Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tarım SGK'dan erken emekli olunabilir mi?

mehmet abi

Üye
Konular
74
Reaksiyonlar
0
slm arkadaşlar nörolojik engelli bir arkadasim var kendisi isteğe bağlı tarım ssk yatırmakta tarım ssk sı yeni çıkan 6111 sayılı kanunda ek 5 diye ğeçen isteğe bağlı ssk lılık 4 a 20 gün bedel karşılığı 30 gün ssk lı lıkları oluşmaktadır,15 günlük 2925 sayılıl kanunda tarım ssk sında engelli emekliliği yoktur diye bir yazı okumuş acaba bu yeni çıkan 30 günlük tarım ssk lılıkta engelli emekliliği varmıdır ?ve emeklilik te kazançları şu an asgari ücretten 703 tl görünmektedir bu kazançtan mı emekli olacağız yoksa asagri ücret olan 978 tl üzerindenmi olcagız diye soruyor ? teşekkür ederim slm ve sayğılarımla.

tarım sigortasını bilmiyorum ancak çifçilik bağkurundan olabilir ama maaş en az olan sigortadır

sayın bülent bey ve ilker bey muhakkakki sizin tanıdığınız ssk uzmanları vardır çok cevap aradım bulamadım arkadaşım % 80 engelli 2004 girişli acaba 5510 ek 5te engelli emekliliği varmıdır ? pirim yatırıpta emekli olamamakta var ! lütfen yardım ve cevaplarınızı bekliyorum saygılar selamlar teşekkür ederim.

Tarım ssk dan erken emekli maalesef olamaz arkadaşınız tarım ssk dan çıkacak ve çalışan ssk lı olacak sonra vergi indirim hakkı alıp erken emekli olacak. Yada malulen emeklilik şartlarını taşıyor ise malulen emekli olacak.

akrabam % 80 engelli ve 2004 ssk lı sayın ilker bey arkadaşım 2925 sayılı kanun değil 5510 ek 5 tarım ssk erken emekli olup yaşlılık aylığı alabilirmi ? birkaç ssk uzmanıda emekli olur diyorlar ve vergi indirimine ek 5 te gerek yok diyorlar kafamız çok karıştı araştırıp cevap yazarsanız çok seviniriz teşekkür ederim.

Ben olamaz biliyorum ama aklınızda soru işaretleri kalıyor ise direk SGK dan bilgi alın derim.

sgk dan nasıl bilgi alabiliriz nereye başvurulmalıdır ? teşekkürler ilker bey ....

Bildiğim kadarıyla tarım ssk lıların durumu şöyle eger malülen erken emeklilik isteniyosa önce vergi indirimi alınmalı sonra tarım ssk lı kaç gün prim yatmış hesap edilmeli engel durumunuza göre bagkur ve normal ssk dan engelli oranına göre kaç yılda emekli olunur ne kadar prim gerekir ona bakılır ve normalde tarım ssklısında malülüyet yok ancak emekli primini tamamlamadan önceki son 7 yılınızda en çok hangi sigorta kurumuna çok priminiz yatmışsa o kurumun şartlarından emekli olabilirsiniz...

[FONT=Arial]2925 SAYILI TARIM İŞÇİLERİ SOSYAL SİGORTALAR KANUNU[/FONT]

Kanun Numarası : 2925Kabul Tarihi : 17/10/1983Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 20/10/1983 sayı: 18197Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5 Cilt: 22 Sayfa: 763[FONT=Arial]BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
[/FONT]

[FONT=Verdana]Amaç:
Madde 1 - Bu Kanunun amacı, tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların bu Kanunda yazılı şartlarla sosyal güvenliğinin sağlanmasıdır.[/FONT]

[FONT=Verdana]Kapsam:
Madde 2 - Sosyal güvenlik kanunları kapsamı dışında olanlarla, bu kanunlara göre malullük, emeklilik (yaşlılık) aylığı, sürekli tam işgöremezlik geliri almayanlardan; süreksiz olarak tarım işlerinde hizmet akdiyle çalışanlar istekte bulunmaları kaydıyla bu Kanuna göre sigortalı sayılırlar.[/FONT]

[FONT=Verdana]Tanımlar:
Madde 3 - Bu Kanunda geçen;[/FONT]

[FONT=Verdana]a) Sigortalı: Bu Kanuna göre sigortalı sayılan kimseleri,
b) İşveren: Sigortalıları çalıştıran gerçek veya tüzelkişileri,
c) İşveren vekili: İşveren adına ve hesabına işin yönetimi görevini yapan kimseleri,
d) İşyeri: Sigortalıların işlerini yaptıkları yerleri,
e) Süreksiz iş: Nitelikleri bakımından en çok 30 işgünü süren işleri,
f) Gelir: Sigortalıya ve hak sahiplerine, işkazaları ile meslek hastalıkları sigortasından yapılan tahsise bağlı ödemeyi,
g) Aylık: Sigortalıya veya hak sahiplerine malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından yapılan tahsise bağlı ödemeyi,
h) Hak sahibi: Sigortalının veya bu Kanuna göre aylık veya gelir almakta olanların ölümü halinde, gelir veya aylık bağlanmasına hak kazanan eş ve çocuklarını,
i) Kurum: Sosyal Sigortalar Kurumunu,
j) Sosyal güvenlik kuruluşları: T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kumu, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde belirtilen sandıkları,
k) Katsayı: Her yıl bütçe kanunu ile tespit edilen ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Devlet memurlarının aylıklarına uygulanan katsayıyı,
l) İş kazası: Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada ve işi ile ilgili olarak meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan olayı,
m) Meslek hastalığı: Sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhı arıza hallerini,[/FONT]

