Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Tartışma] 'Engelli dostu' söylemi..?

A_GEYiK

Üye
Konular
52
Reaksiyonlar
0
Engelli dostu musunuz? Tepki alacağım biliyorum. Duygu sömürüsü falan da değil söyleyeceklerim. Kelimelerin anlamına takıldığım da yok. Sadece bu tamlama kullanıldığında beyinde oluşan düşünceye dikkat çekmek istiyorum.

“Engelli dostu” veya “Engelli dostları”

Hayvanları sevdiğiniz gibi mi seviyorsunuz bizleri? Ya da çiçekleri, doğayı, vs.

Ayrımcılığı farkında olmadan başlattığınız nokta burası işte. “Hayvan dostu” mantıklı bir tanımlama, çünkü onlar insandan farklı, insan değiller. Peki, engelliler insan değil mi? Uzaydan gelen bir yaratığın insanoğluna elini uzatarak söylediği ilk cümle gibi, “Merhaba, biz dostuz...”

Uzaydan mı geldiniz? Ya da biz mi uzaylıyız? Bir uzaylı filminden devam edeyim.

Meşhur “Gora” filmini bilirsiniz. Orada çok güldüğünüz, benim farklı düşüncelerle izlediğim bir replik vardı. Cem Yılmaz ile mavi suratlı adam arasında geçen bir replik. Mavi adam uzaylı bir karakter. Cem ile ilk karşılaşması...

“CY: Senin yüzüne nolmuş?
Mavi Suratlı Adam: Nolmuş?
CY: Ben de onu diyorum, nolmuş?”

Adam uzaylı, yüzünün mavi renk olduğunun farkında bile değil. Onun için o kadar doğal ki mavi renk yüze sahip olmak. Çünkü O’nun orijinali bu.

Tamam, biz sizlere göre farklıyız, öyleyse buradan bakınca da sizler bize farklı geliyorsunuz. Ben hiçbir zaman engelsiz dostu olmadım.

Şimdi bir kez daha düşünün. Neden engelli dostusunuz? Engelli dostu musunuz yoksa sadece dost musunuz?

Gelin en baştan başlayalım.

— Merhaba, biz dostuz.

Saygılarımla,

merhabaaaaaaaaaaaaaaaaa
herkese merhabaaaaaaaaaaaaa
merhaba ey aydınlık ruhlar!
merhaba ey güneş!
merhaba ey dünya!
merhaba ey insan!
dünya dans ediyor yahu:)
yeni bir döneme merhaba!
ey aydınlık yarınlarımız hoşgeldin!
bir dönem tarih oluyorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
çocuklar yürüyorrrrrrrrrrrrrr

BENCE BU CÜMLELER SÖYLEYEN KİŞİNİN İÇİNDEN GEÇENE KİŞİLİĞİNE VE NİYETİNE GÖRE DEĞİŞİR SONUÇTA HANGİ ŞEKİLDE OLLURSA OLSUN DOST CÜMLESİ BARIŞI VE SEVGİYİ İFADE EDER AMA ACIMA YADA HOR GÖRMEYLE BU CÜMLEYİ BAĞDAŞTIRABİLENLER SADECE TÜRKÇEYİ PEK BİLMİYOR DEMEKTİR. BİNAENALEYH ASLEN ACINACAK KİŞİ O TÜRKÇE ÖZÜRLÜSÜ ENGELSİZ VATANDAŞTIR :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sevgili dostum, diyorsun ki;

Kelimelerin anlamına takıldığım da yok.

Bana kalırsa bal gibi takılıyorsun.

Eğer engelli dostumusunuz gibi bir soruyla karşı karşıya kalırsanız vereceğiniz yanıt iki olasılığı içerir.

1) Hayır, engellilerden nefret ederim.

Ki bu sayının çok fazla olacağını tahmin etmiyorum.

2) Evet ,engelli dostuyum.

