Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süreli %42 rapor oranı ile emekli olma hakkı ve sonrası hakkında sorularım var..?

kuşcenneti

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Sayın @[FONT=sans-serif]OturanBoğa [/FONT]Bir sualim olacaktı... Ben 2018 yılında hastaneden durum bildirir rapor için şahsi olarak müracaat ettim. %42 sürekli engelli raporu verildi. Bu rapor ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından Engelli Kimlik kartı aldım. Raporum Kronik hastalıklarım dan dolayı verildi. Memur olarak çalışmaktayım. Faal personel olarak sahada çalışmaktayım. Erken emeklilik için vergi indirimi almam gerektiği söylendi kurum muhasebe müdürünce. Bu raporum ile vergi indiriminden faydalanmak için defterdarlığa müracaat ettim. Defterdarlık Ankara'ya gönderdi raporu. Ankara'dan gelen raporda solunum fonksiyon testi eksik diye tekrar hastaneye sevk ettiler. Mart ayı sonunda hastaneye müracaat ettim. Araya covid 19 salgını girdi. e-nabız üzerinde kontrol ettiğimde raporum çıkmış ve defterdarlığa gönderilmiş. Defterdarlık tekrar inceleyecekmiş. Yeni rapor yine %42 oran ve 3 yıllık olarak çıkarılması kafamı karıştırdı. 27 yıllık memurum ve 6 yıl daha yaş beklemek zorundayım emeklilik için... 8 Ocak 2026 tarihinde hem yaş hem sene olarak emeklilik hak etmekteyim. Sağlığım maalesef çalışmayı çok zorladığı için erken emeklilik planlıyordum ilk rapordan sonra...

Sorum şu;
1) Defterdarlık %42 oranı kabul ederse bu belge ile erken emeklilik için müracaat edebilir miyim? Defterdarlığın sevki ile aldığım raporu SGK kabul eder mi yoksa onlar da mı heyete sevk eder?
2) Emeklilik kabul olursa, 3 yıl sonra tekrar kontrol muayenesi olacak. Ve yaş olarak da emeklilik hakkım olmadığını da hesaplarsak yeni rapor ile oran düşürülürse, (Maalesef her yıl değişen kanunlar ile bu mümkün...) tekrar aynı kurumumda işbaşı mı yapmam gerekecek? Ya da çalıştığım kurumun iş vermeme gibi bir şey olur mu?
3)Kontrol muayenesinde de kanunlar değişmez ise, aynı veya biraz daha yüksek oran alma ihtimalim; hastalıklarım dan dolayı muhtemel. Bu ikinci rapor ile de yaşı doldurmuş olurum. Yaşı da doldurduktan sonra ve ikinci raporun da süresi dolduktan sonra; SGK tekrar rapor için beni heyete sevk etmesi mümkün mü?

İnanın heyete girmek benim için işkence... Kan tahlillerin sonucu 1 ay sonra çıkıyor, oradan oraya koştur, röntgen, bir de daha önce bende kaydın yok gibi dr bahaneleri... Tüm dosyalarımı önlerine koyuyorum, yalan yanlış sayfa karıştırıp ukala ukala tavırlar... Diğer doktorların eksik ya da hatasını aramalar... İşin uzmanı Profesörler teşhis ve tedavi koymuş, yıllardır süren stabil tedavi var demiyorlar ya... O yüzden inanın hastaneden yıldım artık... Bugün biten ilaç raporundan birinin yenilenmesi için hastanedeydim. 5 Ayrı hastalık için ilaç raporum var. Bir ilacım yurt dışından gelen soğuk zincir ilaç ve çok pahalı (Aylık doz fiyatı 52,000 TL ve ölene kadar kullanmam lazımmış...) Ara ödemede olduğu için ve o kadar büyük parayı bulup ilaç alamayacağım için bugün noterden eczacıya SGK dan parayı almak için vekaletname verdim. Vekaletname için 160 TL ödeyince notere her harf için ücret ödendiğini de bugün öğrendim maalesef...

