Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Staj sigortasının emeklilikte göz ardı edilmesi..?

TEKTAS12

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Değerli arkadaşlar ben meslek lisesi mezunu bir arkadaşınızım. Meslek liselerinin son senesinde staj görülmektedir. Staj görülen dönemde bize sigorta kartı verilmişti. E devlette staj yaptığım dönem sigorta girişi olarak görülüyor. Ben vergi indirimimle birlikte emekli olmak için sigortaya gittiğimde bana staj sigortasının uzun vadede başlangıç olarak sayılmadığını söylediler. Benim durumumda olan arkadaşlar var mı....

Staj sigortası ve 18 yaşından önceki sigorta günlerin emeklilik hesaplanmasına girmez emeklilik hesaplanmasında 18 yaşından sonraki günler hesaplanır

Valla ben 89 yılı staş yaptım onun öncesinden sonrasından dünya kadar kişi var malesef kabul edilmiyor yalnızca hastalık ve kaza primi yattığı için kabul edilmiyor yani kabul etmiyorsunuz bari doğum borçlanması gibi askerlik gibi o süreleri borçlanma imkanıda vermiyorlar ama sen erkek olduğu için askerlik yaptı isen hizmetin bir fil başladığı tarihten itibaren geriye dönük olarak askerlik borçlanması yapabiliyorsun

Staj sigortası emeklilikte başlangıç sayılmış resmi gazetede yayınlanmış...

Arkadaşlar sıtaj sigortası başlangıç sayılmış emeklilikte resmi gazetede yayınlanmış başka bir forumda okudum dogrumu @oturanboga cevap verirse sevinirim

http://www.resmigazete.gov.tr/main....smigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171205.htm

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan "Resmî meslek ve sanat okulları ile yetkili resmî makamların izniyle kurulan meslek veya sanat okullarında ve" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:
a) Birinci fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar."
b) İkinci fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, göreve başladıkları veya okullarında öğretime başladıkları tarihten, kendi hesabına okumakta iken Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı hesabına okumaya başlayanların, bu Kurumlar adına okumaya başladıkları tarihten itibaren on beş gün içinde,"
c) Üçüncü fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

"f) Kanunun ek 15 inci maddesi kapsamındaki güvenlik korucularının bildirimi valiliklerce çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde,"
ç) Altıncı fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(6) Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte Kanunun 5 inci maddesinin (b) bendine tabi olanların bildirimleri Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin eğitim gördükleri okullar, yüksek öğretim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler için projenin yürütüldüğü kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve üniversitelerce yapılır."

MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:
a) Dördüncü fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
b) Kanunun 5 inci maddesinin (b) bendine tabi olanların sigortalılığı mesleki ve teknik eğitimin, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitiminin, stajın veya bursun bittiği tarihten itibaren sona erer ve bu tarih Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin eğitim gördükleri okullar, yüksek öğretim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler için projenin yürütüldüğü kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve üniversitelerce
b) Dördüncü fıkraya aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
"Ayrıca Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar için aylık prim ve hizmet belgesi verilmemesi veya tutukluluk ve gözaltı hali, yol izni ve diğer ücretsiz izinler, devamsızlık, puantaj, kısmi istihdam, yarım çalışma, fesih, tarihinde çalışmama ve diğer nedenlerle aylık prim ve hizmet belgesinde gün ve kazanç bildiriminde bulunulmaması halinde en son primin ilişkin olduğu tarih itibarıyla sigortalılığı durdurulur. Ancak ilgili kanununda belirtilen ücretsiz izin halinde ise iznin sona erdiği tarih itibarıyla sigortalılığı durdurulur."
c) On birinci fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.
"Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki muhtar sigortalılığı ile aynı maddenin (b) bendindeki diğer sigortalılık statülerine aynı anda tabi olacak şekilde çalışılması durumunda, muhtar sigortalılığı dikkate alınır."
ç) Aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"(13) Kanunun ek 15 inci maddesi kapsamındaki güvenlik korucularının görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içinde e-sigorta yoluyla bildirilir."

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM

Hayır, bu değişiklikler staj başlangıcının emeklilikte dikkate alınmasını sağlamıyor.

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

a) Birinci fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlar." oturanBoğa saygılar; Madde 5 te başlangıç olarak sayılıyor.. yoksa ben mi yanlış anlıyorum..

@TEKTAS12
o yazdığın madde de bizlerin emeklilik için başlangıcını değil kapsadığı ve söylediği şudur aslında iş kazası sağlık primleri yatar ve bu kapsamda sgk nın hükümlerini hak kazanırsın diyor

hilal72

Ben 64 engelliyim. Normalde 17 yıl 8 ay 3920 gün den emekli olmaya hak kazanmışım. Meslek lisesi mezunuyum 1998 sigorta girişim gözüküyor. Ama sgk bunun staj sigortası olduğunu ve uzun vadede başlangıç olarak sayılmayacağını söyledi. Benim şuan 4000 den fazla günüm var. Ama uzun vade sigorta girişim ise 2003 yılı. Böyle bir mağduriyet yaşıyorum. Askerlik yaptığım için sadece onu borçlanabiliyorum. Borçlanma işleminden sonra 2019 6. Ayda emekli olacam o da nasip olursa... Staj sigortası benim 5 yılıma mal oluyor...

maalesef staj dönemi sayılmıyor 2000 senesinde almıştım 2002 senesinde iş hayatına başladım 2002 senesi baz alınıyor.

@TEKTAS12
tek sen değilsin arkadaş bende staj dan dolayı bir kaç yılım gitti asıl sorun şu bizler staja başladığımızda sigorta numarası aldığımızda ailelerimiz daha önce bu konuları bilmiş olsaydı o zamanlarda istege bağlı sigortada gün şartı yoktu sanırım 2008 yıllara doğru 1080 günün altında olanlar isteğe bağlı sigortalı olamaz diye bir şey çıkmıştı yok ben 2004 de iş yeri sigortamı yapmıştı 2003 yada 2004 lerde böyle bir şey çıktı ssk biliyorum yani ailelerimiz ozamanda bize sigorta numaramız ile 1 aylık isteğe bağlı sigorta ödemiş olsa idi hiç bir hak kaybımız olmayacaktı bende 89 da sataja başladım okul bitti hemen iş buldum allahtan iş yerim sigorta girişi yapmış 2,5 yıllık benimde zaman kaybım oldu bazı satajlar borçlanabiliyor diye okudum sgk da ama hangileri bilmiyorum sanırım avukatlarınmıkimi bilmiyorum staj yapanlara borçlanma çıksa bir çok kişi seve seve kabul eder ve borçlanır

hilal72
Benim de yaklaşık 9 yılım gidiyor. Meslek lisesi 2. ve 3. sınıflarda staj yapmıştım. Daha sonra üniversite bitince de işe başladım ve ilk uzun vadede sigorta girişim oldu.

"Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK), bazı yayın organlarında yer alan staj ve öğrencilik sürelerinin emeklilikte geçerli sayılmasına yönelik düzenleme yapıldığı haberleri üzerine yazılı açıklama yaptı. Kurum bu tarz haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi."

Üst Alt