Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tek böbrekliyim ve taş ameliyatı oldum. Askerlik yapar mıyım?

nyamak

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,
Ben 1 ay önce tek böbrekli olduğumu öğrendim. Böbrek taşından dolayı yetmezlik durumundaydı ve bir ameliyat geçirdim. Şuan durumum iyi ve konu ile ilgili doktorların ve arkadaşların söylediklerine göre askerden muaf olma gibi durumum varmış.Biraz araştırdım yönetmelikte var(53/D-5) fakat ben muafiyet işlemlerini nasıl yapabilirm. (İstanbulda yaşıyorum)

Madde 6 – (Değişik: 16/6/2008-2008/13831 K.)
(Değişik ilk paragraf: 14/1/2013-2013/4240 K.) Askerlik çağına giren yükümlüler, yoklamaları sonucunda askerliğe
elverişli olanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olmak üzere gruplandırılır.
1) Askerliğe elverişli olanlar: Sağlık yetenekleri bakımından hiçbir hastalık ve arızası bulunmayanlar ile hastalık ve arızaları,
Hastalık ve Arızalar Listesinin A dilimlerine girenlerdir.
2) Askerliğe elverişli olmayanlar: Hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin B ve D dilimlerine girenlerdir.

Madde 53 – (Değişik: 7/1/2002-2002/3627 K.)
A) Genel beden ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan :
1. Böbrek, pelvis renalis, üreter ve mesanenin şekil bozuklukları, iyi huylu tümörleri, konjenital anomalileri, nedeni
bilinmeyen izole mikroskobik hematüriler.
2. (Değişik: 6/12/2004-2004/8202 K.) Komplikasyon yapmamış böbrek, üreter, mesane taşları ve ameliyatlıları, nüks eden
taşları.
3. Tetkik ve kontroller sonucu idiopatik olduğu anlaşılan sıklıkla olmayan gece işemesi.
4. Kadınlarda hafif sistoseller.

B) 1. (Değişik: 6/12/2004-2004/8202 K.) Fonksiyon bozukluğu yapmış tek taraflı, komplikasyon yapmış iki taraflı böbrek ve
üreter şekil bozuklukları, nüks eden taşları, mesane hastalıkları, sekelleri, bunların anomalileri ve ameliyatlıları.
2. Tetkik ve kontroller sonucu idiopatik olduğu, sık sık tekrarladığı (en az gün aşırı) anlaşılan gece işemeleri.
3. (Değişik: 6/12/2004-2004/8202 K.) Tedavi ve istirahat ile iyileşen, lâboratuvar bulguları ile saptanmış üriner sistem
tüberkülozu.

C) 53 üncü Maddenin A, B ve D dilimlerinde belirtilen hastalık ve arızaların tedavi ve nekahat halleri.

D) 1. (Değişik: 6/12/2004-2004/8202 K.) İstirahat ve tedavi ile iyileşmemiş, lâboratuvar bulguları ile saptanmış üriner sistem
tüberkülozu.
2. (Değişik: 6/12/2004-2004/8202 K.) Kişinin çalışma gücünü azaltan ve ileri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış bir ya
da iki taraflı böbrek, üreter ve mesanenin anomalileri, hastalıkları, sekelleri, ameliyatları, nükseden böbrek taşları.
3. Üretero-kütanestomi ve üretero-enterestomi ameliyatlıları, üriner diversiyon amaçlı gastrointestinal sistemin kullanıldığı
ameliyatlılar, mesanenin her çeşit ögmentasyon ameliyatlıları.
4. Tıbbî ve cerrahî tedaviden yararlanmamış üriner sistem fistülleri.YÖNETMELİKLER, NİSAN 2011 (Ek-78)
5. Bir böbreğin çıkarılması ya da fonksiyon bakımından yok hükmünde olması (Bu fıkra, Hava Kuvvetleri Komutanlığı
uçucuları için, Yönetmeliğin 70 inci maddesinin periyodik kontrol ile ilgili bölümünün (A) bendinin (d) alt bendine göre uygulanır).
6. Üriner sistemin kötü huylu tümörleri ve ameliyatlıları.
Bu fıkra, subay ve astsubaylara bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendine göre uygulanır.
7. İleri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış, üriner sistemin inoperabl iyi huylu tümörleri.

Muaf olursun. Çağırdıklarında tek böbrekli olduğunu belirteceksin, seni hastaneye sevk edecekler ve muaf sayılacasın.

mufiyet işlemlerini sen başlatmayacaksın muayene için çağrıldığında askerlik şubene raporlarını vereceksin onlarda seni asker hastanesine sevk edecekler orada tekrar muayene edecekler heyete alacaklar askerliğe elverişsizdir raporu verecekler zaten şuben seni yönlendirir

Benim de durum aynı..Tek böbrek oldğumu öğrendim 5 ay önce... ilk yoklamam 2003 yılı idi.. o zamanlar bilmiyordum ve askeriyede sadece fiziki görüntüne bakılıyordu...üni kazandım tecil ettirdim öğretmenliğe atandım tecil ettirdim.. şimdi aralık ayında şubeye gidip muaf olmak için başvurcam...elimde hastane raporu da var tek böbrekli olduğuma dair..

Öğrenciyim tecilim ocak 2015 yılına kadar o zamanı beklemek istemiyorum bir an önce şu askerlik durumum netleşsin istiyorum. Bir arkadaş işlemi benim başlatamaycağımı söylemiş şubeye giderek tecillimi bozdurup muayene olamazmıyım?. Ayrıca aksi durumda tecillim de bozulduğundan dolayı okulu yarım bırakıp askere alınma gibi durumum söz konusu olurmu diye sorguluyorum.

Dediğim gibi, tek böbreğin olmaması muafiyet nedeni sayılır.

kardeş benim tecil bitti bu aralık ayı içinde...o yüzden ayın 16'sına askeri hastaneye gidip bu askerlik işini aradan çıkartxcam...bu arada ankara askeri hastanede bulunan bir üroloğa durumumu sorduk..askerlikten muafsın dedi...

cevaplarınız için çok teşekkür ederim en kısa zamanda bir askerlik şubesine gidicem

Üst Alt