Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süreli rapor vergi indirimi almama engel sayılabilir mi?

samsara77

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selam , yeni üyeyim.Kafamda bazı soru işaretleri var.Eski ve uzman üyeler sorularımı cevaplarsa çok memnun olurum.

İlkkez bu yıl 8 Ağustos da Beykoz Devlet Hastanesinden aldığım ( Otoımmun Hepatite bağlı Karaciğer Sirozundan %50 ) engel raporum var. Yalnız raporumu ne hikmetse 6 ay sonra ( 8.Şubat 2018) kontrollü olarak verdiler.Kendileri kronik ve süreğen işaretledikleri halde, ve Siroz evresi başladığında tıbben iyileşme zaten olmadığı halde 6 ay sonra kontrollü vermeleri normal bir durummu ? Bu ankaradan sürekli gelebilir mi? Burada benim gibi bu hastalıkdan hemde 2013de ilk başvurusunda sürekli rapor alan bir engelli arkadaş yazısı okudum ve kendisi yanlış hatırlamıyorsam Şişli Etfalden raporu almış ve Karaciğer Sirozuna şerh zaten konulamadığını yazmış.Benim heyet nasıl bunu bilmez anlayamıyorum.:(

Sgk girişim 06.12.1999 ve prim günüm 5500 ... Halen özel sektörde çalışıyorum ama tedavimin ağırlığından ve kullandığım ilaçların yanetkisinden çalışacak durumda değilim.Bu şartlarda engelli vergi indirimi alabilirsen , zaten 18 yıl 4080 günü doldurduğun için 25 yıl ve yaşı beklemeden erken emekli olabilirsin dedikleri için 28 ağustosda tüm belgelerimi şirketimden de halledip, ve engelli raporuma 3 yıllık genel tahlillerimide ekleyip , şirketimin bağlı olduğu Fatih vergi dairesinden başvurumu yaptım.Evisde 06.09.2018 de başkanlığa gönderildi cevap bekleniyor yazıyor hala ... Ankaraya zor bela ulaştığımda da bize geliş tarihi 26 eylül dediler... Şuan sanırım 25 eylüle bile cevap gelmiş benimkide eli kulağındadır...

* Tecrübeli ve bilgili arkadaşlarımdan öğrenmek istediğim raporum sürekli dönebilir mi?
* 6 aylık kontrollü olması vergi indirimi almamı engeller mi?
* Vergi indirimi alsamda 6 aylık kontrollü olması Sgk tarafından emekli olmamı engeller mi?
* Ankara sonucuna göre şubat daki sürem gelmeden 1ay önce 10 0cak gibi heyet kontrolü için yeniden randevu almam gerekecek ama ankaradan sürekli gelirsede zaten buna gerek kalmayacak inş cevabım ocağa kadar belli olurda ona göre haraket ederim.Açıkcası durumum biraz karışık.
* Birde vergi indirimi süresi nasıl oluyor .Raporunuz sürekli ise o da sürekli mi , raporunuz 2 yıllık süreli ise o da 2 yıllık mı ? İkisi farklı şeyler mi bu konuda da kafam karıştı?Diyelim raporum gittiği gibi geldi %50 ve 6 ay sonra yine kontrollü vergi indirimimde 6 aylık mı olacak ? Ben hiç bişi anlamadım .
Heyete ulaşabilirsem , vergi indirimi süremle rapor süremi ayrı ayrı sormam gerekecek sanırım 2 side ayrı şeyler gibi anladım burdan birine öyle olmuş çünkü...

Son düzenleme:
@samsara77
Engelli sağlık kurulu raporu ile vergi indirimi birbirinden tamamen ayrı ve bağımsız konular.

Vergi indirimi süre bakımından tamamıyla rapora bağlı değil. Maliye merkez sağlık kurulu gerek tetkikler ışığında, gerekse rapora konu rahatsızlık hakkındaki görüşleriyle inisiyatif kullanabilmektedir. Süreli rapora rağmen sürekli verilmiş vergi indirimi örnekleri olduğu gibi, sürekli rapora rağmen süreli verilmiş vergi indirimi örnekleri de mevcuttur.

Heyete ulaştığınızda sadece vergi indiriminizi sormanız yeterli, raporunuzun geçerlilik tarihi zaten belli.
Maliye merkez sağlık kurulu raporunuzu sadece vergi indirimi yönünden değerlendirir. Raporunuz üzerinde müdahale yetkisi yoktur.

