Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süresiz raporum olduğu halde kontrol muayenesi geldi ve engelli oranım düşürüldü!?

Mehmet Cagla

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

2019 yılı sonunda %100 oranında süresiz KMP kalp rahatsızlığı ve ICD kalp pili olduğu sebebiyle rapor aldım. Sanırım 2018 yılından sonra emeklii olan pek çok kişiye yazı gitmiş ve kontrol muayenesi istemişler. 3 ay içerisinde kontrol muayenesi yapmazsam emekli aylığınız durdurulur yazısı geldi.

Aynı hasteneye gittiğimde Yeni doktor KMP için 1.evre %50 veya 2. evre %100 oranlarını kullanmadan sadece ICD ve tansiyona göre puan vermiş ve toplamda 50 puan vermiş (%100 olan engelli oranım düşmüş) . Bu durumda ne yapmam lazım. ÖTV'siz araç da almıştım. ÖTV'yi geri isterlermi MTV hakkıma ne olur bilgi bulamadım.

%50 ile aylığımın devam edeceğini ve ÖTV'yi geri isteyemeyecekleri söylendi.

Sağlık raporuna itiraz edersem de sürecin uzun olduğunu söylediler. Hastaneler sağlık raporu için başvuru bile kabul etmiyorlar.

Teşekkürler,

Malulenmi yoksa vergi indiriminden emekli oldunuz?

SGK yazısında 506 sk 60/C-b maddesine istinaden emekliliğe hak kazandınız tespit edilmiştir yazıyor. Altında vergi indirimine istinaden verilmiştir notu var. Benim ki engelli emekliliği olarak geçiyor.

engelli emekliliğiyse bişey olmaz. %40 dan yüksek kalmaya devam ettiği sürece engelli olarak geçiyorsunuz. ötvyi ödemezsiniz ama oran %90 dan azaldığı için mtv borcu çıkar bundan sonra.

sağlık raporuna itiraz

Merhaba,

%100 süresiz raporla 2020 yılında emekli olmuştum.

Kontrole çağırdılar heyete girdim sonucu 3 hafta-4 hafta sonra edevletten öğrenebilirsiniz dediler. Ancak kağıtta %55 gördüm. İtiraz süresi 1 ay diye biliyorum. Süreyi kaçırmış olmuyormuyum. İtiraz etmelimiyim. %55 ile kabul ederlerse emekliliğim devam edecek itiraz edip riske atmalımıyım

Son doktor kardiyomiyopati hastalığımın puanını dikkate almadan sadece ICD ve tansiyon için puan vermiş.

Görüş ve deneyimlerinizi yazarmısınız.

Selamlar,
Mehmet

Mehmet Cagla

Rapora istinaden erken Yaşlılık emekliliğinde olası bir kontrol sonrası oran %40'ın altına düşmediği sürece maaş kesilmez. Durdurulan maaş durdurulduğu tarih itibarı ile ödenmeye devam olunur

%100 raporuma istinaden ÖTV indirimli araç almıştım. Kontrol muayenelerinde oran düştüğü için ÖTV'yi geri isterlermi ve MTV istisnasını vergi dairesi iptal eder mi, SGK oranı vergi dairesine iletiyor mu. Bu konuda uygulama nasıl

Merhaba benim de bir sorum olacak rapor oranım yüzde 88 iki yıllık maliye aynı şekilde onaylanmış.3600 gün emekli olma şartı vardı ben 3775 gün ile emekli dilekçesi verdim iki yıl sonra oran yüzde 60 a düşecek diye kanser oranı yüzde 40 ta sabit kalacak diğer hastalıklar ile yüzde 60 üzeri oluyor kontrol muayenesinde oran yüzde 40 üzeri olması yeterli mi

Prim sorunu yaşar mıyım

Mehmet Cagla

ÖTV geri istenmez. MTV'yi ise ödemeye başlarsınız (bu sorumluluk sizin, hemen başvurup MTV ödemeye başlamalısınız. Aksi halde ilerde fark edildiğinde rapor tarihi itibarı ile cezalı şekilde geri alırlar)

DenizTurgut16

%40'ın altına düşmediği sürece sorun olmaz, emeklilik aynen devam eder.

DenizTurgut16

Rapor oranın düşerse prim günleri artar tablo var oradan bakabilirsin mesela benim oran %52 benden 18 yıl 4090 gün istiyordu o yüzden tabloya bak daha net olur

Mümin Çelik

Hayır, emekli olan kişilerin kontrol muayenesinde oranları %40'ın altına düşmediği sürece emeklilikleri devam eder. Kesilmesi için oranın %40'ın altında düşmesi lazım:

Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanması
MADDE 57/6-c

"Çalışma gücünün %40 ile %59 arasında kaybedilmesi nedeniyle yaşlılık aylığı alanların yapılan kontrol muayenesi sonucu, çalışma gücündeki kayıp oranının %40’ın altına düştüğünün anlaşılması hâlinde, bu durumun tespitine esas tutulan raporun tarihini,[...] takip eden ödeme dönemi başında yaşlılık aylığı kesilir."

