Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tek işitme cihazı yeterliyken neden ikincisini kullanayım diyorsanız...

Konular
19
Reaksiyonlar
0
Merhabalar ismim fatih , biruni üniversitesi odyometri 2.sınıf öğrencisi olarak forumda eksik gördüğüm konular üzerine yazmak istedim umarım herkese yardımımız dokunur.Bu konumda çift cihaz ve tek cihaz arasında ne gibi farklılıklar var örnekleme bir hastayla değineceğim ;
Hastamız Mehmet çift taraflı işitme kaybıyla uzmana başvurdu işitme uzmanı tarafından yapılan değerlendirmede çift taraflı olarak işitme cihazına gereksinim duyulduğuna karar verildi.Fakat mehmet tek kulağında işitme cihazı kullandıktan sonra sesleri " bu bana yeter " ikinci cihaz için masrafa gerek yok diyerek reddetti.

Peki verdiği bu kararın hayatına etkisi nasıl olacaktır bunu ele alalım ;

Bu gözlüğün iki camlı olmasına benzer. Nasıl ki görme problemi olan insanlar bir değil, iki ayrı cam kullanıyorsa, her iki kulağında işitme kaybı olan insanların da iki ayrı cihaz kullanması gerekir

Öncelikle neden tek değilde iki kulağımız var bunu ele alalım herşey daha net görünecektir çift kulak olarak yaratılmamızın sebeplerini sırlayabilecek olursak konumuz daha iyi anlaşılır ,

Mehmetin tek taraflı işitme cihazı kullanarak sosyal hayatta yaşayacağı eksi yönler ;

1)Beyin duymak istediği konuşmaya daha rahat odaklanır. Araştırmalar, çift cihazı düzenli kullananların, konuşma ve diyalogları çok daha iyi anladıklarını göstermektedir.

2) Sesin geldiği yön daha iyi belirlenir. Buna yön bilgisi denir. Örneğin bir sosyal grupta, çağırıldığınızda, sesin nereden geldiğini bilmek önemlidir. Yön bilgisi, trafikte arabanın nereden geldiğini anlamada, çocuğun yerini anlayıp bulmada da önemlidir. Yani, çift cihaz kullanımı, günlük hayatta seslerin geldiği yönün daha iyi anlaşılmasını sağlar.

3) Daha iyi ses kalitesi sağlanır.

Stereo sistem kullanıldığında, sesler daha yumuşak, keskin ve doğal olarak duyulur. Aynı şey çift cihaz kullanımı için de geçerlidir. Çift cihaz kullanmakla, duyma ranjı 180 dereceden (tek cihaz) 360 dereceye çıkartılmış olur. Daha geniş bir ranj, daha dengeli ve daha kaliteli ses demektir.

Ses daha temiz duyulur. Çift cihaz kullanıldığında, sesi açma ihtiyacı azalır. Ses daha az açıldığında, sesteki bozulmalar da engellenmiş olur.

4) İşitme az yorucu, dinleme daha rahat olur.

Çift cihaz kullananların ifadesine göre, iki cihazla konuşmaları dinlemek çok daha kolay. Çünkü iyi kulakla (tek cihazlı kulakla) anlamaya çalışmak yorucu ve stresli oluyor. Bu nedenle çift cihaz gerginliği azaltıyor.

5) Dengeli işitme hissi sağlanır.

İki kulakla duymak, sesin dengeli, diğer bir deyişle stereo duyulmasını sağlıyor. Tek taraflı işitme ise, seslerin tek kulakta alışılmadık şekilde duyulmasına neden oluyor.

Sonuç olarak ;
Kullanıcı tercihi: Her iki kulağında da işitme kaybı olan kullanıcıların büyük bir kısmı, tek yerine çift cihaz kullanmayı tercih etmektedir.

Kullanıcı tatmini: 5000’den fazla kullanıcıyla yapılan bir çalışmada, çift cihazın tek cihaza göre çok daha tatminkâr olduğu ortaya çıkmıştır.

Mantık olarak, nasıl iyi görmek için iki göze ihtiyaç varsa, iyi duymak için de iki kulağa ihtiyaç vardır. Cihaz almadan önce, her iki kulakta birden cihazın denenmesi gerekir. İşitme uzmanları çift cihaz kullanmanın avantajlarını kulaklıklarla veya cihaz denemesi sırasında uygulamalı olarak gösterebilirler.

