Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tazminat alarak işten ayrılmak için nasıl bir yol izlemeliyim?

anakinskywalker

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Psikotik bozukluk ve işitme kaybından %52 engelim var. hazır giyim sektöründe satış danışmanı olarak çalışıyorum 4 yıldır. 2 yıldır bu rahatsızlığım var. artık insanlarla ilişki kuramıyorum. işe gitmeyi istemiyorum. korkuyorum. nasıl anlatacağım kendimi bilmiyorum şu an. benim sorum şu; işten ayrılmak istiyorum fakat arkadaşlarım 1 yıl daha sabredip kıdem tazminatını alıp ayrıl diyor. ama artık dayanacak gücüm kalmadı. sağlığım el vermiyor. insanlardan kaçabildiğim kadar kaçıyorum. sorum şu; 4 yıllık kıdemimi alıp işten ayrılmam için nasıl bir yol izlemeliyim? sağlık raporum var. mağazanın doktorunun onayı mı gerekli yoksa tekrardan rapor almam mı gerekiyor? şimdiden sağ olun arkadaşlar.

anakinskywalker kendi isteğinle işinden ayrılırsan kıdem tazminatı alamazsın. Çalıştığın işin seni sağlıgını olumsuz etkilediğini ve bu nedenle çalışamayacağını ispatlaman gerekir ki bununda şartları kolay değildir. İşyeri yöneticinle konuşup onların seni işten çıkarmasını sağlaman en iyi yol olur.

1 yıl sabredince ne olacak onu anlayamadım 3600 günü mü dolduracaksınız sgk primde? Mevcut düzenleme de insiyatif daima işverenin elindedir. İşçi ne kadar haklı olursa olsun daha iyi bir planınız yoksa işveren kafaya koyduktan sonra mutlaka tazminatsız bu süreç sonuçlanacaktır. Sağlık nedeniyle ayrılabilmek için olan kısmı bence hiç düşünmeyin o kadar zor o kadar belirsiz bir sonuç doğurur ki uğraştığınıza değmez. İşveren size tazminat vermemek için sgk çıkış kodunuzu daima istifa yada iyi niyet ahlak kuralları olarak verecektir. Bunun sonucunda da işsizlik maaşı dahi alamazsınız + birde ihbar tazmitanı davası açarlarsa kaybederseniz onu da alırlar. Aynı süreçleri yaşamız biri olarak ben sizin yerinizde olsam ilk önce sağlık sorunlarımı belirtip tazminatımı alıp ayrılmak istediğimi ama çıkışımın işveren tarafından olması gerektiğini (işsizlik maaşı alabilmek için) konuşurdum, olmaz derlerse sizin 4 yıl süreye göre 14 hafta ihbar süresi + 6 hafta da aşma süresiyle son 1 yıl içinde toplam 5 ay rapor alırsanız sizi çıkarma hakkı doğar ama kıdem tazminatı vermek şartıyla! 3 gün rapor 2 gün iş 3 gün rapor 2 gün iş şeklinde gittiği yere kadar giderdim. Kesinlikle ama kesinlikle imza atıp kendiniz ayrılmayın yazık olur.

15 yıl 3600 gün şartını yerine getiren ve kıdem tazminatı almaya hak eden çalışanların, 08.09.1999 tarihinden önce sigortalılık süresinin başlamış olması gerekmektedir. Yani Kıdem Tazminatı ödenmesine ilişkin şartlardan birisi 15 yıl ve 3600 gün sigortalılığın yerine getirilmesidir. Buna göre, 08.09.1999 tarihinden önce işe başlayan sigortalılar, adına emeklilik için sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup emekli yaşını beklemeleri halinde kıdem tazminatı ödenmektedir. 15 yıl ve 3600 gün sayısının aynı işyerinde tamamlanması gerekmiyor. Bu süreler farklı işyerlerinde tamamlanabilir.
Burada belirtmek istediğimiz diğer bir durum ise hak edilen kıdem tazminatının son ayrılan işyerindeki çalışma sürelerine esas teşkil eden değer üzerinden hesaplanmaktadır.

