Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TAK için kateter sonda girmediğinde yumuşak kateter mi sert kateter mi kullanılmalı?

cekirdek

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar, size hiç sonda girmemesi problemi nedeniyle yumuşak sonda kullanmanız tavsiye edildi mi? Edildiyse bunları nereden buldunuz? (özellikle İstanbul için)

Ben internette dolanırken gördüm. Eğer sonda girmemesinin nedeni, sondanın tam mesane girişindeyken kıvrılamaması ise, bu tür sondalar işe yarıyor galiba.

Artı bir de bunların ince uçlu olanları da varmış.

Heh, şöyle bir şey yani: sabit sondalar yumuşak olur ya hani. Bunlar ise aralıklı yapmak için, ama yumuşaklıkları sabitlerinki gibi. Hatta bunların bildiğimiz sabitlerden de yumuşak olan çeşitleri var, sabit ve aralıklı olmak üzere.

Bir de bende şu an sabit var, o yüzden kendim deneyemiyorum. Bildiğimiz suyla kayganlaşan sondaları, sıcak suyla kayganlaştırdığımızda yumuşuyorlardı, değil mi? Ne kadar yumuşuyordu onlar, unuttum da...

Bense tam tersi diye biliyorum; o yönde tecrübe etmiştim daha doğrusu... Yumuşak kateter içerde büküldüğü için ileri doğru itilemiyor ve dar olan üretrayı geçip mesane çeperini aşamıyor.
Yani bence yumuşak değil, aksine sert katetrer kullanılmalı. Ya da Tieman kateter denilen, ucu bükülmüş ve inceltilmiş olan kateter kullanılmalı.

Ama evet, her hangi bir kateteri sıcak suyla temas ettirdiğinde kateter yumuşar.

Sağolun
Evet, çoğu durumda öyle, sert daha kolay giriyor. ama benimki darlık değil de, tam mesane girişinde bükülememe galiba (ya da muhtemelen hem darlık hem bükülememe meselesi var da, darlık bir süre sabit taktığım için şu ara kendini belli etmiyor)

galiba bunda yumuşak daha rahat oluyor. çünkü bükülemeyince sonda yukarı, mesaneye değil, aşağıya gidiyor, kan oluyor sondada (hatta galiba zorlamaktan olandan daha fazla) darlıktan biraz farklı. darlıkta girmiyor bu yahu diyorsun, zorlamaktan veya tahrişten kan oluyor. bunda, girmiş gibi oluyor, ama yanlış yere gidiyor alet, e nerede çiş deyip çıkarıyorum.

tieman modeller (yumuşakta da) bu durum için de daha iyi görünüyor, evet.

Üstteki soruma dair: bu bilginin işlerine yarayacağı arkadaşlar varsa diye: Artık bir süredir (4-5 ay oldu) Hi-Slip marka sondanın Tiemann modelini (ince uçlu sondalar) sıcak suda kayganlaştırarak kullanıyorum. Şimdiye dek sorunsuz giriyorlar. Normal Hi-Slip'leri medikalciden nasıl alıyorsak, Hi-Slip Tiemann'ları da öyle alabiliyoruz.

Sondaya ılık su uygularsan yumuşuyor oda sıcaklığında su uygularsan olması gereken sertlikte oluyor eğer soğuk su kullanırsan seni üşütür ve çıkarmakta zorluk çekersin.
Yumuşak sonda sert sonda ilk defa duydum hastalara sonda raporu verilirken bu yazmıyor.

Üst Alt