Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sosyal Güvenlik Kurumu dijital işitme cihazı için ödemeleri düşürdü

vision

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
29/09/2008 tarih ve 27012 sayılı resmi gazetede yayınlanan yeni sut genelgesine göre tüm kurumlar analog işitme cihazına 175 ytl dijital işitme cihazına 350 ytl ödeyecekler.

aldığınız cihazın özelliklerine bakılmıyacak 350 ytl lik cihaz alanada 3500 dolarlık cihaz alanada sadece 350 ytl ödenecek.

eğer dijital cihaz alıyorsanız doktorunuzun verdiği rapordada niçin analog cihaz ALMADIĞINIZIN GEREKÇESİ OLACAK.

genelgenin işitme cihazı bölümü20.3.7. İşitme cihazları
(1) Kurumca sadece analog ve dijital işitme cihazı bedelleri ödenir.
(2) İşitme cihazı bedellerinin Kurumca ödenebilmesi için;
Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca, işitmenin cihaz ile düzeltilmesinin mümkün olduğunun kulak burun boğaz uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu düzenlenecektir.
(3) Raporda işitme cihazının analog ya da dijital olduğu belirtilecek, dijital cihaz önerilmesi durumunda analog cihaz önerilmeme gerekçesi ayrıca belirtilecektir.
(4) Odyoloji test sonuçlarını gösterir belgenin aslı rapora eklenecektir. Odyoloji testlerinin, Kurumla sözleşmeli sağlık kurumlarında/ kuruluşlarında veya raporu düzenleyen sağlık kurumunun hizmet alım sözleşmesi yaptığı sağlık kurumlarınca/ kuruluşlarınca yapılması ve odyometrist veya işitme testi yapmaya yetkili sertifikalı personel tarafından onaylanmış olması halinde kabul edilecektir.
(5) Her iki kulak için işitme cihazı bedeli ödenebilmesi için, sağlık kurulu raporunda iki kulakta işitme kaybının bulunduğunun belirtilmesi yeterli olmayıp, gerekçeleri belirtilerek “Hastanın her iki kulak için işitme cihazı kullanması gereklidir.” ibaresi raporda yer alacaktır.
(6) İşitme cihazı bedelleri SUT eki EK-5/C Listesinde yer alan fiyatlar esas alınarak fatura tutarını aşmamak şartıyla ödenir.18 yaş altı çocuklar için EK-5/C Listesinde yer alan tutarlar %50 oranında artırılarak uygulanır.ek5c deki fiyat anolog 175 ytl dijital 350 ytl
(7) İşitme cihazı kalıp ve pil bedelleri ödenmez.
(8) İşitme cihazının yenilenme süresi beş yıldır. Bu süreden önce yenilenen işitme cihazı bedelleri Kurumca ödenmez. Ancak, işitme durumunda değişiklik olması ve verilen cihazın yeterli gelmemesi durumunda bu durumun Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumunca düzenlenen kulak burun boğaz uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi hâlinde veya ilgililerin kusuru olmaksızın garanti süresi dışında cihazın arızalanması nedeniyle kullanılamaz hâle geldiğinin Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumunca düzenlenen kulak burun boğaz uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi ve Kurumca onarımının sağlanamaması hâlinde, süresinden önce yenilenmesi mümkündür.

Bu rakam 850 idi değil mi eskiden?
Ortalama bir dijital işitme cihazı kaç YTL'dir?

25 mayıs 2007 dan önce 790 + %8 kdv ile beraber 853 ytl idi.
25 mayıs 2007 de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği” (SUT) 25/05/2007 tarih ve 26532 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve 790 olan rakam 800 ytl olarak açıklanmıştı.

2007 sonlarına doğru işitme engelliler derneği/vakfınin çalışmaları ile kdv de kaldırılınca fiyat 800 ytl olarak kalmıştı.

vatandaş sağlık karnesi ile cihaz aldığında devlet 800 ytl ye kadar ödeme yapıyordu. hatta 800den de çalışandan %20 emekliden %10 katılım payı kesiyordu.

