Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Soru] Omurilik yaralanması olan (tam kesi olmayan) kişilerin iyileşmesi olası mı?

ÖNDİŞ

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
t11 ve t12 tam kesik yok eşime hep iyi olacağını söylüyorum bende buna inanmalımıyım bilmiyorum aranızda normal hayatına dönen oldumu

İlk iki sene iyi bir fizik tedavi (aslında volkırla yürümek ve sizin de yapabileceğiniz basit eklem hareketleri) yapmayı sakın ihmal etmeyin. Herkeste değişmekle birlikte -az da olsa- geri dönüşler olacaktır.
İdrar ve dışkılama konularında gerekli özeni ve alışkanlığı da ihmal etmesin eşiniz. Asla sabit sonda kullanmasın, 4-6 saatte bir TAK yapsın ve üşenmeyip her gün (ya da gün aşırı) tuvalete otursun, bedene alışkanlık edindirsin.

2 yıl içinde kazanacağı küçük şeyler yaşamını çok kolaylaştıracaktır, geri kalan yaşamının kalitesini arttıracaktır.

gerçekten tam olarak iyileşen yokmu yoksa iyileşenler bu siteye yazmaktan vazmıgeçiyorlar

Tam olarak iyileşme olamaz.
Eşiniz şu anda ne yapabliyor, ne yapamıyor?

merhaba öncelikle çok geçmiş olsun yaşadıklarınız kolay şeyler değil aynısını bizde yaşadık ve sizi çok iyi anlayabiliyorum.
benim eşim de şubat ayında iki defa amaliyat oldu omurilik tümöründen. şu an anca 9-10 adım atabiliyor. biz bir de kanserle uğraştık, kemoterapi radyoterapi, eşim çok yıprandı. çok şükür atlattık. bu uzun ve zor bir süreç, hele bi de çocuklarınız varsa, biraz daha zorlaşıyor. tabi eşinizin ve çocuklarınızın bakımı dışarıyla bağlantınız tamamen kopuyor, ama inanın bu hiç önemli değil. zaman içinde çocuklarınız da siz de alışıyorsunuz bu duruma.
şu durumda kaybettiklerinizi değil kazandıklarınızı düşünün ve şükredin lütfen. bize şu an her şey normal geliyor, çok mutluyuz, hayatımızda bi engel yok gibi. tabi eşim benim kadar düşünemiyor, düşünemez de zaten, ama onun da iyi düşünmesi sizin elinizde. ona destek verin, fazlasını fazlasını verin.
oturanboğanın da dediği gibi, tamamen iyleşme olmaz, bunu beklemeyin, bol bol çalışın olduğu kadar olsun
tekrar geçmiş olsu.

eşemşu anda oturabiliyor ve diz üstü kasları çalışıyor ama diz altında hiz pek yok ancak soğuk ve sıcağa istemsiz tepki veriyor parmakları ,çok kuvvetli baskılarda parmakta acı hissediyor

Çok iyi durumdaymış, harika. Büyük-küçük tuvalet sorunu yok o zaman...
Diz altı hareket kaybı kalacaktır ama mutlaka şu ankinden az olacaktır kayıp. Bol bol yürüyüş ve fizik tedavi...

tuvalet sorunu var ama bize bunun ameliyatın yan etkisi olduğu söylendi ve 6 ay içinde geçer dediler

Geçer dediklerine göre geçer... Ama dediğim gibi, vücudun tuvalet (ve yürüme) alışkanlığını kaybetmesine sakın izin vermeyin.
İdrarını kendisi normal olarak dışarı atabiliyor mu, yoksa sonda mı kullanıyor?

Öncelikle çok geçmiş olsun ben de T12 parablejiyim kopma yok,10yıl oldu malesef yuryemedik :cry: ama eşiniz yuruyemeyecek anlamı cıkarmayın ilk 6-12 ay cok onemli o surede geri dönüş olursa yürüyecektir. Bu sure içerisinde ve bundan sonra sabırla beraberce sevgiyle ne kadar kazanırsanız o kardır. Oturan boğanın yazdıklarını dikkate alın ,saygılar.

şu anda sonda kullanıyor ancak tuvaletinin geldiğini fark ediyor ama kendi yapamıyor

Sonda dediğiniz sabit sonda değil di mi? Kendinden jelli nelaton sondayla 4-6 saatte bir kendisi boşaltıyor mesaneyi?
Sonda kullanmadan kendisi işemeye çalıtığında hiç işeyemiyor mu? Eliyle karın kısmına (mesane üstümne) hafifçe vuruşlar yaparak nomral yoldan mesaneden idrar atımı yapabilir. Belki idrarın tamamı boşalmaz bu yolla ama, en azından işeme kasları çalışmış olur, Gerekirse (az da olsa) kendi boşalttıktan sonra yeniden nelaton sondayla tamamını boşaltsın.. Ama önce normal yollardan denesin...

