yapabilirsiniz.

KKELEBEKK

Sigortaya kayıt tarihim 2007 .
Ama işe başlama tarihim 16 ekim 2008
Ve iki kulağımıda içinde olduğumu son 2 yılda kaybettim .
Şu an 1400 günüm ve 6 yıllık çalışma geçmişim var .

Siz sonradan olduysa 1800 gün ile başvurabilirsin demişsiniz ama listede göremedim
O 1800 gün olayı %60 raporla olmuyor mu ?
Benim iki kulak hiç duymasa anca yüzde 50 veriyolar . Ben 1800 den nasıl yararlanırım o zaman

İşitme engelli birey malulen emekli olamaz malulen emeklilik için en az % 60 oranında raporunuzun olması gerekli hiç duymayan bir birey en fazla %52 oranında rapor alır.
Siz malulen emekli olamazsınız..
2007 yılında 1 gün dahi olsa prim ödemesi var mı?

2 gün var 2007 yılından .

Eee peki bu üstte ki tabloda 40-49 arası bile 3600 günle emekli oluyor o nasıl oluyor peki ?

Yukarıdaki tablo malulen emeklilik için değil vergi indirim hakkı kazanıp erken emekli olmak içindir. ve 2007 yılında prim ödemeniz olduğu için yukarıdaki tabloya tabi değil şu tabloya tabi olursunuz.
2008_oncesi.PNG

%50 oranındaki raporunuz ile 3.derece vergi indirim hakkı kazanır iseniz 18 yıl 4000 güne tabi olursunuz.
http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html
Gün/ay/2007+18 : gün/ay/2025 tarihinde emekli olursunuz.

Vay be erken kayıt olmak daha iyidir diye peder bey 1 yıl öcneden yaptırmıştı .
Demek ki 2008 olsa daha erken olacaktık .Kısmet belki o günlere kalmaz kulaklar açılır daha çok var ben bıraktım bu işin peşini şimdilik çalışmak lazım

Merhabalar ;

Yaklaşık 5-6 yıldır özel sektörde çalışıyorum Son 1 yıldır işitme duyumu kaybettim . Ama henüz bu durumla ilgili herhangi bir engel raporu almadım . Çünkü çalıştığım şirket bu durumu problem etmedi .Yaptığım işinde duyup duymamamla çok bir ilgisi yok .

Benim durumum da bir vatandaşın emeklilik şartlaır nelerdir acaba ?
İki kulağım da da total işitme kaybı var , herhangi bir engelli raporum yok , normal vatandaş statüsündeyim .

Tahminimce erken emeklilikten faydalanmam için önce rapora ihtiyacım olacak ama ben ssk gününün kaç gün olduğunu merak ediyorum açıkcası , az bir zaman kala raporuda o zaman çıkarırım .
Zaten kulaklarım öyle de duymuyor böyle de

Benim prim günü olarak kaç günü doldurmam gerekiyor , birde çalıştığım günlerin engelli ya da engelsiz olması birşeyi değiştirir mi ?

Bilgi sahibi olanlardan bilgi rica ederim
Teşekkürler

strazyevsk

Sorduğunuz soruların cevaplanabilmesinin tek yolu raporunuzun olması.Bu olmadıkça erken emekliliği hakkediyor musunuz? Ediyorsanız kaç oran ile hangi kategoriye göre emekli olabilirsiniz vs bilinemez.Tüm soruların cevaplanabilmesinin şartı o.

Bir de 5-6 yıldır özel sektörde çalışıyorum demişsiniz.Buradan ilk prim yatma tarihinizin 2010-2011 olduğunu mu anlamalıyız yoksa arada boşluklar olan daha uzun bir çalışma süreniz mi var herşey belirsiz.Normal emeklilik çok zorlaştı ve çok uzun zaman çalışılmasını gerektiriyor.2008-2035 yılları arasında işe başlamış erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olabiliyorlar.Yatırılan prim gün sayısının da 7200 olması gerekiyor.Kaç yaşında olduğunuz ve cinsiyetinize göre kaç yılınız kaldığını siz hesaplarsınız artık.

