Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

T4 Omurilik yaralanması Spastik Paraplejiyim. Eller tutuyor diye tam bağımlı olmazmış

daswerqq

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhabalar 1,5 ay önce ilk raporumu aldım %96 süresiz kısmi bağımlı

Şimdi arkadaşlar biraz öğrendiğim kadarı ile temel ihtiyaçlarını giderebilmek ile alakalı olduğunu duydum .Benim tuvalet hissiyatım yok tak yapıyorum .hepsinden once t4 oldugum ıcın bel karın kaslarım çalışmıyor ve bu yüzden dik duramıyorum dik durmak icin mesela yemek yerken masada bir kolum ıle destek alıyorum hafif dogrulmak icin bunun harıcınde banyo giyinme sandalye transfer yatakta yatarken pozisyonlama bunların hepsınde birine mecburen ihtiyac duyuyorum bezleniyorum malum hissiyat yok

Ve itiraz ettim rapora yine nedense baktim itiraz sorgulama ekranından 2.hastane de ayni hastane yazıyor neyse tanıdık var orada sorduk dedılerki bize tekrar girseniz bile bu oran %100 olsa bile eller atkif olduğu için vermezler tam bağıımlı bizde döndük

Sizce bu durumlarımı göz önüne alırsak tam bağımlı hakkımmıdır ? teşekkür ederim yorumlarınız için .

Benim yaralanmam t3-t4 seviyesinde idi. 21 sene geçti,herhangi bir gelişme olmadı fiziksel anlamda. Ellerimi kullanabiliyorum,engel oranım en son %93 olarak geçti rapora. Çalışmaya başlayınca vergi indirimi için başvurdum,o zaman da %96 olarak geçti kayıtlara. Tam bağımlı değilsiniz,vermezler,veremezler. Size tam bağımlı verirlerse düşünün ellerini kollarını kullanamaya,sadece göz hareketleriyle kendilerini ifade edebilenlere ne verecekler? Bir de şunu da belirteyim kesinlikle sgk'dan akülü sandalye alamazsınız. Ben çok uğraştım çünkü akülü sandalye kullanması gereklidir raporu vermiyorlar ellerimi kullandığım için :) bacaklarımı kullanamamamın yanında ya kalp yada ciğerlerimde kronik bir rahatsızlığım olması gerekiyor o raporu vermeleri ve sgk kapsamında akülü sandalye kullanabilmem için. Neyse yine de şükür diyorum her halime o da ayrı konu ama merak ettiğim neden tam bağımlı olmasını istiyorsunuz raporunuzdaki ibarenin?

maddi haklardan yararlanabilmek için istiyorum .Şöyleki sandalyeye binip tek başıma bir yere gidemiyorum şükür bu güne tabi o bambaşka ama sonuç olarak daima birine muhtacım yani bağımlı olmuş oluyorum .

Geçmiş olsun,tam bağımlı rapor almış olsan ,şu anki haklarından extra daha fazla ne hakkı olucakti

benim de omurilik felci seviye t3, 2 farklı hastaneye gittim ikisi de kısmı bağımlı verdi, ellerini kullandığın takdir de tam bağımlı verilmiyor, aslında eskiden bu şekilde tam bağımlı rapor alan çok sayıda kişiye rastladım fakat artık sistem böyle işliyor,yani aslında gün içinde birilerine bağımlı olsam da devlet sana bakım maaşı yok dedi, engelli maaşına başvurdum onda da annen baban emekli gelirinize göre vermiyoruz dendi aynı evde yaşadığımız için onların geliri hesaplanıyormuş eee ben tek yaşayayım desem zaten hastalığım durumumdan yaşayamam hadi yaşadım diyelim yatan engelli maaşı sadece kirayı ödemez, en son elimde bi malulen emeklilik kaldı, 1940 prim günüm vardı, 1800 gün üstü olunca başvurabiliyormuşsun, ona başvurdum şükür sgk sağlık kurulundan onay çıktı da iyi kötü bi gelirim olucak, şimdi eytliler gibi dosyamın sgkdan onaylanmasını bekliyorum, yani eğer prim günün varsa bence benim gibi emekliliğe başvur

daswerqq bu konuda pek bi fikrim yok, benim de eksik günlerim vardı ay ay olmak üzere prim yatırarak 1800 günü geçtim, tek seferde ne olur bi bilgim yok.

