Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süreli raporumu yenilememem durumunda işveren engelli kadrosundan çıkaracakmış!?

Ahmet343734

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba,

Bülent abi Merhaba,
Bu olaya bir durumum var yardımcı olabilirsen çok sevinirim.
2003 te işe girmek süresiz %40 rapor aldım 2007 de yılında özel bir kuruma işe girdim.
2017 yılında vergi dairesine başvurup %44 2 yıl süreli rapor ama süresiz vergi indirimi aldım.
Vergi indirimden hala yararlanıyorum. 5400 gün 17 sene 3.derece
İşyeri diyorki 2017 yılında aldığın 2 yıl süreli rapor 2003 deki raporunu ezdiği için yeniden rapor almak zorundasın yoksa seni engelli statüsünden çıkartırız diyor. (Muhtemelen bu teşvik yüzünden raporu yenile diyor)

Soru 1: engelli statüsünden çıkartılırsam vergi indirimim devam eder mi?
Soru 2- erken emeklilik hakkımı kaybedermiyim?
Soru 3- bu şartlarda 20 yılı doldurunca mevcut vergi indirimi ile SGK ya emeklilik için başvuru yapabilirmiyim? Yeniden engelli raporu istenir mi ?
Soru 4- hastaneye genel amaçlar için başvuru yapsam (işe giriş,ulaşım,sosyal haklar) bir sorun olur mu ?

Bülent abi de cevaplarsa çok sevinirim. Saygılar

Ahmet343734
Süresiz vergi indirimi almışsın ve bu Emeklilikte süresiz olacaktır büyük olasılıkla eğer hastalığında iyileşme yok ise %40 rapor alabileceğinizi düşünüyorsanız işinizden olmamak için rapor başvurusu yapabilirsin
Şayet ben yerinde olsam rapor için süresiz vergi indirimini riske atmazdım sonuçta %40 altında rapor alırsan vergi indiriminide heba etmiş olursun
Sonuçta 1 yıl kalmış Emekliligine raporun süresi bitse bile asolan vergi indirimidir işinden olursun iş bulursun ama Emekliliği kolay kolay bulamazsın benden sana tavsiye rapor işine bulaşma
Süresiz vergi indirimi ömür boyu çalıştığın sürece artısı olacaktır iş hayatında ve geçerliliğini koruyacaktır
Saygılar...

@Ahmet343734
vergi indiirmi normal çalışan statüsüne geçince ne olacak seni kovmuyorlar statü değişyor.bu kötü değil. rapor çok çok büyük ihtimal %40 altında kalır lütfen forumu ve insanaların çilelerini oku . fikir sahibi olursun...vergi inidirm süresizse bekle emekli ol.ama hastalığın bellibir hastalık ve %40 dan eminsen git rapor al yeniden ama bu seferde maliye sürekli vergi indirimi verir mi ? sistemler eninde sonunda entegre olacak ve yeni rapor vergi indirimi tarih uyşmazlığı çıkacak.

@ercan 34 Değerli kardeşim yorumun için teşekkür ederim öncelikle. İşyeri işten çıkartmıyor sadece engelli statüsünden çıkartırım diyor raporu yenilemezsen, emekli hakkını kaybedersin diyor ne göre diyorsa bunu anlamadım, muhtemelen iş yeri engelli istihdamı yaptığı için teşvik alıyor devletten 2003 te aldığım rapor süresiz ama 2017 süreli olduğu için diyor son aldığın rapor geçerli o yüzden ceza yememek için muhtemelen raporu yenile diyor, maliyeyi aradım, bu rapor ömür boyu geçerli dedi yani vergi indirimi tekrar rapor alırsam ve düşük çıkarsa rapor nolur dedim vergi indirimi için alma diğer imkanlardan yararlanmak için alabilirsin dedi yüzde 35 te çıksa bizim için önemi yok dedi bilmiyorum kafam karışık böyle olacağını bilseydim emekli olurken vergi indirimi alırdım

