Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Spina bifidalı 2,5 yaşındaki oğlum için evde bakım alabilir miyim?

Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar

oğlum 2,5 yaşında spina bifidalı yürüyebiliyor ancak TAK a bağımlı deniliyor ve bağırsak çıkışında da his kaybı var bu durumda rapor yüzde kaç verilir sizce uğraşmaya değer mi? Bide tak yapanlar ağır engelli sayılıyor mu? Aydınlatırsanız sevinirim, teşekkürler..

%60 civarı alırsınız. Bende de aynı hastalık var bende yürüyebiliyorum hayatımı normal şekilde devam ettiriyorum sadece TAK kullanıyorum. Buna %60 verdiler. Bu hastalıktan dolayı sol ayağımda da çekme meydana geldi çok hafif belli olmayacak derecede az buna da %8 verdiler. Ağır engelli sayılmıyor

Teşekkürler yanıtladığınız için.. Küçük olduğu için bana bağlı şuan kimseye bırakamıyorum. Bu sebeple çalışamıyorum tabi.Bu yüzden evde bakım almayı düşünmüştüm. Ama bu durumda alamam herhalde. Bu şekilde olupta alan var mı ağır engelli ibaresi olması şartı aranıyor mu?

Birkan, ablası ama evde bakım aylığı için "ağır özürlü" ibaresi olması lazım. yani agır özürlü kısmının evet işaretli olması lazım.

Betül, sen de çocuğun için agır özürlü rapor alma imkanım var mı diyorsun. bunu bilemem. ama Birkan bu konuda kendi tecrübesini aktarmış. bireyden bireye hastalık hikayesi değişiyor mu bilemem.
siz en iyisi aile bakanlığı il müdürlüğün gidin. evde bakım aylığı için başvurunuzu yapın. hastaneye sevk edilirsiniz ve raporunuza göre başvurunuz alınır. tabi raporun en az % 50 ve agır özürlü ibareli olması şartıyla raporunuz kabul edilir.
doktorunuzdan da görüş alabilirsiniz. ağır özürlü raporu alıp alamayacagı konusunda.

evde bakım aylığı için raporun agır özürlü ibareli olması ve en az yuzde elli olması şarttır.
fakat bunla da bitmiyor. çocuğunuzun bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunması şarttır. çocuk ufak. elbette sizin bakımınıza ihtiyacı var. ama bu ihtiyaç yaşından yani ufak olmasından dolayı değil hastalıgından dolayı olmalı.
diyelim ki çocugunuz yetişkin birey. eger bu mevcut hastalıgı gerekçesiyle sürekli olarak bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyorsa bakıma muhtaç kabul edilir. bu durum, çocuk olmasından değil hastalıgından kaynaklanıyor olmalı.
bunun tespitini de heyet yapar evde bakım aylığı işlemlerinde. bakıma muhtaç kabul etmezse evde bakım aylığı baglanmaz diğer şartlarda uygun olunsa bile.
o yuzden il müdürlüğüne gittiğinizde onlardan bu konuda fikir de alabilirsiniz. ya da raporu halleder başvurursunuz sonucu beklersiniz. bu konuda kesin konuşamam.

Merhaba melek hanım, ağır engelli rapor alma imkanla değil vicdan la oluyordur herhalde. Imkanım yok elbette ama vicdanı olan heyet doktoru bulursam elbette gerekenin yapılması için uğraşırım. Benim öğrenmek istediğim başvursam netice ne olur? Bilgisi tecrübesi olan arkadaşların paylaşımlarını rica ediyorum.

tabi doktordan doktora da değişir. ve elbette her şeyin başı vicdan ve hakkaniyetli olmak. bu konuda bir şey diyemem maalesef.
çocugunuzda sadece tek TAK sorunu mu var? TAK agır özürlülük için yeterli olmaz. şu an ufak olduğu için elbette siz yapmak durumundasınız bunu. ama sorun tek TAK'sa çocuk buyudugunde biliyorsunuz ki TAK'ı kendi başına yapabilir. sürekli bir bakım ihtiyacı olarak kabul edilmeyebilir. yaşı buyudugunde bu sorunu çözebilir diye düşünebilirler.
ama tuvalet çağı yaşını düşünürsek yani yaşıtları tuvalet ihtiyacını karşılayabilecekken o yine size bagımlı olacak. bu durumun da dikkate alınması gerekir. çunku bunda da yaşamının bir bölümünde yaşının gerektirdiği öz gereksinimi karşılayamayacak. diyelim ki okul çağına geldi bu çocuk o yaşta TAK yapamaz ki. bunun gibi mantık kurarsanız doktorlara yardımcı olabilirsiniz. yani vicdan ve hakkaniyeti unutan olursa siz de bunları elbette hatırlatabilirsiniz. bunların hepsini degerlendirmek zorundalar.
o yuzden öncelikle doktoru varsa doktorundan hastalıgı ile ilgili tam bilgi alın. süreci öğrenin. çocugunuzun yaşından ayrı neleri yapamayacagını ve ne kadar bagımlı kalacagını ögrenmeye çalışın. heyete girmeden önce böyle bir doktor önerisi işinizi kolaylaştırır ve bilinçli hareket edersiniz.
ben mantıgını anlatmaya çalışıyorum. ama agır özürlü ibaresi için yine de kesin konuşamam. tecrübe sahipleri elbette paylaşımda bulunursa iyi olur.

agır özürlü rapor işi çözülürse evde bakım aylığı için iş kolay.
şurayı inceleyin:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
evde bakım aylığında bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bu kriterlere göre bakıma muhtaçlık konusunda karar verecek. NOT kısmında yazılanları uygulayın fikriniz olsun. A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam ya da en az ikisinde kısmen bagımlı kabul edilen engelli bakıma muhtaçlık kriterlerine uygundur demektir. diğer şartlarda da (ağır özürlü rapor ve gelir kriterleri) uygun bulunursa evde bakım aylığı baglanır.
siz bu degerlendirmeyi yaparken ufaklıgından kaynaklanan değil hastalıgından kaynaklı yapamayacaklarını degerlendirmeye alın. tıpkı yukarıda TAK örneğinde olduğu gibi.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Muhtaçlık kriterlerini de inceledim.onlara uygun.tek maaş, aile ferdi başına düşen gelir sınırın altında. Çocuğumda ufak ama bana muhtaçlığı yaşından değil hastalığından dolayı.4 saatte bir devamlı tak öneriliyor. Bunu da tabi şimdilik ben yapıyorum. Bağırsak sinirleri de hasarlı yani kontrol yok. Evet bu da şimdilik sorun sayılmaz. Ama ilerde uğraşıcaz diyor doktoru. Tak a da bağımlı kalıcağı yüksek ihtimal. Ayrıca ilkokul çağında TAKını kendi yapabileceğine nasıl emin olabilirim..ayaklarında şimdilik sorun yok ama spina bifida da hevan herşey olabiliyor. Bu yüzden bakıma muhtaç çocuk olduğu için değil tatbiki. Bir çocuğum daha var. Onu bir başkasına bırakabiliyorum. Ama oğlumu bırakamıyorum.dolayısıyla çalışamıyorum ve tek maaşla onları geçindiremiyoruz.bu yüzden evde bakım almayı düşünmüştüm. Aktardığınız bilgiler için tekrar teşekkürler.

Üst Alt