Öndiş
sizin eşinizin durumu benim kazadan sonraki durumuma benziyor. Benim L1 kırığı vardı ama aynen eşinizde olduğu gibi hasar çok ciddi değildi. Ben profosyonel kameramandım amaliyat sonrası doktorlar bana yeniden aynen 10 kg lık kamerayı omuzumda taşıyacağımı söylemişlerdi. yani o kadar iyi olacağımı çok şükür iyi oldum sayılır ama tabiki çok etkisi kaldı sizin eşinizinde anlatığınız kadarı ile s1,s2 l4 l5 sinirleri hasar görmüş anlattıklarınızdan o anlaşılıyor bende de aynısı olmuştu ilk 1. ayda kalça da hareket oldu ondan sonra yavaş yavaş gelişmeler oldu ilk önce büyük tuvalet kontrolü ondan sonra idrar kontrolü inanılmaz uğraştırdı beni önce yapamadım sonra tutamadım:) ama zamanla yarım yarım oldu çok şükür şimdi ayak bileğinde ve parmaklarda hareketsizlik var sanki yapıyorum ama gözle görülmüyor aradan 4 yıldan fazla geçti tek bastonla yürüyorum evde ve iş yerinde de o tek bastonuda bazen kullanmıyorum ayağımda ayakkabı içinde refleks afo var o işimi dahada kolaylaştırıyor eşinizede muhakkak önermişlerdir bence hemen alın .Tavsiyeme gelince bol bol su içmeli bel agrılarını hiç ama hiç dinlememli çünkü çok ağrır kesinlikle egzersiz hergün ekmek su gibi ihtiyac yerine getirmeli sizin çok ciddi desteğinize ihtiyacı vardır bu dönemde 3,5 ay sonrada yürümeli çift kanedyenle bol bol yürümeli tuvalet alışkanlığı kazanmalı hergün aynı saatte alıştırmalı moral çok önemli . Eğer sinirlerdeki hasar ciddi değilse dejenerasyon (yenidencanlanma ) büyük ölçüde oluyor ama sinirlerde canlanma olduğunda harekete gçirecek kas gurubunu bulamazsa hareketi unutuyor onun için eşiniz kasları diri tutmalı ve bol bol egzersiz yapmalı başka sorunuz olursa cevaplamaya hazırım çok ama çok geçmiş olsun ...

teşekkürler ahmetdemir
eşimin kazasıda 45 gün oldu kalça ve karın kaslarında hareket var hatta ayak parmaklarında ağrı hissediyor evde fizik tedaviye devam ediyoruz yakında gata ya gidecek bana moral verdin. peki bastonla yürümek ne kadar zamanını aldı

ilk 25 gün hiç kalkmadan sadece yatakta sağa sola dönerekten yattım, amaliyat yeri iyi olsun diye, ondan sonra fiziktedevi olduğum hastende yavaş yavaş hareketlere başladık günde iki seans fizik ted. gördüm mide bulantıları ve idrar yolları enfeksiyonu beni çok yıprattı reflü oldum midem hareketsiz hayata alışmakta çok zorlandı tam 12 kilo verdim enfeksiyon beni yeniden yatağa düşürdü uzun süre antibiyotik tedevisi gördüm hastanede sıradan bir hastene değildi fransız lapx has. fizik ted. bölümü sonra dışardan bir prof. getirdik adam sondayı çıkarttı attı da kurtuldum o iğrenç enfeksiyondan ardından tak yapmaya başladım 2,3 ay da o devam etti, sonra tutamamaya başladım o sıralarda 6,7 ay geçmişti, artık evimdeydim pek dışarı çıkmak istemiyordum çünkü paçama aşagı akıyodu:)) sonra yavaş yavaş yapmaya başladım çok şükür buarada 2 tane kanedyenle geziyordum uzunca bir süre tüm ısrarlara rağmen bırakamadım, tam 3 yıl öyle devam etti işyerinde bir abim var yaşı benden epey büyük onunda beli kırılmıştı, onda hiç ama hiç bir izi kalmamış demekki beli kırılan herhasta felç olmuyor:) onun ısrarı ile aylarca ,kanedyeni saklyacağını hatta parçalayacağını söyledi ve öylede yaptı. eve tek kanedyenle gittim epey terledim ama gittim 1.ay sonra diğerinide alacağım dedi epey kaçtım ama birgün bir baston getirdi son 3 aydır o bastonla geziyorum şuanda kaçıyorum heran bunuda alabilir bizim bastona geçiş hikayemiz kısaca böyle, zaten evde kullanmıyorum. Size tavsiyem eşinizin afo kullanması hatta mümkünse linkini vereceğim afoyu http://www.ottobock.com.tr/orth/28u11.html bu ürünü alabilirseniz emin olun çok ama çok faydası olacaktır düşük ayak olmasını önleyecektir, parmağın yapamadığı zıplatma işlemini yapacaktır.,haliyle bele olan baskıyı hafifletecektir çünkü ayaklar fazla çalışmayınca vücüdü taşıma işi bele düşüyor neyse öndiş eğer sorunuz olursa cevaplamaya çalışacağım saygılar..

teşekkürler ahmet demir deneyimlerinden faydalanmaya sorularımla devam ediceğim

t11-t12 kas gücü

merhaba arkadaşlar hatırlarsanız eşim 3 ay önce trafik kazası sonucu t11-t12 paraparaziydi. kaza sonrası kas gücü 5/1 iken şimdi 5/2 bu ilerleme iyimi ve daha ilerleme olurmu?

merhaba arkadaşlar eşim için uzun yürüme cihazı temin etmemiz gerekiyor bana ankarada önerebileceğiniz firma ve marka varmı? birde şunu merak ediyorum 3 ay gibi bir sürede büyük küçük tuvalet problemi ortadan kalktı his seviyesi iyi sayılır zaman içerisinde hareket olup yürüme cihazınıda bırakabilirmi

Bunlar çok çok güzel gelişmeler ÖNDİŞ. Bol bol yürüsün, çalışsın, mutlaka daha iyi duruma gelecektir.

Anadolu Ortopedi ortez konusunda oldukça iyidir: www.anadoluortopedi.com.tr
Site üyemizdirler aynı zamanda: ayca ogretmen

Üst Alt