@hanifeaydin cevabınız için teşekkür ederim. Kafama sadece şu takıldı emekli statüsünden normal statüye geçince emeklilik hakkım gider mi ? İşten kovmuyor sadece normal çalışan statüsüne geçiriyor . Tabiki rapor almak çok sıkıntılı buradaki yorumların çoğunu okudum Allah herkese kolaylık versin. Emekli olurken tekrar rapor istiyor mu SSK, burda da kafam karışık SSK dan iki kişi ile görüştüm süreci anlattım biri dediki bizim raporla işimiz yok vergi indirimine bakıyoruz diğer aradığım kişi rapor ve vergi indirime bakıyoruz dedi herkesin kafası karışık yani bu durumda bir bilginiz var mı ? Vergi dairesi bana gelme diyor yani eğer engel derecen artarsa vergi indirimi için gel diyor ? Benim bu durumda işletmeyi zora sokmamak için bireysel rapor için başvursam vergi indirimi için değil genel amaçlı ne olur bilmiyorum konu hakkında bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim

Ahmet343734

hukuki süreçlerde diğer arkadaşlar yardımcı olsun daha iyi olacaktır.
ayrıca rapor vergi inidirmi bittiğini işyerin nasıl anlamış?
%40 altına düşer miisn yoksa kesin alır mısın hastalığına bağlı ve bence olay ve karar vermen ilerlemen için bunu bilmek lazım.bunu da kimse bilemez. rapor olsa veya raporu alamazsan diye iki farklı izleme yolun olacak. ve alacağın raporda hep""" yenileme"""" olarak işaretleme yapmayı da unutma memur kafasına göre ilk başvuru yapmasın. şimdi tavsiyeler gelir ama günümüz mevzuata göre 3 ay sonra değişir belirszi.

hanifeaydin işyeri doktoru güncel raporun varsa getir demişti bende 2003 teki rapor sürekli diye dikkat etmedim açıkçası ben verdim sanırım 3-4 yıl oldu tam hatırlamıyorum. Yenileme için kişisel başvuru yapsam genel amaçlı rapor alabilirmiyim (işe giriş,sosyal yardım,ulaşım gibi) yani vergi indirimi işine zaten girmeyeceğim ömür boyu olduğu için. Ayrıca son aldığım rapor ile başvuru yapsam nolur, vergi indirimi emeklilik diyor kullanım amacı. Ben Ankilozon Spondilit rahatsızlığım var yani iyileşme yok bu hastalık için. Yada beni işveren normal statüye çevirirse vergi indirimim devam eder mi ? Bu konuda bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim 🙏

Engeliniz de düzelme, iyileşme mevcutsa oranınız düşebilir. diğeri, engeliniz de ilerleme ya da başka rahatsızlık durumları mevcutsa oranınız yükselebilir. Sistemde otomatik olarak son raporlar geçerlidir.(sizin raporunuzun süresi bitmiş.) Emeklilik durumunda da raporu almalısınız. vergi indiriminiz süresiz olduğu için düşmeyebilir. sizin rahatsızlığınız kronik raporu alırsınız gibi.

Ahmet343734

slm dostum
kafan karışık olmasın yapacağın şey belli işyerin sana rapor almazsan normal statüde çalışacaksın demiş sende rapor işine bulaşmadan normal statüden devam edeceksin ve bu sayede engelli statüsün den çıkmış olacaksın seneye vakti gelince de rapor ve vergi indiriminle emeklilik için müracaat yapacaksın
hepsi bu..

Merhaba bana gelen maliyenin yazısında süre felan yazmıyor. 3. derece vergi indiriminden faydalanabilir diyor. Süresiz mi olmuş oluyor ?

