Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Takipte Demyelinizan Hastalık (MS) + Epileps nedeniyle askerlik muafiyeti..?

Shroomz

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhabalar,

Öncelikle herkese iyi pazarlar dilerim.

Her ne kadar forum aracılığı ile MS ve Epilepsi hastalarının askerlik muafiyet durumları hakkında bir çok soruma cevap alsamda, aklıma takılan bir kaç nokta daha olduğundan konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlara danışmak istiyorum.

Yaklaşık 1,5 senedir MS ve Epilepsi klinik bulguları ile takip ediliyorum ve 2013 Mayıs ayında Hacettepe Hastanesinden heyet raporu aldım.

Konulan Tanı : Demyelinizan Hastalık (MS) ve Epilepsi
Diğer Husular : Takipte Demyelinizan Hastalık (MS) + Epilepsi tanısı ile takip edilmektedir.

Heyet raporunda "Takipte Demyelinizan Hastalık (MS)" yazması ve elimdeki (Ankaradaki birçok hastaneden alınmış) evrakların bazılarında "MS?" "Epilepsi?" yada "MS?" "Epilepsi" gibi soru işaretli ibarelerin bulunması GATA'da beni sıkıntıya sokar mı, sadece MS'den direkt muaf olabilir miyim? Epilepsi ilaçlarımı bırakarak, GATA'da nöbet geçirmeyi beklemek istemiyorum. Çünkü bende sonu tam bir fiyasko oluyor.

Askerlikten muafiyet ne kadar süren bir işlemdir? 1 hafta içerisinde mi ben bu işlemleri tamamlayabilirim yoksa aylarca tahlil sırası, MR sırası, heyet sırası, vb mi beklerim? Bu arada, tecil sürem dolmadan yada tecili bozdurmadan şubede muayene olup, GATA'ya sevk alabilir miyim?
Cevap: Şubeyi aradım, tecil bozdurulmadan muayene olmak ve askeri bir hastaneye sevk istemek kesinlikle mümkün değilmiş. Ayrıca MS rahatsızlığı bulunanlar için muafiyet aynı hafta içerisinde tamamlanabilir bir işlemmiş.

Arkadaşlar son olarak merak ettiğim; Askerlikten muaf arkadaşların devlette ve özel sektörde ki iş hayatı. Muaf olma durumu size bir engel oldu mu, işe alımınızı zorlaştırdı mı, bu tarz rahatsızlıklar fiziksel olarak bir sıkıntı yaratmadığı için muaf durumunu anlatmakta zor diye düşünüyorum. Bu konuda tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Şimdiden çok teşekkür eder, rahatsız olan arkadaşlara acil şifalar dilerim.

Geçmiş olsun Hakan,

bende MS hastasıyım. Üniversiteden mezun olduktan sonra Mart 2014 e kadar askerlik tecili yapıtırmıştım. Son 1 yıldır MS ile uğraşıyorum ve 4 aydır raporum çıktı ve ilaca başladım. Merak ettiğim aslında tecilim bitmeden gidip muayne olup muaf işlemlerine başlayabiliyor muyum?

Askerlikten muaf sayılırsınız, orası kesin. İşlemler de en geç 1 haftada tamamlanır.

Tecili bozdurup askeri hastaneye sevk alabilirsiniz.

Maalesef askerlik yapmamış olmak bu ülkede sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle dıştan bakıldığında belli olmayan bir kısıtlılık varsa ve işveren askerlikten muaf tutulduğunuzu bilirse, -hakkı olmadığı halde- çeşitli bahanelerle iş vermemeyi tercih edebiliyor. Bunun yanı sıra sakatlık oranı cetveli'ne göre alınabilecek % 40 ve üzeri rapora karşılık kamuda ya da özel sektörde sakat statüsünde iş bulmak da mümkün.

OturanBoğa

merhabalar benim size şöyle bir sorum olacak izninizle

23 yaşındayım ankara da yaşıyorum elektrik-elektronik otomasyon teknikeri olarak zaman zaman iş amaçlı yurtdışında yaşıyorum.

