Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Tartışma] İnsan Hakları Kavramı: Herkes eşit doğar

ramazan akbulut

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Uzun süredir kesintili ve zorlu bir tedavi içinde sizlerden uzak kaldım. Öncellikle selam ve sevgilerimi iletirim.

Hatanede gördüğüm tedavi sırasında, acil servisinin duvarında aslılı bir duyurumu desem açıklamamı desem bir yazıda, insan hakları kavramının ne olduğu anlatılmış ve daha sonra hasta hakları hakkında geniş bir açıklamada bulunulmuş,

Söz konusu yazıda bir tanımlama çok dikkatimi çekti ve uzun süre beni düşündürdü, şöyle yazıyordu; "İnsan Hakları tüm insanların hak ve saygınlık açısından eşit ve özgür olarak doğduğu anlayışına dayanır"

Evet bu güzel cümle çok düşündürdü beni zaten zamanım çoktu.

İnsanlar gerçekten eşitmi doğuyor. Hayat mücadelesine herkes eşit şartlardamı başlıyor.?

Hak olarak gösterilen veya bilinen şeyler ne kadar ulaşılabilir. Ulaşılamayan şeyler hak olabilir mi ?

Ve en başta insanların eşit şartlarda hayata başlamasını engelleyen en önemli şey Miras değil mi?

Arkadaşlardan bu konuda özellikle miras konusunda yorum bekliyorum.

Saygı ve sevgi ile ....

Burada insan hakları kavramının eşitlik olarak atfettiği şeyler miras vb. zenginlik ya da aileden gelen statüler değil.
İnsan Hakları (ihlalleri) dendiğinde genel olarak şunlar anlaşılır:

• İnsan onuruna saygı
    Eşitlik
    Ayrımcılık yasağı
    Yaşama hakkı
    Bedensel ve ruhsal dokunulmazlık hakkı
    İşkence ve insanlık dışı muamele yasağı
    Kölelik ve zorla çalıştırma yasağı
    Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı
    Etkin hukuki bir yola başvurma hakkı
    Masumiyet karinesi ve savunma hakkı
    Adil yargılanma hakkı
    Ceza Hukukunun geriye dönük işletilmemesi hakkı
    Özel hayat ve aileye saygı
    Haberleşmenin gizliliği
    Din ve vicdan özgürlüğü
    Düşünce ve İfade Özgürlüğü
    İletişim ve Basın Özgürlüğü
    Dernekleşme Özgürlüğü
    Örgütlenme Özgürlüğü
    Evlenme ve aile kurma hakkı
    Seyahat Özgürlüğü
    Serbest seçimlere katılma hakkı
    Kanun önünde kişi olarak tanınma hakkı
    Adli hata sonucu tazminat hakkı
    Çocuk hakları
    Yaşlıların hakları
    Engellilerin hakları
    Yasa önünde eşitlik
    Mülkiyet hakkı
    Eğitim hakkı
    Savaş propagandası ve düşmanlığı savunma yasağı
    Gözaltında ölüm ve kayıp
    Faili meçhul cinayetler ve yargısız infaz yasağı
    Sığınma Hakkı
    İhraç, sınır dışı veya iade etme yasağı
    Dilekçe Hakkı
    K
Bunlar ihlal edildiğinde insan haklarının olmdığından bahsedilir kabaca.

Ama evet, içine doğulan ailenin/toplumun/ülkenin süregelen statüsü esas belirleyicidir pratikte. Zenginlik vb. statüye sahip doğan kişiler her zaman avantajlı ve insan haklarından haberdar ve onu kullanandır.
Yoksulluk, sakatlık, eşcinsellik, mültecilik, kadınlık, yaşlılık, dinsizlik vb. kimliğe sahip kişilerse her zaman ikinci-üçüncü sınıf muameleye maruz kalırlar... Zaten mücadele de (en geniş anlamıyla Sınıf Mücadelesi) bu ezilen kesimlerle, yaşamın kaymağını yiyen (ezen) kesimler arasındadır.
Ve İnsan Hakları, ezilenlerin alanını genişletmek için ortaya çıkmış bir kavramdır. Ezenler o kadar da kolay/kaba ezemesin (yoksa insanlar isyan eder!) diye...

Üst Alt