Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Stent yerine Damar Tıraşlama yöntemi ile kalp-damar hastalıklarının tedavisi hakında?

OturanBoğa

Yönetici
Konular
676
Reaksiyonlar
941
Arkadaşlar,

Amcam geçtiğimiz yıl damar tıkanıklığı nedeniyle acil ameliyat edildi ve 3 stent takıldı. Ne var ki geçen süre sonunda kendisine dikkat etmesine rağmen tıkanıklık nüksetti. Şimdi yeniden bir stent takıldı ama tekrar tıkanan iki damar için stent uygulanamadı. Açık kalp ameliyatı da riskli.

Durum bu. Buna dair nasıl bir çözüm olabilir diye araştırırken Damar Tıraşlama* diye bir yöntem gördük. Bu konuda bilgisi ya da deneyimi olan var mı?

Risk nedeniyle stent takılamadığı hallerde bu veya benzer başka bir yöntem önerir misiniz?

* Medical Park Bahçelievler Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Oğuzkurt uyguluyormuş sanırım: "Damar tıkanıklığının tedavisinde stend yada balon kullanılıyor. Türkiye’de artık yeni bir teknoloji sayesinde damar açılması sıkça kullanılmaya başlandı. Anjiyografiyle daralan kısım açılabiliyor. Ancak yeni tıraşlama yöntemiyle damar açılması mümkün. Ateoktami yani damar tıraşlama denilen yöntem, dünyada uzun süredir uygulanıyor. Türkiye’ye yeni gelen yöntem olan tıraşlama özellikle bacak damarı tıkanıklıklarında kullanılıyor.

Ateoktami yani damar tıraşlama yönteminde aynı anjiyo gibi damarın içine giriliyor. Kılavuz telle darlık yada tıkanıklık geçiliyor. Traşlama malzemesi damarın için yerleştiriliyor. Tıkalı bölge tıraşlama işlemi yapılıyor. Traşlanan malzemeler cihazın özel haznesinde biriktiriliyor. Balon ve stent yöntemini tarihe karıştıracak olan bu uygulamanın balona göre avantajları bulunuyor. Balon takılırken damarın iç duvarı yırtarak tedavi yapılır. Damar tıraşlamada buna gerek olmuyor. Stent yöntemine göre avantajı içe damarın içine bir şey yerleştirilmemiş olmasıdır. Diğer bir avantajı ise hastanın aynı gün taburcu olabilmesidir. Hasta 6 saat sonra evine gönderiliyor. Bacaklarda uygulanan tıraşlama yönteminde ise ağrılar kısa südre geçebiliyor."

damar traşlama yöntemini ilk defa duydum , herhangi bir bilgim yok fakat kayınpederim damar tıkanıklığı sebebiyle 2 sene içerisinde 3-4 defa stent için operasyon geçirdi ( şekeri var ) bu operasyonların üzerinden 1,5 sene geçti kontrollerinide yaptırıyor ve şuan bi sıkıntısı yok !

Teşekkürler. Ama dediğim gibi, stent takma işlemi çok riskli görüldüğü için yapılamıyor şu anda.

Bülent bey kalp hastanesinde çalışıyorum buradaki hekimlere sordum damar tıraşlama bizim hastanemizde yapılmıyormuş acaba bahsettiğiniz işlemin adı başka olabilir mi?

bülent bey bende damar traşlama denen bişey duymadım fakat hiper tansiyona bağlı olarak zamanla oluşan kalp duvarlarındaki kalınlaşmanın sizin dediğiniz traşlama yöntemiyle tedavi edilebilir diye bir yerlerden duymuştum ama aynı işlemin damarlar için yapıldığını bilmiyorum ama belkide yapılıyordur

Bülent abicim doktor bir arkadaşa sordum aynen aktarıyorum söylediğini:
'Traşlama stentten çok çok daha güvenli bi yöntem değil. Yeni bir işlem. Türkiye'de kaç yerde yapılıyor bilmiyorum. Eğer düzgün yaparlarsa stentten daha uzunlu ve iyi. Stent takılsa bile tıkanıklık durumu daha sonra olabilir ama traşlamada o risk daha az. Ayrıca takılan stent çıkarılamıyor tekrardan. Traşlamada tek rist damarı fazla inceltebilriler ki çok büyük bi ana damar olmadığı sürece pek problem yaratmaz.'

Bu yöntemle tedavi olan kimse ile iletişim kuramadık. O nedenle biz de uygulamaya cesaret edemedik...