Ve yanıtta büyük bir çoğunluğu oluşturur. Bu büyük çoğunluğun içinde acıma duygusuyla hareket edenler belki de çoğunluktadır. Hiç umrumda değil bu aşamada biliyormusun, nefret etmesin de gerekiyorsa acıyarak sevsin.

Aklı başında olanların ise verdiği evet yanıtının büyük bir kısmında da insanları parçalara ayırmadan olduğu gibi bir bütün şekilde sevme olgusu vardır.

Kuşkusuz bu tercih edilendir. Ama bizim toplumumuz bu kadar bilgili ve bilinç düzeyi bu kadar duyarlı değil kusura bakma. Çok fazla şey bekliyoruz bu toplumdan. Ki, kusura bakmayın engelliler kendilerine acımayı henüz terk edememişken, toplumdan bazı şeyler beklemek biraz haksızlık oluyor.

Yazının başında soruyla başlamışsın.Bu soruyu sorduğun andan itibaren verilecek cevaba hazır olmak zorundasın. Hoşuna gitse de gitmese de.

Engelli dostu musunuz?

Önemli olan engelli vatandaşlarımızın da bu soruyu sormak gibi bir düşünceyi aklıllarına getirmemiş olmaları. Düşündüğün andan ve sorduğun andan itibaren bunun bir parçası oluyorsun çünkü.

Anlatabiliyormuyum. :D

"engelli dostu" söylemi

bana göre "engelli dostu" söylemi yerinde bir söylem değil. birbirimizi "ötekileştiren" söylemleri bırakmamız lazım. birileri engellilere özel ilgi gösterdiği zaman çoğumuz "bizlere acıdıkları için yapıyorlar" kaydı düşmüyor muyuz. Bir engelinin dost kazanmakta bazı fiziksel handikapları görünse de bunlar sıcak dostluklara mani değildir. insan olan herkes çok iyi dost olabilir bence.

ENGELİ DOSTU SÖYLEMİ HOŞ DEYİL BANA GÖRE BU DEYİM SİZEDE KANARYA DOSTLARI YADA DOĞA SEVERLER YADA KELAYNAK KUŞLARINI KORUMA DERNEKLERİNİ HATIRLATMIYORMU BUNUN KARŞLIĞINDA BİRİLERİDE ÇIKIP ŞÖYLE DİYEMEZMİ SAĞLAM İNSANLAR DOSTU.............

Engelli dostu, açıkcası ben bu kavrama takılmıyorum.Neden :?: Dost,arkadaş,kardeş vs.kavramlar bana kötü,negatif,itici duyguları çağrıştırmıyor yani ben öyle algılamıyorum :shock: Biz dostum,arkadaşım,kardeşim diye kimleri kendimize layık görüyoruz ve bizleri kim bu sıfatlara neden layık görüyor bunda ağırlıklı olarak engelli olmamızın etkili olacağına ben inanmıyorum,eğer ki bu böyle olsa o dostlar için zor bir görev olsa gerek :!: kimsede bunu sonsuza kadar götüremez bir yerde patlar ve ortada dostluk,arkadaşlık falan kalmaz. Dostlarımız engelli olmamızdan dolayı değil bizi biz olarak sevdikleri için dostumuz,arkadaşımız,kardeşimiz,abimiz,ablamızdır diye düşünüyorum :)

Bu sitede 'tanım'lar üzerine çok kez tartışıldığını görüyoruz.'Engellilik' kavramı başta olmak üzere buna ilişkin olsun,olmasın;toplumca kullanılan deyim,deyiş,sözcüklere masa üstüne yatırılıyor.

Belki kendi değer yargılarımızı çarpıştırıp 'acaba yanlış mı algılıyorum?' paranoyasına kapıldığımızdan(bu bir sebep olma ihtimali taşıyor;ama bence pek olası olmayan)
...ya da sözcükler üzerinde kafa yormayı seviyoruz.Yanlış anlaşılsın istemiyorum.Sözcükleri daha derinine anlamlarıyla ve kullanım amaçlarıyla irdelemek düşünsel yetimizi beslediği ve buna bağlı olarak algımızın daha açık olmasını sağladığı için bu tür tartışmaları görmek söylem zenginliğidir diye düşünüyorum.