Sorularım hakkında dar vakitte yaptığım araştırmada bilgi bulamadığım için yardımlarınızı rica ediyorum...

Son düzenleme:
@kuşcenneti
Size erken emeklilik için vergi indirimi alman gerek diyen muhasebe müdürünün Allah belasını versin.
Boş yere vergi indirimi bekliyorsunuz tamamen boş yere.
657 li devlet memurunun erken emekliliğinde vergi indiriminin kesinlikle hiç bir fonksiyonu yoktur.
Kurumunuza başvuracaksınız raporunuz çok yeni, ya kabul edilip kurum sağlık kurulu tarafından emeklilik yönünden tekrar değerlendirilir, ya da yeni rapor istenir.

Son düzenleme:
Ufukalp

Yani eski rapora göre mi işlem yaparlar yeni rapora göre mi? Eski raporumun onaylı suretini fiziki olarak hem de tarattırarak belgenet üzerinden işlem yapılması için Bölge müdürlüğüne gönderdim. Onun üzerine muhasebe müdürü aradı, niyetimi söyledim, bireysel olarak müracaat edip rapor aldığım için geçersiz sayar SGK dedi. Yol göstermek amacı ile konuştu. Art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Çünkü müdür ile muhabbetimiz iyidir. Belki bilmiyor, olaya vakıf değil veya yanlış biliyor olabilir...

Şimdi benim sorunumun çözümü sizce nedir?

(Bu arada TCDD Taşımacılık A.Ş. de çalışıyorum. Hem bölge müdürlerim, hem de daire başkanı tarafından sevilen bir personelim. Hepsi de benim sıkıntılarımı biliyorlar. Kişisel gayretim sonucu işyerimin taşıma kapasitesini üç kat artırdığım ve Türkiye 6. cısı yaptığım için ödül adılar benim sayemde... Ve çözüm için yardımcı olmaya çalışıyorlar. Yani onlar da ilk defa böyle bir işlem ile karşılaştıklarını söylüyorlar, o yüzden bilemeyebilirler... )

kuşcenneti
Ben zaten kimsenin kasıtlı yaptığını söylemedim. Bilmiyorlarsa o konumda oturmayacaklar, oturmuş ise bilmek zorundalar. Kimse onların oyuncağı olmak zorunda değil. Ne yapılacağını da yukarıda yazdım.
Ancak kafama bir şey takıldı. TCDD'da çalıştığınızı belirtmişsiniz. Memur gibi masa başı bir göreviniz olsa bile kadronuz işçi olabilir mi, yani 4A lı mısınız ?
Ancak öyle ise vergi indirimi gerekir size.

Ufukalp

Memur olarak 3 vardiya çalışıyorum. Hem sahada aktif olarak hem de masada... Aynı zamanda da vekaleten 5 yıldır işyeri amiri yani şeflik görevi de yürütüyorum. Yani 24 saat hazır 4/c memur...

Sayın OturanBoğa burada verdiğiniz bilgiye göre arkadaşa defterdarlıktan vergi indirimi alıp almadığını sormuşsunuz... Defterdarlıktan vergi indirimi alan erken yaşlılık emekliliğine müracaat eder ise SGK tekrar rapor için sevk yapıyor mu?

Benim durum da biraz karıştı, kafa da karıştı. Başlık açtım ama orada cevap vermediniz. Siz de haklısınız, hepsine yetişmeniz zor...
Kronik hastalıklarından dolayı müracaat ettiğimde %42 sürekli engelli raporu verildi. Nöroloji de kontrolden sonra oran veririm diye şerh düştü. Sebep de daha önce o hastanede epilepsi için kontrole gitmemem imiş. Raporumu kuruma gönderdim. Kurum da defterdarlığa müracaat et vergi indirimi al dedi. Defterdarlığa vergi indirimi için müracaat ettim. 6 ay sonra Solunum fonksiyon testi eksik diye defterdarlıktan rapor geri döndü ve hastaneye sevk edildim. Hastane tekrar en baştan başlattı ve tüm işlemi sil baştan heyete girdim. Mart ayı ve Nisan ayı heyette geçti. ve Nisan sonu itibari ile @devlet üzerinden raporumun %42 tekrar verildiği fakat SUT değişikliği nedeni ile 3 yıl süreli verildiğini gördüm. Defterdarlıktan haber bekliyorum.