şimdi fiyat 350 ytl olarak açıklandı ve dijital cihaz almak zorlaştırıldı.
nasıl zorlaştırıldı şöyleki : eğer doktorunuz size dijital işitme cihazı uygun görmüş ise neden analog cihazı uygun olmadığınıda açıklamak zorunda bu çok saçma sapan bir şey bu doktorun mesleğini yapmasına müdahaledir.hekim haklarına ve hasta haklarına aykırıdır. hiç kimse bir doktora sen bu hastaya neden novalgin verdinde panalgin vermedin vermidon verseydin ne olurdu diye soramaz. bunun yargılaması sorgulaması olamaz. böyle bir saçma uygulama olabilirmi.
kaldıki doktorlar sağ kulak sol kulak bile yazmayı yeni kabullendiler. hala bir çok doktor kulak arkası kulak içi diye ayırmadan dijital analog diye ayırmadan sadece hastaya işitme cihazı gereklidir diye yazarak rapor veriyor. veya hastanın sol kulağında işitme cihazı kullanması uygundur diye rapoır veriyor. böyle bir rapor yazan doktora hangi hasta gidipte şöyle bir rapor yazmasını isteye bilir.

hastanın odyo sonuçlarına göre sağ kulağında Sensörinöral orta derecede işitme kaybı mevcut olup kulak arkası (BTE) dijital işitme cihazı kullanması uygundur.analog cihazlarda cep telefonu ile görüşme imkanı olmadığından ve gürültü bastırma özelliği bulunmadığın ayrıca farklı ortamlardaki sesleri anlamaya yönelik bilgisayarla program yapılma imkanı olmadığından dolayı hastanın dijital model işitme cihazı kullanmasına karar verilmiştir.

hangi bilinçli hasta bu yazıyı yazdırabilir. hangi doktor bu yazıyı yazmayı kabul eder.

bununla uğraşmak istemeyen doktor kısaca hastanın sağ kulağına kulak arkası analog cihaz kullanması uygundur diyecek.

sağlık bakanlığı bu genelge ile işitme cihazı alımını zorlaştırmış vatandaşı zor durumda bırakmıştır.

vatandaş artık 175 ytl sgk dan geri ödeme almak için bu kadar prosüdürle uğraşmayacak kendi parası ile almak zorunda kalacaktır.

işitme cihazı satan firmalarda hastadan fark ücreti almak zorunda kalmıştır.
yayınlanan genelgede fark ücreti alınıp alınmayacağı ile ilgili bir açıklama yok.daha önce emekli sandığı ile sözleşmesi bulunan firmaların ve bu sözleşme fiyatlarının bundan sonra ne olacağı hakkındada bir açıklama yok.

ve sgk böyle anlaşması olan firmalarada bir tebligat gönderip sözleşmeleri fesh etmedi.

bu kadar keyfi bir uygulama ancak türkiyede olur heralde.

biz işitme cihazı satan firmalar bundan sonra nasıl bir satış yapacağımızı bilmiyoruz. hastalarla nasıl sorunlar yaşayacağımızı bilmiyoruz.

1 ekimden yani bayramdan önce parası olmadığı için önce annesine cihaz alan birini düşünün 800 ytl lik cihaz aldı ve cebinden tek kuruş ödemedi. bayram dan sonra yani 1 ekimden sonra babasınada aynı cihazdan alacak fiyat yine 800 ytl ama bu sefer devlet 350 ödedi kendisi cebinden 450 ödemek zorunda kaldı. ne olacak şimdi. bu kişi çekip beni vursa dalga mı geçiyorsun benle diye küfretse hakaret etse ben bu adama ne yapabilirim.adam ne dese haklı. ben haklılığımı nasıl anlatacam. devlet vatandaşla beni karşı karşıya getiriyor.

dün sgk genel müdürlüğünü aradım sözleşmeler servisi ödeme servisi ile görüştüm.adamların genelgeden haberi yok. hadii yaa fiyatlar düşmüş mü resmi gazetede de mi yayınlanmöış bizim haberimiz yok nerden bakacaz hangi sitede bize bir mail atsana diyorlar. adamlar benden duyup öğreniyor.
düşünün bir kurum bir genelge yayınlıyor.en önemli servislerinde çalışan şef statüsünde şube müdürü statüsündeki personelin haberi yok. benden duyup öğreniyolar ve verdikleri cevap hadi bakalım dur bakalım ne olacak şimdi gibi komik cevaplar.