Bir alıntı

Firma nasıl firma kıdem tazminatını işten ayrılanlar açısından düşünürsek vermemek için uğraşan bir yermi

Çok uzun senelerce muhasebe bürosunda çalıştım çok şey gördüm işçinin hakkını vermemek için öyle şeyler yapıyorlar ki, mesela adam hak etti adamı odayı kapatıp dövdürmüşler tehdit kimisi bıçakla saldırıyor sonra o yaptı diyor, bunu ödemek istemeyenlerin ortak bir sığınma metodu hırsızlık yaptı, neler neler,
çok nadirde olsa işi vicdanına bırakan kişiler oluyor. kendide çıksa çıkartsada ödüyor,birde her yıl işçilerin tazminatını ödeyenler gördüm ölüm var kalım var,ben kanun tanımam hakkı diyenler 2 firmaya rastladım

sizin firma nasıl

Bende ayrıldım hala dava devam ediyor yukarudaki şartları yerine getirmeme rağmen iş hakka paraya gelince yüzler değişiyor

anladığım o bir yılı doldurmakla işi biraz daha sağlama bağlamış olursunuz sonrasında sgk dan yazı alıyorsun ama neticeler mahkemeye gidebiliyor çünkü bu defa işverenin iftira yalan kampanyaları başlıyor

büyük kurumsal bir şirket. hazır giyim sektöründeyim. kıdemim dolunca kendileride çıkmama izin verirler ama ben kıdem dolana kadar sabredebilecek miyim bilmiyorum. teşekkürler bilgi için

uzakyol
sizin dediğiniz gibi yapacağım bakalım ne olacak. teşekkürler

Geçmiş olsun Allah şifa versin, 4 yıl 25 yıl gibi değil mesela
Sizi çok iyi anlıyorum benimde saülık sorunlarım var ve p halde yoğun tempoda uzun saatler çalıştım
çalışırken ağrılarımı sızımı unutuyordum gerginliklerimi alışıyorsun

sağlık hiç bir şeyin önüne geçemez önce sağlık 4 5 sene sağlık için feda edilebilir lakin maddiyatta önemli
sonra bir sııntıdan başka sıkıntıya düşülebilir,

Kalın dayanın günler çabuk geçiyor Allah yardım eder İnşallah

Karar sizin

Vesselam

Arkadaşım doktorlardan rapor çıkarttır.Bu işde daha çalışamıyorum.Hem fiziki hem psikolojik olarak sonra o raporlar şirketine başvur.Şirketinden sağlık nedeniyle ayrılmak istediğini bildir.Sana tazminatını öderler.Fakat ilerde bu tarz işlere girmen sıkıntı olur.

önce sözle ikna etmeye çalışın ilgilenmezlerse, dilekçenizi verip sağlık sorunları ile çalışamayacağınızı bildireceksiniz

[FONT=sans-serif]Psikotik bozukluk ve işitme kaybından %52 engelim var. hazır giyim sektöründe satış danışmanı olarak çalışıyorum 4 yıldır. [/FONT]

Hastahaneye gidip DURUM BİLDİRİR RAPORU alacaksınız, bu raporu hemen verirler 3 doktor 1 baş hekim imzası ile,

açıklama kısmın rahatsızlıklarınızın işinizi yapmanıza engel olan ifadeler yazması lazım.. bunu doktorlada paylaşabilirsiniz. çalıştıgınız işi ve zorlandığınızı söyleyin.

örneğin '' Yoğun ve iletişimi gerektirecek sesli ortamlarda çalışması sağlıgını olumsuz etkiler '' gibi bir ifade olabilir.

yada '' psikotik bozukluk sebebiyle iletişime dayalı işlerde çalışması uygun değildir'' gibi bir ifade de olabilir.

bunu örnek olarak verdim doktor daha iyi bir analiz yapar.

dilekçenize ENGELLİ raporunuzu, birde bu durum bildirir raporunu koyun ve cevabı bekleyin..

olmadı dediğim gibi AVUKAT yoluyla bu belgeleride vererek İHTAR çekmek.. (150-200) TL karşılığında avukatlar ihtar çeker.

ihtar sonrasında, şirket mahkemeyle uğraşmak istemez ise hemen verebilir hakkınızı,
zaten onuda kaile almazlarsa süreç mahkemeye intikal edecek.

ancak 4 yıllık kıdem için bunlarla uğraşılırmı orası size kalmış
uzakyol 'un dediği gibide yapabilirsin oda mantıklı.

Üst Alt