'Engelli dostu' deyişine gelirsek...Deyişin toplum içerisinde kullanım amacında şüphesiz hiç bir kötü niyet yok.Engelli kimselere dostca yaklaşımı amaç edindiği söylenebilir.

Anlamsal olarak bana da çarpık gelen bir yönü olduğunu ifade etmeliyim ki..'Engelli dostu' engelli kişinin acıma hissiyle dolu destekçisi konumundaki kişiyi işaret ediyor.Dostluk insan için kullanıldığında bana göre bireysel bir kavram.Engelli yi bir birey değil de bir zümre ya da toplumdan ayrılan bir topluluk olarak görüp ona yandaş dost insanlara Engelli dostları mı diyoruz?
Halbu ki her engelli bir bireydir,ve bireylerde dostluk bireyler arası
uyuşuma bağlı bir hadisedir.

Bu başlıkta sorgulanan 'Engelli dostu' öbeğinde engelli deyişi bütünen bir topluluğa yönelik dostluk olduğu için çarpıktır.Hayvan severlik buna benzer bir deyiştir mesela(yanlış anlaşılmasın,toplum 'engelli dostu iifadesini bu niyetle asla kullanmaz,tekrar diyeyim:bu sadece derinlemesine anlamsal bir çıkarım bana göre)...Sevilmeye hak değer hayvan bir birey değil,toplu olarak kategorize edilmiş bir topluluğun genel ismidir.

Alternatif bir deyiş sunmak gerekirse;Engelli sorunlarına duyarlı...ancak toplumda kabul görmesi zordur,çünkü yorucu bir deyiş olduğu için.
:)

EVET İNSANIM :!:

EVET İNSAN,HAYVAN,DOĞA,EVREN DOSTUYUM :!:

EVET EVERENDEKİ İYİ OLAN HER OLGUNUN YAŞAYAN YADA YAŞAMAYAN TÜM GÜZELLİKLERİN DOSTUYUM :!:

ACIMA YADA HAYIRSEVERLİK UĞRUNA HİÇ BİR OLUŞUMA KATILMAM SÖZ KONUSU DAHİ OLAMAZ :!:

EVET ENGELLİ DEĞİLİM ( ŞİMDİLİK ) AMA BU BENİM DOSTLUKLAR KURMAMA ASLA ANGEL OLAMAZ :!:

BEN SEN ENGELLİSİN DİYE DOSTLUK KURMAM. EĞER İNSANSAN VEYA ÖNGÖRÜLERİN,HAYATA BAKIŞIN BANA UYARSA DOST OLURUM :!:

www.engelliler.biz
( BENCE.NOKTADAN SONRAKİ BİZ KİMİ VE NEYİ İFADE EDER :?: ) YOKSA ÖYLESİNE AMAÇSIZCA ALINMIŞ BİR LİNKMİ :?: UMARIM Kİ ÖYLESİNE AMAÇSIZCA ALINMAMIŞRIR. AMA ÖYLE BİLE OLSA BU DURUM BENİM BU SİTEDE BANA UYAN İNSANLAR İLE DOSTLUKLAR KURMAMA ASLA ENGEL OLAMAZ :!:

AYRIMCIĞA HAYIR GÜZEL DOSTLUKLARA EVET :!:

SAYGILAR VE SEVGİLER :)

hanımeli çok üzüldüm bak şimdik ....:(!

demek ki hiç dostunuz yok haaa :? :roll:

alla alla ne enteresan Demek ki hüzünlerinizi, yada sevinçlerinizi yada ne bileyim redyoda çalan eski bir parçayı... :?

Çok Yazık :(

Valla doğru söylersin be Hanımeli Amma velakin Biliyorsun ki O da öldü Rahmetli :wink:

Saygılar.