daswerqq evde bakım maaşı alabilirsiniz ki zaten. Ben çalışmaya başlamadan önce alıyordum. Şayet gelir kriterini sağlıyorsanız.

denizkızı

Maalesef vermiyorlar .Tam bağımlı yazmadığı için başvuru yapamadım .raporuma itiraz ettim %96 dan %97 'ye çıktı tam bağımlı olması için eller kullanmaman lazımmış sandalye kullanamıyor olmak gerekiyormuş kısacası hiçbirşey alamıyorum .engelli aylığı tam facıa zaten 4 kişiyiz kişi başı gelir 2500 geçmeyecek diyor yani 1 asgari ücretli olcak harici gelir olmayacak mal mülk dahil kira veriyoruz 8500 tl oda şimdilik 10000 alan bir insan geri kalan 2500 ile nasıl geçinebilir ki 4 kişilik bir aile tek de değil her zaman mağdur oluyoruz .

Şimdi ben 21 sene önce engelli duruma geldim. O zamanlar rapor falan çıkarmamıştım. İlk ne zaman çıkardığımı da tam olarak hatırlamıyorum ama o dönem raporlarda bağımlı,kısmi bağımlı gibi ibareler yoktu. Ağır engelli olup olmadığınıza dair bir ibare vardı. Son raporumda istihdam kısmı boş olduğu için ve çalışmayı düşündüğüm için rapora itiraz etmiştim. 2018 yılında itiraz sonucu yeniden raporum çıktı hatta engel oranım %98 den %93 e düştü ama yine de ağır engelli ibaresi evet olarak işaretliydi. Bu ibarenin işaretli olması da bakım maaşı almama engel değildi. Almaya devam ettim. 2020 yılında çalışmaya başladım falan derken zaten maaşı kestirdim. Sizin yazdığınızdan sonra biraz araştırınca yeni raporlarda bağımlı,kısmı bağımlı, bağımsız diye seçenekler olduğunu ve bakım maaşı alabilmek içim tam bağımlının işaretli olması gerektiğini öğrendim. Bu çok büyük bir haksızlık. Yani zamanında ben ağır engelli statüsünde bakım maaşı alabiliyorken benimle aynı durumda sizin alamıyor olmanız çok saçma ve haksızca. Acayip sinir oldum bu duruma.

mağdur olan çok kişi var forumdada biraz gördüm .Eskiden ağır engelli daha kolaydı kişilerin alabilmesi şuan ciddi zorluk çıkartıyorlar ki bazıları denizkızı gibi raporu ağır engelli olup yeni yönetmeliğe 2019 du sanırım raporlar felan değiştiği zaman işte ağır engellilerin kısmi bağımlıya düşürüldüğünü okudum ,bazıları da geriye dönük haksız gelir elde ettiği vb söylenip aldıkları ödemeleri geri talep edilmiş . Santino Corleone Uzun lafın kısası şuanki yasa diyorki yatalak olmalısın ancak ozaman veriririz . Hükümetimiz Sağolsun :)

OturanBoğa abi tam bağımlı ve süresiz rapor anlamına geliyor seninki sanırım ? bende ordan aldım %96 ama kısmi bağımlı verdıler hatırlarsın konu açmıştım ,senin rapor hala aynı şekilde mi niye böyle farklı anlayamadım ya

2019 yönetmeliğine göre parapleji hastalar
1-yürüme bozuklukları yani fizik tedavi puan verecek,
2- üroloji nörojenik mesane ve cinsel fonksiyon bozuklukları,
3- genel cerrahi ano rektal refleks istemi ve kontrolü yoktur.
4- beyin cerrahi sadece yapılan ameliyatlarla ilgili görüş bildirir.

SONUÇ OLARAK, fizik tedavi polikliniği santral sinir sistemi (spinal kurt hastalıklarından) görüşünü belirtir ve sağlık kurulunda NÖROLOJİ DOKTORU değerlendirir. Benim de aynısıydı, nöroloji doktoru ellerin çalışıyor mu diye sorduğunda evet çalışıyor dedim. Sonra tutan bağımlı, sizler hastalık gruplarını bilinmediği için maalesef sağlık kurullarında kısmi bağımlı olarak çıkmaktadır. Şayet itiraz yapıp hakem hastane de aynı sonucu veriyorsa, yapılacak tek bir şey kalıyor. İDARE MAHKEMESİNE dava açacaksınız. Adli tıp'tan muayene olacaksınız.

Üst Alt