10 aylıkken menenjit geçirdim
3 yaşında iken gözümde kayma (şaşılık) tespit edildi o gün bugündür gözlük kullanmaktayım
6 yaşında iken bir kranial bt inceleme yapıldı test sonucunda demyelinizan beyaz cevher hastalığı ılımlı serebral atrofi tanısı konuldu.yani ms

ancak ben 2015 yılına kadar bu hastalık adına en ufak ilaç bile kullanmadım.çocukluğum çok agresif saldırgan ancak bir o kadar da eğitim hayatımda başarılı geçsede dikkat dağınıklığı ve bu agresifliğim için çeşitli ilaçlar kullandım.(concerta,paxil,ritalin gibi) ancak hiçbirini şuan kullanmıyorum.

2015 yılında el titremelerim,kol ve bacak uyuşuklukları yaşadım ve hacettepe tıp fakültesi hastanesinde mr çekildi ve 6 yaşındaki test sonuçlarında da gözüktüğü anlaşılan ancak o zaman belirtilmeyen "DNET" Adlı bir iyi huylu tümör tespit edildi ancak ben bu sonucu doktora gösteremedim çünkü sigortam bitti

2016 aralık ayına kadar kol ağrıları dışında çok bir sorun yaşamadım ancak aralık ayında şiddetli bir kol titremesi yaşadım ve akabinde gece ve gündüz ayrı günlerde epilepsi nöbeti gibi 3 nöbet geçirdim.belden su alma (omurilik sıvısı alımı) hariç hertürlü nörolojik tetkik yapıldı.yapılan bütün tetkikler ms şüphesi üzerine yapıldı ancak tam olarak bir tanı konulamadı.sadece hastanın yakın takibi önerildi.doktorun söylediği yaşadığın belirtiler ms ve epilepsi ile aynı ancak geçmişimde geçirmiş olduğum menenjitten ötürü tereddütte kaldı.doktor ayın zamanda ankara dışkapı eski mevkii asker hastanesi heyet polikliniği doktorudur.ve bana yakın takip önerdi.hiç bir tanı hiç bir rapor falan düzenlenmedi.çünkü ms ve epilepsi ilaçlarının şuan için ağır olabilir diyerek ilaç yazılmadı.ancak sürekli baş ağrısı,kol ve bacaklarda uyuşukluk,his kaybı yüz ve göz kapaklarında uyuşukluk yüz de ara ara karıncalanmalar ve görme kaybı yaşamaya başladım.gözlük derecem sürekli düşürülürken aniden 10 sene önceki değerlerine geri yüksekltildi akabinde dikkat dağınıklığı orta derecede unutkanlık gibi sıkıntıları hala yaşamaktayım.

bu yaşadıklarım askerlik yapmama engelmidir.kısa dönem en yakın ve kısa sürede askerlik yapmak istiyorum.ancak eğer askerlikten muaf olma gibi bir durumum varsa ona göre iş ve gelecek planlaması yapacağım.

değerli cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

@Ersan Bozkurt

Kardeşim bu anlattıklarınıza binaen,hastalıklarınıza net bir tanı konulmadığından dolayı burda ne dersek boş olur sanırım.

Ancak,askerlik yoklamasına giderken elinizdeki tüm hastalıklarınızla ilgili rapor ve belgeleri ön rapor amaçlı olarak götürüp hastaneye sevkinizi yaptırırsanız, Ve,hastanede tüm sağlık sorunlarınızla ilgili branşlara muayene olarak,raporunuzu alırsanız,muhtemelen ilk etapta hakkınızda erteleme kararı verile billir,

Erteleme kararı sonrasındaki kontrolünüzde hastalığınızla ilgili bir iyileşme yok ise muhtemelen o aşamadan sonra muafiyet verilebilir.
Geçmiş olsun.

Ms ve epilepsiden askerlikten muaf olursunuz.Tecilinizi bozdurup hastaneye sevk alırsınız.Askeri hastaneler sağlık bakanlığı bünyesine geçtiği için devlet hastanesi gibi oldu.

Bulunduğunuz ildeki devlet hastanesindende muafiyet raporu alabilirsiniz.17 yıldır ms hastasıyım.sağlık görevlisi olarak sağlık bakanlığı bünyesinde çalışıyorum.bu hastalık ile ilgili çalışma hayatımda herhangi bir sorun yaşamadım.

2005 te Mr sonuçlarımla hava hastanesinde nöroloji bölümüne muayene olarak heyete girdim.engelli ve ilaç raporlarımı heyete verdim.başka bölüm gezmedim.2 günde muaf oldum

Üst Alt