Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süreli raporla emekli olmuştum. 3,5 ay kala rapor işlemlerime başlamak doğru mu?

enes75

Aktif Üye
Konular
69
Reaksiyonlar
15
2015 yılında yılında malulen emekli oldum ve 6/2018 tarihine kontrol muayenesi vermişlerdi, kontrol muayenesine 3.5 ay gibi bi zaman var.
Daha 3.5 ay zamanım varken, sevk ve hastane muayene işlemleri uzun sürer diye ben bugün SGK ya gidip Hastaneye Sevkimi aldım.
3.5 ay önceden bu işleme başlamam sizce faydalı mı?
#İyimi Yaptım Acaba?#

Rapor 1-2 ay önce veya sonra farkeder mi bilmiyorum. Ancak kontrol için alınan raporlarda %60 altına düşürüp maaşı kesiyorlar. İlk rapor alma sebebini yazmamışsınız . Büyük ihtimalle geri dönüşü olmayan organ kaybınız yok düzelme aşamasında bir hastalık için almışsınız. Yada heyete göre öyle kanaat oluşmuş diyelim. İlk raporu süreli olup kontrol şartı konulan kişileri kontrol için alınan raporlarda SGK %60 altına düşürüyor. Allah yardımcınız olsun..

Maalesef geri dönüşü olmayan rahatsızlığım var, Omurilik felç,benim rapor oranında değişiklik olmaz.
OturanBoğa Bülent abi konu hakkında bi yorumunu rica edeyim :)

omurilik felçli iseniz nasıl kontrol verilmiş anlaşılır gibi değil kontrol sonrası emekliliğiniz devam eder diye tahmin ediyorum emekliliğiniz belkide süreklide onaylanabilir

Benimde süreli rapor. Gerçek hastalığım kalıcı ve hayatı tehdit eden bir hastalık. İyileşme şansı yok. Ondan %60 vermişler. Ancak başka hastalıklardan da muayene olmuştum sanırım ondan dolayı kontrol koydular. Onlardan da %30 civarı vermişler. Bilseydim tek hastalıkla alırdım raporu. Şimdi uğraş dur raporla kontrolle.

Yok mu bi babayiğit bana yardımcı olacak, erkenden kontrol sevki almanın avantaj veya dezavantajları nelerdir?

@enes75
Kardeşim sgk'ya giderek erkenden sevkini alıp randevu alman çok yerinde bir karar olmuş.

Rahatsızlığınla ilgili olan kontrol muayenesi muhtemelen alacağın bu raporla ortadan kalkacak ve sgk bu raporuna istinaden maluliyetini sürekli olarak verecektir.

Sgk' nedense maluliyet tespitlerinde bir kaç önemli hastalık haricine ilk etapta mutlaka kontrol muayenesi koyuyor ve hastanın durumunda bir değişiklik yoksa bunu sonraki raporda kaldırip sürekli maluliyete ceviriyor.

Geçmiş olsun.

OturanBoğa

Bülent abi, 45 gün öncesinde sevk etmezler demişsin, ama ben sevk aldım geçen hafta bu hafta Cerrahpaşa ya gideceğim, bu durumda sorun olur mu?

Abi bahsettiğin sürekli engelli raporu maluliyet için geçerli mi? Burda engelli raporunda bahsediyor,ama engelli raporu maluliyet hesaplamasında saymiyorlar.

Malulen emeklilik için %60 ve üzeri olması gerekiyor. Kalıcı organ kaybı olmayıp iyileşme sürecindeki hasta için kontrol muayenesi şartı ile belli bir süreliğine malulen emekli ediliyor. Kontrol muayenesinde %1 düzelme olup %60 altına düşerse malulen emekliliği kesilir. %40 üzeri engelli haklarında yararlanır ancak malulen emekli olamaz.

Normal engelli haklarında yararlanmak için yetkili bir hastahaneye şahsen başvurup özür oranınızı yüzde kaç olduğunu gösteren rapor çıkartabilirsiniz. Malulen emeklilik prosedürü farklı. İster ilk sefer de isterse kontrol raporunda SGK sevki ile başvuracaksınız. Sevk kağıdında hastahaneye hitaben " özür oranı belirtmeyiniz. SGK belirleyecek" yazar. Heyet sadece kanaatini yazar SGK kurulu yüzde oranını belirler. Kontrol şartı ile süreli emekli edilenleri SGK'nın tekrar emekliliğini devam ettirme ihtimali çok düşük bir ihtimal. İstisnai bir durumdur.

