Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SP ve birkaç rahatsızlıktan daha hangi oranda rapor alırım?

filozof86

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba

Ben doğuştan SP engellisiyim.2006 yılına kadar az da olsa bağımsız yürüyebiliyordum ve araç kullanmak istediğimden kendimi olabildiğince düzgün göstermeye çalışarak rapor almıştım(ehliyet için).Yüzde 45 oranlı 5/4 taksimli sürekli rapor vermişlerdi.Fakat şu an durumum daha kötü ve birine tutunarak bile ayakta duramıyorum.24 saat evdeyim ve öz ihtiyaçlarımı giderecek kadar etrafa tutunarak yürüyebiliyorum evde wc vs için).10 yıl bağkurum yatırılmıştı.Durum böyle olduğundan malüllük aylığı için yeniden rapor almak istiyorum.Durumuma bağlı olarak psikolojik problemlerim de var.Üst ve alt solunum yollarında astım benzeri problem oluştu ama doktoru sevmediğimden görünmedim.

-Sizce raporum yüzde kaç çıkar?
-Eski raporumdan bahsetmeli miyim?
-SP dışındaki problemlerimden bahsetmeli miyim? (Heyet karşısında çekiniyorum sanki söylediklerime inanmayacaklarmış gibi geliyor gereğinden fazla gurur yapıyorum)
-Heyet karşısında şu hareketi yap bu hareketi yap vs diyerek insanı baya üzüyorlar yerlere düştüğüm oluyordu o zaman bile.Normalde tekerlekli sandalyem yok ama orda bu açıdan yıpranmamak için tekerlekli sandalyeyle gitsem problem olur mu? Günlük hayatta evde duvarlara peteklere tutunarak işimi hallettiğimden sandalyeye gerek duymuyorum fakat orada stres altına girince iyice titreme tutuyor yorgunluk artıyor mahvoluyorum.

Teşekkür ederim...

@filozof86

Sakatlık oranı cetveli'nde ilgili bölüm:

Tablo 4.1- Ayakta durabilme, yürüme ve hareket bozuklukları (santral sinir sistemi veya spinal kord lezyonlarına eşlik eden)

Ayakta Durabilme, Yürüme Ve Hareket BozukluklarıEngel Oranı
1-Hafif-Ayağa kalkabiliyor
-Kısa mesafe yürüyor fakat eğim, yükselti, basamaklar, derin sandalyeler ve uzun mesafelerde zorluk çekiyor
20
2-Hafif
Orta
-Ayağa kalkabiliyor
-Kısa mesafeyi zorlukla ve yardımsız yürüyor, fakat yürüyüşü düz zeminlerle sınırlı
40
3-Ağır
Orta
-Zorlukla ayağa kalkıyor ve ayakta durma pozisyonu elde ediyor
-Yardım olmaksızın yürüyemiyor
60
4-Ağır-Yardım, mekanik destek ve veya bir yardımcı cihaz olmaksızın ayağa kalkamıyor80

Tablo 4.2.a- Üst ekstremite bozuklukları
(santral sinir sistemi veya spinal kord lezyonlarına eşlik eden)

Tek Üst Ekstremite BozukluğuEngel Oranı
(Dominant Ekstremite)
Engel Oranı
(Non-Dominant Ekstremite)
1-HafifKişi etkilenmiş ekstremiteyi kendine bakım, günlük aktivitelerinde ve tutmada kullanabiliyor, fakat parmak hareketleri ince becerisinde zorluk yaşıyor.105
2-Hafif OrtaKişi etkilenmiş ekstremiteyi zorlukla kendine bakım için kullanabiliyor, eşya kavrayabiliyor ve tutabiliyor fakat parmak hareketlerinde ince beceri yok. 2515
3-Ağır OrtaKişi etkilenmiş ekstremiteyi kullanabiliyor fakat kendine bakım aktivitelerinde zorlanıyor.4030
4-AğırKişi etkilenmiş ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanamıyor.6045

Tablo 4.2.b- Her iki üst ekstremite bozuklukları.

Her İki Üst Ekstremite BozukluğuEngel Oranı
1-HafifKişi her iki ekstremiteyi kendine bakım, kavrama ve tutmada kullanabiliyor, fakat parmak hareketleri ince becerisinde zorluk yaşıyor20
2-Hafif OrtaKişi her iki ekstremiteyi zorlukla kendine bakım için kullanabiliyor, eşya kavrayabiliyor ve tutabiliyor fakat parmak hareketlerinde ince beceri yok 40
3-Ağır OrtaKişi her iki ekstremiteyi kullanabiliyor fakat kendine bakım aktivitelerinde zorlanıyor80
4-AğırKişi her iki ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanamıyor90

sizin hastalığınıza son senelerde zor rapor veriyorlar çok inceliyorlar belkide öyle yapmaları daha hayırlı trafik çok tehlikeli çünkü... raporunuzu bozabilirler

Üst Alt