allah sonumuzu hayır eylesin
allah ben bu vergiyi basa basa alırım alacam diyen maliye bakanından ve böyle saçma sapan keyfi uygulamalarla dolu genelge yayınlanmasına müsade eden sağlık bakanından bizleri kurtarsın.

bu arada unutmadan artık eskiden olduğu gibi özel hastanelerden alınan raporlarda geçerli değil.
vatandaş mecburen resmii devlet hastanelerine gidip oradan resmi sağlık kuruluşundan rapor almak zorunda. devlet boş kalan devlet hastanelerini sanırım bu tip dayatmalı mecburi uygulamalarla yeniden canlandıracak.

anlasildiiii
zenginler gene yasadi
bu akp
paran yoksa ol dedi
bari saglik icin bizlerin maasimizdan para kesmesin
kendi gobegimizi kendimiz keselim
secimde gorusuruuuuk

Ne güzellllllllll,
Herhalde bizden kestiği paralarla deniz fenerini kalkındırırlar. :x
Yazıktır yahu kaç kişi kendi cebinden alabilir bu işitme cihazlarını Allah aşkına.

bizim patrona söyledim dedimki : bu yeni sut genelgesi kamu yararına aykırı. vatandaşı zor durumda bırakıyor. işitme problemli insanlar saten iş güç bulmakta para kazanmakta zorlanıyorlar. bunlar için cihaza para ödemek hiç kolay değil.
diğer bir konu devletin hastanesinde çalışan bir KBB doktorunun verdiği raporu devlet kabul edip ödemesini yapacak ama devlet hastanesinden çok daha iyi , daha kaliteli hizmet veren özel bir hastanedeki KBB profosörü doktorun verdiği raporu kabul etmeyecek bu ne saçmalık. böyle bir keyfiyet olabilrmi? dedim

e ne yapalım dedi bizim patron

dedim ki : itiraz edelim dava açalım yürütmeyi durdurma kararı aldıralım. bak bu hafta birleri dava açmazsa daha sonra dava açılsa bile hakim mahkeme sürecini başlatır yürütmeyi durdurmaz. üzerinden zaman geçmiş olur. hemen bu gün dava açalım dedim

patron güldü ve dediki :ben zayıf adamım millete dar gelen gömlek bana geniş gelir mağdur olan işitme sorunu olan vatandaş dava açmazsa bu cihazı getiren distribütörler dava açmazsa ayda 300-500 tane 1000-2000 tane satan firmalar dava açmazsa bizim gibi küçük bayiler niye dava açsın saten sattığımız ayda 20-30 cihaz var yok bırak büyükler uğraşsın dedi.

ben ikna edemedim bizim patronu.

sevgili onlineodyoloji arkadaşım belki sen ikna edersin kendini yada çalışıyor isen patronunu
ve sevgili idis siz dava açarsınız inşallah.

birileri buna itiraz etmeli dava açmalı

ana muhalefet partisi tarafından anayasa mahkemesine müracaat edilmişti.ama maalesef anayasa mahkemesi görüşmeye başlamadığı için yasa yürürlüğe girdi.
anayasa mahkemesi bundan sonra iptali istenen maddeleri iptal etse bile ,mahkemenin kararları geriye işlemediği için yasa aynen devam edecekmiş.
maalesef...tek çıkar yol hükümetin itiraz edilen maddeler için yeni yasalar çıkarması lazımmış. NTV radyoda 1 ekim 'den önce uzmanlar böyle yorumlar yapıyorlardı.
bugün ilaç yazdırdım.ilaç aldığım eczane pazartesi günü nöbetçi imiş.(6 ekim)muayene katkı parası yüzünden perişan olmuşlar.insanlar acilden ilaç almaya gelmiş 6 YTL katkı parasını eczaneler almak zorunluluğu olduğundan kagalar çıkmış.
size güncel haber...