Soru 1) Defterdarlık onayladı dersek, 3 yıl sonra tekrar rapor için kendim mi müracaat edeceğim, yoksa defterdarlıktan hastaneye sevk yazısı mı bekleyeceğim?

Soru 2) Uygulanan resmiyet sıralaması doğru mu? Çalıştığım Kurumun personel işleri müdürü erken emeklilik için önce vergi indirimi alman şart dediği için bu yoldan devam ediyorum.

Soru 3)Defterdarlıktan vergi indirimi elde eder isem; erken yaşlılık emekliliği için müracaat etsem kabul olur mu, prosedür işleyişi nedir? 3 yıl sonra kontrol muayenesinde SUT tekrar değişip de oran düşürülür ise durum ne olur?

Hastalıklarım; Astım ;%20 Kronik Hepatit B;%15
Epilepsi;%5 Hipertansiyon;%10 ve Balthazard formülü ile ortalaması %42 yapıyor. Bel fıtığından ve boyun fıtığından ameliyat olmadım, 3 yıldır fizik tedavi oluyorum oran verilmedi. Parkinson başlangıç seviyesi ve ağır ilerleyen çeşiti imiş oran verilmedi. Wilson da Hepatit B ile beraber değerlendiriliyor diye oran vermedi doktor... İlk raporda %15 Hepatit B ve %15 wilson için vermişti, son raporda ikisini birleştirdi doktor yani...

(08.01.1972 doğum tarihi, 23.09.1993 Bağkur başlangıcı var ve 13.04.1998 kadar pirim ödenmiş durumda. O tarihten sonra ise memuriyet başladı, memur olarak emekli sandığı olmak üzere şu an halen çalışmaktayım ve 10,000 üzeri pirim var. Arada boşluk yok. emeklilikte 54 Yaşa tabiyim. )

Cevap için şimdiden teşekkür ederim...

Ufukalp
Memur için prosedür nedir bilgi rica etsem...

kuşcenneti
Sayın OturanBoğa'nın başka birine verdiği cevabı örnek göstermişsiniz. Size yukarıdaki mesajlarımda da belirttim, bu konuda herkes aynı değil, bir kişiye verilen cevap herkes için geçerli değil. Vergi indirimi ile emekliliğin sadece sigorta girişi 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan 4A sigortalıları için geçerli olduğunu belirttim.
Siz ise ısrarla vergi indirimi ile emekliliği soruyorsunuz.
İnanmayınca yapacak bir şey yok, buyurun bir de etiketleyip ayrıca sorduğunuz OturanBoğa cevap versin. Ne de olsa admin, sakalı olmayana inanılmıyor. 😀

Sayın [FONT=sans-serif]@[/FONT]Ufukalp kusura bakmayın yanlış anladınız beni... Benim asıl sormak istediğim, yeni raporun 3 yıllık olması. Ve emekli de olsam, vergi indirimi de olsa 3 yıl sonra emekli olunca tekrar hastaneye sev edildiğimde kanun değişip de oran düşürülür mü? Hastalıklarım kalıcı ve ömür boyu ilaca mahkumum. Emekli olursam ve oran düşürülür ise tekrar çalıştığım kuruma mı dönerim, veya maaş kesilir de açıkta işsiz mi kalırım... Ona göre hareket edeceğim çünkü...

kuşcenneti
Emekliliğiniz süreli onaylanırsa kontrol muayenesinde yetersiz oran alma riski her zaman olabilir, bu hastalık durumunuza bağlıdır.
Yetersiz oran durumunda emeklilik iptal edilir. Tekrar memuriyete dönme gibi bir şey pek mümkün değil. Alımda bu durumdakilere öncelik verilir dense de uygulamada olmayan bir şey.
Durumunuzu ona göre değerlendirip hareket edin derim.

Üst Alt