Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

T12 kırığından sonra 1 ayda düzelen fonksiyonlar oldu. Süreç nasıl ilerler?

erdi96

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba

yigenim t12 de omurga kirigi ve omurilikte basi yasadi. 2 saat icinde ameliyat oldu ve kordun tertemiz oldugu soylendi kesik ciizk yokmus. Ilk
72 saat icinde ayak bilegine kadar olan bolge duyu ve motor geldi.
Dizin ustunde olan totosunun altindaki kaslar calismiyor henuz.
Ayak bilegi ve ayaklarda calisma yok.
L4 un ayak altindaki bolumune kadar hissiyat var. L5 de hiissiyat ve motor yok. Sacral denilen gruptan hicbirsey yok ortada.
Cisi yapamiyor sondada ve kakayi hisstmiyor.

Tam bir ay oldu. Yasi 22. Walker la ayaga kalkti. Yardimsiz. Bundan sonra ne olabilir . Gerisi gelir mi. Fikri olan var mi

erdi96

Bir ayda gerçekleşen gelişmeler harika! Hareket de hızlıca geri kazanılacaktır. Tuvalet hissi en zor geri gelen histir ama onda dahi ilerleme olması muhtemeldir bu söylediğiniz vakada.
Sabırla klasik fizik tedaviye devam etmelisiniz. Ayrıca kendi kendine yapabildiği her şeyi kendisi yapmalı ve her zaman vücudunu diri/güçlü tutmalı.

Sabit sondadan kurtulun ve TAK'a geçin bir an evvel. Bol su içip günde 6 defa TAK yapması uygundur.
Büyük tuvaleti için düzenli olarak bir ritim yakalamaya çalışın. 2-3 günde bir tuvalete çıkması bile normaldir. Her gün çıkacak diye bir kural yok. Gerekirse parmakla anüsü uyarın ve o şekilde yapmaya çalışın.

Oturup kalkarken bası yarası olmamasına dikkat edin. Mutlaka bir havalı minede edinmenizi öneririm.

Her gün karşılaştığınız sorunları buraya yazabilirsiniz. Elimizden geldiğince bilgi paylaşırız mutlaka

iskenderun da özel bir hastenedeyiz. sürekli bakım halindeyiz. doktor az da olsa anal reflekler var dedi. 3 gün önce ayak parmagında ve bilekte milimlik titreme gibi hareketler gördük. bu hareketler ben başlıyorum bükmeye deyince oluyor haricen yok. elimi kaslara koyunca bu sırada kalp atışı gibi ufak sekmeleri alabiliyorum. sizce bu genel bir durum mu . yoksa iyi bir işaretmi. çocuk baştan beri iç taraftan bu hareketleri yaptığını lakin dışarıda hareket oluşmadığını söylüyor. bu arada pipinin içinde sonda çekilirken 2 kere yanma hissi oldugunu söyledi. ayrıca kontrollü bir şekilde penisin kalktığını bu sırada hisisedip yardımcı oldugunu soyledi. bunun dısında baldırlarda hiisyat yoktu deri hissiyatı hasssa düzeye kadar geldi. lakin dediğim gibi hamstring kaslarda halen hareket yk. ayak bileği ve ayaklar dedğim durumda . 3-4 günde bunlar oldu. kaka konusunu cozduk sayılır . tuvalete oturtuyoruz kendi yapabiliyor. yanılmıyo. mesaneye gelince sondayı kitliyince sıkıştıgını anlıyor. lakin çıkarınca çişini yapamıyor. tecrübelerinize dayanarak bu fonksiyonlar düzülme peryodundamı yoksa herkeste olan seylermi.

bası yaramız hiç olmadı. günde 3 kez fizik tedavi yapılıypor. walkerda ayaga kalkabiliyor artık tek başına. oturuken rahat. tabiki çok zayıf. ayakta ayagının birini sonra diğerini kaldırıp indiriyor. lakin yürüyemiyor. adım atamıyor en azından şimdilik. benim. en büyük merakım. bu l5 s1 ler çişler ayak bileğindeki motor hareketler vs. bunlar gelirmi. bu belirtiler buna işaretmi. vs.

odada kendi basmayınca yardımcı olan bir bisiklet aldım. yataga oturyoe ayagının altında hemen calışıyor. ilk başta alet ona yardım ediyor ve hareket başlatamıyordu. şu an ileri geri yapıyor ve alet acık değilken bile güç verip basabılıyor.

erdi96

O seyirmeler bir şey ifade etmiyor. Olması olmamasından iyidir tabii ama gelecek için olumlu bir şey demek de güç.

Sabit sondayı kesinlikle terk edin. TAK yapmaya başlasın. Sıkıştığını hissettiğinde mesane üzerine tık-tık vurarak işemeye çalışsın. İşeme refleksinin tetiklenmesi çok muhtemeldir. Yapabilirse, yapabildiği kadar yapsın, sonra yine TAK ile tam boşaltsın mesaneyi. Bu işlem süreç içerisinde kendi başına işeyebilmeye kadar gidebilir.
Büyük tuvaletini hissetmesi ve yapabilmesi çok çok çok kıymetli. Beslenmesine dikkat ederek bu düzenin aksamamasına özen göstersin.

Bol bol fizik tedavi, mümkünse yüzmek, kol kaslarını ve genel vücut direncini yüksek tutmak çok önemli.

İyi bir tekerlekli sandalye almak kendi transferini ve mobilizasyonunu sağlasın. Bu sayede sosyal faaliyetlerine kaldığı yerden devam etsin. Yani, kendini hasta gibi değil, rehabilitasyon sürecinde hayatına devam eden biri gibi düşünsün. Her şey zamanla iyiye gidecektir. Sabır.

Üst Alt