Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Staj dönemi emeklilik için başlangıç sayılırsa ne zaman emekli olurum?

Konular
14
Reaksiyonlar
0
Şimdi staj günleri kanunlaştı onaylanırsa emeklilik için şartlarım sigortalılık süresi ve prim olarak ne olacak ?

doğum tarihim :09.04.1990
staj ilk işe başlama : 18.09.2006 ( sistemde şuan bu görünüyor)
normal işe ilk başlama : 01.12.2009
Engel derece : yüzde 49

Son düzenleme:
Gerçekten kanunlaştımı çok süper olmuş. Peki o staj yılımı baz alınır işe giriş tarihi olarak arkadaşlar.

songulsevinc

Henüz onaylanmadı sanırım resmi gazatede yayınlandıktan sonra faydalanabiliriz büyük ihtimalle,

Meclis daha yeni açıldı ben böyle bir konunun görüşüldüğünu gündemde olduğunu hiç duymadım hem bu kanunun yasalaşması halinde bazı arkadaşlarımıza +yönde etkisi olacağı gibi bazı arkadaşlarımızda çok olumsuz şekilde etkilenecek mesela özcanbjkli arkadaşımız engel derecesini bilmiyorum şuanki sistemde sigorta baslangici 01.12.2009 göründüğü için kendisinden %40 raporla 18 yıl hizmet süresi 4200 gün pirim isteniyor eğer rapor derecesi %50 ise bu şartlar 16 yıl hizmet süresi 3800 gün pirim le emekli olabiliyor

Fakat bu kanun yasalaşırsa sigorta baslangici 18.09.2006 olacagindan arkadaşımızın emeklilik kriteri malesef uzuyor ozaman arkadaşımızdan %40 raporla 20 yıl hizmet süresi ve 4400 gün pirim şartı istenmektedir

Malesef ülkemizde engelli emeklilik konusunda böyle bir sıkıntı var sigorta baslangici erken olan daha önce emekli olması gerekirken engelli emekliliğinde engelliler arasında ayrım yapılmaktadır aşağıdaki linki incelerseniz ne demek istediğim konusunda daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz

http://www.engelliler.biz/forum/eme...-yasa-bagli-olmadan-erken-emekli-olurlar.html

aliozdemir_57

Ali bey 18 yıl 4200 prim 01.12.2009 ile 01.12.2027 emekli oluyorum.
Ama staj olunca 20 yıl 440 prim 18.09.2006 ile 18.09.2026 da emekli olmuyor muyum 1 sene kısalmıyor mu ?

Özcan kardeşim 18 yasindan önce sigorta baslangici olan kişilerin sigorta baslangici 18 yaşına girdiği tarih olarak hesaplanır yani senin sigorta başlangıcın staj dönemin kabul edilmesi halinde 09.04.1990+18=09.04.2008 olacaktır bunada 20 yıl hizmet süresi eklendiğinde 09.04.2028 tarihinde emekliliği hak etmiş olursun piriminde tamamsa emekli olursun

Şuanki mevcut yasayla %40 raporla sigorta baslangicin 01.12.2009+18 01.12.2027 yılındaemekli olmayı hak ediyorsun eğerki raporun %50 olsa idi bu süre 2 yıl daha kisalacakti

Rica ederim umarım bu kanun yasalaşır ve engelliler arasındaki emeklilik adaletsizliği düzeltilir eğerki bu gerçekleşirse engelliler arasındaki emeklilik konusundaki çifte standartta ortadan kaldırılmış olur şuanki mevcut yasada 1 gün farkla tam 4 yıl geç emekli olmak durumunda kalan kişiler vardır mevcut hükümetin bu konuyu engelliler arasındaki bu ayrimi yapılacak düzenlemeyle bir an evvel çözüme kavuşturmasi gerekiyor

Arkadaşlar e devlete hizmet dökümünüze bir bakın . Mesela ben 1987 staj başlangıçlıyım bu yıl önceden gözük müyordu. Şimdi yazılmış ve 2014 toplamına 360 gun yazılacağına 570 gün yazılmış,fazla olan gün sayısı hesaplığında endüstri meslek lisesinde hafatanın üç günü yaptığımız staj örtüşüyor,kanun cumhurbaşkanı onayından geçerse aradaki 210 gün borçlanılacak sanırım,

