Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

T-12 Kırığı Omurilik felciyim. Askerlik işlemlerimi yaptıracağım. Önerileriniz..?

shifty

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Merhaba. 2010 Aralık ayında yüksekten düşme sonucu T-12 omurilik kemiğimin kırılması sonucu engelli oldum ve o zamandan beri tekerlekli sandalye ile yaşıyorum. Yürüyemiyorum. Başbakanlık engelli kartıma %80 engelli yazıldı. Kaza sonrası 2 yıl dondurduğum üniversite eğitimimi geçen sene tamamladım ve mezuniyetimin ardından tam olarak bir yıl geçtikten sonra bugün babamı askerlik şubesinden aramışlar. Asker kaçağı olarak gözüktüğümü, şubeye gelmem gerektiği söylenmiş. Benim telefonum aranmadı ve herhangi yazılı bir bildiri gelmedi. Neyse orası önemli değil. Yarın sabah şubeye gidip görüşeceğim. Süreç hakkında bana bilgi verip, tavsiyelerde bulunabilirmisiniz lütfen? Teşekkürler.

Raporunuzu yanınızda götürün, askeri haastaneden yeni rapor isteyebilirler... Allah selamet versn...

Teşekkür ederim :) Elde avuçta ne kadar rapor varsa alıcam yanıma :D 1 günde biter mi bütün işlem? Bir de ileri bir tarihe erteleme gibi birşey duydum ama omurilik felçliler için de geçerli mi bu durum?

Arkadaşlar ihtiyacı olanlar için ben de kendi sürecimi yazayım. Bugün şubeye gittim. Girişte 5-6 basamak merdiven vardı ancak hemen görevli bir asker beyfendi beni kapıda karşıladı ve erlere aşağı kattan taşınabilir bir rampa getirtti. Onların yardımıyla sorunsuzca giriş yaptım. Sıra numarası aldıktan sonra masabaşı çalışan görevli hanımefendi ile görüştüm. Durumumu anlattım. Gerekli belgeleri doldurttu bana. Webcam ile bir fotoğrafım çekildi. Verdiği bir kağıt ile karşı odadaki doktorun yanına gittim. Ona da durumumu anlattım. Askeri hastanede muayene zorunlu olduğunu söyledi o yüzden sevk kağıdı yazdı. Tekrar ilk görüştüğüm hanımefendinin yanına gittim. Bir iki imza işinden sonra askeri hastaneye beraber gitmem gereken kağıtları verdi bana. Herkes oldukça kibar ve ilgiliydi. Hastaneye gitme işim perşembeye kaldı. Gittikten sonra ordaki süreci de yazarım.

Merhaba tekrar :)

Cuma günü itibariyle raporumu aldım. Süreci kaldığı yerden anlatmaya devam edeyim :

Önceki gün İzmir Hatay Asker Hastanesine sevk yazılmıştı. Perşembe günü oraya gittim. Kapının girişindeki makineden sıra numarası aldık. Askeri şubeden yazılan sevk kağıdında "ortopedi, nöroloji ve iç hastalıkları (fazla kilolarımdan dolayı)" bölümlerine görünmem gerektiği belirtilmişti. Bölümlerin kapılarına tekerlekli sandalyede olduğumu belirttiğimde istisnasız öncelik tanıdılar. Ortopedi, Nöroloji ve İç hastalıkları bölümlerindeki doktorların üçü de "senin esas beyin cerrahisine görünmen gerekli" diye belirttiler. Ben de oraya gittim ancak doktor ameliyattaydı. Sabah erken saatlerde gitmiştim ancak doktor saat 13:30'a kadar müsait olamadı. 13:30'da doktor ile görüştükten sonra röntgene girmem gerektiği söylendi. Bina içerisinde aşağı kata indim. Röntgen makinesinde bir sorun varmış ve 20 dakika onu bekledik :) Daha sonra ilk olarak beni aldılar yine. Platinlerin filmleri çekildi. Normalde 1 gün sonraya verdikleri belgeleri benim önceliğim için hemen verdiler. Tekrar beyin cerrahisindeki doktorun yanına gittim ve gerekli imzaları attı. Ertesi gün saat 14:00'de heyet olduğunu, tekrar gelmem gerektiğini söyledi.