dijital rapor almak

maalesef cok üzücü olay bir sorunda dijital rapor almakta oyle kolay dehil ben iki kez hastane ye gittim hep anlog yazıyorlar doktoru sıkıştırdım dediki dijital yazamıyoruz saglık bakanlık dan talimatlar dijital yazmak için işitme kaybı yüksel olması lazım böyle sacmalık olurmu dijital cihazlar yüksek işitme kaybı kaldırmaz zaten 350 ytl için rapor almak hiç kolay degil utanıyorum bu rezaletlerden ...

sevgili menzil senin içinde diğer forumda bir şeyler yazdım. bu linkten okuyabilirsin http://www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=38062&viewall=1
[size=4]
vision' Alıntı:
.....yeni sut genelgesi ile sadece dijital yazmasıda yeterli değil, bir de neden analog yazmadığının gerekçesinide yazacak.
sen şimdiye kadar dijital yazdırmak istedin doktor yazmamış. şimdi doktoru dijitale ikna etsen bile birde analog yazmamasının sebebinide yazmaya ikna edeceksin.

dur daha bitmedi özel hastanedeki profösöre bile yazdırsan bu yeterli değil devlet baba ödemem diyor illada benim hastaneme gideceksin. devletin hastanesi boşmu kalsın. özel hastaneler dolup taşıyor. ben başka nasıl devlet hastanesini canlandıracam .kapatayım mı bunca devlet hastanesini. onun için sen devlet hastanesine git, ordaki rastgele bir kbb doktoru da yazsa raporunu ,onu kabul ederim. ödemeni yaparım. inat edip özeldeki profösere gidersen, ben sana tek kuruş ödemem. cebinden alırsın. ben devletsem dediğimi yaparım diyen bir devlet anlayışı ile karşı karşıyasın.

buda yetmezmiş gibi devlette çalışan doktora aba altından sopa göstererek, bırak sen dijital cihaz yazmayı. yaz analog cihazı 175 ytl ödeyeyim. saten hazine bom boş tam takır kuru bakır. yandaşlarıma çektiğim peşkeş ihalelerinin parasını zor ödüyorum.onları öderken sağlık sektörüne 9 aydır para ödeyemiyorum. büssürü iç borç dış borç ekonomi çökmüş,dolar euro fırlamış. birde sen dijital yazıpta bana 350 ytl ödettirme.yaz analoğu ödeyeyim 175 ytl yi.saten genelgeye 45 gün yazdım ama öncedende 30 gün deyip 9 ayda ödüyordum.durumu çakmasınlar diye vatandaşınkini 3 ayda ödeyip firmanınkini 8-9 ay bekletiyordum. şimdi 45 gün diye yazdık yaa yine kaç günde öderiz allah bilir. meslek ilkelerini de boşver, senin maaşını devlet olarak ben ödüyorum. der doktora. şimdi doktor yazsa bir türlü yazmasa bir türlü. doktor vatandaşla karşı karşıya kalır.

bu nasıl devlet anlayışıdır ki doktorun hastasına verdiği ilaca cihaza malzemesine müdahale ediyor.hekim haklarını, hasta haklarını, kamu yararını hiçe sayıyor.

bu kadar keyfi uygulama bu hükümet döneminde olur iken hala sağlık bakanı görevinde duruyor.
ah ülkem mi desem, vah ülkem mi desem,.... neyse biraz daha bir şey dersem devlet baba dilime acı biber sürer kulağımı çeker. en iyisi susayım. susmassam halkı susturan hükümet benide susturur.
[/size]

KENDİMİ KÖTÜ HABERCİ FELAKET TELLALI İLAN EDİYORUM.

350 Yİ DE TAM OLARAK ÖDEMİYOR.

EMEKLİDEN % 10 KATILIM PAYI KESİYOR 315 YTL ÖDÜYOR

ÇALIŞANDAN %20 KATILIM PAYI KESİP 280 ÖDÜYOR
DEVLETİN EN İYİ ÖDEMESİ BU

ANALOG İŞİTME CİHAZI ALAN BİR ÇALIŞANA 175 YTL DEN %20 KESEREK 140 YTL ÖDÜYOR. 140 YTL ÖDEME ALMAK İÇİN HANGİ ÇALIŞAN BU KADAR UĞRAŞIP RAPOR ALIR. KİMSE UĞRAŞMAZ BUNUNLA HERKES PARASI İLE ALMAK ZORUNDA KALIR.