Aşağıdaki konuyu incelerseniz, rapor almanız engelliliğinizin kabul edilmesi durumunda kaç yıl ve kaç prim gün sayısı ile emekli olabileceğinize dair bir fikri edinebilirsiniz sanıyorum.
http://www.engelliler.biz/forum/eme...-yasa-bagli-olmadan-erken-emekli-olurlar.html

Emekliliği hakedeceğinizi öngördüğünüz zaman rapor almayı denemeniz riskli ve belirsizlik dolu bir davranış olur.Her yıl yönetmelik değişme riski var.Ve hiçbir değişim maalesef engelliler lehine olmuyor.Şu anda bir hak elde ederseniz belki ileride kaybetmezsiniz ancak ileride rapor çıkarmaya çalıştığınız zaman belki engellilik ölçütlerinin değişmesi içerikli bir resmi uygulama ile şu anda hakedebiliyorlen o zaman engelli kabul edilmeme riskinizde olabilecektir.Sakatlık oranı %39 denip geçilirse devlete göre erken emekliliği hakeden bir engelli değilsiniz.

@masterzek @manel
Doğum tarihi 16 Eylül 1990
İlk çalışma günüm Ekim 2008 ,
Aralık 2016 tarihine kadar toplam 1800 gün civarı çalıştım , aynı zamanda okuyordum , ara ara şi bıraktığım zamanlar oldu .

İki kulağın hiç duymaması % 40 a denk geliyormuş .Öyle okudum . Benimde iki kulak hiç duymuyor .

Yani şu an 2008 den bu yana 8 yıllık sigortalıyım toplam 1800 gün çalıştım . Yaş 26 ve % 40 engelim var ama raporum yok .
4-5 bin günden önce de emekli olunma şansı yok gibi o yüzden ben de rapor işleriyle hç uğraşmadım .
Merak ettiğim konu emekliliğe başvurabilmek için belirli bir süredir engelli olma şartı aranıyormu .
Ben raporu aldıktan 2 yıl sonra günümü doldurup emekliliğe başvursam kabul edilir mi .

Ama sizinde söylediğiniz gibi ülkede yasalar kanunlar sürekli değişiyor .

Ne yapsam karar veremedim

manel

Güzel düşüncelerin için teşekkürler.

Emeklilik aşamasında sorduğum sorulara yanıt alabilmek için umutla beklediğim ve siteyi sürekli kontrol ettiğim için, şimdi aynı durumda olanlara elimden geldiğince ve vaktim olduğunca yanıtlar yoluyla destek olmaya çalışıyorum.Bilgimde yazarken uzun uzun yazmamdan dolayı çok görünse de aslında o kadar değil.

Başıma gelenleri anlattığım konumu yazarken de yine aynı düşüncelerle biraz detaylı anlatayım millete faydam olsun diye düşündüm.Gerçi hastanedeki macerayı yer çok gitmesin diye kısa kestim.Yoksa 4-5 sayfalık bir hikaye yazabilirdim.O kadar yani:))
strazyevsk

Engelli erken emekliliği seçeneğinden yararlanamadığınız durumda önceki mesajımda yazdığım 60 yaş 7200 prim günü geçerli onda sıkıntı yok.Yani 16.09.2050 tarihinden sonra emekli olacaksınız.

Engelli erken emekliliğe %40 raporla hak kazanacağınızı varsayarsak bu durumda şöyle bir sonuç çıkıyor:
Ekim 2008'de çalışmaya priminiz yatmaya başladığına göre size yine önceki mesajımda verdiğim konu linkindeki ilk tablodan yararlanarak hesabınız yapılabilir.O tabloya göre emeklilik şartınız işe başlama tarihi 01.10.2008-31.12.2008 arası ve %40-%49 oranları ile ilgili satırdaki şartlardır.Yani 18 yıl ve 4100 gün prim ödeme.
Bu da 2026 yılında ve bu arada en az 2300 gün daha sigorta primi yatırmanız şartıyla erken engelli emekliliği şartlarını doldurup emekli olabiliyorsunuz anlamına geliyor.

Özel sektörde engelli erken emekliliği için işe giriş anında engelli olma şartı yok diye biliyorum.Sonradan engelli haline gelenler malulen emekli olamazlarsa rapor oranları uygun olduğu taktirde erken engelli emekliliği hakkından yararlanabiliyorlar.