Ertesi gün (cuma günü) saat 14:00'de heyet için gittim. Sağlık raporu için bekleyen baya bir kalabalık vardı. Haftanın üç günü toplanıyormuş bu heyet. Bizim şansımıza hemen ertesi güne denk geldi. Sırasıyla içeri gireceklerin isimleri okundu. Burada bir öncelik olmadı, talep de etmedim zaten. Sıra oldukça hızlı ilerliyor. 15. kişi olarak heyetin yanına girmek için sıradaydım. İçeriye girmeden önce sıra ile ilgilenen görevli kişi "Çıktıktan sonra şu yandaki odaya gir sen lütfen" dedi. İçeride doktorlardan oluşan kişiler masanın arkasında oturuyorlar, önlerinde belgeler ve bir ekranda da müraacat eden kişilerin teşhisleri yazıyor. İçeri giren kişiye zaten bir gün önceden belirlenen teşhisi okuyorlar, nüfus cüzdanını istiyorlar ve iki elinin baş parmağının izini alıyorlar. İşlem yaklaşık 2 dakika sürdü. Bana "sonuçlar saat 16:00 gibi açıklanacak. Bahçede bekle lütfen" dendi. Odadan çıktıktan sonra da önceden söylendiği gibi yan odaya girip orda beklemeye başladım. Yaklaşık 5 dakika sonra da heyette yer alan bir bayan doktor "seni çok bekletmeyelim. raporun burada" diye raporu uzattı. Sağolsunlar raporu alma işlemimi de çabucak hallettiler yani. Orada geçen sürem toplam yarım saatti.

Daha sonra tekrar İzmir Tepecik Askeri Şubeye gittim. Hastaneden aldığım raporları ve daha önce şubeden aldığım belgeleri uzattım. Yaklaşık 15 dakikada da ordaki işlemim bitti. Bana askerlikten muaf olduğumu belirten ve hayat boyu saklamam gereken bir belge verdiler. 6 ay sonra da esas, evimin adresine bir zarf geleceğini, onu da saklamam gerektiğini, gelmezse de nüfusa kayıtlı olduğum askerlik şubesini arayıp zarfın gelmediğini belirtmem gerektiği söylendi. Ve sonrasında da bütün işlemler bitti :)

İhtiyacı olanlar için her detayı atlamadan yazmaya çalışıyorum. Kısaca bir iki bilgi daha vereyim :

-Hem askerlik şubesinde, hem de hastanede istisnasız herkes %100 çok kibar ve iyiydiler. Bu kadarını beklemiyordum gerçekten :)

-Askeri hastanede engelli tuvaleti yok :) Ona göre kendinizi ayarlamanız gerekecek.

-Gidecek olanlar kesinlikle yanında bir refakatçı ile gitsinler. Çok fazla kağıt, evrak işlemi var. Sağa sola gitmek için yardım illa ki gerekiyor.

-Çok fazla incelememelerine rağmen önceden sahip olunan belgelerin yanında bulunmasında fayda var.

-Nüfus cüzdanının yeni olması çok önemli.

-Üniversite mezunu olanlar için askerlik şubedeki işlemlerde diplomanın aslını istiyorlar. "Aslı Gibidir" ile işlem yapılmıyor.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Çalışan herkes engelli olduğumuz için askerlikten muaf tutulurken "dışlanmış" hissetmemiz için elinden geleni yaptı sağolsunlar. Süreç toplamda 3 gün sürdü. Sadece evrak işleri vs. çok uzun sürüyor. Endişelenecek birşey yok kısaca.

Herhangi bir sorusu vs. olanlara seve seve cevap veririm :)

shifty

hadi geçmiş olsun.

böyle olumlu yaklaşan görevliler olduğunu duymak çok sevindirici...

Yani anladığım, heyete girmek için Ankara Gata' ya gitmeye gerek yok öyle mi shifty. Şube seni bağlı bulunduğun ilin Askeri Hastanesine sevk ediyor. Doğru mudur ?

eski1i

Çok özür dilerim sorunuzu görmemişim. Niyeyse mail olarak da bildirim almadım :/
Eğer hala sorunuza cevap arıyorsanız yazayım; aynen sizin de yazdığınız gibi, Gata'ya gitmeye gerek kalmadan şubeler bağlı bulunulan ildeki Askeri hastaneye sevk ediyor.

Üst Alt