Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TAK konusunda acemiyim. Deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

hudut

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
5 senedir daimi sonda kullanıyordum bu hafta taka geçtim.. Urodinami de mesane kapasitesi 230 ml.bu durumda saat aralığı nekadar olmalı aralarda ne kadar sıvı tüketmeliyim bunları bilmiyorum üropan ve lioresal ilaca başladım.ilaçlardan birisi halsiz bitkin uyku hali yapıyor sizdede oluyormu bu durum..

Üropandan kurtulmaya bak uykunda bile kabus gördürür, yaşama sevincini elinden alır öyle pis bir ilaç o. Herkese böyle yan etkileri olmuyor ama sana da sanırım bana olan oldu. Sinir , stres , gerginlik , sabırsızlık , sıkıntı , iştahsızlık yapabiliyor üropan.
4 saat aralık iyidir ancak bunu zamanla sen kendin öğreneceksin zaten, doktor 2 saat bile aralıkla yap diyebilir , sana bunu söylemedi mi doktor ?
Normal insan gibi günde 2 litre yaz ayları biraz daha fazla sıvı tüketmelisin tabiki ağırlığı su olmalı, bira cola çok hızlı idrara dönüşüyor bunları kullanma bence.
Sana bir tavsiyem nescafe sakın kullanma haftada 1-2 fincan olabilir ama alışkanlığın varsa hemen terket.

dr söylemiş olabilir ama hatırlamıyorum..bazen uropanın yan etkileri hoşumada gidiyor.neden nescafe azaltmam gerek?birde bu sabah az miktarda kaçak olmuş tak yaptım 230 ml olan mesaneden 400 ml cıktı bukadar cabukmu etki ediyor..

hudut

TAK'a geçmekle çok çok iyi etmişsin. Bunca zaman eziyet çekmişsin neredeyse...

4 saatte bir TAK yaparak başla. Her ne olursa olsun günde 6 TAK'ın altına düşme. Hele 5 TAK'In altına asla düşme!

Ne kadar ve ne zaman su içeceğini sen ayarlamalısın. Yediklerinle, havanın sıcaklığıyla, bedeninle vs. alakalı bir durum bu. TAK yaptığında idrarın rengi açık ve kokusuz olsun, çıkan idrar miktarı 400-600 cc olsun, tamamdır. Böyle olursa her şeyi doğru yapıyorsun demektir.
Ben genelde bir seferde koca bir bardak su içmeyi tercih ederim. Böyle bir su içtiğimde 2 saat sonra TAK yapma ihtiyacı hissederim. Tabii hava soğuksa, idrar söktürücü bişeyler yemiş-içmişsem, bazen yarım saat sonra da TAK yapma ihtiyacı hissederim. İnsan bir süre sonra otomatiğe bağlıyor zaten, merak etme, sen de alışacaksın.
Her TAK'ta idrar rengi, kokusu ve miktarı önemli. Bunları ayarla, lazım geliyorsa günde 10 defa TAK yapp, fark etmez (ki, özellikle enfeksiyon vb. bir sorun kendini göstermeye başlarsa, zaten TAK sayısını ve sıvı tüketimini arttır, bakteri yoğunlaşmadan idrarla şutla gitsin! :))

İlk başlarda kapasiteyi zorlama. 400'ün altında kalmaya çalış. 3-4 haftada 500 cc'ye oturmuş olur zaten.

Katatere asla ama asla el değme (eldivenle de değme). En küçük bir temas olmuşsa katateri çöpe at, yenisini kullan.

