Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

TAK yapmak kendi kendime mesane boşaltmama engel olur mu?

gtrcgokhan

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Ben 30 yaşında spina bifidalı bir vatandaşım. idrarımın geldiğini çok sıkışmadıkça hissetmiyorum. daha önce idrarımı kendim yapabiliyordum. fakat yine de kaçaklarım oluyordu. bu kaçaklar bazen bi kaç damla, bazense daha fazla olabiliyordu.
bi süre önce (2 sene kadar önce) bu idrar kaçırma sorunum için üroloji polikliniğine başvrdum. bana ürodinami testi uyguladılar. bu test sonucu doktor idrarımı kendi kendime tam olarak boşaltamadığımı söyledi. bunun ilerde böbreklerime zarar vereceğini söyleyerek bana günde 4 ya da 6 kere tak yapmamı önerdi. ve ben bu tarihten beri tak yapıyorum. kaçaklarım sıfıra indi.

size sorum acaba ben doğru mu yapıyorum?
daha evvelden az da olsa idrarımı kendim yapabiliyordum. tak yapmanın kendi kendime idrar boşaltımıma manisi olabilir mi ilerde?

tak yaptıktan sonra eger bı mıktar mesanede kalıyosa wc ye gıdılmelı dıye bılıyorm bende... arada da olsa wc ye gıtmeyı bırakma, o alışkanlıgını kaybetmeyıp zor durumda kaldıgında tak yapmadanda wc ye gıderek bosalta bılmen ıcın

Doğrusu doktorlar fazla bir şey söylemezler.ölçerler tartarlar ,bunu yap derler o kadar.Belki de işin pratiğini bilmiyorlar.Belki de işin sadece cerrahi kısmı ile ilgileniyorlar.
İşin hasta iletişimi ile kısmı zayıf.Çok az doktor bu işi yapıyor.Bu konunun edebiyat kısmı idi....ve yarı şaka .ama kara mizah türü şaka...ağlarmısın gülermisin ?halimize.herkesin farklı yazması bunun kanıtı.
Bana bilgilendirmeyi ürodinamiyi yapan hemşire yaptı.İlk önce boşaltabildiğiniz kadar idrarırınızı kendiniz tuvalete yapacakmışız.İkinci aşama hijyen sağlama,yani bölgeyi yıkama
üçüncü aşama TAK uygulaması imiş. En doğrusu bu imiş.

nine60;
Galiba en doğrusu ve en mantıklısı bu. Teşekkür ederim önerileriniz için ;)

Kullanılmayan kas elbette biraz pasifleşir. Bunun olmaması için ara ara o kası kullanmak gerek.
Eğer kendi kendinize mesaneyi boşaltırken mesane iç basıncı nedeniyle böbreklere idrar kaçmıyorsa, yani bundan eminseniz, evet, bence de günce birkaç defa kendi başınıza mesaneyi boşaltıp hemen ardından TAK yaparak mesaneyi tamamen boşaltmak sağlıklı olur.

Mesanede idrar kalıyor olması TAK yapıldığı için söz konusu olmaz ve böbrekler zarar görmez. Burada böbrekleri zorlayacak olan şey mesane iç basıncı ve onun yol açtığı reflüdür. Bunun için mesane iç basıncını azaltıcı ilaç kullanmanız gerek (doktor önerisiyle tabii)

Üst Alt