Ankara'dan gelen sonuç sadece vergi indirimini etkileyecek, diğer tüm işlemler konusunda 6 ay süreli olan elinizdeki sağlık kurulu raporu geçerlidir.

Anladım cevap için teşekkür ederim.

Ama Maliye bakanlığı sağlık kurulunun oranları değiştirme yetkisi nasıl oluyor o zaman?Rapora müdahaleleri yoksa ?Burada mesela örnek olarak atıyorum yüzde 50 gidip daha yüksek dönen kişilerde gördüm.Kontrollü gidip benimki sürekli döndü diyenlerde ...Onlarınki vergi indirimimiydi yani sadece ?

O zaman siz ordan cevap ne gelirse gelsin zaten 8 şubatta yeniden kontrole heyete gitmek zorundasınız mı diyorsunuz? Ben şimdiden başvurayım o zaman sanırım 120 gün öncedende olabiliyormuş burdan okuduğuma göre doğrumudur?

Birde aynı hastahaneye gidilmiyormu ? ben Beykoz devletten almıştım işlemler çok çabuk oldu orada yine oraya giderim diye düşünüyordum ...

Burada sirozdan engel alan arkadaşlara baktım 02.01.2013de anakin nickli üye şu yazıyı paylaşmış ...Burada bahsedilende mi vergi indirimi süresi yani?

Şerh falan olmaz.Maliye bakanlığı raporu sürekli onaylarsa bu konuda başkaca kimse işlem yapma şansına sahip değil.Merkez Sağlık Kurulunun kararı nihaidir.Karaciğer hastalıklarına hele ki siroza şerh koyulması süreli rapor verilmesi mümkün değildir.Çünkü siroz tedavisi ve geri dönüşü olmayan bir hastalıktır.Organ nakilleri ise vücuttan kendi organının alınması demektir ve başkaca bir şeye gerek olmadan % 70 çalışma gücü kaybı demektir.

@samsara77

Yukarıda da söylediğim gibi, sağlık kurulu raporu ile vergi indirimi tamamen farklı şeyler.

Maliye merkez sağlık kurulunun doğrudan rapora müdahale yetkisi yoktur, sadece vergi indirimi yönünden değerlendirme yapabilir. Vergi indirimi konusunda sonuç ne olursa olsun, başka işlemler için sağlık kurulu raporu geçerlidir.

Bir örnek vermek gerekirse:

Siz bu 6 aylık raporla süreli ücretsiz ulaşım kartı aldınız diyelim. Vergi indirimi sonucunuz sürekli gelse dahi sizin ücretsiz ulaşım kartınız süreklilik kazanmaz. Vergi indirimi ile rapor birbirinden bağımsızdır.

Bakın onu zaten anladığımı söyledim.
Rapora müdahale hakları yoksa sadece vergi indirimini belirliyorlarsa süresini yani süreli yada süreksiz?
Rapor oranı yüzdesi değişik gelen birsürü kişi var artan azalan ona nasıl müdahaleleri var diye soruyorum ben sadece ?
Değiştirdikleri oranda raporda yazan oran değil o zaman kişilerin yolladığı o da vergi indirimi için başka bir oran mı yüzde olarak ??

samsara77
Ben de size zaten onu anlatıyorum.
Maliye merkez sağlık kurulunun "rapor oranı yüzde bilmem kaç olarak onaylanmıştır" demesinin tek sebebi, vergi indirimini hak edip etmediğinin, hak ediyorsa hangi derece vergi indirimi verileceğinin tespiti içindir.
Kurul raporun kendinin oranını değiştirmiyor, ona yetkileri de yok.

@Ufukalp
Şimdi tam anladım vallahi konu o kadar karışıkki heleki ilk defa başvuran kişiler için...

O zaman benim rapor kontrol süremle buradan gelecek sonucun hiçbir bağlantısı yok bu sonucu beklememede gerek yok değil mi?

Ben o zaman 08 ağustosda %50 oranında aldığım ve 08 şubatta dolacak engelli raporum için en geç ne zaman başvurabilirim?

