Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sosyal güvenlik destek primi ne kadardır?

etem1969

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
iyi geceler arkadaşlar sgdp mi neyse kaç lira prim yatıyor aydınlatırmısınız beni şimdiden teşekkürler

SGDP çalışan payı % 7,5 dur.Maaşınızda azalmaya değil artışa sebep olur çünkü normal çalışan ssk primi işçi payı % 14 olup aradaki fark sizin için artı gelirdir.

ben şimdi işyerimde emekli olarak çalışmaya devam edeceğim.şimdi sormak istediğim emekli iken ekstradan vergi inidrimine bağlı ek ödeme filan alacakmıyımçbizim muhasebeci işi tam bilmiyor galiba..ergi indirimi için ek ödeme alırsan agi asgari geçim indirimin filan kesilir.böyle bir şey varmı.ayrıca sgdp yatırılırken işyerindeki aldığımız maaşımızın üzerine fark gelecekmi.

Vergi indirimi ve agi uygulaması emekli çalışan olarak da aynen devam edecek.
SGDP konusunda ise yukarıda bahsettiğim nedenden dolayı ücretinizde maaşınıza bağlı olarak bir miktar artış olması gerekir.
Tabi işyerinizde net ücret saçmalığı yoksa ve işyeriniz kurumsal bir firma ise.
Aksi halde pek yansıtma taraftarı olmayacaklardır,çünkü toplam prim oranı aynı kaldığından sizin priminiz azalırken işveren primi artmaktadır.

ufuk bey ben emekli iken hem agi, hem de vergi indirimi ücreti alacakmıyım.% 40 vergi indirimi maaşıma ne kadar yansır, yani ek olarak ne kadar alırım.120 tl agi alıyorum.

Turan Bey;
Sanırım evli iki çocuklu eşi çalışmayan kategorisindesiniz,aynen 120 tel agi almaya devam edeceksiniz.
Vergi indiriminiz varsa 3.dereceden 28.5 tl size yansıması olur yani emekli olmakla bunlarda hiçbir değişme olmaz aynen devam eder.

emekli maaşına ne olur ?

ufukalp bey ,

Sgdp'yi işveren öderde % 7,5 maaşımızda fark eder EMEKLİ maaşımızda aynı kalırmı?
Atıyorum 900 tl emekli maaşı alan bir kişi aynı zamanda sgdp ödeyerek yine sgk emeklisi olup sgdp ye tabi çalışarak aynı emekli maaşını alır mı?

ufuk bey,yani normal aldığım maaşımın üzerine aylık 28,5 tl vergi indirimimi almam lazım.bizim muhasebeciye nasıl anlatacağım bunu.kaç senelik mali müşavir.diyor ki vergi indirimi alırsan agin düşer filan.ayrıca 28,5 tl yi nasıl hesaplıyorsunuz.ben de ona göre muhasebecime açıklama yapayım.

ufukalp arkadaşım yazdığınız tam anlaşılmamış daha açık yazarmısınız

şimdi emekli olan kişinin çalışması durumunda emekli maaşından sgdp kesilecek diye söyledi bizim ik miktarı ne kadar diye sorulmuş onu yazan olmamış sadece vergi indirimi ve agi nin aynen emekli ikende alınabileceği yazılmış birde sgdp maaşta artışa sebeb nasıl olacağını anlamadım sgdp çalışanın emekli maaşından kesilen miktar oysa maaşta işveren sebebiyle nasıl artış olacağı konusunu aydınlatabilirmisiniz örnekleyerek ben anlamadım açıkçası

Bülent Bey;
bir işverene bağlı olarak sigortalı çalışıyorsanız emekli maaşınızda bir değişiklik olmaz.
SGDP emekli maaşından değil,çalıştığınız işyerinden aldığınız ücretten sgk primi yerine kesilir.

Turan Bey;
agi çakışması durumunda evet agi düşer ancak 3.derece vergi indiriminde asgari ücrette bile agi çakışması olmaz.
Şöyle açıklayayım;
agi olsun vergi indirimi olsun o ay tahakkuk eden gelir vergisinden mahsup edilerek bizlere ödenir.
Agi ve vergi indirimi toplamı o ay tahakkuk eden gelir vergisini aşmışsa,gelir vergisi tutarı kadarı ödenir üstü ödenemez,çünkü mahsup edilecek vergi kalmamıştır sıfır vergi ödenir.
Asgari ücrette 3.derece vergi indirimi tutarı olan 190 tl yi vergi matrahından çıkarınca 800 tl vergi matrahı kalır bunun da gelir vergisi ilk dilimden 120 tl yapar ki zaten sizin aginiz de 120 tl dir ve çakışma olmaz dolayısıyla da aginiz düşmez.
Hesapladığımız 28,5 tl 3.derece vergi indirimi tutarı olan yani vergiden muaf olacak olan 190 tl nin ilk dilimden % 15 idir. Bu 190 tl den vergi kesilmediği için % 15 i 28,5 tl size yansıyan tutardır.

Memolik;
Kendi adına bağkura bağlı çalışmayıp da bir işverene bağlı sigortalı çalışan bir işçinin emekli maaşından kesinlikle sgdp ya da başka bir adla kesinti yapılmaz.
İK söyledi dediğinize göre sigortalı olarak bir işyerinde çalışıyorsunuz,konuştuğunuz yetkilinin söyledikleri tamamen yanlış.
Maaşta artışa gelirsek;
emekli olmadan önce sizden sigorta primi işçi payı olarak % 14 kesiliyorken emekli olarak çalışırken kesilecek olan SGDP işçi payının oranı sadece % 7,5 dur. Artıştan kastettiğim de aradaki farktır.Ayrıca emekli çalışan işsizlik fonu kapsamı dışında olduğundan emekli çalışandan bu fona kesinti de yapılmaz.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Üst Alt