Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tabu olarak psikotik bozukluk ve mücadele yolları..?

Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ben şizoafektif hastasıyım. Beni endişelendiren özellikle Türkiye'de zihinsel rahatsızlıkların birer tabu olarak görülmesi. Kemiklerimize kadar işlemiş bir hastalıktan sorumlu tutulmak ve dışlanmak kendimizle barışık yaşama ihtimalimizi elimizden alıyor. Eğer şizofrensen ya da psikotik bir bozukluğun varsa doğal afetten madur olduğunda verdiğin tepkileri veriyorsun. Bu insanın insana yapabileceği en kötü şey. Bu konuda herşey hastalara düşüyor. Forumlarda isimlerimizi gizlemektense elele verip sosyal duyarlılığı artırmak için ne yapılabiliri konuşmalıyız. Ben bu gün bir blog açtım ve yaşadıklarımı paylaşıyorum. Tavsiye ederim. Sizler ne düşünüyorsunuz bu konudaki tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

Zeynep Cansu Cengiz

Türkiye'de psikiyatrik hastalara ve hastalıklara kötü gözle bakılıyor. İnsanların birbirlerine küfredecekken "ŞİZO" musun dediklerine rastlıyorum. İnsanlıktan nasibini almamış birileri kızdıkları sinirlendikleri zaman hakaret amaçlı kullanıyorlar bunu. Tabu olayını geçti bu durum ve farklı noktalara geldi.

Blog olayını ben bundan yıllar önce blog kavramı ortada yokken Joomla ile site kurup oluşturmuştum. Benim doktorlar o zaman bana iyi gözle bakmadılar. Maddi ( bilgi, belge, makale, doküman, yazı vb ) ve manevi hiçbir şekilde yardımcı olmadılar. Ben de o ara "1. Atakizi" dönemimdeydim. Çok ilgilenemedim kendim siteyle. Yazdığım birkaç makaleden öteye gidemedim. Öylece atıl vaziyette site kapandı domain düştü.

O zamanki site çalışmasını tekrar gündeme getireceğim. Zamanında bunu neden desteklemediler diye Nedenlerini ve sonuçlarını detaylı inceleyeceğim... Halen aynı doktor ile görüşüyorum.

Tebrik ediyorum seni. Yaptığın şey; yapılması gereken şeydir ve elzemdir. Bu hareketin geliştirilmesi için bizde elimizi taşın altına koymalıyız. Bir blog projesi başlatıp ve blog çalışmasına katılmak isteyenlere de maddi ve manevi yardımcı olalıyız...

Sosyal Duyarlılığı artırmak için neler yapılmalı? Konuyla ilgili kendime ait düşüncelerim ve planlarım var...
İsimlerimizi gizlemenin olumsuz tarafları daha fazla. Gizlemeye gerek yok düşüncesindeyim...

Destek görmedin çünkü psikiyatristin gözünde vaka olmaktan ileriye gidemiyoruz. Psikiyatrik hastaların tanısında kullanılan teknik sözcüler dışında insanca bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Bir grup terapisine bile yönlendirilmedim ben. Varsa tabi öyle birşey Türkiye'de.
Çalışmalarını bizlerle de paylaşman ve çoğalmak dileğiyle. Hepsine benden tam destek. Yardıma ihtiyacın olursa elimden geleni yapmaya çalışırım. Birleşmeliyiz.
zaferim34

Arkadaşlar bu toplumda sadece bize karşı değil birbirlerine karşıda önyargılı ve düşmanca tutum söz konusu. bu toplum hasta ve bu topluma uyum sağlamak kabul görmeye çalışmak bizi daha hasta ediyor

Allah, hiç kimseyi başkalarına muhtaç eylemesin

Kişinin bireysel farkındalığı ne kadar çok, toplumdan beklediği destek ne kadar az olursa o kadar rahat atlatıyor, adapte oluyor, yaşıyor. bütün yükün kişinin omuzlarına yüklenmesi, adeta bir artık,işe yaramaz verimsiz bir insan olarak görülmesi, topluma adaptasyon konusunda toplum bilincimizin zayıflığı durumu daha da zorlaştırıyor.

En baştan hatayı yapmışsınız zaten. psikolojik bir hastalığıa ZİHİNSEL diyerek. Arkadaşlar. PSİKOZ ŞİZOFRENİ ve BİPOLAR akıl değil iruh hastalığıdır. Ve beynin kmyasal yapsından kayaklanmaktadır. Bu hastalıklara ZİHİNSEL yaftası vurmak. TIP İLMİNE HAKARET PSİKOLOJİ bilimine haksızlıktır..

bnce hiç kmse dışlamıyo bn denk gelmedm. kmse kmseye hakszlk yapmaz hele engellye kmse yapamaz ayptır. heryer tırım tırm engelli işçi arıyo.

hee tabi sorunsuz kendi işinizi görüyosanz böyle. yoksa bşkasına muhtaçsanız ne bileym çalışamıyosanz kmse size yardcmcı olmaz.4gün gel 3gün yat arada izin vereym demez kmse. işinizi yaparsanz kmsede ses çkarmaz engel olmaz bnce.

menfaat diyemeyz hak olayı bnce kmse kmseye para vermz işnii yapamıysa menfaat degl bnce

bnada çok skıntı yptılar evdekiler. kaloriferi mi kısmadılar kullandgm elektriğin bile lafını yaptılr. şuan çalışıyorumda skıntı olmuyo. sen iyiysen herkes iyidir .

neyse konuyu dağıtmaylm bana günaydn sanada bikaç saat snra günaydn olcak galiba. şimdiden günaydn diyorum sabahın güzel olsun bi kahve yap kendnee.

Küçümsenen,dışlanan hatta psikolojik şiddete maruz kalan psikotik hasta da var.
İşi gücü ve eşi olan,hasta olmayan insanlarla uyum içinde yaşayan da var.
Bence,çalışıp kendi ayaklarının üzerinde duran herkes topluma uyum sağlayabiliyor ama çalışıp kendi ekmeğini kazanamıyorsan iş başkalaşıyor.Hiçbir engeli olmayanda dışlanıyor bu durumda.
İnsanların dini,imanı para olmuş.Ne vicdan car,ne merhamet.

Son düzenleme:
Onca sapık manyak hareketi yapınca dışlanıyor ürkütüyor hor görülüyor kovuluyor dışlanıyor tabi. Hastayı temiz görmek de akıl karı değil pek. Ben de şizofreni teşhisi almış biri olarak başıma gelenlerin cehaletim ve ahmaklığım olduğunu çok geç de olsa anladım. Ama iş işten çoktan geçti hayat karardı tabi.

Kimse suratıma bakmıyor, arayıp soran yok, işsiz güçsüz beş kuruş için aileden kırk bin lafla ellerine bakan sefil rezil biri olarak ölmeyi bekliyorum sadece. 30 yaşındayım ve netice itibarıyla sadece daha kötü günleri bekleyerek ve beklediklerim de bir bir çıkarak öleceğim günü bekliyorum.

Neyin farkındalığı? Delirip yaptıkları neticesinde sokağa çıkmaya utanan adamlar bir de açık açık deli olduklarını mı söylesinler?

Sadece acınası derecede aciz ve komik oluyorsunuz böyle atraksiyonlara girerek.

Üst Alt