Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SSK emeklisinin SGK'dan işitme cihazı alması için yapması gerekenler nelerdir?

besen

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Foruma yeni üye oldum. Sizlerden bir konu hakkında yardım rica ediyorum.

Benim babam SSK emeklisi ve işitme kaybı var. Kendisini ikna ettim ve işitme cihazı almaya karar verdik. Sizden rica etsem ne yapmamız gerektiği konusunda bana yol haritası çizebilir misiniz?
Yani hangi hastaneye (devlet / özel) gitmemiz gerekir? Hangi raporları almamız lazım?
Ve son olarak bu yeni iptal kararı babama nasıl bir avantaj sağlar.

Hepinize teşekkür eder, iyi günler dilerim.

mutlaka devlet hastanesine gitmeniz gerekiyor. bir devlet hastanesinin kbb polikliniğine başvurun. işitme cihazı almak için rapor istediğinizi en baştan belirtin. muayeneden sonra odyo testi için gün vereceklerdir. genellikle bir kaç ay sonrasına gün veriyorlar. odyo testinden sonra kurula giriyorsunuz. kurul raporunu başhekimliğe onaylattıktan sonra raporunuzla birlikte herhangi bir işitme cihazı bayisine gidip cihaz alıyorsunuz kendi paranızla. raporunuz ve faturanızı sgk müdürlüğüne teslim edip beklemeye başlıyorsunuz. birkaç ay sonra o zamanki üst limite göre kaç para geri ödenecekse sgk sizin hesabınıza havale ediyor. şu an tam bir belirsizlik var. iptal kararından önce 350 liraya kadar ödeme yapılıyordu.

Evet şu an ödeme yapılamıyormuş anladığım kadarıyla. Baharda yeni tebliğ çıkacakmış.

Bir vatandaş, ödemelerin yetersizliği konusunda Danıştay’a açtığı davayı Aralık ayında kazandı. Buna paralel, SGK yeni Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında, her il için ayrı fiyat araştırması yapıyor. Yani, işitme cihazına her il için ayrı ödeme yapılacağı konuşuluyor. Bu karışıklığa ve eşitsizliğe yol açar. Yeni tebliğin baharda yayınlanmasını bekliyoruz. Bu ara dönemde ise maalesef işitme cihazı alan vatandaşa SGK tarafından ödeme yapılamıyor ve vatandaş mağdur oluyor.

İşitme cihazı sektörü kalifiye eleman bulamıyor! CNNTurk.com

Yeni yasanın ne ve nasıl olacağını uzmanlar dahi tam olarak anlayabilmiş değil. Ortalık biraz karışık. Cihaz almak niyetinde olacak arkadaşların mağdur olmaması için bir süre beklemelerini tavsiye edebilirim. Alacak olursanız da sevgili Hunsal' ın anlatımı aynen geçerli. Buna ek olarak evraklarınızı SGK'ye teslim etmeden önce cihaz faturanızın arkasını KBB doktorunuza "faturadaki cihaz görülmüştür, hastaya uygundur" ibaresiyle imza ve kaşe istenmekte. Ayrıca SGK heyet raporunuzun ardından doktorunuza yazdıracağınız cihaz reçetesiyle cihaz faturası arasında en fazla 5 gün olması şartını koşuyor. Belki biliyorsunuzdur; ama ben yine de belirtmek istedim.

ufffffff:mad: o kurula cikmak :confused: duymaz duymaz ne zordur bi suru doktora sankim ahret suali gibisinden :( ceplerinden verecekler gibisinden onlar keyf derdinde bizlerde duyma derdinde
alin o sadaka parayida basiniza calin diyesi geliyo insanin;)

Rapor alıp ist'a geldik. (6 ay geçiyor diye öğrenmiştim)
Fakat 5 gün içinde kullanılması veya reçetenin tekrar yazılması gerekiyormuş
vs vs...

Biz şimdi cihazı alıp memlekete gitsek, ordan rapor alsak, SKG öder mi ?

Veya nasıl yapmamız gerek.
İst'a kalıbı daha iyi yaparlar diye düşünmüştük.
Bu kez de cihazı parasını alamama riski var.

Evet sevgili Shukufe. O iş gerçekten çok sıkıcı, ancak malzeme raporu çıkaran bazı hastanelerde bu kurula bizzat gidip girmenize gerek kalmıyor. Üç tane KBB hekimi bu malzeme raporunu vermede yetkili olarak görevlendiriliyor ve bu da yeterli oluyor.

Sevgili Tinme, şu aşamada bütün işlemlerinizi bulunduğunuz merkezden ya da yakın bir başka merkezden de yapabilirsiniz. Raporunuzu nereden almıştınız? Aynı hastaneye giderek o raporda adı geçen bir KBB hekimine reçetenizi yazdırıp onu takip eden 5 gün içinde de cihaz faturanızı kestirebilirsiniz. Ardından da reçetenizi yazıp imzalayan hekime faturanızı onaylatınız. İşitme testinizin de odyometristin kaşe ve imzasının bulunduğu asıl belgesini evraklarınız arasına eklemeyi unutmayınız.

Cevap için çok teşekkürler
Fakat biraz açsanız.

Elimizde, memleketten Aralık ayında aldığımız dijital cihaz için bir rapor var.
Bu rapor burda geçmiyor anladığım kadarıyla, gidip gelmemiz de kolay değil

>> Aynı hastaneye giderek o raporda adı geçen bir KBB hekimine
>> reçetenizi yazdırıp onu takip eden 5 gün içinde de cihaz faturanızı kestirebilirsiniz

Biz cihazı alıp faturayı götürsek, raporu aldığımız hastanede onaylatasak vs
kabul etmezler mi ?

su isin puf noktalarini hele bi diyiver sevgili pirilcigim
nasi oluyo bu hic bilmiyorum yeni bir cihaz arayisindayim iyi gelebilecek bisi bulursam uc bes lira alicam diye arkama birini takip gunlerce hastanelerde surunmeyi insanlardan benim yerime =benim yerime duyda su sadaka gibi devletin verdigi parayi aliyim = dememek icin o paradan vaz gecmek uzereyim

Sevgili Tinme,
Evet o şekilde olur. Cihaz faturanıza tarih attılar mı? İstanbul'daki o hastaneye gidip eksik evraklarınızı tamamlayabilirsiniz elbette. Yalnız benim demek istediğim bulunduğunuz yerden de yaptırabilirdiniz bu işlemleri. Artık hemen hemen her merkezde bu işlemler için uygun bir hastane var.

Sevgili Shukufe,
Evet bu işler çok sıkıcı ve hele de bizler için apayrı bir sıkıntı. Şu aralar geri ödemeler konusunda SGK epey karışık. Ne yapacağını kimse kestiremiyor. Yine de sen elinde raporu hazır et bence. Elinde son bir yıl içinde yapılmış işitme testin yoksa onu da hazır bulundurmakta fayda var. Hepsini bir günde yapmaya çalışınca bazen sıkıntı oluyor. O nedenle yavaş yavaş yaparsın kendini kasmadan sıkmadan. Bu konuda firmalar da yardımcı oluyorlar. Mesela cihazı alıyorsun ama faturayı sonraya kesiyorlar sana. Esasında bu rapor ve diğer evrak işleri inan bizler kadar hekimleri de sıkmış durumda; çünkü evrak işi çok uzun ve uğraştırıcı. Bunu kolaylaştırma yoluna giden de yok ne yazık ki. Diğer yandan da dediğin gibi üç beş kuruş için uğraşmaya değmez diyesi geliyor insanın.

Üst Alt