Malulen emeklilik olduğunu gözden kaçırmışım, ben %40 ile emekli olunan vergi indirimi sonrası emeklilikle karıştırdım.

enes75

3.5 ay kala sevk verilmesi çok çok iyi olmuş! Hiç bir sorun olmaz btu açıdan

Aslında bakarsan minimum 45 gün kala sevk alınmalı der(di) mevzuat, ama kurumlar bunu asla uygulamazdı, 50 gün varsa bile sevk etmezdi! Sizde bu yanlış uygulama olmamış, mevzuatın gereği yapılmış. Şaşırtıcı, ama doğru! :)

5/12/2017 tarihinde bu konuda güncelleme olmuş:

SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ

Kontrol muayenesi

MADDE 78 - (1) (Değişik:RG-5/12/2017-30261) Kurum Sağlık Kurulunca gerekli görülen veya sigortalı ve hak sahiplerinin malullük durumlarında artma veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğunu ileri sürmeleri veya sigortalı ve hak sahipleri dışında bu kararlara yapılan ihbar ve şikayetler ile Kurumca yürütülen denetim ve soruşturma kapsamında kısa veya uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin kontrol muayeneleri, bu muayeneye istinaden düzenlenmiş sağlık kurulu raporu ve daha önce Kurum tarafından verilmiş kararlara ilişkin tüm belgelerin birlikte değerlendirilmesi ile yapılır.

(2) Kontrol muayenesi için temin edilen sağlık kurulu raporları, bu Yönetmeliğin 41 inci ve 51 inci maddelerinde belirtilen belgeleri de kapsayan sigorta sicil veya tahsis dosyaları ile birlikte Kurum Sağlık Kuruluna intikal ettirilir.

(3) (Değişik:RG-25/8/2016-29812)(17) Kurum Sağlık Kurullarınca; kontrol muayenesi sonucunda düzenlenmiş yeni tarihli sağlık kurulu raporunun değerlendirilmesi sonucu gerekli görülen hâllerde, ek bilgi belge ve/veya yeniden muayenesiyle düzenlenecek rapor/sağlık kurulu raporu istenir.

(4) Kurum Sağlık Kurulları tarafından yapılan değerlendirme sonucu gerekli görüldüğü hâllerde sigortalı ve hak sahipleri yeniden kontrol muayenesine tabi tutulur.

(5) (Değişik:RG-5/12/2017-30261) Kontrol muayenesine tabi tutulması gereken sigortalılara; kontrol muayene tarihlerinden en az 3 ay önce yazı ile sevk talebinde bulunarak kontrol muayene işlemlerini yaptırmaları gerektiği bildirilir.

Gelişmeleri burda paylaşacam

Aldığım sevk ile yarın Cerrahpaşa ya gideceğim

SGK dan gelen yazıda rapor bitiş tarihinden en az 3 ay önce ikamet ettiğiniz yerdeki SGK dan sevk alın yazıyor.

enes75 kardeşim soyle anlatayım

45 once almısın 1 ay once almısın sevk farketmez ssk nezaman sevk isterse ozaman git senın raporun günü bitsede senın maşın devam eder raporun gelesiye kadar 2 onceden sen malulen olmusun sanırım şimdi malulen emekli olman için sadece tek hastalık olacak vucuta

%60 alırsan malulen olursun Omurilik felç almısın sanırım onceden %60 altına düştumu maşın kesilir eyer sen bana kalır sa vucudunda başka rahıtsızlık varsa doktoru bakın sana o hastalıktan %1 de verse Omurilik felç %40 verse toplam %41 eder sende maluliyet den emek olursun ama sen once Omurilik felç doktorunla konuş bana yüzde kac verirsin de sana bilgi verir eyer doktorun %60 altına verirrim derse sende malüliyetten baş vur malüliyet den de 4680 gün şartı aranıyor %40 ustu olursa malüliyetden emekli olursun

Perşembe günü Cerrahpaşa ya gittim, nöroloji doktoruna muayene oldum, fizik doktoru kaldı onada salı günü gidecem.

Gelen yazıda kontrol muayenesi için ikametgahın olduğu yere başvurun yazıyor. Buradaki memur biz postayla emekli olduğunuz SGK ya yolluyoruz onlar sevk ediyor diyor. Şimdi oraya posta ile müracaat edeceğiz.

Ftr ve nöroloji ye muayene oldum , şimdi sadece heyete girmek için bana gün verdiler.
4 Nisan'da kurula girmem için gün verdiler.

Gelişmeleri yazmaya devam edeceğim......

4 nisan da kurula girdim . 24 nisan da raporun sgk ya gönderildi. 10 gün sonra yani 4 mayısta rapor sgk ya ulaştı. Sgk da 10 mayıs 'ta raporu bölge sağlık kuruluna gönderdi. Sonrası meçhul :) ....
Gelişmeleri ve sonucu paylaşmaya devam edecem.

Üst Alt