Bu akıl almaz kısıtlamanın iptal edilmesi için İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'nin başlattığı bir girişim:

İstanbul, 07.10.2008

Sayı no: 169/2008
Konu : 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği 20.3.7. İşitme Cihazları hakkında

Sayın, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri’ne

29 Eylül 2008 tarihli 27012 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği, işitme engellileri ve ailelerini bir kez daha üzüntüye boğmuştur.

• 20.3.7. İşitme cihazları:

Madde (3) “dijital cihaz önerilmesi durumunda analog cihaz önerilmeme gerekçesi ayrıca belirtilecektir” denmektedir.
* İşitme cihazları genel olarak analog ve digital olmak üzere 2'ye ayrılırlar:
* Digital cihazlar teknolojik olarak daha avantajlıdırlar. Bunun nedeni olarak; Dijital işitme cihazlarında temel prensip; akustik enerji olan ses sinyallerini elektrik sinyaline çevirip, dijital işlemcide işleyerek doğala en yakın sesi oluşturmak ve hastaların daha rahat işitmelerini sağlamaktır. Yapılan bilgisayar bağlantısıyla da cihaz, hastanın kişiye özel işitme kaybına ve isteklerine uyacak biçimde ayarlanabilir.
* Analog cihazlardaki başlıca sıkıntılar şu şekilde özetlenebilir:
* Kullanıcı ortam gürültüsüne bağlı olarak sürekli ses seviyesini değiştirmesi gerekmektedir.
* Çocuklar ve bebeklerde aileleri sürekli ses düğmesini kontrol etmek zorunda kalmaktadırlar.
* Yaşlılarda da ise parmak hassasiyetinin az olması ses düğmesini gereğinden fazla ya da az açmalarına sebebiyet vermektedir. Bu da çevre seslerin fazla gelmesine ya da kişinin duyamamasına neden olmaktadır. Ve sonuç olarak bu kullanıcılar genelde işitme cihazı kullanmaktan vazgeçmektedirler. (BAK: EK 1)
* Analog cihaz kullanıcıları gürültülü ortamlardan rahatsız olmaları ve konuşulanları anlamamaktadırlar.
* Digital işitme cihazları incelendiğinde analog cihazlara göre; sesler daha doğal ve nettir. Frekans aralığı daha geniş olduğu için duyulabilecek ses tonları daha fazladır. Bilgisayar ile iç ayaraları yapıldığından istenilen işitme kaybına göre çok düşük hatayla ayarlama şansı bulunmaktadır. İstenmeyen sesleri sınırlama özelliği, ses anlama ve algılamada analog cihazlara göre daha verimli, tamamen kendi kendine otomatik ayarlanan ses kontrolü ile değişik ortamlar için seçilebilen hafıza butonları bulunmaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı dünyanın her tarafında artık yeni teknolojilerden yararlanabilmek üzere digital cihaz tercih edilirken (3) maddenin “analog cihaz önerilmesi durumunda digital cihaz önerilmeme gerekçesi ayrıca belirtilecektir” şeklinde değiştirilmesi, çağdaş bir Türkiye yolunda, çağdaş işitme engelli gençler yetiştirmemizi sağlayacaktır.

Madde (6) İşitme cihazı bedelleri SUT eki EK-5/C Listesinde yer alan fiyatlar esas alınarak fatura tutarını aşmamak şartıyla ödenir.18 yaş altı çocuklar için EK-5/C Listesinde yer alan tutarlar %50 oranında artırılarak uygulanır.
EK-5/C ye baktığımız zaman, karşımıza çıkan tablo:

Sıra No- Kodu - PROTEZ VE ORTEZ LİSTESİ - BİRİM FİYATI (YTL)
86 - 207.701 - İşitme cihazı (analog) - 175,00
87 - 207.702 - İşitme cihazı (dijital) - 350,00

Çok ileri derecede işitme kayıplı ve konuşmayı öğrenme çağında olan çocuklarda işitme cihazının kayba uygun kazanç sağlayacak güçte ve özellikte olması çocuğun eğitiminde ve dil gelişiminde çok önemli olduğu bilinmektedir. Bu grupta cihaz seçiminde azami titizlik gösterilmesi gerekmektedir.

