Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tazminat ve işsizlik ödeneği için işten çıkış prosedürü ne olmalıdır?

leventdkm

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
0
merhaba ıyı aksamlar herkese,arkadaşlar benım bir arkadaşım gülen bari sentromu yanı sınır ucu intıhap rahatsızlıgı gecırdi, eczanede calışıyordu, patronu olacak lavuk raporluyken cıkartmak ıstemiş artık işimize yaramaz dıye ama raporlu kişi cıkarılamaz dıye duyunca vaz gecmiş, yani düşene tekmek atmak ıstemiş ama yapamadı, şimdi bu arkadaşımın raporu pazartesı bıtıyor ve 6 ay icinde anca duzeldi, şimdi arkadasım orda calışmak istemıyor, pazartesi gunu gıtse ve desekı ben tazmınatımı aldım yazısı ımzalasam benı işden sen cıkarırmısın dese işsizlık maaşı almak icin,yada kendi ıstıfa etse bıle işsizlik maaşı alırmı ve kendi cıkdıgında yine o patronunun imzası falan lazımmı işsizlık başvurusuna başvurmak icin.yanı sert yapıp cıksa hıc bır rıcada falan bulunmasa, şimdiden cvp yazan arkadaşlara teşekkur ederım.dostcakalın

arkadaşım tazminat ve işkurdan maaş alabilmesi için işyerinin çıkarması gerekir kendi kafasına ayrılırsa maalesef bunların hiçbirini alamaz anlaşma yoluna gitsin eğer kabul etmesse işten çıktığını söylemeden gizlice işyerine bir avukat vasıtasıyla ihtar çeksin ve tek taraflı fes etsin sözleşmesini ancak bu yollardan parasını alabilir işsizlik maaşına gelirsek mahkeme sonuçlanana kadar alamaz mahkeme bitince toplu alır biraz uzun sürer ama alır ben anlaşmasından yanayım

sedat abi ihtar cekmek o nasıl olacak, bu sefer bu patronu dersekı ben cıkartmadım cıkmasını ıstemıyorum,kendı kendıne cıkdı derse, ıhtar olayı nasıl oluyor yanı abi

Birde bunu incele kardeşim böyle birşey var daha önce alan arkadaşlarım var kendileri istifa etti hatta.Şartlar uyuyorsa hem tazminat hemde işsizlik parası alır.

15 Yıl 3600 Gün Prim Şartı Tek Başına Yeterli Midir?​
Mülga 1475 Sayılı İş Kanunun yürürlükte bulunan 14. Maddesine istinaden, İstifa edilmesi halinde hangi şartlarda Kıdem tazminatı alınacağı konusunda en önemli ayrıntı İlk işe giriş tarihidir. 15 yıl 3600 gün şartını yerine getiren ve kıdem tazminatı almaya hak eden çalışanların, 08.09.1999 tarihinden önce sigortalılık süresinin başlamış olması gerekmektedir. Yani Kıdem Tazminatı ödenmesine ilişkin şartlardan birisi 15 yıl ve 3600 gün sigortalılığın yerine getirilmesidir. Buna göre, 08.09.1999 tarihinden önce işe başlayan sigortalılar, adına emeklilik için sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup emekli yaşını beklemeleri halinde kıdem tazminatı ödenmektedir. 15 yıl ve 3600 gün sayısının aynı işyerinde tamamlanması gerekmiyor. Bu süreler farklı işyerlerinde tamamlanabilir.
Burada belirtmek istediğimiz diğer bir durum ise hak edilen kıdem tazminatının son ayrılan işyerindeki çalışma sürelerine esas teşkil eden değer üzerinden hesaplanmaktadır.

Örneğin;

Aydın Bey’ in İlk işe giriş tarihi 08.09.1990 ve belirli aralıklarla sigortalı olarak farklı işyerlerinden çalışma bildirimleri ile Toplamda da 4000 gün sigorta bildirimi olduğunu varsayalım. 20 Ağustos 2014 tarihi itibarı ile yaklaşık 6 yıldır ise A şirketinden sigortalı bildirimi olduğu yönünde bir hesaplama yaparsak;

Aydın Bey ilk işe giriş tarihi olarak 08.09.1990 ve Kanunun aradığı 15 yıl 3600 gün prim ödeme gün sayısını fazlası ile doldurmuş olacaktır. Burada önemle hatırlatmak isteriz ki Aydın Bey 15 yılın kıdem tazminatını değil, Kanunun aradığı şartları doldurduğu A şirketindeki 6 yıllık çalışması karşılığındaki kıdem tazminatını hak etmektedir.

Üst Alt