Staj gününün sigortaya sayılması

Merhaba arkadaşlar ben meslek lisesi elektrik blm 2000 yılı mezunuyum internette okudugum bir habere göre staj döneminde stortalılıklar başlangıc tarihi olarak sayılacakmış hükümetin böyle bir çalışması varmış kanunlaşmış sanırım ben 170 aradım konuştum resmi gazetede yayınlandıktan sonra güncellenecegini söylediler bir sey yapmanıza gerek yok dediler.
bu konuda bilgisi olan arkadaşlar var mı? özel şirkette çalışıyorum 2018 günüm var birde 5 yıl bagkurum var

Ne zaman resmi gazatede yayınlanacağı belli değil daha sanırım cumhur başkanı onayladığı zaman resmi gazateden takip etmek lazım,

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINAÇıraklık ve staj süreleri için borçlanma imkanı verilmesi amacıyla hazırlanan "31/5/2006 tarihlive 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Bazı Maddelerinde DeğişiklikYapılmasına Dair Kanun Teklifi" gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.Gereğini saygıyla arz ederiz.Mustafa Kalaycı Oktay VuralKonya İzmirGENEL GEREKÇE31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5'incimaddesine göre; 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak,çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ilehastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabitutulan öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmaktadır.Yine aynı maddeye göre; bu sayılanlar, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındasigortalı sayılmakta ve bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkındaayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaktadır.5510 sayılı Kanunun "Sigortalılığın başlangıcı" başlıklı 7'nci maddesine göre de; sigorta hak veyükümlülükleri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar içinçalışmaya, meslekî eğitime veya staja başladıkları tarihten itibaren başlamaktadır.Ancak; 5510 sayılı Kanunun 38'inci maddesine göre malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarınınuygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı; malûllük, yaşlılık ve ölümsigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girildiği tarih olarak kabul edildiğinden, çıraklar vestajyerler çıraklık ve staj süreleri için malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortasından sağlanan haklardanyararlanamamaktadır.Bir taraftan; çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışanlar 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a)bendi kapsamında sigortalı sayılırken ve de çırak veya stajyer olarak çalışmaya başlanılan tarihsigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilirken, diğer taraftan da; bu hakların sadece kısa vadelisigorta kolları ile sınırlı tutulması eşitsizliğe ve dolayısıyla mağduriyete neden olmaktadır.– 95 –Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 639)yasemin /HAVALE EDİLDİĞİ KOMİSYONLAR(2/885)ESAS Plan ve Bütçe KomisyonuTALİ Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler KomisyonuBu itibarla; çırak olarak çalışmaya veya staja başlanılan tarih uzun vadeli sigorta kollarıbakımından da sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalı, çıraklık ve staj süresi için borçlanmahakkı verilmelidir.Uygulamada; doğum, askerlik, aylıksız izin, doktora veya uzmanlık, avukatlık stajı gibi hatta birçalışma ya da sigortalılık olmaksızın geçen bazı süreler borçlanılabilmektedir.Ayrıca meslek lisesi stajı veya çıraklık sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar isterlersedoğum borçlanması yapıp emekliliklerini öne alabilmektedir.Anayasanın eşitlik ilkesi de dikkate alınarak, uygulamada adaletin sağlanması için, aslında fiilenbir çalışmaya ve sigortalılığa dayanan çıraklık ve staj süresine borçlanma hakkı tanınmalı, buçalışmalar sigortalılık başlangıç tarihi yönünden de dikkate alınmalıdır.Bu Kanun teklifinde; yaşanan mağduriyetin giderilmesinin yanında mesleki eğitiminözendirilmesine de katkıda bulunmak amacıyla çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan süreleriçin borçlanma hakkı verilmesi ve sigortalılık başlangıç tarihinin uzun vadeli sigorta kollarıuygulamasında da çırak olarak çalışmaya veya staja başlanılan tarih olarak esas alınmasıöngörülmektedir.MADDE GEREKÇELERİMadde 1- Çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışılan süreler için borçlanma hakkı verilmesi vesigortalılık başlangıç tarihinin uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında da çırak olarak çalışmayaveya staja başlanılan tarih olarak esas alınması öngörülmektedir. Böylece, hem kuruma gelirsağlanması, hem de o dönemdeki çalışmaların boşa geçmiş olmasının önlenmesi, bu konudakimağduriyetin giderilmesi ve mesleki eğitimin özendirilmesi amaçlanmaktadır.Madde 2- Yürürlük maddesidir.Madde 3- Yürütme maddesidir.– 96 –Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 639)

selam arkadaşlar stajyer olarak 09.09.1996 da ilk girişim var yeni kanundan sonra e devlette işe giriş 09.09.1996 sgk gün sayısı 3649 120 gün de bağkur ve emkli sandığı günüm var nezaman emekli olurum bilgi verirmisiniz %45 3. derecedevergi indirimi var

Dünya engelliler günü izinli olduğum için gidip en yakın sgk bürosuna durumu sordum. Görevli memur böyle birşeyin olduğu ama resmi gazetede daha yayınlanmadığı, nezaman yayınlanıcağınında belli olmadığını söyledi.