Bu gruptaki çocukların verim alabildiği cihazların en ucuzu 1300 YTL den başladığı göz önüne alındığında aradaki farkı ailelerin ödemeleri mümkün değildir.

Geçmişte iyi cihaz kullanan çocukların konuşmada, eğitimde ve sosyal yaşamlarında gösterdikleri ilerleme tespit edilmiştir. (BAK: EK 2)

İşitme engelinin kesin tedavisi “3 E” diye adlandırdığımız ERKEN TEŞHİS, ERKEN VE DOĞRU CİHAZLANMA, ERKEN EĞİTİM’dir.

Daha önceki yıllarda SSK nın dağıtmış olduğu cihazlar yüzünden (analog,ucuz) erken ama maalesef yanlış cihazlandırılan çocukların ne kadar geriledikleri, okuma-yazma öğrenmekte zorlandıkları, eğitimde geri kaldıkları, kaynaştırma liselerine uyum sağlayamadıkları, eğitimlerini tamamlayamadıkları tespit edilmiştir. (BAK: EK 3)

Bu grupta belirtilen çocuklardan 8-15 yaş arasında olanlar kullandıkları cihazlar hiçbir işe yaramadığından 2 yıldır SGK nın Koklear İmplant ameliyatlarını ödemesi üzerine ameliyat olarak ilk defa sesi duyma şansına sahip olmuşlardır. Halbuki zamanında düzgün cihaz kullansalardı, hem kayıpları bu kadar ilerlemeyecek, hem de devletimize bu kadar masraflı bir ameliyat ödetmek zorunda kalmayacaklardı.

Şimdi de işitme cihazları ödemelerinin kısılması, ailelerin bu farkları ödeme şansları olamayacağından ERKEN cihazlanmayı imkansız hale getirecek, ileride başarısız işitme engelli çocukların yetişmesine sebebiyet verecektir.

Madde (7) İşitme cihazı kalıp ve pil bedelleri ödenmez.
· Kulak arkası işitme cihazının olmazsa olmaz parçası bu cihazın kulak yoluna yerleştirilmesini sağlayan kulak kalıbıdır.
· Kulak kalıbı cihazın sadece kulak arkasında sabitlenmesini sağlamaz, aynı zamanda dış ortama sesin kaçmasını da önler.
· Bunlardan ayrı olarak dış kulak yoluna iletilecek sesin işitme kaybına uygun şekilde modifiye edilmesine de olanak sağlar.
· Kalıp, en sonda sıralanan özelliği sayesinde, işitme kaybının fazla olduğu seslerin daha güçlü olarak iletilmesine katkı sağlar.
· Dikkatli ve usulune uygun alınmış bir kulak kalıbı, kulak kanalına tam yerleşmeli, ses kaçağına izin vermemeli, cihazın kulakta sabit kalmasını sağlamalı ve ıslık sesini (akustik feedback) önlemelidir.
· Bir kulak kalıbının kulağa ilk takıldığı zaman değil kullanıldığı süre boyunca kulak yolunda tam oturmasını sağlamak gerekir.
· Bu nedenle özellikle bebeklerde kulak kalıbının 6-8 aylık aralarla yenilenmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde bebeğin büyüyen kafasına ve kulak yoluna rağmen kalıp, ses kaçağına yol açmaz.

Yukarıda belirtilen nedenlerden anlaşıldığı gibi kulak kalıbı işitme engelli birey için çok büyük bir önem taşımaktadır. 6-7 ayda bir değiştirilmesi gereken bu kulak kalıplarının ödeneğinin kesilmesi işitme engellileri ve ailelerini zor durumda bırakacaktır.

Madde (7) İşitme cihazı kalıp ve pil bedelleri ödenmez.
İşitme cihazları pil olmadan çalışamaz.