Balıkesir'de bir cerrah bulduk. O açık ameliyatla tıkanıklığı giderebileceğini ve yeni stent takacağını söyledi. İkna olduk. Bakalım, 5 Aralık'ta ameliyat olacak amcam..

Açık ameliyat dediğin baypass mı abi?
Çünkü bende 1 defa kalp krizi geçirdim 2 ayda 3 defa anjio oldum 3 tane stent takıldı.Bir damar hala % 80 dar ve dediğin gibi biraz tehlikeli bir yerde.Doktorlar damar içi basıncı ölçecez tekrar anjio olacan dedi iyice psikolojim bozulmuştu gitmedim.Şimdi ilaç kullanıyorum sıkıntı yok ama bu kalp bana tekrar sıkıntı çıkaracak elbette bazen hissettiriyor.Damar içi traşlama konusunu yakından takip ediyorum abi inşallah olumlu bi sonuç alırsın bi yerden.Geçmiş olsun

Evet , 15 Aralık'ta Balıkesir Üniversitesi hastanesinden Abdulkadir KELEŞ'e by-pass ameliyatı oldu amcam.

Üç damarı değişti. Bir gün yoğun bakımda kaldı, 3 gün de odada dinlendikten sonra hastaneden taburcu oldu. Durumu gayet iyi. Her şey yolunda görünüyor. Diliyoruz ki bundan sonra nüksetmesin o tür bir darlık.

Amcam şu anda çok çok iyi durumda. Ameliyat beklenenden de iyi sonuç vermiş görünüyor...

Konuyu yeni gördüm.

Damar traşlama denilen yöntem stentlerden daha eski bir yöntemdir.

Boston Scientific isimli firmanın ürettiği Rotablator isimli bir kateter ile yapılır. 15-16 yıl önce Hacettepede ve bazı hastanelerde uygulanıyordu. Bu ucunda bir çeşit matkap olan bir teldir. Sertleşmiş tıkanıkları açmak için kullanılır.

Yöntemin en kötü tarafı maliyetidir.

Şuradan videosunu izleyebilirsiniz. rotablator 3D - Video Dailymotion

Selam arkadaslar bende kalp damar probleminden muzdaribim 6 yil once bypas gecirdim 3 damardan gecen hafta kalp spazmi gecirdim bypaslidamarim tikanmis suan stent takmadilar stendinde bir omru varmis ki yasim daha 32 ...suan tedavi gozetim altindayim doktorum hemen takmayalim stendi dedi.moralmen cokmus durumdayim .Traslama yontemi hakkinda genis bilgiedinebilen arkadaslar lutfen benide haberdar etsin...( Balikesir )

Amcam şu anda çok çok iyi durumda. Ameliyat beklenenden de iyi sonuç vermiş görünüyor...
Cok gecmis olsun....

arkadaşlar bende ayak damarlarım tıkandı bypass oldum ama damar yine tıkandı parmaklar falan ampute edildi. Acaba bu yöntemi uygulatabileceğim hastane bilgisi verebilecek olan var mı ?

Konuyu hortlatalım. 2009 da açılan stentlenen 2 damar 2015 de tekrar tıkandı tekrar açılıp stentlendi. Geçen hafta itibariyle anjiyo sonucu açılan damarlar tekrar tıkanmış ve artık stent takmanın faydası olmayacağından tıbbi takip denildi, yakın zaman içinde bypas denildi. 3 damardan 2 si full tıkalı diğeri 60-70 tıkalı ona stent takılmadı ki tıkanma hızlanmasın. Sıkıntılarım çok arttı. Bu konuda yeni gelişmelere ve tavsiyelere ihtiyacım var. Yaşımda ameliyat için erken. Genetiğimizde var ama, bu damarların doğal yolla açılma şansı hiç mi yok. Duyanınız bileniniz vardır illaki doğal yolla şifa bulanı, bi 10 sene daha geciktirsem ameliyatı sonrası Allah Kerim. Okuyan Herkese teşekkürler.

Bu aynı şey değil. Trombektomi cihazı... Sadece akut tıkanıklıklarda kullanılabilir. Koroner artek hastalığına bağlı tıkanıklık veya darlıklarda işe yaramaz.

Bu tür cihazlar var fakat kullanımı çok yaygın değil. Aslında stent yerine bu şekilde bir teknoloji daha mantıklı.

Slm arkadaşlar ben bu konuyu yıllardır araştırdım en sonunda buldum doktorla geçen yıl konuştum çok babalı benden o zaman 75 80 bin maliyeti olur dedi anki o ya gelinen son nokta yazsanız you yine ye çıkar

Üst Alt