Fulya83

İşitme kaybında takip çok önemli malesef böyle sonuçlara varabiliyor kayıplar...Umarım sizin yorumunuzu okuyanlar çift tarafın önemini daha iyi kavrayacaktır çok geçmiş olsun

şeker çocuk 34

Geçmiş olsun sağ kulağınızın işitme eşikleri daha iyidir böyle bir karar verildiyse aman kontrollerinizi takiplerinizi aksatmayın geçmiş olsun tekrar tekrar

Fatih bey teşekkür ederim sağ kulak 117 sol kulak 112 ydi Çağlar hoca başta sağ dedi sonra sol yaptı

Fulya hanım ;

İşitme cihazları sayesinde elde edilen amplifikasyon sesi daha iyi algılamayı, ses kaynağının yerini belirlemeyi ve sesi daha kolay tanımayı sağlar. Öte yandan amplifikasyonun sadece kendisi yeterli bir çözüm değildir.FM sistemlerinin sınıflarda, toplantı salonlarında, büyük toplantılarda, oditoryumlarda kullanımı işitme kaybı olan yetişkinler ve çocuklar için büyük kolaylık sağlar.Cihaz ayarlarınız doğru yapıldığı halde verim alamıyorsanız FM sistemini araştırmanızı tavsiye ederim

şeker çocuk 34
Hocalarımın kararlarına yorum yapmak haddime değil :) umarım memnun kalmışsınızdır tek diyebileceğim bu olur çok çok geçmiş olsun mutlu akşamlar :)

Fulya83

FM mikrofonu bir radyo vericisine bağlı olan ya da bu vericinin içinde olan bir mikrofondur. Mikrofon, genellikle dinlemek istediğiniz bir kişinin sesi olan sinyali alır. Verici daha sonra bu sinyali radyo dalgaları aracılığıyla direkt olarak FM alıcısına gönderir. FM alıcısı ise işitme cihazına bağlıdır. Ses işitme cihazına gönderilir, işitme cihazı doğru amplifikasyonu uygular ve ses sanki konuşmacı çok yakın bir mesafeden konuşuyormuş gibi duyulabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=BUeuWUQnRr0 ayrıca çalışma prensibibi burdan izleyebilirsiniz

vallaha bizler gibi cok iler derecede kaybi olanlar icin iyi masallar bunlar:eek:
o kadarda abartmayin:eek: konusmayi iyi anlayamiyanlar icin foz bu kolye gibisine FMsistem dedikleri ancak sesleri zayif duyup konusma anlamasi super olanlar icindir.
bosuna o kadar paralari dokup hava almayalim sonrasindan:(

iyiki koymamislar fulyacim. zaten tek cihaza bile, birazicik kalitelisi olsun diye bi suru paralar o eksik olsun.
FMcihazi okulda ogretmenin yakasina parcasi asilir. o boyun dongusunu ogrenci asar o kolye:eek:ogretmenin anlattiklarini sagir ogrenci kacirmasin diye. ama ne kadarini yakalar, ne kadarini kacirir. niye isitme kaybi deniyor iste.
2 3 binliraya insanlar cihaz saticilarinin sattigiyla konusmalari duyan gibi anlasa dunya cok guzel olurduda.
bu kadarda abartmasalar daha iyiya. denedik, bisey anlamiyoz:(tsen 10 kisiyle konusmalari anlamak istiyosun ona olmaz .

olmayacak duaya amin demiyorum:)birebir konusmalari anlarsam sukur allahima.ki isime yarayacak olursa gobegimi yararcasi dikkat kesiliyorum. isime yaramiyacaksa gozune bakmiyorum heee diyorum. her seyi duyupta nolacak tilkinin dedigi gibi diyelim.

stjodymfatiharioz

Baktım nettende kolye gibi kumanda gibi bişi kimse takmazki onu cihaza konmuyormu o özellik acep

