Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süresi dolmayan aracın ÖTV'sini ödedim. Yeni araç alabilmek için dava açacağım

ttggccee

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Bir kaç gün önce engelli aracımı sattım. Vergi dairesinde tarafımıza bildirilen ötv ve kdv tutarını ödedik hak mahrumiyetini kaldırıp normal birine sattık. Vergi dairesine dava açmaya hazırlanıyorum. Çünkü ötv ve kdv sini ödedim yani engelli araç statüsünden çıkardım. Tekrar almaya hak kazanmak istiyorum. Bu konuda bildiğiniz emsal dava var mıdır? Sizlerin de kıymetli bilgilerini rica ederim.

Teşekkürler.

Size bir hak verilmiş sizde o hakkı 5 yıl beklemeden vergilerini ödeyerek satmışsınız. Kanun satmışsan yeni araç alman için süre beklemen lazım diyor mahkeme ye verirsen zaten en az 2 yıl uğraşırsın masraf larıda ödersin değermi bilemiyorum.Bundan 30 sene önce ilk aracı mı manuel sıfır almıştım kullanamamıştım o zamanlar ötv yoktu KDV de az ödeniyor ve 2 yılda bir araç değişiyordu o zaman lar kullanamadığım aracı kdv sini ödeyerek satmış ve hemen yenisini almıştım kanunlar baya baya değişti zorlaştı

11 sene önce kdv ödenmiyor dediler dava açtım aldım danıştay kamu yararına bozmuş davayı kaybettim ödedim eskiler ne demiş paran varsa kefil ol işin yoksa şahit ol kolay gelsin

hocam ayni durumdayim engelli haklari baskanini aradim engelliler turkiye dernegini cimer aramadigim yazmadigim yer kalmadi bana hak verdiler mantikli dediler hakki iade etmissin tekrar kullanma hakkin var sifirlanmis dediler cevap bekliyorum olmadi dava acacam

Normalde avrupada olsan saçmalama ne mahkemesi derler ve hatta üzerine özür dilerler gerçi özür dileyecek kadar akıllarını yitirmişde değiller. Ötv’ni ödediğin anda yardımcı olur hatta eşlik ederler yeni araç alman için. Ama avrupada olsaydın bil bakalım biz ne ülkesiyiz

Kanunda yazıyor, aracınızı 5 yıl dolmadan satıp ÖTV ve KDV'sini ödemiş olsanız bile ilk iktisap tarihinden itibaren başlayan sürenin dolması gerekiyor yeni bir araç alabilmeniz için. Davada açsanız boşuna zaman kaybedersiniz. 15-20 bin TL 'de masrafınız olur belki.

ttggccee Merak ediyorum,

kanunların bile kişiden kişiye değiştiği bizim durumlarımızda neden senin için yada engelli herkez için çok önemli olan araç olayını araştırmadan sattın.
belki haklısın ama belliki bir sürü sıkıntıya gireceksin hatta beklemen gerekecek.
uygun rapor alsak bile vergi dairesine gidip onay alıp öyle araba alırken,siz böyle bir durumda niçin danışmadan ve araştırmadan bu işe giriştiniz ilginç doğrusu yada büyük cesaret.
inşallah isteğinizi alırsınız

Kanun 5 yıl diyor, yani yasama organı, yani meclis. Sen mahkemeye gidip bunlara karşı dava mı açmak istiyorsun. Sebebin ne olacak, kanun maddesini mi iptal ettireceksin.
Bende tek evliliği davayı etmeyi düşünüyorum (medeni kanunu) o zaman, 2. yi almak istiyorum....

Yanlış anlama latife yaptım. Boşuna uğraşma diye bir örnek verdim.

Aslında durum şu şekilde, Siz aracınızı satmak istediğiniz de ötv ve kdv tutarları alıcı tarafa borç çıkıyor araç sahibi veya size değil. Bu yüzden Tekrar almak istediğinizde aracı aldığınızda veya sattığınızda ödemediğiniz vergiler yüzünden hakkınızın alım tarihinden itibaren 5 yıl dolması bekleniyor.

tam olarak cevabı bu bende 5 yılın dolmasına 1.5 yıl kala sattım ötv yi ben ödemek istiyorum dedim,hayır aracı satın akacak kişi gelmeli dedi vergi dairesi

Kdv ötvden sonra ödeniyor. Ötvden muaf alınan araçta kdv az alındığı için tekrar hesap yapılarak alınmayan kdv de talep ediliyor.

Güncel matrah dan mı hesaplandı yoksa aldığın yılın matrahı mı

var aynı problem yurt dışı ve yurt içi araç alımlarda geçerli yurt dışından alımlarda gümrük parasını yurt içilerde ötv kdv sini ödeyip satabilirsiniz ama yurt dışından 10 yıl yurt içinden 5 yıl dolmadan araç alamazsınız diye beni bilgilendirdiler. Bende 9 yılı dolan aracımı 10 yıl dolmasını beklemeyi daha mantıklı buldum satsam alamayacağım için.

Size yanlış bilgi vermişler Ticaret Bakanlığında bu bilgiler mevcut,

[FONT=arial]Soru: Özel Tertibatlı Aracın Devir ve Satış Koşulları Nelerdir?[/FONT]
[FONT=arial]Cevap:[/FONT][FONT=arial] Kişilerin tekrar aynı muafiyetten faydalanmak suretiyle bir özel tertibatlı aracı serbest dolaşıma sokmak istemeleri halinde; halen adlarına kayıtlı olan özel tertibatlı aracı satmış veya başka bir engelli kişiye devretmiş olmaları gerekir.[/FONT]

[FONT=arial]Özel tertibatlı aracın başka bir engelli kişiye devri veya satışı durumunda, aracı devralacak kişinin engelinin farklı olması halinde araç yetkili Gümrük Müdürlüğüne teslim edilir ve devralacak kişinin engeline uygun varsa tertibat değişikliği yetkili gümrük idaresinin gözetiminde yapılır.[/FONT]
[FONT=arial] [/FONT]
[FONT=arial]Özel tertibatlı aracın devredilmesi veya satılması halinde aşağıda yer alan hususlar dikkate alınır.[/FONT]
[FONT=arial]a) Bu araçların engelli kişi tarafından, başka bir engelliye herhangi bir süre kısıtı bulunmaksızın ve gümrük vergileri tahsil edilmeksizin devri mümkündür.[/FONT]
[FONT=arial]b) Bu araçların engelli kişi tarafından, engelli olmayan başka bir kişiye aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren, üç yıl geçmeden satışı mümkün değildir.[/FONT]
[FONT=arial]c) Bu araçların serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç ila on yıl arasında engelli olmayan başka bir kişiye satışında gümrük vergileri tahsil edilir. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.[/FONT]

Üst Alt