özcanbjkli süre yazması gerekiyor. yanlışınız var. süreli veya süresiz olduğunu belirtmeleri gerekirdi. Resmi varmı ?

deasn12
vergi indirimin de süre kısıtlaması yazmıyor ise süresiz anlamına gelir rapordan bahsetmiyor arkadaş.
özcanbjkli
hayırlı olsun evet süresiz

ercan 34 yanılıyorsunuz. benim almış olduğum vergi indirim belgesinde süresiz yazısı vardı.

deasn12

benim vergi indiriminde süre belirtilmemiş kısıtlama yok maliye ile görüştüğümde süresiz anlamına geliyor dedi
ben yanılıyorumda maliyede mi yanılıyor?

ercan 34 arkadaşım 2022 yılında çıkartılan vergi indirim belgelerinde süreli veya süresiz olduğu mutlaka belirtilir. 2022 yılından önce alınanlarda yazmayabilir ona bişey diyemem. Ama 2022 yılında süreli veya süresiz olduğu mutlaka yazar

ercan 34
Dostum haklısın vergi belgesinde süre yoksa şerh konulmamışsa süresiz oluyor bende maliyeden teyit ettim dün

vergi indiriminiz süresiz olduğu için düşmeyebilir. sizin rahatsızlığınız kronik raporu alırsınız gibi.

@Nurtan Cevabınız için teşekkür ederim. Ama işte herkes farklı bir şey söylüyor, süresiz vergi indirimimiz var ise emeklilikte bu rapor ile başvuru yapıyorsunuz diye 10 larca yazı okudum bu platformda ama siz diyorsunuz ki yeniden sağlık raporu almam gerekiyor, bu durumda netleşen kafalar tekrar karışıyor. Yani herkes Bişi söylüyor

Merhaba arkadaşlar,
2017 de vergi indirimi için aldığım rapor 2019 yılında bitti. Vergi indirimi süresiz rapor 2 yıl süreli.
Engelli raporu için bireysel başvuru yapabilirmiyim ?
182 yada MhRs den mi başvurmam gerekiyor ?
Yada il sağlık müdürlüğünden mi başvuru yapmam gerekiyor
Yardımcı olursanız sevinirim

Ahmet343734

Neden yeni rapor almak istiyorsunuz? ALınan yeni raporun oranı düşük olursa bu emeklilik açısından risk doğurur.

@Bilgi Hazinedir merhaba cevaplarsanız sevinirim.

2003 te işe girmek süresiz %40 rapor aldım 2007 de yılında özel bir kuruma işe girdim.
2017 yılında vergi dairesine başvurup %44 2 yıl süreli rapor ama süresiz vergi indirimi aldım.
Vergi indirimden hala yararlanıyorum. 5400 gün 17 sene 3.derece
İşyeri diyorki 2017 yılında aldığın 2 yıl süreli rapor 2003 deki raporunu ezdiği için yeniden rapor almak zorundasın yoksa seni engelli statüsünden çıkartırız diyor.
Soru 1: engelli statüsünden çıkartılırsam vergi indirimim devam eder mi?
Soru 2- erken emeklilik hakkımı kaybedermiyim?
Soru 3- bu şartlarda 20 yılı doldurunca mevcut vergi indirimi ile SGK ya emeklilik için başvuru yapabilirmiyim? Yeniden engelli raporu istenir mi ?
Soru 4- hastaneye genel amaçlar için başvuru yapsam (işe giriş,ulaşım,sosyal haklar) bir sorun olur mu ?
Soru 5- diğer amaçlar için Yeni rapor alırsam düşük çıkarsa süresiz aldığım vergi indirimi riske girer mi ?

Ahmet343734

Merhaba, verdiğiniz bilgilerde 2003 yılında süresiz engelli sağlık kurulu raporunu %40 engelli oranı aldığınız yazmış ve de 2017 yılında 2 yıl süreli engelli sağlık kurulu %44 ve buna bağlı süresiz Engelli Vergi indirimi belgesi aldığınız belirtmişsiniz.

Öncelikle işyerinde engelli statüsünde çalışmanız gerekiyor veya siz istiyorsanız işvereniniz haklı ;

Sağlık Bakanlığı ilgili yönetmelikleri gereği engelli sağlık raporlarının sürelerine bakılmaksızın en son alınmış Engelli Sağlık Kurulu raporu geçerlidir ve sizinki süreli olması yenileme işlemini gerektirir.