Komşuya gittim diyelim :))kumandamı takcam:D

yaşam tarzınızı bilmiyorum :) belki toplantılara vb.şeylere sık katılan veya öğrenci olabilirsiniz diye düşündüm sadece araştırmanız için önerdim zaten bu sana uygun bunu kullanırsan verim alırsın vb.gibi yorumları yapmaya hakkım yok zaten sizin de bundan sonra böyle birşeyden haberiniz olmuş olur :)

İşte benim sıkıntım öle ortamdaki konuşmalar git gel aynı bu ikinci marka taktığım:)cihazsız ne ezanın sesini ne saatin sesi glmiyo mesela insan konuşması niye net glmiyo acep:))

Sınıfta falan zor yani anlamam cihaz yokmuş gibi glyo

Siz anlıyınuzmu kalabalıkta

Günümüzün gelişmiş işitme cihazları
konuşma sinyalinin kalitesini, işitilebilirliğini
ve netliğini arttırsa da konuşmanın
anlaşılabilmesi için tüm engelleri ortadan
kaldırmaya yetmez. İşitme cihazları sadece konuşmacının
sesini değil, aynı zamanda arka plan
seslerini de yükseltmektedir.Güç ve gürültülü durumda işitme cihazı tek
başına konuşmacının sesini yükseltmeye
veya netleştirmeye yetmez.
Bazen konuşma sinyalinin seviyesi arka
plan gürültüsünün seviyesinden düşük
olabilir.

@stjodymfatiharioz

size bir soru gözümde sol 2.75 sağ 0.25 sol gözümde çok bozukluk var.
Gözlük önerdiğinde gözlük aldım. asıl soruya gelelim Gözlük taksamda neden Sol gözüm sağ gözüm kadar NET GÖREMİYORUM ?

aynı şekilde İşitme için de geçerli. 100 BİN TL lik işitme cihazı al hiç biri doğal ses veremez.
Mümkün değil. garanti değil :) sen bi kulağını kapat tek kulak ile biri ile bir görüşme yap bakalım.
sıkıntı yaşar mısın ? :)
tek cihaz ile çift cihaz hiç fark yok önemli olan ses kalitesi :=)
yapay ses ile duyuyoruz biz :'( doğal ses ile değil

yazdıklarına katılıyorum ama şu acı bir gerçek ki işitme cihazı satanlar kaç tanesi ciddi anlamda hastanın sıkıntısını anlayarak hizmet ediyor çoğu bunu sadece kazanç olarak görüyor..keşke senin gibi odyoculara denk gelebilsek ...bir de en iyi işitme cihazı hangisi kulak içi olarak ? :)

bypeace

Öncelikle çok yanlış düşündüğünüzü bilmenizi isterim,bu konuda yazdıklarımın bu tarz düşüncelere engel olması için yazma gereği duydum bu tarz düşüncelere sahip olan kişilerin ve böyle sorularla karşılaşacağımı biliyordum verdiğiniz örnekte dediğiniz gibi iki gözünüz de bozuk ama gidip 0.25'e de cam takıyorsunuz 2.75'e de şöyle yapıyor musunuz 0.25 önemli değil ben 2.75'e tek taraflı lens kullanıp yaşıyım kimse böyle yapmıyor hekimler tarafındanda asla ve asla önerilmiyor. öncelikle işitme cihazının ne yaptığını iyi bilmek gerekiyor yapay ses mi üretiyor yoksa başka birşey mi işitme cihazı temel olarak dış ortamdaki sesleri yükselterek hastanın duymasını sağlayan bir cihazdır. Cihazın mikrofonu, içindeki diyaframa herhangi bir basınç sonucu çarpan havanın etkisi ile diyaframın titreşmesi sonucu çıkışlarında küçük gerilimler elde edilen, özel bir parçadır. Mikrofon, aynı zamanda akustik enerji olan ses dalgalarını toplayarak elektrik sinyaline çevirir. Mikrofondan alınan bu elektrik sinyallerinin boyutu amplifikatörde yükseltilerek hoparlöre iletilir. Hoparlör, kendisine ulaşan elektrik sinyallerini, tekrar ses dalgalarına çeviren bir transducer olarak görev yapar. Hoparlörde tekrar akustik enerjiye çevrilen sinyaller hastanın kulağına iletilir ve böylece hastanın duyması sağlanır.yani siz yapay ses ile duymuyorsunuz , işitme cihazı da size yapay sesler üretmiyor umarım anlatabilmişimdir. ben tek kulağımı tamamen bloke ederek iki gün boyunca yaşadım bu konuyu da bunun üzerine açtım zaten çift taraf ile tek taraf arasında ki farkları en iyi böyle anlayabilirdim ki öylede oldu gelelim tek cihaz ile çift cihazın farkı yok demenize. kendinizin de dediği gibi önemli olan ses kalitesi bu dediğiniz de sonuna kadar haklısınız bizim de çift cihaz kullanırken amaçlarımızdan biri ses kalitemizi arttırmamız Çift taraflı dinleme ile;

