Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tazminat davasında yasal faiz hesaplaması?

loks

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
İyi günler, 2006 yılında şehirlerarası otobüste araçiçi kaza sonucu omurga kırığı oluştu, kazadan 6-7 ay sonra dava açtık ve hala sürüyor, bir kaç ay içinde biteceği söyleniyor. Bir sorun çıkmazsa poliçede yazan miktarın (107.000) tamamı ödenecek inşallah. Merak ettiğim şu;
- Avukat bu miktara yasal faiz de eklenecek dedi ama detaylı ve kesin konuşmadı, acaba yasal faiz de eklenir mi?
-Eklenirse hesaplamaya kazanın olduğu günden mi yoksa dava açılan günden mi başlanır?
-Bir de 107 binin yasal faizi ne kadar olur? bir kaç hesaplama programında kazanın olduğu günden hesapladım, 59 bin, 67 bin ve 68 binlik sonuçlar aldım. Hesaplamayı bilen varsa hesaplayabilir mi acaba?

benımm avukatım bu konularda bılırkısılık yapıyo bende 2010 da kaza yptımm bı kac aya kaldı suanda hersey bıttı tazmınat hesabı yapılıyoo kaza yaptıgın gunden hesaplanıyo yasal faızde ozamn calısıyomuydun bır yerrde

davanın açıldığı tarihten itibaren başlar ve basit olarak her yıl % 10 olarak hesaplanır.

her yıl % 10 derken, yani 107.000 için düşünürsek her yıl için 10.700 mü? yoksa hersene % 10 tutarı eklendikten sonra ki rakamın % 10 mu. Yani ilk yıl 107000+10700= 117.700 ikinci yıl 117.700'ün %10... şeklinde mi?

evet aynen öyle, her sene % 10 tutarı eklendikten sonra % 10

o zaman poliçede yazan rakam iki katına çıkacak neredeyse.. yasal faiz uygulamama gibi bir durum olmaz değil mi?

bak kardeşim yasal faiz %10 değil 9 dur ve dava başından değil kaza günüden hesaplanır ve heryılın ortalama %9 olarak hesaplanır ayrıca nette hesap makinası var gir ana parayı tarihi hesabı yapılıyor benımden başımdan geçti bu olaylar ve devam etmekte davanın bir kısmını kazandık ve tahsil ettik 2. aşamadayız ve avukatlarım bu konunu erbabı mahkeme sürecinde benden şait bile istemediler ve dava başında öngördükleri miktarı aslanlar gibi aldılar
neyse senin konuna dönecek olursak dedğim gibi kaza günü itibarı ile hesaplanır bu kesin ve net bir bilgidir

yasal faiz uygulamama gibi bir durum sözkonusu olamaz, tabiiki faizi hesaplanacak.bir daha söylüyorum; sigorta şirketine dava açıldığı tarihten itibaren yasal faiz hesaplanır.çünkü sigorta şirketinin dava açıldıktan sonra haberi olacağı için temerrüde düşerler, kaza tarihinden itibaren hesaplanmaz biliyorum ben, ayrıca aynı durum benim başımda da var ve avukatım dava tarihinden itibaren diyor.

MUR37;
netteki programlardan hesapladım, 59 bin diyen de var 68 bin diyen de.

kazazede;
İki farklı bilgi, doğrusu hangisi acaba, kazadan itibaren mi dava açtıktan sonra mı?

bak kardeşim benim başımda ve gerçekleşmiş bir olay daha ne diyeyim yasal faiz kaza gününden başlar ayrıca kazazede neye göre konuşuyor bilmiyorum ben 2007 kaza geçirdim ve 2009 dava açtık ayrıca tek dava ile bitmiyor yargıtay süreci var yerel mahkeme (benim bulunduğum şehirdeki iş mahkemesi)karar veriyor ya biz az buluyoruz ya karşı taraf bu arada yargıtaya dosyan gidip geliyor ve en sonunda yerel mahkemenin verdiği kararda karşı tarafla anlaşarak davanın benim olan yani maddi ve manevi kısmını bitirdik ( kaza gününden hesaplanarak) ve şimdi eşin çocukların (ANNE BABA da açabiliyor) o aşamadayız bundan daha net bilgisi olan varsa ben bir şey demiyorum hakkında hayırlısı ne ise o olsun kolay gelsin
haa ayrıca burada amacım polimik yapmak değil sadece madur olmuş biri olarak benim durumuma düşenlere yardım ve yol göstermek

