Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SSK'yı bozmadan elden prim ödeyebilir miyim?

kromagnum1989

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
2007 yılından 4 gün SSK başlangıcım var.
2009 yılında %55 rapor ile SSK'lı olarak işe başladım.
Şuan hala çalışıyorum 3584 (4a) iş günüm mevcut.

Şimdi 4A SSK'yı bozmadan elden prim ödeme hakkım var mı? Yine 4A'lı olarak yani SSK'dan emekli olmak istiyorum.

kromagnum1989

Hayır, isteğe bağlı prim yatırdığınızda bağkurlu (4b) olursunuz.

SSK'dan emeklilik kriterleri:

2008_oncesi.PNG

Bağkur'dan emeklilik kriterleri:

bagkur.PNG

Not: Zaten artık ssk da bağkur da emekli sandığı da aynı. Yani SSK'dan emekli olmak maaşınızı ya da özlük haklarınızı arttıracak değil.

OturanBoğa

Hocam duyduğuma göre 1230 gün isteğe bağlı yatırdığımızda 4A bozulmuyor diyorlar. Yine 4A'dan emekli olmak mümkün diyorlar. Bu konu hakkında bilginiz var mı acaba? Teşekkürler.

scorp06 Hocam şimdi benim %55 raporum ve 3584 gün 4A var.
Şimdi ben isteğe bağlı geçsem 736 gün prim yatırsam.

Bağkur şartlarına göre 16 yıl - 4320 günle emekli mi olacağım?

merhaba

SSK daha avantajlı, Bu nedenle isteğe bağlı sigortaya prim ödeyip, SSK şartlarıyla emekli olmak isteyenler için yapılması gereken, emeklilik tarihlerinden 1261 gün önce isteğe bağlı sigortalılıktan çıkıp, 4/a yani SSK şartlarıyla çalışmaya başlamak olacaktır.

Genel olarak ifade edilirse, SSK şartlarıyla emeklilik Bağ-Kur'a göre daha avantajlıdır. Hem prim toplama hem de yaş şartı bakımından daha erken emeklilik söz konusudur. Diğer yandan, SSK'dan emekli olan sigortalının emekli aylığı Bağ-Kur’dan emekli olanlara göre yüzde 30 daha fazladır. Çünkü SSK statüsünde aylık bağlama oranının emekli aylığına etkisi daha fazladır, yani her çalışılan her gün için emekli aylığına eklenecek miktar daha yüksek olmaktadır.

Bu sebeplerle halen çalışanlar için en doğrusu Bağ-Kur yerine SSK koşullarıyla çalışmak ve bu statüden emekli olmaktır. SSk şartlarına göre emekli olabilmeniz için 20 yıl 4400 prim günü olması gereklidir.İsteğe bağlı sigorta primi ödemiş olsanız bile Bağkur dan engelli statüsünde emekli olabilmeniz için 16 yıl sigortalılık ve 4320 prim gününü tamamlamış olmanız gereklidir.
Saygılarımla

Üst Alt