Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SSK'lıyım. İşyeri açıyorum. Bağkur'a geçsem mi..?

durhasan

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
evet degerli büyüklerimden bu konuda yardım bekelmekteyim

ben ssk lıyım %50 olarak ssk başladı şimdi iş yeri açıyorum kendi adıma açıp bagkura mı devam edeyim yoksa bi başkasının adına açıpta ssk ma devam mı edeyim

evet bu konuyu açık bi şekişlde degerlendirecek yok mu

Hem SSK lı olarak işyerinde çalışmak,hemde adına işyeri açmak? :wink:

evet bu konuyu açık bi şekişlde degerlendirecek yok mu
Anladığım kadarıyla 4/a'lı olarak bir işyerinde çalışmaktasınız. Ve ayrıca bir işyeri açmak istiyorsunuz.
1- işyeri açabilirsiniz.

Örneğin eczacı olarak ssk lı bir işyerinde çalışıyorsunuz.Sizin adınıza eczane açılabilirmi?

Forumdaki arkadaşlara,
Bu konuyu bilmediğim için soruyorum,
4/a'lı bir işte çalışıyorum. ve biriktirdiğim parayla bir otobüs aldım ve yolcu taşımacılığından işyeri açmak istiyorum. Ehliyetim filanda olmadığı için başkasına şoförlük yaptıracağım.
1-sigortalı olduğum için işyeri açamazmıyım?
2- işyerini açarsam 4/b'li mi olurum?
çünkü durhasan'ın durumu bunu özetliyor ya da paralelik gösteriyor.

Benim bildiğim açamazsınız.
Daha doğrusu açarsınız da ssk nız sona erer.Kendi adına işyeri açmak bağkur mükellefi yapar sizi.

Eczanenizin başına mesul müdür koyarsınız ve eczane açarsınız. Bunda bir engel yoktur. Ama eczanenizin başında yine bir eczacı bulundurma zorunluluğunuz vardır.

Makri o tamamen ayrı bir konu.Uzmanlık isteyen işkollarında diplomalı/sertifikalı eleman çalıştırma zorunluluğu bu.Konumuz ise farklı.

Makri o tamamen ayrı bir konu.Uzmanlık isteyen işkollarında diplomalı/sertifikalı eleman çalıştırma zorunluluğu bu.Konumuz ise farklı.
Ufukalp,
o yorumu Raman72 için yapmıştım.

Makri' Alıntı:
Ufukalp,
o yorumu Raman72 için yapmıştım.
Makri:Arkadaşın nasıl bir işyeri açacağını,kendisinin uzman olup,olmadığını bilmiyoruz.Konunun açıklığa kavuşması açısından örnek olarak gösterdim.Şimdi Konuya dönelim,Hem SSK lı olup,hemde Bağ-Kurlu olarak çalışmak mümkün bulunmamaktadır.

Benim yaşadığım bildiğim olayı söyleyeyim.
Bir arkadaşım bir işletmede çalışırken kendi adına şahıs işletmesi kurup dükkan açmıştır. 6 ay kadar ssk lı olarak işletmede çalışarak dükkanını yürütmeye çalışmıştır. SSK sı ödendiğinden kendi adına açtığı işletmeden bağkur ödenmesine gerek yoktur. Ne zaman ki o çalıştığı işyerinden ayrıldı yani SSK prim ödemesi kesildi otomatikmen artık bağkurlu olmuş oluyor. Yani konunun kısası ssk priminiz yatırıldığı sürece kendi adınıza işletme açabilirsiniz. Ama ssk kapanışı yapıldığı anda bağkurlu olursunuz bunu da unutmayın.

şimdi arkadaşlar konuyu ben birazdaha açayım şimdi benim ssk mı bi başka iş yeri hayrına yatırıyor

ben işyerini kendi adıma açsam sıkıntı yok vergiyi öderim ama ssk kesilirse hemen bagkur devreye giriyor ve en düşük bagkur pirimi 250 ytl bunuda vermem mümkün olmaz en azından dükkanı başkasının adına açarsam dükkana bide mesül müdür tayın edersek sadece bana vergi ödemek kalıyo en azından ssk kesilirse benim bi başka iş yerinde 100 - 150 ytl ödeyerek pirim yatırabilirim öyle degil mi arkadaşlar

O zaman biraz daha açalım.
1- Sigortalı (4/a) olarak bir yerde çalışırken işyeri açabilirsiniz. Özel bir hükmü yoksa eğer işyerinizde siz durmayabilirsiz/çalışmayabilirsiniz.
2- işyerinizi açmadan öndcedern gelen sigortalılığınız devam ettiği ve kesintiye uğrayıncaya kadar sigortalı olarak işyeri sahibi olabilirsiniz.
3- ne zaman ki sigortalılığınız kesintiye uğradı 4/b sigortalılığınız devreye girer. ve bir daha işyeriniz açık olduğu sürece sigortaya (4/a) prim ödersiniz ama 4/b'den yani bağ-kurdan emekli olursunuz.
4- Bir kişi hem bağ-kurlu hemde sigortalı olabilir. Engel yoktur. Emeklilikte öncelik sırasına göre kurum belirleneceğinden problem yaratmaz.
5- İşyeriniz var ve bağ-kur yatırıyorsunuz. ve başka bir işte de günde 2 saat çalışıyorsunuz. işyerinizden dolayı bağkurunuzu (4/b) kendiniz, çbaşka birinin yanında 2 saat çalışmanızdan dolayı da tekabül eden priminizide 4/a'lı olarak işvereniniz öder.
6- durhasan adlı arkadaşın sorusuna gelirsek,
a) işyerinizi açmadan 4/a'lı olun.
b) işyerinizi ondan sonra açın.
c) 4/a primlerinizi kesintisiz ve tam yatırın. (lyani ayda 30 gün, full sigorta)

Ek olarak;
Medyada buna benzer bir soruya Sosyal Güvenlik uzmanı,
"Gün­lük ha­ya­tın için­de bir ki­şi­nin bir iş­ve­ren ya­nın­da si­gor­ta­lı ola­rak ça­lı­şır­ken ay­nı za­man­da ver­gi mü­kel­le­fi ol­ma­sı ve­ya bir şir­ket or­ta­ğı ola­rak ti­ca­ri fa­ali­yet­te bu­lun­ma­sı da fev­ka­la­de müm­kün­dür. Hiz­met ça­kış­ma­la­rı­nın or­ta­ya çık­ma­sı ha­lin­de ne tür bir yol iz­le­ne­cek­tir?
Bu gi­bi du­rum­lar­da ön­ce baş­la­yan sta­tü için prim öde­nip hiz­met ka­za­nıl­ma­sı ge­çer­li iken, son­ra baş­la­yan sta­tü için prim öden­me­si yan­lış bir ter­cih ol­mak­ta­dır. SSK’lı ola­rak ça­lış­ma­ya baş­la­yıp adı­na prim öde­nen bir ki­şi için son­ra­dan baş­la­yan ti­ca­ri fa­ali­ye­ti ne­de­niy­le Bağ-Kur’a prim öde­ne­mez." diye cevap vermiştir.

Üst Alt