Kontrol gününün geçmesini beklemem lazımmı? Yoksa zaten randevu alması ve sonucun çıkması 20 günü buluyor , ve burada önceden başvurmayanların sorun yaşadığını okudum .En geç 1ay önce başvurmak ve heyete girmek gerekiyor sanırım sonucunda 8 şubata kadar elimde olması için?

Ve aynı hastahaneden mi kontrol olmak zorundayım yine ? Beykoz devletten almıştım ...

Çok ayrıntı soruyorum kusuruma bakmayın çünkü yanlış bişi yapmak istemiyorum

Hatta bugün iyiki üye olup sormuşum çünkü bildiğim hiçbişi doğru değilmiş

@samsara77
Evet önceden başvurabiliyorsunuz, ne kadar önceden olduğuna bölgenizdeki hastanelerin yoğunluğuna göre siz karar verirsiniz.
Başka bir başlıkta erken emeklilik için süre ve prim şartlarınızın oluştuğunu okudum.

Vergi indirimi için sizden sonra giden raporların bile cevaplarının gelmeye başladığını, sizinkinin de eli kulağında olduğu belirtmişsiniz.
Yeni raporu mesela bir ay sonra almış olmakla uğrayacağınız bir zarar var mı ? Yeni rapor geciktiğinde kesilecek engelli aylığı gibi bir ödeme alıyor musunuz ? Çalıştığınızdan dolayı ben alamadığınızı düşünüyorum.
Bu durumda ben olsam, vergi indirimi başvurusunun sonucunu beklerim. Şayet sürekli olarak onaylanırsa hemen emekli olur ve bir daha da rapor falan çıkarmam. Verecekleri bir ücretsiz şehiriçi ulaşım, o da onlara olsun.

Bu sadece benim düşüncem tabi.

@Ufukalp
Her cevabınızda bilmediğim birşeyler öğreniyorum vallahi sağolun.

Engelli aylığı vs hiçbişi almıyorum sadece engelli kartı çıkardım işte ulaşım vs için.Ve evet hala özel bir şirkette çalışıyorum.Ve vergi indirimi alabilirsem emekli olmak istiyorum Şubat gibi başvurup, şubatta kıdem tazminatımda yükselecek yeni zamla çünkü ve prim alacağım.Ki zaten daha sonucun gelmesi ve sgk sürecide o zamana kadar sürer diye düşünüyorum.

Ben sanıyorum ki 8 Şubatta gitmezsem yada işte öncesi kontrol süresini geçirirsem sgk emeklide yapmaz .Raporumda yanar falan sanıyorum.

Sgk emekliliğide o zaman ankaradan gelecek cevaba bağlı değilmi hem yüzde oranı hem vergi indirimi süresi olarak...

Ama ankaradan diyelim olumsuz sonuç geldi yine yollama hakkına sahipmiyim kontrol olup yeni raporumla ???

Ee o zamanda yine burdaki kontrollü raporum lazım değil mi ?

Ben açıkcası tabikide engel kartında ulaşımda değilim.Sadece resmi evrak ya bunlar kanunen o kontrole gitmek zorundayım o raporu uzatmak zorundayım sanıyordum...

8 ocağa kadar bekleyin zaten emekli olabiliyorsanız vergi indirimini aldıkdan sonra emekli olun birdahada heyete girmeyinmi diyorsunuz yani?

Peki vergi indirimini aldıkdan sonra sgk zaten prim günü ve şartlarınıda oluştukdan sonra her şekilde emekli yapıyor değilmi? Diyelim 2yıl süreli vergi indirimi verdi ama başvurdum emekli oldum.2yıllık mı olacak emekliliğimde ? 2yıl sonra bir daha burda heyete girip yeni engel raporu alıp yine bu süreciimi yaşayacağım ankaraya yollayıp o zaman bana demesinler 6 ay kontrolün bitince niye engel raporu heyeti için gelmedin ?

@samsara77

SGK'nın sizi emekli edip etmeyeceği Ankara'dan gelecek vergi indirimi kararına bağlı. Vergi indiriminiz ve emekliliğiniz sürekli olursa sizin artık rapor falan almanıza gerek kalmaz. Hatta bu süreçten sonra alacağınız %40 ın altında bir rapor emekliliğinize olumsuz etki de edebilir.

Vergi indiriminiz ve emekliliğiniz süreli olursa o zaman maaşınızın kesilmemesi için süreyi geçirmeden tekrar rapor almanız gerekir.

