cevap yazıp yardım eden herkese çok teşekkür ederim.
henüz emekliliği yakın olmayan birisi için bu hesaplamalar biraz zor ve sanırım sistemler net veriler istediğinden neredeyse imkansız. ben sadece bir fikir edinmek istemiştim. yani yurtdisinda bazı ülkelerde emeklilikte insanlar çok iyi maaşlar alabiliyorlar. bizde de SGK sistemleri çok fazla değişime uğradı son zamanlarda. bu açıkçası emeklilikteki kazançlar açısından iyi ve olumlu mu oldu bunu anlamak zor. tabii asgari ücret sınırındakilerin refah kavramı yüksek kazançlı (ve dolayısıyla yüksek de giderleri olan) kesime göre çok farklı.
yurtdışında da yaşamış biri olarak çarpıcı bir tespitte bulunabilirim: türkiye'de insanlarımız başlarını sokacak bir ev sahibi olmak, çocuklarını iyi şartlarda okutabilmek, yaşlılıkta sağlıklarını korumak için çalışıyorlar. gelişmiş ülkelerde ise bunlar zaten sosyal güvence içerisinde olduğundan insanların motivasyonları tamamen kendilerine, ulkelerine, gelecek nesillere ek bir katkıda bulunmak, bir adım daha ileriye gitmek, insan gibi yaşamanın ötesinde "iyi" yaşamak oluyor.
çok daha iyisini hak ettiğimizi düşünerek türkiyede yaşayan herkese bir an önce "insan gibi", hemen sonrasında da "iyi ve kaliteli" bir yaşam dileklerimle.