"Haftalık pil" diye bilinen pillerin işitme cihazı tipi ve kullanım süresine göre 10 ila 30 gün arasında değişen ömrü vardır.
Çok pahalı olmasa da çok sık değiştirilmesi gereken pilleri alamadıklarından cihazlarını kullanamayan işitme engelliler maalesef ülkemizde çok fazladır.
Bir çok aile bağış verdiğimiz cihazlara bile pil alamadıklarından çocuklarını sessizliğe mahkum etmek zorunda kalmaktadır.
Geçen yıl bir firma, Anadolu’daki bir işitme engelliler okuluna cihaz bağışında bulunmuştu. Bu yıl okulu ziyarete gittiklerinde çocukların cihazlarını takmadıklarını fark ederek nedenini sordukları zaman aldıkları cevap tüyler ürperticiydi. Pil alacak paraları yoktu, bu yüzden cihazlar çekmecelerde duruyordu.
Bu yaşanmış gerçek hikayenin göz önüne alınmasını önemle rica ederiz.

Madde (8) İşitme cihazının yenilenme süresi beş yıldır.
Ancak, işitme durumunda değişiklik olması ve verilen cihazın yeterli gelmemesi durumunda bu durumun Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumunca düzenlenen kulak burun boğaz uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi hâlinde veya ilgililerin kusuru olmaksızın garanti süresi dışında cihazın arızalanması nedeniyle kullanılamaz hâle geldiğinin Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumunca düzenlenen kulak burun boğaz uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi ve Kurumca onarımının sağlanamaması hâlinde, süresinden önce yenilenmesi mümkündür

29.09.2008 tarihinde yayınlanan bu tebliğde işitme engellilerin yararına olabilecek tek madde (8) ci maddedir. Bu uygulamadan dolayı işitme engelliler adına teşekkür ederiz.
Fakat daha önceki tebliğde “arızalı cihaz tamir olana kadar yedek cihaz verilir” maddesinin kalkmış olması çocuklarımızın zararına olacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık uygulama tebliği’nin 25 Mayıs 2007 de 26532 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan (20.3.10 İşitme Cihazları) tebliğ gereği yazılı olan “Sağlık kurulu raporuyla, her bir kulak için verilen işitme cihazı için kalıp ve 6 adet şarj edilebilir pil dahil en fazla 800 YTL ödenir” uygulamasına dönülmesi, bütçede yapılacak kısıntıların işitme engellileri mağdur etmeyecek şekilde yapılmasını, erken ve doğru cihazlanma sayesinde bir çocuğun hayatının değişeceğinin düşünülmesini, bu yeni tebliğin işitme engellilere vereceği büyük zarar göz önüne alınarak, tekrar gözden geçirilmesi ve gereğinin bir an önce yapılmasını önemle arz ederiz.

Saygılarımızla,

İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ DERNEĞİ
0538 224 40 83 – 0212 559 87 97
www.ied.org.tr & ied@ied.org.tr
7-8 Kısım Mimar Sinan Villaları Karşısı, Özürlüler Merkezi Arkası

bir mail adreside ben eklemek istiyorum. başka eksik mail adresi farkedenler yada başaka gönderilecek adres bilenlerde lütfen eklesinler.

vecdis@emekli.gov.tr

tesekkurler vision
tesekkurler oturan boa
tesekkurler isitme enelli cocuklara destek olan dernek
simdi devletimizin politakasinin sonuclari nemi olur belli bisi
adamin olu varsa kirar sarar erkek cocuktur isitmesi lazim nasilsa ciazi bi sekilde alir
kiz cocuk ele verilcek karnini doyursa yeter ciaz icin ailede para yok
bu iktidarin daa yicei nane daa coktur tezelden pasaportunu ellerine vermek lazim

shukufe;

konunun dışında ama
artık böyle düşünen bir aile reisi kalmadı be shukufe.
eskiden bile çok azdı o kız çocuk erkek çocuk ayrımı.

bir ay oldu hala bir düzenleme yapılmadı.

devlet ilaçta yaptığı gibi geri adım atmayacak sanırım.