'Engelli dostu' diyerek kendimizi ayrı bir sınıfa koyuyor, bizlere acıyarak yaklaşan ve yardımcı olan kişilere de engelli dostu adını takıyoruz. Ben bu engelli dostu sözüne karşıyım. Ayrımcılığı burada kendimiz yapıyoruz. Toplumun içinde sağlamlar ve engelliler diyerek ikiye ayrılıyoruz. Sonra da engellilerin yanındaki sağlam insanlar engelli dostu oluyorlar.
Bence bu sorunu herkes kendi çevresinde çözebilir, ayrımcılığı ortadan kaldırabilir.

Denizkızı_26' Alıntı:
'Engelli dostu' diyerek kendimizi ayrı bir sınıfa koyuyor, bizlere acıyarak yaklaşan ve yardımcı olan kişilere de engelli dostu adını takıyoruz. Ben bu engelli dostu sözüne karşıyım. Ayrımcılığı burada kendimiz yapıyoruz. Toplumun içinde sağlamlar ve engelliler diyerek ikiye ayrılıyoruz. Sonra da engellilerin yanındaki sağlam insanlar engelli dostu oluyorlar.
Bence bu sorunu herkes kendi çevresinde çözebilir, ayrımcılığı ortadan kaldırabilir.

ALLAH ALLAHHHHH :!: BU DA NEDİR YAHUU :?: İYİ O ZAMAN AYRIMCILIK YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYORSANIZ SADECE ENHGELLİ İNSANLARIN YARARLANABİLECEĞİ İYİ YADA KÖTÜ TÜM DURMLARDAN DA KENDİNİZİ SOYUTLAYIN. :!: HATTA TAMAMEN NORMAL İNSANLAR GİBİ OLUN. :idea:

ANLAMADIM BEN BU İŞTEN BİR ŞEY :?:

BEN DOSTUMU,ARKADAŞIMI HATTA ANNEMİ,BABAMI YADA KARDEŞİMİ,ABLAMI ENGELLİ OLUP OLMAMASI DURUMUNA GÖRE Mİ AYIRACAM. :?:

FARZEDELİM ... ŞÖYLEMİ DİŞYECEM ACABA; AĞIR BİR ŞEKİLDE YATAKTA YATMAKTA OLAN ENGELLİ KARDEŞİME " SEN ARTIK KALK HER ŞEY EŞİT ENGEL MENGEL TANIMAM BEN KEN İŞLERİNİ KENDİN YAP " GİBİ DURUMLARIMI YAPMAK LAZIM.

VALLAHİ ANLAMADIM :?:

BEN DOST OLACAĞIM KİŞİYİ ENGELİ VARSA DIŞLAYAYIMMI :?:

HIIMMM SENİN ENGELİN VAR. ARMIZA GİREMNEZSSİN :!: YAHU OLURMU ÖLE ŞEYYYY :evil:

BOŞ VERİN BÖLE SÖYLEMLERİ. BU DÜNYADA İSTEYEN İSTEDİĞİ KİŞİ İLE DOST OLUR. BANA NE ONUN ENGELİNDEN MENGENİNDEN. ŞİMDİ BENİM Bİ DÜNYA ENGELLİ ARKADAŞIM VE BİR KAÇ KİŞİ DE ENGELLİ DOSTUM VAR. ONLARA HAYDİ UĞURLAR OLA DİYEYİM BEN EN İYİSİ.

HEHEHEHE ÇOK KOMİK :D

andante' Alıntı:
Çok fazla şey bekliyoruz bu toplumdan. Ki, kusura bakmayın engelliler kendilerine acımayı henüz terk edememişken, toplumdan bazı şeyler beklemek biraz haksızlık oluyor.
gene geldik shu meshhur "engelliler kendilerini kabullenemedikten sonra bisheylerin düzelmesini beklemeleri haksizliktir" manasina gelen sözlerden birine... sakat olmayan ama türlü sebepler bulup kendisine müthish derecede aciyan bicok saglamla karshilashiom hayatta, onlara ne dostu olarak yaklashmaliyim, sevgili andante? ;)...

andante' Alıntı:
Eğer engelli dostumusunuz gibi bir soruyla karşı karşıya kalırsanız vereceğiniz yanıt iki olasılığı içerir.

