Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

T10-L4 omurilik yaralanması ve 1,5 yıl sonraki durumum...

xxx.lyena

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ben 2017 de kaza geçirdim ve omurgamda T10 T11 T12 L1 L2 L3 L4 kırıklarım oldu, sağ ayağımın hem bilekten hemde topuktaa kırık vardı,sol ayağımda da sadece topukta kırık vardı.

Hiç bir ihtiyacımı kendim gideremiyordum. Yataktan sağıma soluma dönerken bile annem yardım ediyordu. Tak yapıyorlardı, altımda sürekli bez bağlıydı. Doktorlar yürüyemiceğimi ömür boyu yatalak kalıcağımı söylediler.
Yattığım hastanede fizik tedavi görmeye başladım. Zamanla bacaklarımı hareket ettirdim, oturma dengemi kurdum. Sol bacağım sağ bacağıma göre daha erken gelmişti hareketi. Sağ bacağım çok zayıftı ve kilitleyemediğim için kafo takılmıştı ve volkırla zor da olsa yürümeye başlamıştım.
Daha sonra sağ bacağımda güçlenmeye başladı ve kafosuz yürümeye başladım. Sadece fizik tedaviyle kalmadık. Akupunkturdur, bitkisel ilaçlardır.. gitmediğim, kullanmadığım şey kalmadı. Akupunktura bir kaç ay gitmeme rağmen hiç bir ilerleme olmadı. Sinir uclarına iğneler batırılıyor ama felçlilere pek faydası yok. Çoğunluk kilo vermek için, bel fıtığı ,boyun fıtığı.. vb şeyler için kullanılıyormuş. Yani bir kaç ayım boşuna gitti. Ama bitkisel ilaçlarda fayda gördüm. Yavaş yavaş ilerlemeler oluyor ama yine de iyi. Sol bacağımda çok ağrı oluyor. Nöropatik ağrı diyorlar ama hiç alakası yok. Resmen bacağımı kesip içine asitli şeyler döküyorlar. Ve sabit bir ağrı değil, farklı farklı ağrılar oluyor. Sürekli elektirik çarpıntısı oluyor, bazen kasım kasılıyor, resmen bacağım titriyor kasılmaktan. Ve o bacağım kasılmaktan şişti. Diğer bacağıma göre daha kalın. Çok kötü bir acı yaAğrının dinmediği zamanlar acilden iğne vurduruyorum.10 saat boyunca ağladığımı ve o ağrı geçmeden her saniyede bir girip çıkan acıyı çektiğimi hatırlıyorum. Öldüğümü sanıyordum
Şimdi çok şükür hislerim arttı,hareketlerim çoğaldı ve kaslarım güçlendi. Tek taraflı tutunarak yürüyebiliyorum. Biyere giderken bir elimde deynek diyer elimlede annemden tutunuyorum. İki elimi bırakım bir kaç saniye durabiliyorum bazen dakka da oluyor. Oturduğum yerden kalkamıyordum şimdi çok rahat ve hızlı bir şekilde kalkabiliyorum. Evde volkırla yürümek zor olduğu için babam duvarlara demir yaptırdı onlara tutunarak gidip geliyorum, ayakta yapılcak hareketlerimi yapıyorum. Saolsun babam bi de yürüme parkuru yaptırdı hem orda denge çalışıyorum hem de tek deynekle yürüyüş yapıyorum. Tabi yukardan asmalara bağlıyım.

Şimdi yoğunluk bel ve kalça kaslarıma çalışıyorum. Bi de ayak bileklerime. Ayak parmaklarımda küçük hareketler var ama kasım çok güçsüz olduğu için çok net ortaya çıkaramıyorum. Ayak bilekleride en geç gelenmiş Önce his daha sonra hareket geliyormuş.Mesela benim sağ bacağımda hiç his yoktu ve harekette yoktu daha sonra bacağımın içinde kaşınmalar ve elektirik çarpıntıları oldu sonra ağrılar oldu daha sonrada hareketler geldi yapamadığım şeyleri yapmaya başladım.
Ve tak yapıyordum nolmalde. Bana uzun süre tak yapmak zorunda kalıcaksın demişleri. Ama ben hiç pes etmedim sürekli organımı hissetmeye çalıştım, sürekli düşündüm ve bazen oturup sanki çiş yapıyormuşum gibi düşünüyordum. Bir gün lavobada yine deniyordum ve tuvaletimi yapabildim. Ya resmen öyle bir psikolojim bozulmuştu ki mutluluktan ağlamıştım. Büyük tuvaletimide eldiven yardımıyla yapıyordum çünkü ıkınamıyordum.Şimdi yavaş yavaş ıkınmayada başladım.
(Herşey sizde bitiyor.Beyniniz çoğu şeyi unutmuş.Yani oralarınız hala çalışıyor sadece zedenlendiler ve beyin unuttu. Sizin yapıcağınız şey düşünmek. Ayağını oynatamıyor musun? otur gözlerini kapat ve orayı düşün, oynattığını ve hissettiğini düşün. O an yapamayabilirsin ama hemen pes etme.Hiç bir şey istediğin an olmaz. Sadece zaman ve sabır.)