Bülent Bey, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

Maliye özelgelerini araştırdım MTV konusunda bizim bildirimde bulunmamız gerektiğini anlıyorum. 2021 yılı için bildirimde bulunduğumuzda tamamınımı yoksa ikinci taksitimi alırlar o konuda bilgi bulamadım. ÖTV konusunda ilk rapor tarihi itibarıyla hak kazandığımız için geri alınmıyor. Süreli raporu olanlarda sonuçta ÖTV li araç alabiliyorlar benzer durumda süre bitiminde ÖTV'yi ödemek gerekirdi. Benzer problemi olanlara fayda sağlamak için bir gelişme olduğu buraya yazacağım.

Kardiyomyopati (kalp büyümesi) hastalarında sanırım doktorların bilgisizliği sonucu ICD varsa ona puan veriyorlar. Halbuki ICD iyileştirici bir tedavi değil. KMP için I.evre %50 ikinci evre %100 puan var. İlk rapor %30 olarak işleme alıp toplamda %100 rapor vermişlerdi.

İtiraz edip KMP için de puan istersem I.evre olarak alırlarsa %50 + ICD için %30 yine %80 olacak. Balthazar formulü uygulayınca bu oran yine %90 altında kalacak. Bu yüzden itiraz edip mevcut oranı ve emekliliği riske etmek konusunda kararsızım.

Bilgi olarak: İstanbulda bir hastanede engelli raporunda yolsuzluk yapılmış diye duydum. Bundan dolayı 2018 sonrası rapor alanların pekçoğuna kontrol muayenesine çağırıyorlarmış. Malesef benim gibi gidip mevcut oranı düşecek arkadaşlar olma ihtimali yüksek.

OturanBoğa
Bülent abi selamlar.bende 1.derece %80 ile emekliyim kontrol olduğu zaman 2. veya 3.derece olduğunda emeklilik iptal mi oluyor devammı ediyor.bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var.senin düşüncen çok önemli bu konuda.

34şaşkın66
Malulen emekli olduysan eğer raporun %60 altına düşerse maaşın kesilir. Rapor oranın 3. derece olursa vergi indirimi alarak gerekli şartları tamamlarsan yine emekli olursunuz.

Biraz karışık gelebilir ama en değişik soru benden gelsin 3 dereceden vergi indirimim var yenilenen iki yıl süreli raporumu %44 oranından % 37 düşürmüşler. Bu yeni süreçte yani evden çıkma yasakları varken ben buna nasıl itiraz talebinde bulunabilirim?

emeklilik sigorta günlerinden bahsetmek istedim emeklilik için istenen yıl ve gün sayısı rapor oranı düşünce artı yıl ve gün sayısı ister diye biliyorum özür oranı emeklilik tablosuna göre eğer emeklilik şartı uymazsa beklemek zorunda kalır demek istedim yani benim oranım 52 benden 18 yıl 4900 gün istedi yüzde 40 da aynı galiba ama 60 ve üzerine çıktıkça yıl ve gün sayısı azalıyor diye biliyorum

Mümin Çelik

Evet evet, henüz emeklilik gerçekleşmemiş tabii ki güncel rapor oranına göre emeklilik kriterleri belirlenir.

Benim anlamadığım ve anlayan bir arkadaş veya yönetici bana cevap yazabilirse sevinirim. İnsanlar o dönemin kanunlarına ve yönetmeliklerine göre sağlık raporu alıyorlar ve emekli oluyorlar.
Ancak kanunlar ve yönetmeliklerle engellilik oranları düşürülüyor ve insanlar emekli olalı on yıl olmuş yeni yönetmeliklerle tekrar rapor alması isteniyor ama aldığı raporda yönetmelik değiştiği için de rapor oranı düşük çıkıyor ve emeklilik hakkı elinden alınıyor. Mevcut yasalarla kazandığı hak yine güncel yasa ve yönetmeliklerle tekrar elinden alınıyor bu nasıl bir mantık ve uygulamadır. Anlayan varsa bir anlatın arkadaşlar. Kimsenin emekliliği garanti değil bu mantıkla kazanılan hak her daim alınabilir gibi görünüyor doğru mu?

Efes2012

Kural, olası bir kontrol muayenesinde hastalık/sakatlık tespit edilir ve bu durum için emekli olunan tarihte geçerli olan mevzuata göre oran belirlenir. Yani geçmişte bir gözü görmeyen arkadaşımız %40 ile emekli olmuşsa siz bu kişiyi kontrole çağırıp "artık bir gözü görmeyene %32 veriyoruz, emekliliğin iptal" diyemezsiniz. Buna dair yargı kararı da var. AMA burası herkesin herkesten nefret ettiği ve vatandaşa eziyet çektirmenin teamül olduğu bir memleket. İnsanların emekliliği "artık yeterli oran alamıyorsun" diye iptal ediliyor! Maalesef, Ombudsman, sonra mahkeme yolu dışında bir yol yok. Bir de bol bol küfretmek tabii.

OturanBoğa Evet aynen 2013 yılında 41 ile vergi nidiriminde emekli olmuşum 2019 sonunda oran yenileniyor ve tabi ki normal olarak 2019 cetveline göre değerlendirildiğinden 33e düşüyor 6 yılllık emeklilik durduruluyor susarmıyım HAYIR. SGK Müfettiş bile sorumluluğu almıyor, topu başkalarına atıyor Mahkemeye verdik tüm medyaya sonuna kadar devam bu konudan yoruldum yani. bunu herkse DUYACAK... YAZIKLAR OLSUN....

Üst Alt