Emekliliğiniz sürekli olursa raporunuzu yenilemek zorunda değilsiniz. Sadece ücretsiz ulaşım gibi rapor sayesinde faydalanmakta olduğunuz haklardan vazgeçmiş olursunuz.

@Ufukalp

Anladım ALLAH razı olsun 2 saattir bana sabırla anlatıyorsunuz.Teşekkür ederim.

En iyisi 8 ocağa kadar sonucu beklemek ve ona göre davranmak.
Ama zaten artık Siroz başladığı için %50 nin altı vermeleri gibi bir durum söz konusu değil gibi... Karaciğer hastalıkları listesinde 3. sınıfım malesef ...

Vergi indirimim süreli olursa onların verdiği süreden sonra mı engel raporu almam lazım? yoksa yine bu 6 aylık kontrol süremde yani 8 şubatta mı almam lazım peki ?

Ve kontrol yine raporu aldığım hastahanede olmak zorunda mı Beykoz Devletten almıştım.

samsara77
Estağfurullah hiç önemli değil.
Vergi indirimi süreli olursa uzatmak için vergi indirimi süresi sonunda rapor almanız gerekiyor.
Bunu tam emin olmamakla beraber sevk ile yapılıyor diye biliyorum. O yüzden hastane sevk aşamasında belli olur.
Size Allah'tan şifa diliyorum, babam da siroz idi.

@Ufukalp başınız sağolsun .

Ne kadar karışık işlermiş bunlar öyleyse şöle şöyleyse böyle hep sistemin en başındaki yanlışlıkdan.

Bir insan engelliyse engellidir zaten bunun süresi mi olur hangi sınıf engel belli bir süre sonra kalkıyorki saçma sapan sırf engellilerin hayatını dahada zorlaştıran ayrıntılar bunlar.Herşey için tek bir heyet rapor oran süre olsaydı keşke insanlarda böyle mağdur olmasaydı .

Vergi indirimim sürekli gelirse ve ben yinede 8 şubatta engel raporu kontrolüne gidersem de düşmediği sürece yüzdem sıkıntı yok

Vergi indirimin süreli gelirse yine de 8 şubatta engel raporu kontrolüne girebilirmiyim ? girmezsem konrtole niye gelmedin diye kanuni bir sıkıntı çıkarmazlar değil mi?Asıl vergi indirimi sürem dolmadan rapor almam gerek ?

@samsara77
Vergi indiriminiz devam ettiği sürece, ücretsiz ulaşım gibi diğer haklardan feragat ediyorsanız rapor kontrol tarihinde gitmeyebilirsiniz, sıkıntı olmaz.

Ben olsam vergi indirimi sürekli gelir ve emekliliğim de sürekli olursa ufak tefek avantajlar için bir daha rapor almam. Kesinlikle %40 ın altına düşmeyeceğine emin olursam o zaman alırım.

Ufukalp
Belirli haklarda değilim zaten iş sadece kanuni zorunluluğum var mı ? Sonra hak kaybeder miyim ? Bilmeden yanlış bir şey yapmayım zarar görmeyim diye soruyorum .Yoksa metrosunda treninde değilim işin ,yasal zorunluluk oluyor bazı şeylerde sonra kanunla uğraş dur ... Hiçbişi bilmediğim için ve engel durumum daha Temmuzda oluştuğu için bu kadar çok ayrıntı soruyorum tekrar kusuruma bakmayın ...
Bugün tüm gün 17 ve 18le biten numaraları aradım ve asla ulaşamadım .Abartmıyorum telimde 100e yakın arama var ben zerre hakkımı helal etmiyorum orada çalışanlara el insaf 3ayda 1 kez ulaşabildim.Bugün ulaşabilen sonuç alan varmı ? Benimki 6 eylül evisde bakanlığa gönderildi.26 eylülde de ankaraya ulaştığı şeklindeydi ...

samsara77
Rapor bitiş tarihi geçtikten sonra o raporun bir hükmü kalmadığından istediğiniz zaman yeni rapor için başvurabiliyorsunuz. Hak kaybı derken, rapor bitiş tarihinde o rapora dayanarak edinmiş olduğunuz tüm haklar zaten sona eriyor.

Üst Alt