Benim 1.5 yıl oluyor şuan bu durumdayım Daha da iyi olucam inşallah. Bana yürüyemezsin diyen doktorlar beni ayakta gördüklerinde şaşırdılar. Şimdi de bana yürürsün dediler. Doktorların hiç biri omuriliğin ne kadar zarar gördüğünü bilemez. Her zaman olumsuz şeyler yani yürüyemez, ölür..vb şeyler söylerler. Sizler bunun aksini yapmaya çalışın. Allah büyük. İstersen her şey olur. Yeter ki iste ve pes etme.✊
(Ve şunuda söyliyim eğer çiş yapmaya başlarsanız çok ıkınmadan kendinizi zorlamadan yapın. Ben normal insan gibi yapamadığım için yavaş yavaş yapıyorum. Hemen çıksın diyede çok ıkınıyordum ve şimdi böbrek sorunu çıktı. Çok baskı uygulağım için çişimi böbreğe geri gönderiyormuşum ve böbreğim büyümüş. Tabi bu çok sıkıntılı aynı şeyleri yapmaya devam edersem böbreğimi kaybedebilirmişim.)

Tutunarak ayakta durabiliyorsanız kalçanızı sıkmaya çalışın ya da oturarak yapın yani kalçanızı arkaya doğru hareket ettirip daha sonrada öne doğru çekin. Yani son gücünüzle kalçanızı sıkmaya çalışın. Böylelikle büyük tuvaletinizide rahat bir şekilde yapmaya başlarsanız. Hem kalça dengenizide güçlendirmiş olursunuz. Bunu yaparken altınızda bez bağlı olsun çünkü kaçırmalar olabilir.

Bacak kaslarınızada çok yüklenmeyin bu sefer kas yırtıması ve kas zedelenmeleri olur. Bunlara dikkat edin. Bacaklarınızı, ayaklarınızı,kalçanızı sürekli ovun ve masaj yapın ki kan akışını sağlayın. Eğer oturup kendiniz yapamıyorsanız yardım alın. Evinizde dikenli şeyler varsa,tarakta olabilir, yada medikallerden dikenli topta alabilirsiniz onlarla hissetmediğiniz yerlere uygulayın hissiyatı artırıyor. Ben ayaklarıma çok yapıyorum ilk başlarda hiç bir şey olmuyordu daha sonra diken batmaları, elektirik çarpıntısı gibi şeyler hissettim daha sonrada sanki ayağımın içinde bir şeyler geziniyor gibi yani huylanmalar hissettim. Ama elimle dokunurken yani tenimi hissedemiyorum o da daha sonra olucak sadece sabır.

Ben bu duruma geldiysem bu ilerlemeler olduysa hepsi benim sayemde çünkü sadece fizik tedaviyle olucak iş değil. Fizik tedavi doktorları bir şey bilmiyor bile. Kaç defa ayak bileklerime elektirik verirken çatır çatır yaktılar büyük büyük yanık izlerim oldu. Ya bi de stajerlerin eline veriyorlardı neymiş öğrenmeleri gerekiyormuş. Ulen ne salaklar, onlar öğrensin diye ben vücudumu mu yaktırıyım. Bizi kobay fareleri gibi kullanıyorlar. Kaç aydır bana bacağımın iç kasının güçsüz olduğunu söylüyordu bende dış kasımın güçsüz olduğunu söylüyordum. Beni dinlemedi şimdi salak doktor yüzünden yürürken bacaklarım dış trafa doğru hareket ediyor. Ve bir müddet sonra fizik tedavi doktorları sizinle doğru düzgün ilgilenmicek bile kendilerini bir şey sanıyorlar ama biz onlardan daha bilgiliyizdir. Bizi iğleştirceklerine tam tersi ilerlememizi yavaşlatıyorlar. Sadece fizik tedaviyle kalmayın.
Ben de fizik tedaviye gitmeyi bıraktım kendim çalıştım. Evde sürekli spor yaptım akşamları annemle spor aletlerine gidip orda dışa açma hareketlerini yaptım, dışarı çıkıp deynekle yürüyüşler yaptım, yokuş çıktım, apatmandaki merdivenlere çıkıp indim. Merdiven çıkmak gerçekten çok faydalı bir elinize deynek alın diğer elinizle merdivenin demirinden tutunun ve çıkıp inin böylelikle bacaklarınız hemen boşalmaz, kilitleme hareketiniz güçlenir hem de kaslarınız güçlenir. Ben ilk başlarda çok zorlanıyordum 3.basamakta yoruluyordum ama şimdi tutunarak hızlı hızlı çıkabiliyorum artık.

Ben 19 yaşındayım bu erken ilerlemelerde genç olmamdan kaynaklı olabilir.
Merak ettiğiniz şeyler,sormak istediğiniz sorular olursa bana İNSTAGRAM hesabımdan ( https://www.instagram.com/cat_lyena/ ) mesaj atabilirsiniz.Umarım sizin için faydalı şeyler yazmışımdır. Tez zamanda iğleşirsiniz İNŞALLAH. (SADECE SABIR VE YÜRÜCEĞİNE İNANMAK)✊

xxx.lyena

Deneyimlerini paylaştığın için teşekkürler kardeşim. Durumun çok çok iyi görünüyor. Süreci minimum hasarla atlatmışsın. Mesaneyi/böbrekleri zorlamak dışında her şeyi doğru yapmışsın. Bir sene daha var gücünle çalış, çok daha iyi bir pozisyona geleceğinden kuşkum yok.

İki şey söyleyebilirim:

1- Ne olursa olsun günde 5-6 defa TAK yap! Bu arada kendi kendine işeme denemelerini de aksatma. Ama kendi kendine işeyeceğin zaman mesanen full dolu olmasın. Mesanen yarı doluyken işemeye çalış. Ayrıca işerken mesane üstüne parmaklarına tık-tık vur, bu da işeme refleksini tetikleyebilir.

2- Sosyal hayattan sakın kopma. İşine, okuluna, arkadaşlarına, keyif aldığın zevklerinin peşine her zamanki gibi takıl. Arayı açarsan, sonra geri dönüş çok sancılı olur.

Üst Alt