Ancak bahsettiğim üzere işyerinde Engelli statüsünde değil normal statüde bir çalışan olarak devam edeceğim diyorsanız ve işvereninizde bu durumu kabul ediyorsa o zaman yeni bir engelli sağlık kurulu raporu almanıza gerek yoktur.

1- Hukuki olarak devam etmektedir.Bunda bir problem yoktur.Ancak engelli statüsünde olmayan işçinin Engelli Vergi İndirimi belgesi ile aylık maaşından gelir vergisi indirimi alıp alamayacağı konusunda bir bilgim ne yazık ki yoktur.Bu konuyu vergi dairesi engelilik servisi ile konuşmanızı tavsiye ediyorum.Çünkü çok spesifik bir durumdur.

2-Hukuken Engelli Vergi İndirimi belgeniz süresiz olması nedeni ile Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik haklarınız bakidir.SGK emeklilik servisi sizi emekli edecektir.Ancak SGK raporlardan bağımsız isteği zaman sizi kontrol muayenesi çağırabilme hakkı nedeni ile sizi emekli edip hemen kontrol muayenesi çağırabilir.Bu duruma SGK kurumu mevcut engelli vergi indirimi belgesi olan kişinin yenilenen bir raporu olması,raporun süresi vede oranında farklılık olunca araştırmalarda dikkatlerini çektiğini biliyorum. Benim bu konuda bildiğim 1-2 örnek mevcuttur.

3-2 sorunun cevabında bu sorunuz yanıt verdim.SGK sizi emekli edip hemen akabinde en kısa sürede sizden kontrol muayenesi isteyebiliyor.Bu konuda mağduriyet yaşamış birçok arkadaşımız forum sayfalarında konu başlıkları açmaktadırlar.

4-işe giriş için yaptığınız raporun engelli vergi indirimi belgesiyle bir alakası veya bağı yoktur.Birbirlerinden bağımsızdır.

Ancak engelli ulaşım indirimi veya sosyal haklar için başvurunuzun tek bir yolu vardır.Bahsettiğimiz Engelli Sağlık Kurulu raporudur.Yani işvereninizin sizden isteği süreli rapordur.Engelli Sağlık Kurulu raporunu yenilemez iseniz engelli statüsünden çalışamaz,engellilere tanınan inidirm veya sosyal haklardan da yararlanamazsınız.Hepsi tek bir raporu yani Engelli Sağlık Kurulu raporuna bağlıdır.

5-4 sorunuz cevabında bahsetim iş giriş raporu dışında bahsettiğini diğer (engelli ulaşım indirimi veya sosyal haklar) hepsi Engelli Sağlık Kurulu raporu ile ilgilidir.Yani baştaki sorunuza gelmiş oluyoruz.

Engelli Sağlık kurulu raporu almanız durumunda engelli statüsünde çalışma hakkı,indirimli ulaşım hakkı ve sosyal haklara kavuşabilirsiniz .Ancak SGK bu durumda bir farklılık sezerse emeklilik zamanı gelince isterse sizi en kısa sürede kontrol muayenesine gönderebilir.

Engelli Sağlık kurulu raporu almaz iseniz engelli statüsünde çalışamaz,engelli indirimli ulaşım ve sosyal haklardan yararlanamazsınız.

Bu konuda karar size aittir.Çünkü her 2 kararında bir sonucu olacaktır.

Sizinle hassas bir konu olduğu için bildiğim tüm durumları paylaştım.

Bülent Bey OturanBoğa bir yanlış bilgim paylaşımı ve hatam olur ise arkadaşımızı doğru bilgilendirebilmek adına yazdıklarımı düzeltebilirseniz çok sevinirim.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir Vermiş olduğunuz geniş cevaplar ve bilgi için sonsuz teşekkür ederim. Emeğiniz için de Allah razı olsun. Dediğiniz gibi her iki durum içinde vereceğim kararın iki farklı sonucu olacak. Yaşayıp göreceğiz artık.Herkes için hayırlısı neyse o olsun..

Üst Alt