Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TAK kullanımı hakkında genel bilgiler, sorular, cevaplar..?

valar

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar selam,
Ben yaklaşık 1 aydır Tak (Temiz Aralıklı kateterizasyon) uygulamaya başladım.
Bu konuda dağınık olarak bilgiler mevcut; fakat çoğu karışık ve eski tarihli olduğundan yeni bir başlıkta güncel ve düzenli bir şekilde paylaşımda bulunursak faydalı olabileceğini düşündüm.
Öncelikle kendi uygulamam hakkında bilgi verip, tecrübeli arkadaşlardan merak ettiğim hususlarda (uygulama ve yardımcı malzemeler vb.) yardımlarını rica edeceğim.
-Günde 4 defa Hi-Slip plus 40/12 sonda kullanıyorum.
-Sterilizasyon için Bülent Beyin daha önce tavsiye ettiği Octenisept'i kullanmak istedim fakat temin edemedim. Onun yerine Actolind-w diye bir ürün kullanıyorum geçici olarak.
-Uygulamam şu şekilde;
*Eller mümkünse antiseptik sabunla yıkanır.
*katater girişine sprey uygulanır. 1 dk beklenir.
*Hi-Slip su soketi patlatıldıktan sonra konnektör tarafından açılır.
*Mavi yüzükten tutularak poşetten çıkartılır, uygulama yapılır.(girişte konnektörden de tutarak itliyorum?)

Sormak istediklerim ise şunlar;
1) Günde 4 defa bazen yeterli olmuyor. Sigorta günde kaç taneye kadar karşılıyor acaba?
2) Sterilizasyon için ne kullanıyorsunuz?/ne şekilde kullanıyorsunuz?
3) Bülent Bey; Octenisepti bir türlü temin edemedim. Türkiye temsilcisi de telefonu açmıyor,maile cevap vermiyor. Bursa'da nereden temin edebileceğim hakkında bir bilginiz varmıdır? Ya da muadil olarak hangi ürünü ne şekilde kullanmam hakkında da bilgi verebilirseniz sevinirim.
4) 12 numara sonda kullanıyorum. Daha kalın kullanmanın avantajı/dezavantajı var mıdır?
5) Uygulama sırasında konnektörden (idrar çıkışı olan renkli plastik taraf) elle tutmak enfeksiyona sebep olurmu acaba? Buraya da dokunmayacaksak nasıl itleyeceğiz, sadece yüzükten tutunca mümkün olmuyor kayganlıktan dolayı.
6) İlk kullandığım hafta idrarda enfeksiyon görüldü. Tekrar kontrole gideceğim. Bir de penis içinde yanma şeklinde bir sızı oluyor zaman zaman. Enfeksiyondan mı kaynaklanıyor acaba bu da? Yoksa tahriş mi olmuştur? Yeni kullanmaya başladığımdan belirli bir alışma süresi mi geçmesi gerekiyor? Bu süre sizin tecrübelerinizde ne kadardır?

Genel olarak tecrübeli arkadaşlar da uygulamalarını da paylaşabilirlerse sevinirim.
Teşekkürler.

Sigorta günde 6 adet karşılar. 5'ten az yapmamanızı öneriirim. 5 saatten uzun süre mesanede kalan idrar bakteri üremesi için uygun ortam haline gelir. Ne yapın edin 5 saatte bir TAK yapın diyorum herkese...

Antiseptik olarak Actolind-w kesinlikle iş görür. Ama fiyatı biraz pahalıdır. Ayrıca bizimkisi yara kullanımı olmayacağı için, aslında gerek de yok. Bence ACTODERM-Cilt ve El Antiseptiği fazlasıyla iş görecektir. Ya da ille de Actolind-w denirse, onun muadili olarak sunulan Oktesol Yara ve Mukoza Antiseptiği de kullanılabilir. (Bu tür ihtiyaçlarınız için Platin Medikal | Fındıkzade, İstanbul | 0212 635 9451)

Kateterin çapı ile ilgili olarak, üretrayı zorlamadan, tahrişe neden olmadan kullanılabilecek en kalın kateteri kullanmak lazım. 14 kullanmanız mümkünse, deneyin ve ona geçin. Böylece üretranın geniş kalması açısından avantaj olur.

TAK yaparken kateterin en üstündeki plastik yere dokunmakta hiç bir sakınca olmaz tabii ki. Yeter ki içeri girecek yere el değmezin.
Ben TAK yaparken mavi yüzüğü kullanmıyorum. Kateter ambalajını üstten 7-8 cm açıyorum, torbanın ucunu katetere takıyorum ve kateteri geri doğru çekiyorum. Kateter ambalajdan çıkmak üzereyken kateteri ambalaja dik olacak şekilde üste çekip ambalajın arasında sıkıştırıp, itiyorum. Elim hiç bir şekilde katetere değmiyor.

İlk kullanım dönemlerinde vücudun alışması deyip enfeksiyona yakalanma riski daha çok olabilir. Benim altın kurallarım:

- Temizliğe maksimum özen göster
- 4-5 saatte bir TAK yap
- Günde 2-3 litre su iç
- Enfeksiyondan şüpheleniyorsan içtiğin su miktarını arttır, TAK süresini kısalt

Bülent bey peki mavi yüzüğü el değmeden nasıl çıkartıyosun o yüzüğün bulunduğu mesafeyi penise nasıl itiyosun ben yüzüğü tutarak itiyorum yüzüğe geldiğinde yüzüğü çıkartıp kala kısımı itiyorum acaba o yüzüğün olduğu kısım dışardamı kalacak fazlamı itiyorum ne

Cevaplar için teşekkürler.
Evet actolind w biraz pahalı. Octenisept bulsam o da pahalı olacak. Yeni başladığım ve enfeksiyondan çekindiğim için bu tip birşey kullanmak istemiştim. Uzun vadede maddi olarak sıkıntı olacak gibi.
Gerek de yok diyorsanız Actoderm kullanmaya geçeceğim bu bittikten sonra. Biraz hassas bir bölge olduğu için tahriş etmesi veya zarar vermesinden korkmuştum. Günde 4-5 defa uygulayacağız malum.

Hiç bir zararı olmaz... Dediğim gibi, sonuçta yara vb bir açık yok, cilt üzerine sıkıyoruz...

Mavi yüzüğü ben hiç kullanmıyorum. Ama mavi yüzüğe ladar olan kısmı itmek zaten yeterli Ali. Fazlasına gerek yok. Hem o kadar üste kadar itince el değme ve enfeksiyon riski de artar...

Arkadaşlar ben ACTO marka el dezenfektanı ve antiseptiği firmasının bölge sorumlusuyum. İnternette yazdığınız yorumları okuyunca size yardımcı olmak istedim.

Ürün kullananlar veya kullanacak olanlar bana ulaşırsa ürün temini konusunda yardımcı olabilirim. .her türlü içeriği de sorup öğrenebilirsiniz. ürünlerimiz pahalı değildir,fabrikadan size yollayacağım

ruhan@abemkimya.com (şirket mailim)

tel no: 0553 240 30 89 ( ruhan yanen)

Üst Alt