[FONT=Verdana]İfade eder.[/FONT]
[FONT=Verdana]Sigortalı sayılmayanlar:
Madde 4 - Bu Kanunun uygulanmasında;[/FONT]

[FONT=Verdana]a) 18 yaşını doldurmamış olanlar,
b) Sosyal güvenlik kuruluşlarına prim veya kesenek ödemekte olanlar,
c) Dul, yetim aylığı veya Sosyal Sigortalar Kurumundan geçici veya sürekli kısmi işgöremezlik geliri alanlar hariç, sosyal güvenlik kuruluşlarından emeklilik (yaşlılık) veya malullük aylığı ile sürekli tam işgöremezlik geliri almakta olanlar, aylık veya gelir bağlanması için talepte bulunmuş olanlar,
d) 1/7/1976 tarih ve 2022 sayılı Kanuna göre aylık bağlananlar,[/FONT]

[FONT=Verdana]Sigortalı sayılmazlar.[/FONT]
[FONT=Verdana]Sigortalılığın başlangıcı:
Madde 5 - Bu Kanun kapsamına girenler, yazılı istekte bulundukları tarihi izleyen yılbaşından itibaren sigortalı sayılırlar.[/FONT]

[FONT=Verdana]Sigortalılığın sona ermesi ve kesintiye uğraması:
Madde 6 - Sigortalı olanlardan;[/FONT]

[FONT=Verdana]a) Primlerini, ait olduğu yılı takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar ödemeyenler ile ödedikleri halde aynı süre içinde Kuruma tevsik etmeyenlerin, o yılın bir Ocak gününden itibaren,
b) Sigortalılıklarına devam etmek istemediklerini Kuruma yazılı olarak bildirenlerin, bu bildiriminin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi izleyen yılbaşından itibaren,
c) Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmaya başlamaları nedeniyle prim veya kesenek kesilmeye başladığı tarihten itibaren,[/FONT]

[FONT=Verdana]Sigortalılıkları sona erer.[/FONT]
[FONT=Verdana](c) bendi uyarınca sigortalılıkları sona erip de sosyal güvenlik kuruluşları ile ilgilerinin kesilmesi nedeniyle prim veya kesenek ödenmesine son verilenlerin sigortalılıkları, prim veya kesenek ödenmesine son verildiği tarihi izleyen aybaşından itibaren kendiliğinden başlar.[/FONT]
[FONT=Arial]İKİNCİ KISIM
Sigorta Yardımları
[/FONT]

[FONT=Verdana]BİRİNCİ BÖLÜM
İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları Sigortası
[/FONT]

[FONT=Verdana]Sağlanan yardımlar:
Madde 7 - İş kazaları ile meslek hastalıkları halinde sağlanan yardımlar şunlardır:[/FONT]

[FONT=Verdana]a) Sağlık yardımı yapılması,
b) Sürekli işgöremezlik hallerinde gelir verilmesi,
c) Protez araç ve gereçlerinin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi,
d) Cenaze masrafı karşılığı verilmesi,
e) Sigortalının ölümünde hak sahiplerine gelir bağlanması.[/FONT]

[FONT=Verdana]Bu yardımlardan yararlanılabilmesi için işkazasının olduğu tarihten en az üç ay önce sigortalının tescil edilmiş olması ve sigorlalılığın sona ermemiş bulunması şarttır.[/FONT]
[FONT=Verdana]Sürekli işgörmezlik gelirine hak kazanma:
Madde 8 - İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 10 azalmış bulunduğu Kurumca tespit edilen sigortalı, sürekli işgöremezlik gelirine hak kazanır.[/FONT]

[FONT=Verdana]Sürekli işgöremezlik geliri almakta olan veya bu geliri sermayeye çevrilerek ödenmiş bulunan sigortalının yeniden tedavi ettirilmesi halinde meslekte kazanma gücünü ne oranda yitirdiği Kuruma ait veya Kurumun sevk edeceği sağlık tesisleri sağlık kurullarından alınacak raporlara göre yeniden tespit olunur.[/FONT]
[FONT=Verdana]Sürekli işgöremezlik gelirinin hesaplanması:
Madde 9 - İş kazası veya meslek hastalığı sonucu bağlanacak sürekli işgöremezlik geliri sigortalının mesleğinde kazanma gücünün tamamını veya bir kısmını yitirmiş bulunmasına göre hesaplanır.[/FONT]

[FONT=Verdana]Sürekli tam işgöremezlikte sigortalıya, gösterge tablosundaki en düşük göstergenin katsayı ile çarpımının % 60'ına eşit aylık gelir bağlanır.[/FONT]
[FONT=Verdana]Sürekli kısmi işgöremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, tam işgöremezlik geliri gibi hesaplanarak, bunun işgöremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine verilir.[/FONT]

yani arkadaslar 5510 ek 5 tarım ssk sından engelli emekliliği varmıdır ? teşekkür ederim...

