Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şubat ayında işe girdim. Mart ayı 2022 aylığımı alabilir miyim?

ksk2000

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
0
5 subat ta işe girdim mart ayında alınacak olan sakat maasımı cekebiliyrmuyum sakıncası var mı

çekebilirsin ama ondansonra hemen bildir 90 günü aşarsa şayet ssk lı çalışman senden kat kat fazlası ile geriister verdiği parayı

ksk, eğer daha önce geriye dönük 1 sene içinde sigortalı çalışmadıysan ilk kez işe girior ve ilk kez adına prim ödeniyorsa yani:)
Bu durumda mart dönem aylığını çekersen SGK'ya tam 25 gün borçlu kalırsın. Yok, çekmezsen SGK sana 65 günlük borçlu kalır:)
Tabi, boyle alacak verecek şeklinde tadında kalması, senin işe başladıktan sonra en geç 90 gün içinde çalışmayı başladıgını bildirmene bağlı.
Yoksa, zamanında bildirim yapmazsan SGK agzının tadını bozar ve sana ödediği tüm aylıkları kanuni faiziyle alır.
Şimdi adım adım anlatayım agzının tadıyla hakkını alabilmen için:
1. En kısa sürede SGK'ya sigortalı olarak çalışmaya başladıgını bildir. İşte kalıcısıysan aylıgının kesilmesini de talep edebilirsin. Yok işte kalıcılıgın kesin değilse yani işten çıkma duurmun varsa bu üç ay içinde, o zaman sadece sigortalı çalışmaya başladıgını bildir. Bu durumda 4 Mayıs'tan önce işten çıkarsan aylıgın durdurlmaksızın devam eder.
Yok 5 Mayıs'ta ve sonrasında çalışmaya devam edersen aylığın 1 haziran itibariyle durdurulur ve kesilir.

2. Bildirim görevini yaptıktan sonra 5 Mayıs'ta ve sonrasında halen çalışıyor ve çalışmaya devam ediyorsan dediğim gibi aylığın 1 Haziran itibariyle durdurulacaktır. Ama bu demek değildir ki mart aylıgının hepsi senin. Malesef değil.

Çünkü 5 Şubat'ta işe başlamışsın. 91. GÜn 5 Mayıs oluyor. Dolayısıyla 25 gün yersiz ödeme söz konusu. Sen Mart dönem aylıgını çekersin ama SGK senden bu 25 günün parasını geri ister. Sen de verirsin o parayı. Bildirimi yaptıktan sonra alacak verecek meselesini aranızda halledersiniz kısacası.

UYARI: 90 gün içinde bildirim yapmadıgın takdirde ödenen tum aylıklara borç tahakkuk ettirilir yasal olarak. YUkarıdaki hesap bildirim yapmana baglı yani.

merhaba bende 2 nisanda ssklı işe girdim hazirandaki maaşı çekmedim hiç bir bilgide vermedim diyelim sonuç ne olur
merak ettim bilgi verirseniz sevinirim saygılar.

Bozo, bu şekilde işi yokuşa sürmeye gerek yok. İşe girdiğini SGK'ya bir dilekçeyle yaz. Ama sadece işe girdiğini bildir işini sağlama al.
Eğer sonra işten çıkarsan 1 sene içinde toplam olarak 90 günü aşmayan sigortalı çalışman varsa aylıgın durdurulmaz devam eder.
Yok, çalışmaya devam edersen aylıgın, 91. prim gununun oldugu ayı takip eden dönem başından itibaren kesilir.
Tabi çalışmaya devam edersen yani Haziran'a kadar, Haziran dönem aylıgını asla çekme.

Eğer çalışmaya başladıgını bildirmezsen ve çalışmaya devam edersen tabi çalıştıgın için Haziran dönem aylıgını çekmezsen haksız bir şekilde 2022 aylıgını çekmemiş olursun ama bunu o sırada SGK bilmeyebilir ve aylıgını çektiğini düşünüp, sigortalı çalışmaya başladıgını da tesbit etmişse yersiz ödeme konusu yapar hazırlıklara başlar:)
Ondan sonra da ugraş dur. Yok ben Haziran dönem aylıgını çekmedim vs. Bu gibi gereksiz işlere ne luzum var? yaz dilekçeni işe girdiğini bildir sırtını saglam duvara daya. Fakat asla feragat dilekçesi yazma!
İşten çıkma durumun olursa da buradan yaz. tekrar degerlendirelim durumunu tamam mı?
Eğer 2 Nisan'da işe başladıysan 90. prim günün 29 haziran oluyor. 29 Haziran'dan önce işten çıkma durumun olursa buraya yaz yeniden değerlendirelim.
Tabi daha önceden sigortalı çalışmışlıgın yoksa. varsa 1 sene içindeki toplam prim günlerini buraya yaz. Eğer daha önce sigortalı çalışmışlıgın yoksa (1 sene içinde) 29 Haziran'a kadar sigortalı çalışma hakkın var.

Üst Alt