Her gün değilse 2 günde bir sabunlu bezle ve bol suyla genital bölgeyi temizle mutlaka.

benim kendi deneyimim günde 5 tak yaparım tak saatine yakın sıvı almaya gayret ederim tak yaparken eldiven kullanıyorum(PASTACI ELDİVEN OLANLARDAN) 2x1 mictanorm 1 adet piyolaseptl alıyorum akşamları 21 sonrası sıvı almıyorum
çıkan idrar koyu ise az sıvı almışsın anlamına geliyor idrarın rengi açıldıkca vücut ihtiyacı sıvının yeterli olduğu anlamına geliyor öyle kulakdan dolma 2lt 3lt almalısın öğütlere inanma her vücudun sıvı ihtiyacı farklıdır çıkan idrarının rengi açıksa yeterli sıvı almışsındır
geçmiş olsun bildiklerim bunlar

Günde 5 tak yaparsan ve Bülent abinin yazdığı 400 ccyi yaklaşık olarak tutturmak istiyorsan en az 2-2,5 lt sıvı tüketmelisin (bu mevsim için) ancak çok kiloluysan daha fazla çok ufak tefeksen daha az. Su vakfı org sitesine girip fikir edin istersen.

Çok çay ve bira çok idrar getiriyor, ben günde 1 lt civarı çay ve 1,5 lt civarı su tüketiyorum bazen 4 bazen 6 saat zaman aralığı oluyor 2 tak arası.
Bazı gün 5 bazı gün 4 kere tak yapıyorum. 11 yıldır tak yapıyorum ve vücuduma göre zaman-sayı esnekliğini ayarlıyorum artık.

Pastaneci fırıncı inşaatçı ve benzeri eldivenleri de kullanma, kateterin yüzüğü varsa onu kullan. Ben ufak tuvalete gidip ellerimi sıvı sabunla yıkıyorum ve tak yapıyorum sonra gene ellerimi yıkıyorum. Genital bölgeye ise İzotonik serumla karışılmış batticon kullanıyorum yada sadece batticon kullanıyorum. İlk dönemler sürekli enfeksiyon oluyordum ancak zaman geçtikçe enfeksiyon pek olmadım sanırım vücut buna alışıyor. Evde olmadığım zamanlar tak yaparken batticon kullanmıyorum ama senelerdir enfeksiyon olmadım.

Yazdıklarım kulaktan dolma değil kulaktan patatestir.

Nescafeyi az kullan dememim sebebi genel olarak zararlı olmasıdır. Mesaneye ve mideye hiç bir yararı yoktur aksine zararı vardır.

Seni halsiz ve bitkin düşüren şayet kullandığın ilaçlarsa eminim o ilaç üropandır.

[FONT=Times New Roman]YAN ETKİLER/ADVERS ETKİLER:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Oksibutinin hidroklorür, diğer antikolinerjik ilaçlarda da görüldüğü gibi ağız kuruluğu, terleme fonksiyonunda azalma, miksiyonda azalma ve retansiyon, bulanık görme, taşikardi, palpitasyon, vazodilatasyon pupilla dilatasyonu, siklopleji, oküler tansiyonun yükselmesi, gastrointestinal motilitede azalma, konstipasyon, halüsinasyon, uykusuzluk, gerginlik, baş dönmesi, uyku hali, laktasyonun baskılanması gibi yan etkiler gösterebilir.

[/FONT]
http://www.kocakfarma.com/tr/prospektus.aspx?id=199

uropanı attım cöpe mictonorm a başladım bu sabah o sıkıntılı durum olmadı..rahattım.tak yaparken eldiven falan demişsiniz ben takın sadece ucundan tutup öyle tak yapıyorum.yani ana gövdeye el deymiyorum.ayrıca hepinize tşkr ederim..

içilen 500ml su nekadar sonra mesaneye iner..
hangi marka katater kullanmalıyım.
hangi pozisyonda daha rahat tak yapılır.
mesane tam dolmasa da yatış pozisyonundan dolayı kaçak olur mu.