Kafanızı karıştıran son konuda da fikrim...Engelli raporu alabiliyorsanız alın.Rapor oranın %40 gibi olup olmadığını fiilen görün bence.Kafanızda emeklilik fikri oluştuktan sonra 2024 yılında rapor almayı deneyerek alamazsanız beklentilerin karşılanmaması ve planlarınızın bozulmasından dolayı o zaman daha büyük bir hayal kırıklığı yaşamanızı önler.

strazyevsk,
5510 sayılı yasadan sonra sgk lı olduğunuz için vergi indirimi almanıza gerek yok hesaplama yapacak olur isek;
18 yıl 4100 güne tabisiniz
gün/Ekim/2008+18: gün/Ekim/2026 tarihin de emekli olmayı hak edersiniz.
Anılan tarihte veya sonrasında SGK ya emekli olmak için müracaat edeceksiniz. Kurum sizi rapor vermeye yetkili hastaneye sevk edecek %40 ve üzeri rapor alır iseniz ve SGK tarafından onaylanır ise emekli olacaksınız?

officer

Öncelikle teşekkürler ama bir bilgiyi yanlış vermişim .
Çalışmaya 2008 yılında başladım ama Ssk hizmetdökümüne tekrar baktım da 2007 yılında girişim yapılıp 2 gün için ödeme yapılmış . Babam ileride faydası olur diye o zaman giriş yaptırmış .
2007 ya da 200 giriş arasında değişen birşey oluyor mu ?

strazyevsk

Bu yeni verdiğin bilgi doğrultusunda sana kötü haberim var.Devletin kanun çıkarırken geçişleri yeterince dikkate almaması yüzünden 01.10.2008 tarihi öncesi işe başlamış olman sebebiyle emeklilik hesabında başka bir tabloya tabiisin.

Aşağıdaki linkteki tablodan da durumu görebilirsin

http://www.engelliler.biz/forum/eme...-yasa-bagli-olmadan-erken-emekli-olurlar.html

Buna göre 18 yıl 4100 günde değil artık 20 yıl 4400 gün prim ödeyerek emekli olabiliyorsun.Trajikomik bir saçmalık ama maalesef gerçek.
Babanın devletin böyle acaip bir uygulama yapabileceğini öngörmesi imkansız olduğundan, ona da birşey denemez.Mantık yürüterek, oğlum ne kadar erken sigortalı olursa o kadar çabuk emekli olabilir demiş ama işte iki kanun arasındaki geçiş aşaması yüzünden çakışma olmuş...

Malulen Emeklilik vs Vergi İndirimi ile Emeklilik

Benzer bir konu bulamadığım için iki farklı emeklilik türü içinde gerekli şartlara sahip bir vatandaşın hangi türde daha çok maaş alacağını, daha avantajlı olacağını merak ediyorum.

Şu an için % 52 oranında engelli raporuna sahibim fakat bu yıl geçirdiğim bir rahatsızlık sonucu bu oran % 80 üzerine çıkacak ve daha erken emekli olma şansım doğuyor sanırım.

Emeklilik türleri için ayrı ayrı verileri paylaşacak olursam

Vergi indirimi ile emeklilik için;

3600 Gün üzerinde ssk prim günü mevcut.
ilk işe giriş tarihi 2007 ekim
Engelli rapor oranı: % 80
Vergi indirimi skalasına göre % 80 oranla emekli olabilmem için 15 yıl sigortalılık gerekiyor.O süreyi 2022 ekimde doldurmuş oluyorum.

-----------------------------------------------------------
Malulen emeklilik için ;
1800 gün ssk prim günü gerekiyor, bende mevcut.
2007 yılı sigorta girişi var.
% 80 üzeri de engelli raporu var.

Şimdi elde ki bu verilerle engelli raporumu güncellediğim de malulen emekliliğe doğrudan başvurabiliyorum.
Vergi indirimi emekliliği için ise ekim 2022 ye kadar beklemem gerekecek .

Bilgi sahibi kullanıcılara sormak istediğim bu iki emeklilik arasında maaş açısından ne kadar fark olduğudur.
Çalıştığım 3600 civarı günün 2300 ünde asgari ücretinde sigorta ödemem oldu,Kalan 1300 günde asgarinin brüt halinden yatırıldı.

Bu süreçte hangi yolu tercih etmeliyim?

strazyevsk

Malulen emeklilik için maluliyet cetveli'ne göre malul olmak gerek. Durumunuz buna uygun değildir muhtemelen.

İki emeklilik arasında maaş farkı da olmaz. Sadece başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık ile malulen emeklilik olduğunda maaş %10 arttırılır. Onun dışında hepsi aynı, yani bombok!

Olası emeklilikte alacağınız maaş 1500 tl olacak.

Üst Alt