Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.
Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.
ben bu konuları çok araştırırım mahkeme kararı örnek gösterilerek çıkan mahkeme kararları başka yasa başka şey bir belge gösterin bilgilenelim okyanus arkadaş böyle bir yasa çıktığını söylüyorsunuz stv haberin sitesinde yatırımcılara kdv muafiyeti var yazıyor inşallah yanlış anlamamışsınızdır bir video yada bir belge gösterirseniz daha iyi olur bu konu havada kalmazsevgılı okyanu bunla ılgılı bılgılerı sıteden arastırın dogrudur yasa cıkalı cok oldu stv haberı verırken gec kalmıs
H Sınıfı ehliyeti olan vergisiz araç alabilir Özür rapor oranı yüzde 90 ve üzerinde olanlar için başkaları kullanmak üzere vergisiz araç satın alınması veya ithal edilmesi mümkündür. Yüzde 90’dan az fiziki özrü olanlar ise H sınıfı sürücü belgeleri varsa ÖTV ve KDV’siz kendileri kullanmak üzere araç alabilirler… Ali bey, normal sürücü belgem var iken geçirdiğim bir trafik kazası neticesi sakat kaldım. Şimdi ellerimi tam olarak kullanamıyorum. Eski ehliyetimi kullanabilir miyim? Ayrıca özürlü sıfatıyla vergi ödemeden araç alabilir miyim? İsmi Saklı Sayın okurum, özür derecenizi mektubunuzda belirtmemişsiniz. Mevzuata göre, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun özel tertibat yaptıranlara sağlanan ÖTV istisnasına ek olarak, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olanlar engellilerin (taşıt üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından birisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması şartıyla) bazı taşıt araçlarını özel tertibat veya mekanik ilave yaptırılması şartı olmaksızın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden satın alabilmelerine imkân sağlanmıştır. Ayrıca KDV indirimleri de vardır. ***Yüzde 90 ve üzeri özürlüler Mevzuatımıza göre özür derecesi yüzde 90 ve üzeri olan engellilerin 3. dereceye kadar akrabaları adına ÖTV ve KDV’den muaf olarak araç alıp özürlü adına araç kullanabilirler. Trafik kontrollerinde de özürlünün araç içinde bulunması da şart değildir. Bu tür araç alınabilmesi için ilginin yetkili bir sağlık kurulundan, “Özel Tertibatlı Araç Kullanması Uygundur” ibareli sağlık kurulu raporu alması gerekmektedir. ***H sınıfı ehliyeti olanlara da var Özür oranı yüzde 90’dan az olanların durumu ise farklıdır. Elinde H sınıfı (özürlü) sürücü belgesi olanlar ise yurt içinden alacakları sıfır kilometre araçlar için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisinden (MTV) muaftırlar. Ancak araçların özellikleri mevzuatta yazdığı gibi 1600 cc geçmemek kaydıyla binek tipi otomobil olabilir. Bilindiği üzere araç satımlarında ÖTV ve KDV oranı aracın fiyatının yaklaşık yüzde 36’sı kadardır. Siz araç aldığınızda sizden vergi almayacaklar. Ancak bu aracı mutlaka sizin kullanmanız gerekir, başkası kullanırsa veya 5 yıl dolmadan satarsanız alınmayan KDV ve ÖTV sizden tahsil edilir. ***H sınıfı ehliyet alımı 2918 sayılı Trafik Kanununa göre H sınıfı ehliyet alabilmek için en az 17 yaşını bitirip 18'den gün almak gerekmektedir. Ancak, şu andaki yönetmeliğe göre en az İlkokul diploması sahibi olmak gereklidir. H sürücü belgesi ile Kendi sınıfına ait araç kullanılabilmektedir. Normalde H sınıfı sürücü belgesi alacaklar Trafik ve İlkyardım derslerinden teorik sınava ve direksiyon sınavına tabi tutulurlar. Fakat, elinde “B, C D, E'" sınıfı sürücü belgelerinden herhangi birisi bulunan ancak sağlık şartlarında sonradan meydana gelen değişikliklerden dolayı "H" sınıfı sürücü olur" sağlık raporu alanlar, "H" sınıfı otomobil veya motosiklet sürücü sertifikası almak üzere özel motorlu taşıt sürücü kurslarına kayıt olmaları halinde sadece direksiyon eğitimi dersine devam ederek eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara "H" sınıfı otomobil veya motosiklet sürücü sertifikası alacaklardır. ***Gümrüksüz araç da mümkün Engelliler, alacakları raporları Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi’ne götürüp yetki belgesi alarak, yurt dışından üç yaşından büyük olmayan araçları hiç bir gümrük vergisi ödemeden Türkiye’ye de getirebilirler. Yurt dışından getirilen araçlarda da 1600 CC motor hacmi sınırlaması bulunmaktadır. Özür derecesi % 90 ve üzerinde olan bedensel engelliler, 2500 cc ye kadar araçları (minibüsleri) 3 yaşına kadar özel tertibatı olması kaydıyla getirebilirler. ***Bilgisayar programında da indirim var Engelliler sadece taşıtlar içinde değil alacakları eğitim, kullanmak zorunda oldukları özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının tesliminde de KDV’den istisnadır. |