Bugün facebooktan Bursa da çok tanınan tv de sosyal güvenlik programı(olay tv) yapan Özgur ERDURSUN(sosyal güvenlik uzmanı) a soru sordum, ek-5 sigorta olanlar engelli emkliliğinden faydalanırmı diye,evet faydalanır dedi.Başka bilgisi olanlar,emekli olanlar varmı acaba.

Tarım SSK'sına dair bilgisi olan ya da bu statüde emekli olan var mı arkadaşlar?

Ben tamamen tarım bağkurumdan emekli olmadım ancak 1998 2000 yılları arasındaki Tarım bağkurumu hizmet birleştirmesi olarak toplam günüme hizmet birleştirme yaptılar .

Ciftci bagkuru ssk arasinda var annemin daha yeni yapilandirip odedim. 6000 tl simdide sigortaya gecti sskdan emekli olacak bu ciftci bagkuru nasil hesaplaniyor emeklilikte emeklilige daha cok var simdiden hizmet birlestirmesi yapabilirmi

Tarım sigortasından nasıl erken emekli olunur?

Tarım sigortasından nasıl erken emekli olunur?

Okurumuz Ahmet KAVAK soruyor: “Bünyamin bey, ben tarım SSK’lıyım, 2925’e göre.
1996 yılından bu yana aralıksız olarak sigortalıyım. 1974 yılında doğdum.
Ne zaman emekli olabilirim? Daha prim ödemem gerekiyor mu? Vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.”

Sayın okurum, tarım SSK’lısı olarak bilinen sigortalılık 5510 sayılı Kanun ile mülga hale getirilen emeklilik sistemlerinden biridir. Halen eski girişli olanlar için 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanuna göre uygulanmaktadır.

Öncelikle bilmeyenler için tarım sigortasının ne olduğunu kısaca açıklayalım, sonrasında da emeklilik ile ilgili sorularınıza cevap verelim.

Tarım Sigortası Nedir?

Tarım sigortası özellikle süreksiz tarım işlerinde hizmet akdine tabi olarak çalışanların sosyal güvenlik kapsamına alınmaları için gerçekleştirilmiş bir sigorta sistemidir.

2925 sayılı Kanun; sosyal güvenlik kanunları kapsamı dışında olanlarla, bu kanunlara göre malullük, emeklilik (yaşlılık) aylığı, sürekli tam işgöremezlik geliri almayanlardan; süreksiz olarak tarım işlerinde hizmet akdiyle çalışanlar istekte bulunmaları kaydıyla sigortalı olurlar der. Buna göre tarım işlerinde çalışanlar sigortalı olarak erken emekli olabilmektedir.

Kademeli Yaş Sistemi Uygulanmaktadır

Bu sistem 1999 yılında ve 2008 yılında yürürlüğe giren iki reform ile değiştirilmiş olsa da halen eski tarihli işe girişi olanlar için uygulanmaya devam etmektedir.

Tarım SSK’lıları için kademeli sistem halen uygulanmakta olup yaşa tabi olmak şartı ile 3600 gün prim ödeme gün sayısı üzerinden erken emekli olma hakları bulunmaktadır.

Kademeli sistemde 08.09.1999 tarihindeki reforma kadar kaç yıllık sigortalılık gününü doldurduğunuza göre değişen bir yaş kademelerindirmesi bulunmaktadır. Buna göre sigortalılılar işe giriş tarihlerine göre 44 ile 60 yaşı arasında emekli olabilmektedir.

08.09.1986 tarihinden önce tarım SSK’lı olanlar ise yaşa tabi olmaksızın 3600 günü doldurduklarında emekli olabilmektedir.

Arkadaşlar tşkrler unskopen acaba özgür erdursuna ek 5 ten engelliler emekli olabilirmi diye sordunuz ? Detaylı açıklama yaptımı bu konu hakkinda ? Arkadaslar 2000 yilı sonrası ssk lı olupta asgari ücretten pirim ödeyen enekli olan varmı ? En düşük ne kadar maaş alır ? Çok düşük alanlar varmis ne kadar alır ?Tşkrler.

mehmet abi

sorduğum soru:Özgür bey ek-5 tarım sigortası ödeyenler ssk engelli emekliliğinden faydalanabilir mi?
Aldığım cevap:Evet faydalanabilir.Şeklinde kısa bir cevap verdi detaylı açıklama yapmadı iki haftadır tv programında soruyorum ama maalesef cevap vermedi.
Bu konuda başka bilgileri olan varsa paylaşırsa sevinirim.Ek-5 ten engelli emekliliğinden faydalanan varsa

Tşkrler unspoken sgk uzmanlarından cevap alabilirdek buradan paylaşalım haberleşelim selamlar ...

Üst Alt