Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süresiz olan engelli raporunu ÖTV indirimi de yenilenmesi gerekir mi?

darker34

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
[SIZE=2]Öncelikle konu hakkında bilgi sahibi değilim yardımlarınıı bekliyorum.. Konu şu şekilde gelişti Kardeşimin %90 engelli süresiz bir raporu mevcuttu. Ötv indirimli araç alımı için işlemler başlamıştık. vasi kararı aldık. Fakat galeri raporun son 6 aya ait bir rapor olması gerektiğini bilirdi Raporumuzun süresiz engel durumunun düzelmeyeceğini süyledik fakat prosedürün bu şekilde olduğunu belirtti. Yeni bir rapor için gittiğimizde. Raporun derecesiniz %90 ın altına çektiler. Sorum Şu eski rapor süresiz olduğundan eski rapor ile ÖTv indiriminden yararlanabilirmiyim Veyahut Bir yol bir fikir gösterecek konuya vakıf olan abilerim ablaları varsa lütfen yardımcı olurmusunuz.[/SIZE]

darker34
Bayi o şekilde işkembeden sallayınca sorsaydınız burada keşke. Çünkü öyle bir kural yoktur. Sadece süreli raporlarda süre bitimine 6 aydan az kalmamış olması şartı var. Bu şekilde mevzuattan habersiz ukalalara inanarak ÖTV muafiyeti hakkınızı kendi ellerinizle yakmışsınız.
Yeni bir rapor alındığında eskisi hükümsüzdür, onunla ÖTV muafiyeti tesis edemezsiniz. Belki alırsınız, çünkü vergi dairesinin raporları gördüğü bir sistemi yok. Ama sonradan tespit edildiğinde hem ÖTV faiziyle birlikte geri istenir hem de cezai işlem uygulanır.
Forumda bu şekilde cezaya maruz kalmış çok sayıda arkadaşımız var.
Kimisi alınır, ÖTV iadesi ve cezanın iptaline dair aldırdığım mahkeme kararları var diyor. Doğru ya da yanlış ama şu gerçek ki, maliye bu şekilde araç alanlara aradan 5 sene de geçmiş olsa o ÖTV iadesini ve cezayı çatır çatır kesiyor. Forumda biraz araştırırsanız görürsünüz.

Ufukalp

araç alınan yılı takip eden 5.yılın sonuna kadar vergi ve ceza ilgilisine tebliğ edilmezse zamanaşımına uğrar. Sadece takdire sevk edilirse 1 yıla kadar uzayabilir. Bunun dışında 5 yıl geçtikten sonra hiçbir şekilde ceza kesilemez. Kesileceğini sanmıyorum ama kesilse bile vergi dairesi kendiliğinden iptal etmek zorunda.

Hüseyin İlik
Ben de 5 sene demişim zaten, hadi en fazla 5 sene diyelim, ya da 4 sene 11 ay olsun. Maliye genelde bu süreden önce hastanelerden, sağlık bakanlığı veritabanından teyit ettirip cezayı kesiyor zaten.
Arkadaş sormuş, başına bela almaması konusunda uyarıyoruz burada.
Ha siz de buyurun, ''ben avukatım, sen aracı al hiç merak etme ötv iadesi ve cezayı ben dava yoluyla iptal ettiririm'' deyin.
Nedir bu ısrar anlamıyorum ki.
Adam alsın, ötv iadesi ve cezaya maruz kalsın, borç harç bulup ödesin, sonra da mahkemelerde mi sürünsün ?
Kusura bakmayın biz burada iptal edilir edilmezi tartışmıyoruz. Kendimizi karşımızdaki engelli kardeşimizin yerine koyarak en baştan köyle çıkmazlara düşmesini önlemeye çalışıyoruz.

Ufukalp

"5 sene de geçmiş olsa o ÖTV iadesini ve cezayı çatır çatır kesiyor" demişsiniz, ben buna cevap verdim. Kimmiş o 5 yıldan sonra ceza kesilenler? Muhtemelen böyle bir bilgi olmadan yazdınız, bu bir.

Ben nerede "mahkeme" iptal eder demişim? Ayrıca ben iptal ettiririm anlamına gelen bir şey demiş miyim? Yorum yazmadan önce biraz dikkatli okuyun. Dikkatsizliğiniz yüzünden kimseyi suçlamaya kalkmayın, bu iki.

34 yıldır tekerlekli sandalyede hayatımı sürdürüyorum, emin olun çok uzun yıllardır maliyesiydi gümrüğüydü idare ile benim kadar uğraşan kimse yoktur. Bu uğraşların engellilere getirdiği yükü çok iyi bilirim, bu üç.

Vergi dairesi ceza kesse bile yine [SIZE=5]vergi dairesi tarafından[/SIZE] iptal edilecektir. Etmezse bir üst kuruma dilekçe verilir. Mutlaka kaldırılır o vergi. 15 yıl birçok vergi dairesinde çalıştım, zamanaşımına uğrayan verginin mükelleften istendiğini hiç görmedim, ancak o vergiyi zamanaşımına uğratan memurdan çatır çatır alındığını çok gördüm, bu da dört.

Selametle.

Hüseyin İlik
Öncelikle özür diliyorum.
Sizi bir avukatla karıştırdım. Bir avukat vardı, bir kaç yerde ufak çaplı tartışmalar olmuştu. Yeni rapor çıktığı halde eski raporla ÖTV muafiyetli araç alınabileceğini savunuyordu. Bu konuda dava kazandım falan diyordu, sizi o sandım.
Hatamı kabul ediyor, özür diliyorum.
Ama kullandığım 5 yılı, 5 yıldan sonra değil, 5 yıla kadar anlamında kullandım.
Selamlar.

Ufukalp

O avukatı ve söylediklerini biliyorum, bir meslektaşım olarak da fazla "cesur" buluyorum. Ben kimseye yeni rapor önemli değil diyemezdim, zira önemli. Böyle bir davayı almazdım.

Hassasiyetiniz için teşekkür ederim, ben de fazla sert yazdıysam özür dilerim.

Selamlar.

Şimdi benim şöyle bir sorum olacak. Benim solalt extremede engelim var ve raporum sürekli otomatık araç alması uygundur ibaresi mevcut ötv muafiyetli aracımı 2013 te almıştım süresi doldu yani. Şimdi ehliyet değişimi icin kurulun zorluk çıkarttığını ve ötv muafiyetimiz iptal ettiğini söylüyorlar o korkuylada ehliyeti yenilemedim. öyle birşey varmı acaba ve iptal ederse bunu mahkemeye verme hakkımız var mı?

yazma3
Ehliyet değiştirirken engelli sağlık kurulu raporu değil sürücü olur raporu alacaksınız. Sol alt ekstremitede sorununuz varsa onda da zaten "78 sadece otomatik vitesli araç kullanır" kodunu yazdılar mı tamam. Sol alt ekstremite sorununuz debriyaj basamayacak kadar bariz ise ve sürücü olmanıza başka bir engel yoksa hiç bir şey olmaz.

Üst Alt