1) Hayır, engellilerden nefret ederim.

Ki bu sayının çok fazla olacağını tahmin etmiyorum.

2) Evet ,engelli dostuyum.
:) bana kalirsa (en az) bi olsasilik daha ekleyebiliriz bu yanitlara...

3) hö??!!! :? :)
...
ve bu üc numarali yaniti vermesi gerekenler shu cümlendeki insanlardir bana göre;
andante' Alıntı:
Aklı başında olanların ise verdiği evet yanıtının büyük bir kısmında da insanları parçalara ayırmadan olduğu gibi bir bütün şekilde sevme olgusu vardır.

diger yandan da hic kimse her önüne geleni sevmek, bagrina basmak zorunda degil... herkes herkese saygi duysun, insan olarak birilerini bashkalarindan üstün tutup digerlerini kisitlamasin, yeter!... halaz.in dedigi gibi dostluk bireyseldir... kimse bana sirf beni engelli zümresinde gördügü icin dostca yaklashmasin, eksik olsun!... (devotee tartishmasinda yazdiklarima benzicek biras ama) sirf engelli oldugum icin benden uzak duranlarla ishim olamayacagi gibi sirf engelli oldugum icin dost kesilenlerle de ishim olmasin, istemem!...

ve, sevgili halaz, "engelli sorunlarina duyarli" deyishi neden yorucu olsun ki?!... o kadar tembel olmasin insanlar!... bence gayet iyi bi alternatif... en azindan engelli sorunlarina duyarlilari yormayacak kadar iyi oldugunu düshünüorum ;)... (ben bari üshenmeden kullanmaya bashliym)...

sevgiler...

A benim canımcım,

Benim burada verdiğim cevap; böyle bir soruyla karşılaştığında verilecek cevaplardır sadece.

Böyle bir sorunun bile anlamsızlığını ortaya koymaya çalışıyorum, bu fark edilmiyor mu?

Engelli dostumusunuz?

Ciddi bir şekilde cevap verdiğimde gelebilecek yanıtlardır oraya yazdıklarım. Yoksa böyle bir soruyla ilk karşılaştığımda verdiğim tepki, yada bu başlığı okuduğumda verdiğim ilk tepki merak etme senin üçüncü şık olarak yazdığındır.

Dediğin gibi kimse kimeye sevgi duymak zorunda olmadığı gibi kimse kimseye saygı da duymak zorunda değildir bana göre. Bunlar benim çok daha farklı konular.

İşin aslına bakarsan ne sevgi beklerim ne de saygı insanlardan. Kusura bakma yanlış anlayabilirsin sözlerimi ama saygı ve sevgi beslediklerim önemsediklerimdir.

Önemsediklerim kırabilir yada zedeleyebilir beni.Geri kalana sadece bir tebessümle bakmak kalır bana. Güler geçerim çoğunlukla. Belki onu bile yapmam. :D
Kendimle ilgili bir konu söz konusu olduğu zaman tabii.

Bunun dışında benim insanlara yapmaya çalıştıklarım işin ilk başında insan oldukları için aynıdır.Daha sonra daha farklı davranışı hak edenler ve etmeyenler diye ayrımlar başlar. Herkese eşit davradığımı söylemek bu aşamada zordur.Gerçekten hak edene haksızlık etmemekte bir yaşam şeklidir bana göre.

Bu söylediklerimin konuyla ilgisi yok aslına bakarsan. Ama dostlarım dediğim kişiler nasıl olurlarsa olsunlar önce insan sonrada ayrıcalıklıdırlar. İşte bu yüzden de onlara biz dost diyoruz :D

Küçük bir açıklama için geri döndüm;

Eğer bu anlamda dost kelimesinin anlamı bizler için önemliyse, dostluk bir özeli içinde barındırırken, o kişiyle ilgili tüm yaşanmışlıkların bizim için de önemli olduğu anlamına geliyorsa, hönk durumunu geçirdikten sonra bu soruyla karşı karşıya kalan birinin verdiği ikinci yanıt doğru olandır bana göre.