Gürültülü ortamlarda konuşulanları daha iyi anlama.
Sesin yönünü tayin etmede kolaylık.
Daha iyi ses kalitesi ve konfor.
Daha yumuşak ve berrak ses.
Her iki kulağıun duyma yeteneğini koruyabilme.
Denge duygusunda gelişim.
Sesi daha iyi tanımlayabilme.
Bunların hepsi ses kalitesinin artması demektir bu maddeleri okuduktan sonra hepsinin çıktığı kapı daha kaliteli ses

Blue-Velvet

ben bir odyometri öğrencisiyim bu forumu bir iki ay önce keşfettim gözlem yapıyordum mehmet akşit hocam olsun diğer kıymetli hocalarımın yorumlarını okuyordum kendime pay biçiyordum öğrendiklerimden dün foruma odyometrist diye arattım işitme engellilerin %60'ı odyometristlerden şikayet yetersizliklerinden davranışlarından hastalar bir müşteri edasıyla yaklaşmalarından gerçekten ekrana onlarca dakika içim acıyarak baka kaldım umarım üniversitelerimiz eğitim kalitemizi arttırır durum çok kötü malesef...
sağlık çok önemli bir alan özel üniversitelerle birlikte elini kolunu sallayan insanların sağlığıyla alakadar olmaya başladı dediğim gibi inşallah fakültelerde eğitim kalitesi arttırılır

stjodymfatiharioz

mehmet akşit hocan ister prof olsun isted doçent olsun hiç birşey değişmiyor. sonuçta bir doktor.

işitme engelli Doktor bulursan en iyi o anlar. bizim neyin nasıl duyduğumuzu hiç bir zaman tahmin edemezsin merak etme..

ama şuana kadar türkiyede işitme engelli bir doktor oldu mu ? var mı ? :=)

işitme engelliler eğitim konusunda yetersiz :)

Bende ilk olarak tek cihaz ile başladım ama ilerleyen zamanlarda diğer kulakta da Kayıp olduğu için Çift olarak kullanmaya başladım. A uzun süreli kullanamadim malesef çünkü sağ kulağa taktiğim zaman aşırı derece de baş ağrısı ve kaşıntı yapıyordu bu yüzden sağ da ki ni çıkardım ve tek kullanmaya devam ediyorum çünkü ikili taktiğim anlamam daha zor oluyordu ama tek kullandığım zaman ise daha rahat duyuyorum... kulagim cihaz I kabul etmiyor çünkü...

fatihbey merhaba.benimde iki kulakta işitme kaybım var.tek cihaz kullanıyorum.çift cihaz kullandıgımda bende ebruhanım gibi sıkıntı yaşıyorum.sesler çok fazla geliyor.beynim agrıyor resmen ve çift kulak kulladıgımda sesleride anlamıyorum.tel cihazla sesler daha dogal ve anlaşılabilir geliyor.sizce neden bu sorunları yaşıyoruz?

yok fulya hanım 1 ay filan taktım alışamadım.sesler çok yüksek geliyor ve hiç dogal degil.araba çukura düşse bombamı patladı diyorum o derece yani;)

Evet hakan bey aynı şeyler bende de var dediğiniz gibi çift cihaz kullandığım zaman daha çok sıkıntı yaşıyorum tek cihaz da daha rahatım ve daha çok şey anlıyorum... Fulya denedim kaç ay kullanmaya çalıştım ama nafile kafam şişiyor ağrıyor rahatsız ediyor beni takar takmaz kulakta kaşıntı başlıyor sesleri bile anlamıyorum tek iken daha rahat anlayabiliyorum