ben buradan çok feiz aldım emeklilik işleminde bana gelen maaş bodrosunda (ben bakıma muhtaç olduğumdan) bakıma muhtaç kısmına iş güzar memur hayır diye işaretlemiş bu siteden aldığım bilgi ile itiraz edip bakıma muhtac hayır yerine evet e dönmesinde bağlanan maaşta yüzde elli daha fazla oldu allah bu siteden ve bülent beyden razı olsun işlerimi hallettim
güzelim türkiyede her şey düzeltme ile gidiyor kaza geçiripde prim gün sayısı 1800 günden fazla olan yüzde altmış ve üstü iş göremez raporlu arkadaş malul maaşında haberdar değilmiş ve bende bu site sayesinde o arkadaşa bilgi verdim ve yaklaşık 6 senelik birikmişini ve 2. maaşını(malul) almakta

sigortalı araç yani sizin olayınızda size zarar veren araç ticari araçsa avans faizi alınır, hususi araçsa yasal faiz alınır.

kaza otobüste yolcuyken oldu demişsiniz, siz davayı otobüsün sigorta şirketine mi açtınız yoksa aynı kazaya sebep olan başka bir araç vardı da onun şirketine mi açtınız?

size çarpan sürücüden, kaza tarihinden itibaren faiz isteyebilirsiniz ancak sigorta şirketinden, şirkete bildirim tarihinden itibaren faiz isteyebilirsiniz, şirkete herhangi bir bildirimde bulunmadan dava açmışsanız dava tarihinden itibaren faiz işler.

yasal faiz hesaplanırken birleşik değil basit faiz istenir yani faizin faizini isteyemezsiniz.

bunlar dışında, 2006 yılında zmss teminat limiti 107bin değil, 57.500 lira.

arkadaşlar ben kazagecırelı 2 ay oldu yaklasık benım kendıme aıt atolyem var aylık gelırım 5000 ın ustunde fakat ben vergıye tabı degılım herhangıbı bı sıgortam yok kendı atolyemde hızmet verıyorum.sımdı benım merak ettıgım konu ben tazmınat davasında gelırımı nasıl ıspatlarım bu ısın bı bılırkısısı varmıdır yoksa dırek asgarı ucrettenmı hesaplanır.ben atolyemı 15 senedır aynı dukkanda ısletıyorum.tsk sımdıden cvplayan arkadaslara

Tahkime başvurursanız büyük ihtimalle asgari ücret üzerinden hesaplanır. Dava açarsanız da mahkeme meslek odalarına yazı yazar aynı işi yapanların ortalama gelirini sorar, gerekirse tanık dinler keşif yapar ve gerçek gelirsiniz tespit eder. Vergi dairesinde kaydınız yok mu? Yanınızda sigortalı çalışan vs var mı? Tam olarak ne iş yapıyorsunuz atelyede ve atelyeniz nerede (aynı işi yapan komşu işyeri vs var mı?) gelirinizin 5000 TL olduğuna dair ne gibi somut veri var elinizde

yanımda sigortalı çalışan yok.2 eleman sıgortasız han içinde oldugu için vergiye tabi olmadım.işimi sorarsanın antika tamırı ile ugraşıyorum. cevre esnafından tespit yaptırılabilir.

sokakta aynı işi yapan 35 yada 5 esnaf daha var.konuyla ılgılı dava acıldı avukatıma sordugumda oyle bişey olmaz sigorta şirketleri kabul etmez vergi lavhan olsa olurdu dedi.senınki asgariden hesaplancak dedi.

peki benim bu durumdaki gerçek zararım ne olacak.mahkemeye cıktıgımda ben soylersem hakım bunu göz önunde bulundurup sizin dedıgınız gibi bi bilirkişi tahin edermi.ayrıca yeni cıkan trfik sigorta kanunu yasasında bu geçerlimi

Üst Alt