Kısacası sizin uzatmaya çalıştığınız engelli sorunlarına duyarlı tamlamasından daha kısa ve öz olarak verilen evet cevabı ne aşağılayıcıdır, ne yok edicidir ne de küçümseyicidir.

Şu şiiri severim;

dost dediğin; radikal olmalı
sevilecek biri olmadığın zamanlarda bile
seni sevmeli...
sarılacak biri olmadığın zamanlarda bile
sana sarılmalı...
dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanmalı

dost dediğin;fanatik olmalı
bütün dünya seni üzdüğünde sana moral vermeli
güzel haberler aldığında seninle dans etmeli
ve ağladığında
seninle ağlamalı
ama hepsinden daha çok;

dost matematiksel olmalı

sevinci çarpmalı
üzüntüyü bölmeli
geçmişi çıkarmalı
yarını toplamalı

kalbinin derinliklerinde ihtiyacı karşılamalı
ve her zaman bütün parçalardan daha büyük olmalı...

( mevlana nın yazdığı söyleniyor ama emin değilim, Nazım Hikmet yazdı diyenler de var :D )

Yine tekrarlıyorum, "engelli dostumusunuz" sorusuyla karşı karşıya kaldığım andan itibaren ne düşüneceğinizi hiç hesaba katmadan dost kelimesinin içeriğindeki anlama saygı duyduğum ve benimsediğim için yanıtım daima EVET olacaktır.

EVET BEN BİR ENGELLİ DOSTUYUM.

Ben bir engelli ya da engelsiz dostu değilim,ben sevdiğim arkadaşlığımı ilerlettiğim,güvendiğim insanların dostuyum.
Dostluğumu ilerletirken,güvenirken bu insan kaslı mı,güzel mi çirkin mi,zayıf mı şişman mı,engelli mi engelsiz mi diye bakmıyorum.

Kumral kadınları seviyorum ama kumral olup ta çirkin bulduğum kadınlar var. Esmer kızlardan hoşlanmam ama aşık olduğum bir kız vardı esmer.
Çok sinir olduğum gıcık kaptığım birisi var;engelli.
Ama çok sevdiğim bir dostum var;o da engelli.

Engellileri seviyor muyum?
İnsan olanı seviyorum sadece,kimse için ayrıcalık yapmam.
Ama bu sitedekileri sevdim,birkaç kişiyi de sevmedim.
Sevgiler.

ruhidir benim adım hiç çıkamam evimden dostlar uydururum hayali mutluyumdur bu yuzden

çok sevdiğim bi şarkı sozudur bu
bazen hayalı bazen gerçek, bı dost omzuna her zaman ıhtıyacımız var. benimde engellerım var ama sevmeye deıl :wink:

engelli dostu

Eveeet. Buyrun buradan yakın dedirtecek bi konu daha... :D Ne kadar kavramcıyız farkındamısınız. Engelli Dostu ifadesinin ne gibi rahatsız edici bir tarafı var. Sonuçta yaşadığımız ülkenin eğitsel ve kültürel seviyesi belli. Her fırsatta engelliler son planda kalıyor diyoruz.Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Bir hak mücadelesi var ve haklı bir mücadele. Bu mücadeleye destek veriyoruz.Tarafız. Bu Dayanışmanın adına dostluktan başka ne denir peki? Lütfen bunun cevabını verin o zaman. Uzaylının yüzü mavidir tamam. O onun doğal halidir. Peki bi dünyalı kaç saatte bir uzaylı görüyorda onun o doğallığına alışacak :D bi de bunun cevabını aliim.
Bir cevap daha istiyorum. Mavi suratlı uzaylı örneği, Engelli Dostu olma kavramıyla nasıl bağdaştırılabiliyor? :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