Ebru35*

Öncelikle geçmiş olsun , karar veren uzman hocamız çift işitme cihazına onay vermiş tavsiye etmiş olmalı ki takmaya başlamışsınız bunu göz önüne aldığımız zaman demek ki işitme cihazına alışmakta zorluk yaşamışsınız buna kesin olarak şu sebeplerden böyle olmuştur demem imkansız. ancak siz benden daha iyi biliyorsunuzdur ki işitme cihazına bir alışma süresi oluyor.sizin yazdıklarınızdan ben şu çıkarımda bulundum acaba iki cihazın ayarları birbirine senkronize mi değil doğru ayar yapıldığından emin olduktan sonra alışma süreci için tavsiyeler alabilirsiniz uzmanlarınızdan

hakancan06

Öncelikle geçmiş olsun , karar veren uzman hocamız çift işitme cihazına onay vermiş tavsiye etmiş olmalı ki takmaya başlamışsınız bunu göz önüne aldığımız zaman demek ki işitme cihazına alışmakta zorluk yaşamışsınız buna kesin olarak şu sebeplerden böyle olmuştur demem imkansız. ancak siz benden daha iyi biliyorsunuzdur ki işitme cihazına bir alışma süresi oluyor.sizin yazdıklarınızdan ben şu çıkarımda bulundum acaba iki cihazın ayarları birbirine senkronize mi değil doğru ayar yapıldığından emin olduktan sonra alışma süreci için tavsiyeler alabilirsiniz uzmanlarınızdan size de aynı cevabı yazmak istedim aklıma ilk gelen bu oldu

teşekkürler fatihbey.bende size katılıyorum.mutlaka ayarlarında sorun var ama başkent ankarada istedigmiz gibi ayar yaptırabilecegimiz bir meslektaşınız olmaması çok acı gerçekten..

Tek cihaz kullandığım zaman hiçbir sıkıntı ve zorluk çekmedim ama ikili olunca çok fazla zorluk çektim o yüzden tek kullanmaya devam ettim belki de dediğiniz gibidir ama ayarlar benim istediğim düzeyde oldu ama alışamadım bir türlü sürekli kontrole filan gittim ama çift kulağa alışamadım o yüzden tek kullanmaya devam ediyorum

Ebru35*

Ebru hanım işitme senkronize gerçekleşen bir olaydır.işitme kayıplarının düzeyi değerlendirilerek cihaz ayarları iki kulağıda senkronize hale getirecek şekilde ayarlanmalıdır. Size şöyle bir örnek vermek istiyorum bir çift ayakkabı alırken bir tane denersiniz olduğuna karar verir satın alırsınız ama çift işitme cihazında iki kulak ayrı ayrı değerlendirilmeli çok minimal ayarlar senkronize hale getirilmeli ayrıca bu sorununuzu forumda aktif olan meslek büyüğümüz hocamız mehmet akşit beye de iletebilirsiniz eminim benden daha çok yardımcı olacaktır

Çift alacağız da devlet müsade etmiyor önce biri 6 ay sonra öteki. Zaten cihazlar ucuz değil.

SM-E700F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

paylaşımınız için teşekkürler . ben 2 ay önce phonak cros aldım .ikinci cihazı kullanmakta tembellik ediyordum.yazınızı okuduktan sonra sürekli kullanmaya çalışacağım.bu cihaz ve çift taraflı cihaz kullanımı konusunda tecrübelerimi paylaşmak isterim.

fulya hanım ben de 2 ay önce 4950 tl'ye phonak marka cros teknolojili yani çift cihazlı aldım.ama satın aldığım firma sgk ödemesi sadece tek cihaza yapılır dedi.ve sgk 4950 tl'ye aldığım cihaza 444 tl ödeme yaptı. siz sgk'tan ödeme aldınız mı ?

merhaba ..önce biri 6 ay sonra diğeri yazmışsınız.ben phonak'ın cros teknolojili cihazını aldım.satın aldığım firma yalnızca birine sgk ödemesi yapılır dedi. siz iki cihaza da ödeme bilgisini nereden edindiniz? böyle bir şey var mı ?

Üst Alt