önce eczaneler kapanmaya başladı şimdide işitme merkezleri kapanacak sanırım.

dün özel bir tıp merkezinde ilaç yazdırdım. ödedidiğim muayene ücreti 6,60 ytl yani 22 ytl muayene ücretinin %30 katılım payı 6,60 ytl. eczaneye gittim ilaçlarımı almaya yazılan ilaçların toplam tutarı 10 ytl. verdim reçeteyi 10 ytl lik ilaca 15,50 ytl para istendi. meğersem özelde muyene olunca eczanede 10 ytl muayene ücreti alıyorlarmış. 6 ytl lik ilaca devlet 1,50 ytl ödüyormuş 4,50 fiyat farkı çıkıyormuş 10 ytl nin % 20 side hasta katılım payı 1 ytl 10+4,50+1=15,50 ytl ödemek zorunda kaldım. sanki beni muyene eden eczacı. veya eczacı devletin vergi toplama memuru.

10 ytl lik ilacı reçeteyle alınca 15,50 ytl ödedim. eczacıya dedimki reçetesiz alıyım 10 ytl ödeyeyim. eczacı olur ama bu 10 ytl muayene ücreti senin t.c. numarana borç olarak işledi başaka zaman bir daha eczaneye girdiğinde yine karşına çıkacak ve bu sefer 20 ytl olarak ödeyeceksin. dedi
şaka mı bu dedim nerde kameralar bu ancak kamera şakalarında olur dedim. eczacı evet kamera şakalarında olur birde türkiyede olur dediler. meğer gerçekmiş.her ilaç yazdırmada veya tıp merkezine gidişte t.c. kimlik numaran 10 ytl borçlanıyormuş. kredi kartından bile beter. kredi kartında en azından borçlandığını biliyorsun bunda borçlandığını bile bilmiyorsun ne zaman eczaneye işin düştü pat diye karşına çıkıyor ve eczacıya ödemek zorundasın. en kötü yanı eczacı aldığı 10 ytl yi devlete ödüyor ve bana fiş kestiği içinde 10 ytl direk kazançmış gibi göründüğünden birde bu 10 ytl nin 2 ytl gelir vergisi ile ,80 kuruş kdv side eczacının cebinden çıkıyor.
abartmıyorum uygulama aynen böyle inanılacak gibi değil.
inanmıyan arar. bir eczane sorar.

yazılan mesajlarda gordugum kadarı ıle herkesin ortak bulustuğu bır nokta var oda devletı suclamak . evet devletın bazı yerde eksıklık ve yanlısları tabı kı var ama bana gore suclanacak taraf devlet degıl .. Devlet zamanında değerı kadar odeme yapıyormuş Suç kim bunu suistimal edip başkalarının haklarını oldurenler . fırsat bılıp onune gelene gerekli gereksiz cihaz yazdıran merkezler Kurum farkına vardı arastırma yaptı mahkmelık oldular Burda devletın yanlısı (yada eksiği diyelim) ne? Bu tarz merkezleri yanı kurumla bu sekılde iltilaflı olanlara asla tekrar satış izni vermemeli baska isim altında faaliyet izin vermemeli O fırmalar hem devletı dolandırmıs hemde hakkı olupta cihaz alamayanların hakkına gırmiştir Denetleme mekanizması cok ıyı calısmalı ....

merhaba bende yeni 2 ay önce çitf cihaz aldım sgk'dan 1 ay sonra yatacak demişti acaba nereye yatıyor para postahaneye sık bakıyorum yatmadı diyor acaba sgk'dan mı alıyoruz parayı 420 lira felan yatacak söylendi bilgilendirirseniz sevinirim tşkler

MEDI TIP;

Doğru diyorsun suçlu kulağı duymayan!.
Devlet hiç suçlu olurmu :confused: Denetlemeye gerek yok!
Ölmüş adamların bile sırtından ameliyat gideri yazılmasını hiç denetlemeye gerek yok!. Suçlu ölenler.. toprak altındayken vekalet veriyorlar. Benim ruhumu ameliyat edin faturayıda devlete çıkarın:confused:
Suçlu kulağı duymayanlar doğru diyorsun...
Denetlemeyende hiç suç olurmu:confused:

Üst Alt