Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sonradan Psikolojik hastalığı oluşan kişinin malulen emekli olabilmesi hakkında..?

enderaktif

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

Bir yakınım malulen emekli olmak üzere,kendisinin vergi indirimi veya sakatlık % yok.Bu yakınım İTÜ öğrenim görevlisi yaklaşık 3 senedir psikolojik sorunlar yaşadığı için işine dahi gidemiyor.Ama maaşını 3 sene boyunca yatırıyorlar.En son doktoru artık rapor veremeyeceğini kendisinin malülen emekli olması gerektiğini söylemiş.

Soruma gelince 1990 yılından buyana sigortası 20 yıl boyunca üst kademeden yatan birisi (şuan netmaaşı 1600TL) ve sigorta gösterilen rakam ise 2150 TL civarında kendisi şayet malülen emekli olursa ne kadar emekli maaşına bağlanır?

2 sorum ise bu akrabam vergi indiriminden yararlanabilmek için özürlü raporu alabilirmi.Çünkü kendisi ciddi anlamda sorunları var normal birr insan değil Manisa Ruh ve akıl hastanesinde tedavi gördü.Evde yanlız başına bırakılamıyor.Eğer özürlü raporu alırsa zaten emekliliğini hak etmiş durumda.Sadece sorunu beyinsel olduğundan bu yakınıma % 50 nin üzerinde rapor verilebilirmi?

Maluliyet cetveli'ne göre malul durumda ise malulen emekli olabilir hemen.
Ne kadar maaş alır bilemiyorum. Ama bence 1300 TL gibi bişey olur...

Doktorun "malulen emekli olur" raporunu alıp kurumuna malulen emeklilik için başvuru yapmalı...

Tesekkür ederim Bulent Bey,

Doktor zaten hemen malulen emekli olmalı diyor.Müracaat da yapılmak üzere.

Ben malulen emeklilik durumunda maaşının bu kadar fazla olacağını tahmin etmiyordum.Malulen emekli olup 1300 civarında para alması çok güzel.Ben 700-800 arası alır diye düşünüp az olan bu rakamı normal yaşlılık emekliliğine döndürüp daha fazla en azından 1000 TL nin üzerinde almasını istiyordum.1300 TL civarı ise hemen malulen emekli olması en mantıklısıdır o zaman.

-Bir sorum daha var tahmini 1300 dediniz.eğer bu yakınım normal emekliliğine hak kazanırsa emekli parası tahmini ne olur?
-Sakatlık yüzdesi için defterdarlığa müracaat etmesi uygun olurmu veya böyle hastalıklar için defterdarlık kişiye % verirmi?
-Siz olsanız en mantıklı olanı yani hangi seçeneği seçersiniz.

tesekkür ederim.

Emekli maaşlarındaki en önemli faktör işçiler için;yatırılan prim gün sayısı ve miktarıdır.Sizin akrabanız memur mu?

Benim söylediğim tamamen ama tamamen atmasyon/tahmin. Aman kesin diye değerlendirmeyin. Şuralardan bakın mesela: www.emekli-maasi.com & www.emeklimaasim.com

Malulen emekli olması en iyisi. Ben olsam hiç tereddüt etmeden hemen başvururum. Hiç bir şey hemen emekli olup maaşı cebime koymaktan daha keyifli ve avantajlı olamaz :)

Üst Alt