seldaya cevap

Merhaba selda. Engelli dostu olmak kavramının konuşulduğu bir forumda, mavi suratlı uzaylı örneğini bağdaştıramadım ben. Verilen bu örneği irdeledim. Engelli insanlar için bu tip bir benzetmem yok orada.. Bu senin fikrin, o da seni bağlar yalnızca.. Doğal olarak ilk defa uzaylı gören bir insan üstelikte mavi suratlıysa birde :D acaip acaip bakacaktır. Bunda garip olan ne var ki, o filmin senaryosu açısındanda böyle bu. Adam mavi suratlı acaip bişey görmüş soruyor. Tabii bu örneği verirkende seninde içine düştüğün o yanlışlık için şunu belirtmeye bile gerek duymadım. Engelli insanlarla birlikte hayatın içindeyiz zaten. Bir engelli gördüğümüzde mavi suratlı bi uzaylı görmüş gibi bakmıyoruz ki? Benzetmeye takıldım ben. Ben engelli olmamama rağmen büyük bir alışveriş merkezinde ya da metroda, bana bakan birileri var mı diye etrafıma baktığımda, muhakkak gözlerini bana dikmiş, sağıma soluma bakan birilerini görüyorum. Bu his sadece engelli insanlara özgü bişey değil. Ama onlar sıradan bakışların bile kendi durumlarıyla ilgili olduğunu düşünüyorlar. Mavi suratlı uzaylı örneğini veren arkadaşta öyle düşünmüş olmalı...

Engelli dostu diye bir kavram tanımıyorum ben.
Engelli dostu yerine daha güzel ve daha genel bir terim olarak:
İnsan dostu.
Yada daha kısaca : Dost yeter.
Ayrıca engelli dostu nasıl olunurki?
Yoksa böyle kişiler diğer insanlardan daha çok engellilerimi seviyorlar? Buna inanamam işte.
Yada bu engelli dostları engellileri de diğer insanlar kadar seviyorlarsa o halde ne diye kendilerine sadece dost demiyorlarda engelli dostu olarak tariflendiriyorlar kendilerini?
Yoksa bu engelli dostları sevmek, sevmemek değilde engellileri acıyorlarda bu acıma duygularını dostluk olarakmı tanımlıyorlar? Bu biraz daha ikna edici bir tanım oldu sanki.

evet bende hem engelli hemde engelli dostuyum :D ALLAHIMA şükürler olsun :? çevremde hem engelli hemde engelli insanlarla dost olan bir çok arkadaşım var :p engelli engelsiz fark etmez bence önemli olan :) insana olan SEVGİ :)

Biriyle neden dost oluruz..
Çünkü o kişi bize göre iyi biridir..İyi bir arkadaştır..yaşamı dertlerimizi sevincimizi paylaşırız..O bize mutluluk verir güven verir....
İşte bu dosttur..
Engelli engelsiz her insanın içinden sevdiğimiz kimselerde vardır dost arkadaş kabul etiğimiz insanlar da vardır..İyisi de vardır kötüsü de vardır ..
Sırf engelli diye dost kabul etmek birisini bana çok anlamsız geliyor..
Hayvan dostu, doğa dostu bunu anlarım çünkü bunlara bağlılık koşulsuzdur..İyilik kötülük aranmaz hayvanda yada doğada...

Avrupalılarda da benzer bir terim vardır Türk dostu terimi.. :!:

Bir sınıf var ve o sınıf ,bütün bir toplum tarafından her zaman kabul görüp sevilmiyor..
Ve birileri çıkıp o sınıfa sevgi ve ilgi gösteriyor..
Ve o kişi o sınıfın dostu oluyor...
Ne demek engelli dostu ...Engelliler özel bir sınıfmıdır .. :!:
Belli uzuvlarının çalışmaması olmaması , engellileri , insanlardan ayırıp ayrı bir sınıf mı yapıyor.. :?:

Üst Alt