Benim asıl merak ettiğim. Stajerken haftada 3 gün çalışıyor iki gün okula gidiyorduk. okullarda 9 at açık. Geri dönük borçlanma olucakmı? Borçlanma neye göre hesap edilicek. Mesela güne ihtiyacım yok atıyorum 16-09-1996 başlayan staj için 1 gün-10 gün gibi sembolik bir ödeme yapıla bilirmi? Yoksa 9 ay içersinde 36 haftadan 108 gün mü ödenicek.

stajyer için yasa onaylandı!!
E-DEVLET 'e girip sigorta giriş Tarih'inin geri çekildiğini görecek siniz!
yani eklendi.. iş arkadaşımınki değişti! fakat emekli plmak için stajyer
yılı kadar ücret ödeyerek emekli olabir siniz.. Bu konu ile ilgili kesin
kararı Balışma Bakanı FARUK ÇELİK verecek miş!

@cihan7999

Haber yalan, hatta o kadar acemice hazırlanmış ki, çalışma bakanı artık FARUK ÇELİK değil, Süleyman Soylu

Haber yalan yada doğru bunun tartışmasında değilim. Kendim bizzat sgk gidip durumu sorduğumda bana böyle birşeyin olucağı konuşuluyor ama net bir şekilde olup olmıcağı belli değil dendi.

Olma ihtimali için e devletteki hizmet dökümündeki değişklik bir ön hazrılık ola bilir. Olmazsa da burası Türkiye dendi.

Halkın tepkisini ölçmek adına yem de atılmış ola bilir bilemiyorum

Arkadaşlar fazla umutlanmayın bence bu haberler belli aralıklarla çıkan insanların umutlarıyla oynayan bazı kişiler tarafından çıkan asılsız haberler

e devlette de işe girişi staj yaptığımız dönemin tarihi yazılınca insan ister,istemez öyle gerçekmi diye umut etmiş olabiliyor,hayırlısı olsun hakkımızda...

Merhaba arkadaşlar ,
Eğer kanun yasalaşırsa 2000 işe giriş ve sigorta başlangıcım vardı. Staj başlangıcı 1994. Sigorta günüm 5400. Bu şartlarda emekli olabiliyor muyum. Teşekkürler. ( Edevlette sigorta başlangıcı 1994 olarak değişmiş.)

Özcan kardeşim benim sigorta başlangıcımda 18 yasindan önce ve bu konu hakkında baya bir arastirma yaptım malesef hizmet süresi hesaplanırken 18 yasindan önce sigorta baslangici olan kişilerin pirim günleri sayılıyor fakat hizmet yılı baslangici 18 yaşı baz alınıyor

Engelli emekliliği hesaplama yapan bütün sitelerde hizmet yılı baslangici olarak ilk sigorta baslangici olan tarihi baz aliyor aradaki farkta ondan kaynaklanıyor şuanki mevcut yasalar kapsamında sana daha önceden belirttiğim emeklilik tarihin neyse o tarihte emekli olacaksin

Staj dönemi emeklilik için başlangıç sayılırsa

Merhaba arkdaşlar,

Bu konu geçtiğimiz 2015 Haziran Millet vekili seçimlerinde dönemim çalışma bakanı Faruk çelik bir haber kanalında konuşumasında gelen bir soruya cvp vermişti konunun görüşüldüğünü hatta çıkan torba yasaya yetiştirmey çalışıldığını olmaz ie ne kıs sürede halloacağını ifade etmişti bu iş eli kulağında gibi birşey yaklaşık tam olarak net olmasada 2 milyon kişi mağdur bir kesim var ve gönül isterki bian nce yasalaşsın. E-devletten bende kontrol ettiğimde 06.10.1999 olarak geri çekilmiş duruma normalde eskiden Haziran 2002 ilk işe başlama vede prim yatma günüydü. Tasarının en son halini zaten MHPli vekil Oktay Vural da vermiş idi bu e-devlette tarihlerin oynanması belkide denildiği gibi kamu oyunun nabzını yoklama tepki ölçmek olabilir. Aslında en iyisi e-devlette Cumhurbaşakanına veya Başbakana yazarak bilgi almak onlar okumasada özel kalemler er ya geç dönüş yapacakalardır. Bu rada Bülent arkadaşımıznda bu konda söleycekleri vededuyumları vardır sanırım :)

Üst Alt