İçilen suyun ne kadar zamanda mesaneye ineceğini kimse söyleyemez. Yenilen, içilen şeylerden tutun da hava sıcaklığına, kabızlığa vs. bir sürü şeye bağlı. Bunu deneyimleyerek herkes kendisi anlamalı

ben yıllardır hi-slip plus kullanıyorum. çok da memnunum

Hiç fark etmez. Önemli olan hiç el değmeden ve küçük hareketlerle yapılmasıdır.

gaz vb. bir sıkıntı yoksa, barsaklar dolu değilse, ya da enfeksiyon söz konusu değilse, yüz üstü yatmak sızıntı olmasına neden olmaz.

bahçelievler fizikte yatış yaptım hala buradayım,, bu sabah tak yaptığımda 450 cıktı.ara ara kaçaklarım oluyor oda içtiğim sıvıyı ayarlıyamıyorum.sanırım biraz zorlamışım az bi kanama oldu 3 gün sürdü her tak yaptığımda az kanama oluyordu şimdi geçti .sıvı alımınıda ayarlarsam rahat edeciğim ..takıldığım konuda size dönüş yaparım..

baya zaman oldu alıştım taka..anlamadığım konu tekerlekli sandalyede(oturur pozisyonda)450 cıkıyor kacırma olmuyor.akşam 9 gibi sıvı alımını kesiyorum 12 1 gibi tak yapıp yatıyorum.genelde sag tarafıma yatıyorum fakat sabah 9 gibi kalktığımda kacak oluyor.tak yaptığımda 100 150 cıkıyor..sırt üstüyattığımda kacak olmuyor.kültür normal cıktı..tecrübeli arkadaşlar bu olayıda cözelim 450 kacırmıyor 150 de kacırma oluyor bu yatış pozisyonundanmı oluyor..

Kaçak uyurkenmi oluyor. Gunduz kacak oldumu hiç.Bu kaçak olayı reflekssel bişey.Mesane dolu olmasa bile gaz cıkartırken istemsiz kaçak olabiliyor.Veya karındaki gaz mesaneye baskı yapıp sinirsel tetikleyebilir.Ben 8 ay sabit sonda kullandım sonrasında bir gece sonda cıktı azda olsa rahatlayacak kadar idrar yapmaya başladım.Gitgide bu kapasite arttı şu an bişey kullanmıyorum.Aradan çok zaman geçti bende birçok olumsuzluklar yaşadım.Birazda kendinin doktoru olacaksın kabızlık bu tur rahatsızlıkların en büyük düşmanıdır.

Yatarken mesanenin üstüne baskı oluyor sanırım. Ya da Faruk'un dedği gibi mesaneyi sıkıştıran gaz-kabızlık sorunu olabilir.

Mesane iç basıncını düzenleyen bir ilaç kullanıyor musun? Gündüz alıyorsan bu ilacı, belki gece de alman gerek. Bunu bir dene istersen...

ben 7.5 yıldır sürekli takılı sonda kullaniyorum nasıl kurtulabilirim tak a nasıl geçerim

kabızlık gaz vs olmuyor kolostomi actırttım.evet kaçak gece oluyor.

Zamankaybi:

Kollarında hareket kisitliligi yoksa kendi başına tak yapabilmende sorun yoksa Üroloji Doktoruna gidip sabit sondadan Tak sondaya geçeceğini soylemen.
Doktor da sana Tak sonda raporu çıkaracak günde 6*60=360 iki aylik sonda ödemesini sgk geri ödemesi yapacak.

Umarım Anlatabildim:)

OturanBoğa tak sonda daimi sondaya göre çok sert bugün tak sondaya geçiş yapmak istedim ama olmadı belli bir yere kadar gidiyor sonra gitmiyor ve sürekli idrar kaçırdım 7.5 yıldır daimi sonda kullaniyorum yardimci olun tecrubelerinizi paylaşın

evet sorunu senin dediğingibi aştım.uropanı 11 gibi alıyordum bir süre gece aldım sıkıntılı durum ortadan kalktı..hem ilaç için uyandığımda tak yapıyorum .ohh negüzel kuru şekilde uyanmak.

bugün sandalyedeydim hep.. tak yaptığımda 750 ml cıktı.dediklerinizi harfiyen uyguladım sanırım sonuç elde ettim...

Üst Alt