Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SSK'ya ödediğim primleri geri alabilir miyim?

ahmet42

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
iyi günler ben yüzde 60 özürlü raporum var. ayrıca şu an 2022 maaşından faydalanıyom. geçmiş dönemlerde ödemiş oldugum 2300 gün pirimim var .bu pirimle emekli yapmıyorlar. nedeni işe başlamadan önce hasta olmam...
şimdi iş de vermiyorlar çalışayım. yaşım 53. ben bu ödedigim pirimlerimi ssk dan geri alabilir miyim

bilginizi rica ediyom.

Emeklilik yaşınızı doldurmadan ödemiş oldugunuz primleri geri alamazsınız ve günü geldiginde almak isteseniz bile yaptıgınız masrafları bile karşılamaz...
Emekli olmanız için malulen olmak şart degil vergi ind.hakkı kazanır iseniz erken emekli olabilirsiniz...
ilk ssk lı oluş tarihi...gün ay yıl olarak
dogum tarihi bu bilgileri verebilirseniz tam hesap yapailiriz...

Toptan geri ödemede için bazı şartların vuku bulması gerekmektedir.
Aşağıda ki alıntı yazıdan anlaşıldığına göre iki ihtimaliniz var. Birincisi 53 yaşında olduğunuz için geri ödeme almazsınız.60 yaşını beklemeniz lazım. Diğer ihtimalde ise erken yaşlandığınızı SGK tarafından tespit edilmesi durumunda geri ödeme alırsınız.
Yaşlılık veya malullük sigortasından aylığa hak kazanabilmesi için gereken diğer koşulları gerçekleştiremeyen sigortalılara ödediği primler geri verilebilmektedir. Bu durumda olan sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işçi ve işveren hissesinin sigortalıya iadesi Sosyal Sigortalar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre;

Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan,

- Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş bulunan sigortalıya,

- 50 yaşını doldurmuş bulunan ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıya,

Kendisinin ve işverenlerinin ödediği, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin toplamı, yazılı isteği üzerine toptan ödeme şeklinde verilmektedir.
Diğer taraftan 53 yaşında olduğunuz ve eski bir sigortalı olduğunuzu tahmın ederek,engelli erken emekliliği için isteğe bağlı bağkurlu olup 3600 prim gününü tamamlarsanız ancak bu durumda 2022 maaşınızın kesilme durumu söz konusudur.

Malulen emeklilik başvurusunda bulundunuz ve red mi edildi? Gerekçe tam olarak neydi?

Hastalığın doğuştan olması malulen emekli olmaya engel değil. Önemli olan şey, ilk defa sigortalı olunduğunda, maluliyet derecesinde (yani %60 ve üzeri) işgücü kaybının olmamasıdır. Eğer ilk sigortalı olunduğunda %60 ve üzerinde işgücü kaybınız yok idiyse, ve/fakat hastalık daha sonra ilerleyerek sizi çalışamaz/malul duruma düşürdüyse, o zaman malulen emekli olabilirsiniz.
Kurum bu konuda hukuki süreç olmadan malulen emekliliği onaylamıyor! Kendilerince ayak diriyor ve insanları bezdiriyor. Ama hukuki süreç sonunda bu durumdaki arkadaşlarımız yüzde yüz malulen emeklilik hakkınıj elde ediyorlar.

ilk işe başlama tarihim 01.01.1997
ayrıca vergi indirim belgesi de çıkardım
dogum tarihim 02.11.1957
ayrıca ben kalp hastasıyım hastalıgı askerde teşis etiler dört ay askerlikten sonra çürüge ayrıldım. özürlü kimliginde yüzde 55, vergi indiriminde yüzde 55, yeni çıkardıgım raporda yüzde 60 dereceli raporum var.

Bir de arkadaşlar bankalar özürlü olanlara kıredi kartı veya kıredi veriyor mu bilgisi olan var mı.

Bankadan kredi ve kredi kartı alabilmek için Engelli olup olmaman bir şey değiştirmez.Kredi alabilme kriterlerine(maaş yüksek olması vs.) uygun isen verirler.

Üst Alt